Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Óvatosan a fatüzeléssel!

2015. február 28. 14:47

Óvatosan a fatüzeléssel! Svájci, osztrák és német kutatók figyelmeztetése szerint bár a tűzifa környezetbarát energiaforrásnak tekinthető, mivel megújuló és helyben is elérhető, de az emberi egészségre a fával való fűtés vagy főzés sem ártalmatlan.

Átadták a Herman Ottó-díjakat a Parlamentben

2015. február 28. 9:21

Átadták a Herman Ottó-díjakat a Parlamentben Herman Ottó-díjakkal tüntettek ki kutatókat, tudósokat és pedagógusokat három kategóriában a Parlamentben, a Herman Ottó-emlékév zárásaként tartott emlékülésen. Díjazták a gömörszőlősi Paraszt Wellness Programot is.


Noé bárkája a San Diegó-i fagyott állatkert

2015. február 28. 8:50

Noé bárkája a San Diegó-i fagyott állatkert A San Diegó-i állatkert 40 éve működő génbankja az utolsó remény lehet a világ néhány veszélyeztetett fajának. Amikor egy veszélyeztetett faj egyede elpusztul, a kutatók azonnal akcióba lendülnek, hogy mintát vegyenek belőle az intézmény "fagyott állatkertjének".

Vészesen alacsony a Bajkál-tó vízszintje

2015. február 28. 7:50

Vészesen alacsony a Bajkál-tó vízszintje A kritikus szintnél is alacsonyabb már a Bajkál-tó vízszintje. A szibériai Jenyiszej folyó vízgyűjtőjén található tó vízállása két centiméterrel alacsonyabb a hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magassághoz képest.


Miniszteri biztos lett Vitézy Dávid

2015. február 28. 5:15

Miniszteri biztos lett Vitézy Dávid Közösségi közlekedési koncepciót kidolgozó biztos lett Vitézy Dávid, a kinevezés február 1-jétől július 31-éig tart.

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

2015. február 27. 20:01

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával 30 évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után mai ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.


A nagy üzlet - TTIP

2015. február 27. 15:21

A nagy üzlet - TTIP Civil szervezetek tüntettek a Parlamentnél a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen. Kiáltványban szólították fel a döntéshozókat a két „trójai” egyezmény elutasítására. És, hogy mindenki értse a lényeget: német dokumentumfilm az USA és Európa között folyó titkos tárgyalásokról.

India berobban a napenergetikába

2015. február 27. 13:35

India berobban a napenergetikába India Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. A korábban kitűzött, egyébként is merész célértéket sokszorosára növelve India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitásait 2022-re.


Üjabb pofon a klímaszkeptikusoknak

2015. február 27. 12:48

Üjabb pofon a klímaszkeptikusoknak Először sikerült méréssel igazolni az üvegházhatás tényét. Egy újonnan közzétett kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

Beindul a teljes budapesti csuklós hibridbusz-flotta

2015. február 27. 12:08

Beindul a teljes budapesti csuklós hibridbusz-flotta Megérkezett a 28 hibrid csuklós autóbuszból álló hibridbusz-flotta, ezért március 1-jétől immár a teljes állomány forgalomba áll Budapesten. A vadonatúj, Euro 6-os kibocsátási normának megfelelő, dízelmotorral szerelt, elektromos hajtással is rendelkező buszokkal a főváros útjain közlekedik Európa egyik legnagyobb csuklós dízel-elektromos hibridbusz-flottája.


További híreink

Bezöldül az Eiffel-torony

2015. február 27. 10:15

Az évi 7 millió turista nagyjából egy 3 ezer lakosú település energiáját fogyasztja el, ezért az Eiffel-tornyot önfenntartóvá akarják tenni. Ennek újabb lépéseként Párizs jelképére felszereltek két szélkereket.

Fukusimával csak a baj van

2015. február 27. 9:54

A helyi hatóságok és atomenergetikai szakértők a héten ellenőrzést tartottak Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, ahonnan ismét radioaktív víz szivárgott az óceánba. Napi 350 tonnával emelkedik az itt összegyűlő sugárszennyezett víz.


Tovább sumákolnának a paksi bővítésről Orbánék

2015. február 27. 7:24

Már nem 15, hanem 30 évre javasolja titkosítani a kormány a Paks II. beruházást – az erről szóló módosító indítványt néhány órával azelőtt küldték csak szét, hogy ma reggel az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyalná az atomerőmű kapacitásbővítéséről szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége ma rábólintott!!!

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége

2015. február 26. 9:13

Bámulatos tempóban csökken a napenergia költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.


A focis kalandpark likvidálja Sóstó élővilágát?

2015. február 26. 8:19

A környezetvédelmi hatóság álláspontja szerint nincs környezeti hatása egy természetvédelmi területre tervezett kalandparknak. Az abszurd helyzet megértéséhez tudni kell: a kalandpark a fehérvári Videoton-pálya szomszédságában, a stadion-felújítási projekt egyik mellékszálaként létesülne.

Műanyagfalók a Nagy-korallzátony korallpolipjai

2015. február 25. 11:44

Új megfigyelések szerint a Nagy-korallzátony korallpolipjai bekebelezik az óceánban lévő apró műanyag törmelékeket. Ausztrál kutatók aggasztónak tartják a helyzetet, mert nem tudni milyen hatással járhatnak az emészthetetlen töredékek egészségükre és más tengeri élőlényekre.


Látogató rekord nemzeti parkjainkban

2015. február 25. 11:28

Újabb rekordot döntött a Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly: jócskán meghaladta az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket mint az azt megelőző évben.

Obama megfúrta a Keystone XL olajvezetéket

2015. február 25. 9:09

Megvétózta tegnap Barack Obama amerikai elnök a Keystone XL kőolajvezeték megépítésére vonatkozó törvényjavaslatot.


Újabb milliárdok mennek Paksra titokban

2015. február 25. 8:34

A kormány még januárban átutalta a Paks2-építés előkészítéshez szükséges 14 milliárd forintot. Eközben a parlamentben kiderült, hogy az építkezésekkel kapcsolatos jogviták kikerülnek a magyar bíróságok ellenőrzése alól, ugyanis magyar-orosz paktum választott bíróságot kötött ki a jogvitákra annak ellenére, hogy ez ellentétes a vagyontörvénnyel.

Magyar marhák palesztin halálmenete

2015. február 25. 7:50

Több ezer Európából származó szarvasmarhát vágtak le embertelen körülmények között Gázában, derült ki egy brit állatvédelmi szervezet, a CWF riportjából.


Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak

2015. február 25. 7:10

Működésbe lépett a világ első olyan energiafejlesztője, amely a tenger mélyére helyezett berendezések segítségével a hullámok energiáját használja fel. Emellett az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt.

Íme a tizedik svájci kabócafaj

2015. február 25. 6:27

Új énekeskabóca-fajt fedeztek fel Olaszországban és Dél-Svájcban bázeli kutatók, akik az olasz hegyikabócára hangja alapján figyeltek fel.


Új természetvédelmi honlap

2015. február 24. 17:24

Természetvédelmi kezelés néven új honlapot indított a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve. A weboldal szerkesztőinek célja, hogy valamennyi védett növény- és állatfajt, Natura 2000 és ÁNÉR (Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer) élőhelyet bemutassa. A képen a fokozottan védett rétisas.

A Jövő Nemzedékek Szószólója kiállt a magyar természetért

2015. február 24. 17:00

Az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese találkozott Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország vezetőivel.


Új energiacímke a szagelszívókon

2015. február 24. 16:07

2015. január 1-én lépett hatályba az az Európai Uniós rendelet, mely bevezeti - a sütők mellett – a szagelszívók (más néven páraelszívók) esetében is az új energiacímkét. A szagelszívóknak korábban nem volt energiacímkéjük, ez az első alkalom, hogy az újonnan forgalomba hozott készülékeket a színes skálát tartalmazó címkével kell ellátni.

Génmódosított élelmiszerek - a világ leggyűlöltebb ételei

2015. február 24. 15:47

A GMO génmódosított élőlényt jelöl, olyat, aminek a génállományát valamilyen kívánatosnak gondolt tulajdonság elérése érdekében módosítják. A GMO sok ellenzője szerint világméretű károkat okozhat az ilyen növények elterjedése. A támogatók is hasonló léptékben gondolkodnak, csak szerintük éppen hogy a világ gondjainak egy részére kínálhat jó megoldást a GMO.


Elsumákolt debreceni büntetés

2015. február 24. 12:47

A zöldhatóság a nagyerdői növényirtás miatt 1 millió forintos bírsággal sújtotta a debreceni Dehusz Kft.-t. Ám éppen erről a tényről nem számolt be Debrecen vezetése azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen pont a zöldhatóság szóban forgó határozatát ismertették.

Legyél Te is békamentő!

2015. február 24. 9:12

Idén jubileumhoz érkezik a farmosi békamentés, hiszen 10. alkalommal épül fel az újrahasznosított reklámhálókból, szőlőkarókból, és habarcsos vödrökből álló ideiglenes terelőrendszer a 311-es út mentén.


Hibázott a debreceni városháza - egy ember repült

2015. február 23. 21:53

Engedély nélkül végzett cserjetisztítást 150 közmunkás a debreceni Nagyerdőn. A zöldhatóság nem jogerős határozata szerint nem történt természetkárosítás, ugyanakkor a városházáról a felelőst elbocsátották.

EU-s hatóságok blokkolhatják a paksi bővítést?

2015. február 23. 16:49

EU-s hatóságok érvényteleníthetik a Putyinnal kötött szerződést a paksi bővítésről – írja a Financial Times. A gazdasági hírlap szerint a szerződés trösztellenes törvényeket sérthetett. Az Európai Bizottság szerint nagyon korai szakaszban vannak a vizsgálatok.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés