Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

PET-kupa a Tisza megtisztításáért

2014. augusztus 21. 12:14

PET-kupa a Tisza megtisztításáért A Tiszán az utóbbi években rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET palack árhullám. A termeszetfilm.hu csapata felvette a harcot a jelenséggel.

Szlovákia teljesen betiltotta a vízexportot

2014. augusztus 21. 8:48

Szlovákia teljesen betiltotta a vízexportot Jóváhagyta a vízexport csaknem teljes körű tilalmát bevezető alkotmánymódosítás tervezetét Robert Fico kabinetje tegnap Pozsonyban, a szlovák kormány öthetes nyári szünetét követő első ülésén.


Kampány a csirkehús cimkézéséért

2014. augusztus 20. 13:51

Kampány a csirkehús cimkézéséért Tamsin French, egy brit brojlercsirke tenyésztő lánya a „Rosa“ nevű csirkejelmezben 39 napon át járja az Európai Uniót augusztus 1-től. A 39Days4Rosa turné 21 EU-tagállamot karol át és Brüsszelben, az Európai Parlamentnél végződik szeptember 8-án.

Nagyot lehetne kaszálni az állami földeken

2014. augusztus 20. 8:08

Nagyot lehetne kaszálni az állami földeken Sajtóhírek szerint az állami földpályázaton taroló Mészáros Lőrinc, illetve Orbán Viktor veje testvérének – szintén az államtól bérelt – földjét is parlagfű borítja. Az Együtt–PM szerint az Orbán-közeli álgazdák csak a területalapú támogatások megszerzése miatt harácsoltak össze ennyi állami földet, és nem képesek, illetve nem is áll szándékukban azokat szakszerűen művelni.


Párinak nem kellett a műanyagégető

2014. augusztus 19. 13:04

Párinak nem kellett a műanyagégető Tegnapelőtt nagy többséggel elutasították a Tolna megyei Páriban rendezett helyi népszavazáson a községben tervezett, műanyag hulladékot égető kiserőmű építését.

Elképesztően szennyezett a Duna

2014. augusztus 19. 12:13

Elképesztően szennyezett a Duna Európa második legnagyobb folyójában mára több a műanyaghulladék, mint az ebihal.


Mától hitelből éljük fel bolygónkat

2014. augusztus 19. 10:33

Mától hitelből éljük fel bolygónkat Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Az emberiség egyre gyorsabban fogyasztja a rendelkezésére álló erőforrásokat. Így idén már mostanra felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Mennyi marad Földünkből?

Cseh állatvédők szőrmefarmokra csaptak le

2014. augusztus 19. 9:09

Cseh állatvédők szőrmefarmokra csaptak le Prémes állatokat tenyésztő farmokra támadtak cseh radikális állatvédők, a vidrákat és a rókákat szabadon engedték Az állatvédők 12 ezerre teszik a ketrecben nevelt vidrák és rókák számát.


Veca és Hófogó is elhúzott a hidegfront előtt

2014. augusztus 17. 12:50

Veca és Hófogó is elhúzott a hidegfront előtt Már a partiumi Lugosnál jár az a két gólyacsapat, melynek egy-egy tagját a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” projekt keretében jelöltek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei.

Napelem mezővel újít Bojt

2014. augusztus 17. 12:39

Napelem mezővel újít Bojt 3840 db. vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással a Hajdú-Bihar megyei Bojton. A 499 kW névleges teljesítményű beruházás révén a térség részben megújuló energiából származó áramot használhat, így 550 tonnányi szén-dioxiddal csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása évente.


További híreink

Gombaszedés környezettudatosan

2014. augusztus 17. 12:09

Az idei nyár mostanáig bőséges csapadékkal szolgált – a gombák és a gombaszedők nagy örömére. A nyári szárazság elmaradása miatt akár már őszi gombafajokkal és rekord méretű példányokkal is találkozhatunk. Viszont figyelnünk kell a gombaszedés természetvédelmi vonatkozásaira is.

Okos kukákkal a feketeürítés ellen

2014. augusztus 17. 11:15

Várható hamarosan egy EU-s szabályozás, ami szerint a hulladékszállítás kapcsán a felhasználóknak a megtermelt és kirakott hulladék tényleges súlya alapján kellene majd fizetniük. Már el is indult a tervezés, fejlesztés - így valamikor talán jönnek az okoskukák és okos teherautók.


Jön a tehénmentes műtej

2014. augusztus 17. 10:18

A minap láttam a boltban 0,1 %-os tejet. Nagyon fitt lehet a fehérre festett víztől a fogyasztó. De ez mind semmi, nemsokára jön az amerikai tudósok laboratóriumban előállítható bocimentes műteje.

Fakivágás nélkül is mehetne az 1-es villamos az Etele úton

2014. augusztus 17. 9:54

Úgy építsék meg az 1-es villamos Etele úti szakaszát, hogy ne kelljen kivágni az út középső fasorát – ezt kéri Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának írt közös levelében a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) és a Védegylet.


Ultrahangra járnak a beteg koalák

2014. augusztus 17. 8:56

Ausztrál kutatók a GE-vel együttműködve ultrahang készülék segítségével vizsgálják a koalákat, hogy időben kiszűrhessék a chlamydia fertőzést, és így hamarabb tudják elkezdeni az állatok kezelését, valamint visszafogni a betegség terjedését a veszélyeztetett populációban.

Védett madarakat is lefoglaltak Sződligeten

2014. augusztus 16. 21:05

A váci rendőrök két élő egerészölyvet, valamint egy kipreparált, fokozottan védett fehér gólyát és egy védett karvalyt találtak a 22 éves gyanúsított sződligeti házában, míg egy másik ingatlanban fegyvereket és lőszereket találtak.


Csábító telefontöltők

2014. augusztus 16. 14:18

Ma már minden multifunkciós – miért ne lehetne a ruhánk is az. Következzék tehát a divat és a technológia egymásra találása: jöjjenek a ruhák, amelyek a napsugarakat villamos energiává konvertálják, vagy éppen a mozgás által gerjesztett kinetikus energiát töltik fel villamos energia formájában egy „zöldenergia bankba”!

Milliós halálok a túlzott sófogyasztás

2014. augusztus 16. 12:07

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás - állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva.


Születőben az állami közszolgáltatás

2014. augusztus 16. 10:59

A rezsicsökkentés újabb mérföldköve lehet szeptember 15. Akkor talán megtudjuk, hogy lesz nonprofit a közszolgáltatási szektor.

A hanggal tölthető lesz a legzöldebb telefon

2014. augusztus 15. 8:24

A londoni Queen Mary Egyetem és a Nokia kutatói közösen hoztak létre egy hangtöltésű telefon prototípust. A beépített nanogenerátorok képesek a környezeti hangok által gerjesztett rezgéseket elektromos árammá alakítani. Ha elterjed, elfelejthetjük az akkukat.


Ingyenes búvárkodás a tenger fenéki Street View-val

2014. augusztus 15. 7:31

A tenger mélyét térképezik fel a Google Utcaképéhez hasonló technikával amerikai tudósok. Olyan speciális, víz alatti panorámafelvételeket készítenek, amelyek segítségével a jövőben bebarangolhatók lesznek az ország tengeri rezervátumai.

A pazarlás miatt megterhelők az olcsó hazai energiaárak

2014. augusztus 14. 21:13

Budapesten az egyik legolcsóbb a villany és gáz ára az európai fővárosok közül, de nemzetközi összehasonlításban annak kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig kiemelkedően nehéz. Épületeink ugyanis pazarolják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlen az energiahatékonyság emelése. Minden 1 forint amit szigetelésbe fektetettünk 4,3 forint megtérülést eredményez.


Titokban vonatozták Oroszországba a paksi atomhulladékot

2014. augusztus 14. 19:17

Megérkezett Oroszországba az a fűtőelem-szállítmány, amely a 2003 áprilisában a Paksi Atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazta – jelentette be ma Pakson Hamvas István vezérigazgató, ami azt jelenti, hogy bő tizenegy évvel a kettes blokkban történt súlyos baleset után végre rendeződött közel 3,6 tonnányi radioaktív hulladék sorsa.

Gyilkosok miatt menekítik az orrszarvúkat

2014. augusztus 14. 10:03

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.


Másodfokú parlagfű riasztás

2014. augusztus 14. 9:07

A parlagfű heti átlagos pollenkoncentrációja az ország északkeleti sarkában, Nyíregyháza környékén elérte a magas szintet, ezért a térségre II. fokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet.

Környezetbarát génmódosított muslicák

2014. augusztus 13. 21:15

Az East Anglia Egyetem kutatói úgy módosították a gyümölcslégy DNS-ét, hogy csak hímek nemzésére legyen képes. Azt várják ettől, hogy ha visszaengedik a legyeket a természetbe, néhány légygeneráció alatt eléggé elterjed a módosított gén ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gyümölcslégy-populáció mérete.


5 millió latrina feleslegesen?

2014. augusztus 13. 20:32

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.

Tihanyé az Európai Falumegújítási Díj

2014. augusztus 13. 19:22

Tihanynak ítélték a 2014-es Európai Falumegújítási Díjat, amellyel a példaértékűen fejlődő településeket jutalmazzák.


Hármas pandaikrek születtek

2014. augusztus 13. 16:29

Hármas pandaikrek születtek a kantoni Kuangcsou állatparkjában, ami rendkívül ritka. A dél-kínai állatpark illetékesei nemcsak világra jöttüket, hanem életben maradásukat is csodának tartják. A július 29-én született bébik az első hármas pandaikrek, amelyek a világon eddig életben maradtak.

Nagy sárszalonka a Kopáncs-pusztán

2014. augusztus 13. 14:33

Nagy sárszalonkát láttak a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a Kopáncs-pusztán. Az északi tajgák költőmadara nálunk ritka vendég, legfeljebb a tavaszi és őszi vonuláskor figyelhetünk meg egy-egy magányos példányt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés