Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum

2015. július 1. 7:20

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum A szélenergia hasznosítása tavaly a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága volt. A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség szerint. Ehhez Magyarország egy fillérrel sem járult hozzá, pedig nálunk is volnának lehetőségek. Nálunk totális szélcsend.

A Fidesz-KDNP nem bakot lőne

2015. június 30. 22:02

A Fidesz-KDNP nem bakot lőne Új vadászati törvény koncepcióján dolgozik a kormány, amelynek – ha törvény születik belőle – a legfontosabb következménye az lehet, hogy 20 éves időtávra újraosztják a vadászterületeket. A jövőben a vadászat még inkább a gazdagok kedvtelése lesz.


Környezetvédelmi fantomközpontokkal mutyizott százmilliók

2015. június 30. 21:32

Környezetvédelmi fantomközpontokkal mutyizott százmilliók Több mint 600 millió forint uniós forrást nyert különféle zöldprojektekre 2009 óta a Régiók Fejlesztéséért Egyesület – a projektek egy része azonban minimum talányos. A nem igazán ismert egyesület kulcsemberének kapcsolatrendszerében Bajnai Gordon egykori kormányzati tanácsadója éppúgy megtalálható, mint a Fidesztől nem túl távoli mádi borászlobbi.

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése

2015. június 30. 19:22

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése 2014 volt az első év, amikor a globális gazdasági növekedés ellenére megállt a világ energiafogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának emelkedése. Az elmúlt 40 évben – a gazdasági válság okozta kisebb visszaesésektől eltekintve – ez először következett be. A 3%-os GDP növekedés elvált a fosszilis energiafogyasztás emelkedésétől, azaz a klímaváltozás megállítása érdekében tett közös erőfeszítések elkezdték éreztetni hatásukat. Különös aktualitást ad a hírnek, hogy az az Európai Energiafüggőség Napján látott napvilágot.


Ős-Dráva: ki tudja, hogy mire megy el 25 milliárd?

2015. június 30. 13:26

Ős-Dráva: ki tudja, hogy mire megy el 25 milliárd? Csak a szaporcai látogatóközpont készült el teljesen a 25 milliárd forintos Ős-Dráva Program részeként, melyet Tiffán Zsolt felügyel. A bicikliutak menti szervizek is hiányoznak, de a vejti komp sem épült meg még mindig. Az uniós forrásból táplálkozó projektek csúszása miatt a résztvevő önkormányzatok jövőre kevesebb központi támogatást kaphatnak.

Nemzeti azbesztmentesítési programot sürget a Levegő Munkacsoport

2015. június 30. 12:39

Nemzeti azbesztmentesítési programot sürget a Levegő Munkacsoport Magyarországnak még mindig nincs nemzeti azbesztmentesítési programja, miközben az uniós tagországok három kivétellel valamennyien elkészítették és folyamatosan hajtják végre a saját mentesítési programjukat - hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport.


Bezöldült a nők hajdani bálványa

2015. június 30. 9:20

Bezöldült a nők hajdani bálványa Robert Redford tegnap az ENSZ-ben szólalt fel, a decemberi klímacsúcsot beharangozandó. Szerinte ez lesz az utolsó esélyünk, hogy közösen kezdjünk valamit, és ezzel megmentsük a bolygót.

Patt a miskolci cementgyár újraindításával kapcsolatban

2015. június 30. 7:59

Patt a miskolci cementgyár újraindításával kapcsolatban Megegyezés nélkül nem lehet újraindítani a termelését évek óta szüneteltető hejőcsabai cementgyárat a gyár korábbi működtetője, a svájci érdekeltségű Holcim konszern jogutódja, az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZAG) szerint. A helyi civilek több mint kétezer aláírást gyűjtött össze az újraindítás ellen. A HCM 1890 Kft. szerint jogerős bírósági ítéletek cáfolják a multinacionális cementkonszern állításait.


Elindult a ZöldCivil facebook csoport

2015. június 29. 18:05

Elindult a ZöldCivil facebook csoport Egy új kommunikációs felülettel bővült a Zöld Civil Együttműködés, hiszen megnyílt a facebook csoportja is immáron. Bízunk benne, hogy a tartalmak olvasása mellett sok ember aktív felhasználója lesz ennek a nyílt közösségi csoportnak.

Fazekas tanácsadójának családja is jól teljesített a hortobágyi földmutyiban

2015. június 29. 14:33

Fazekas tanácsadójának családja is jól teljesített a hortobágyi földmutyiban A 2013-ban indult földbérlet-pályázatok a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területek esetén sikerültek a leginkább botrányosra. Évtizedek óta a területen gazdálkodó állattartók vesztették el a területeik – és ezzel a megélhetésük – kisebb-nagyobb részét, viszont a hatalom kegyencei gyakran többszáz hektáros uradalmak gazdái lettek.


További híreink

Duna Nap az UNESCO Bioszféra Rezervátumban

2015. június 29. 12:26

Ma van a Nemzetközi Duna Nap, amit 2004 óta ünnepelnek a Duna menti országok, így mi is. Végvári Tamás túrakajakos a Duna Napon fejezi be ötnapos túráját a WWF által kezdeményezett Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum magyar szakaszán. A rezervátum megalakulásának regionális emléknapja egybeesik a Nagy Ugrás európai folyó-ünnepével, amit a WWF Magyarország szervezésében 10 hazai település közös csobbanásával ünneplünk majd július 12-én.

Július elsejétől lehet pályázni mosógépcsere-támogatásra!

2015. június 29. 11:10

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó pályázatán összesen 500 millió forinttal támogatja az öreg, energiafaló mosógépek takarékos, új készülékre történő cseréjét. A program keretében akár 45.000 forint, vissza nem térítendő támogatás is kapható.


Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

2015. június 29. 9:14

A lekapcsolás annak a folyamatnak a része, ami szerint Németország 2050-re az áramfelhasználásának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni.

Újrahonosított oroszlánok

2015. június 29. 9:04

15 évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában a nagymacskákat, amelyekből hét példányt szállítanak ma a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.


Vízpazarló szállodák

2015. június 29. 8:20

Évi 1,4 milliárd euró (437 milliárd forint) megtakarítás érhető el uniós szinten a szállodaiparban a víztakarékos technológiák alkalmazásával az Európai Unió hat tagországa szállodáinak bevonásával készült felmérés szerint.

Miért a fenyvesi Balaton-parton ne lenne mutyi?

2015. június 29. 7:36

A fenyvesi Balaton-parton egymás után húznak el a kövekkel megrakott teherautók. Az épülő kikötőmóló túlsó vége a reggeli párába vész. Akár a másik partig is érhetne, mint egy valódi híd. Csikorognak a kövek a kerekek alatt, és valamiért az az emlék ötlik az eszünkbe, amikor a Dunát terelték el a csehszlovák dömperek, ugyanígy maguk alá öntve a hátukon hozott rakományt.


Állj ki a magyar természetért - Európában is!

2015. június 28. 11:41

A hazai és európai természeti értékek megőrzésében fontos szerepet játszik a jogszabályi környezet, amely védelmüket biztosítja. Egyes érdekcsoportok szerint azonban a természet védelme gátolja a kontinens fejlődését. Engedve a rövid távú gazdasági érdekeknek, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy gyengíti azokat a jogszabályokat, amelyek óvják a természeti erőforrásokat, biztosítva ezzel a jövő generációk életlehetőségeit. Ez az Európai Unió összes országát, ezzel Magyarországot, a magyar természeti értékeket is érinti.

Mutyi gyanú a Molnár János-barlangnál

2015. június 28. 8:20

Az LMP a barlangok világnapján figyelmeztet a Budapest II. kerületi Molnár János-barlang igen zavaros helyzetére. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázata búvároktatás és merülések céljából átadná a barlang üzemeltetését hasznosításra rendkívül alacsony, százezer forintos havi bérletidíj-minimummal, viszont a nagyközönség elől elzárná a páratlan természeti képződményt.


Magyarország jobban zöldít

2015. június 27. 8:58

2014-ben a magyar kormány soha nem látott fejlesztéseket hajtott végre a környezet- és természetvédelemben, többek között a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, ivóvízvédelem vagy az ökoturizmus területén. Az államtitkár szerint Magyarország a hazai össztermék arányában többet költ a környezetügyre, mint Ausztria vagy Németország. Valahogy az kimaradt a hírből, hogy most likvidálják a zöld szférát.

Natúrpark lehet a Szigetközben

2015. június 27. 8:44

A Szigetközi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szlovák partnereivel együtt szeretné előteremteni az előkészítő tanulmányok és kezelési tervek elkészítésének költségeinek fedezetét. Egy Magyarország-Szlovákia INTERREG IIIA határon átnyúló projekt keretében szeretnék előteremteni a szigetközi-csallóközi határon átnyúló natúrpark kialakítását.


Nehezen ismeri be a minisztérium az államtitkári hazugságot

2015. június 27. 7:36

Vonakodva, nagy késedelemmel, és meglehetősen szűkszavúan tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium Bitay Márton Örs által vezetett Állami Földekért Felelős Államtitkársága azt a közleményt, amelyre Kishantos jó hírnevének megsértése miatt a Fővárosi Törvényszék 22.P.23.914/2013/16. számú Ítélete kötelezte.

A korallok túlélési stratégiája a klímaváltozáshoz

2015. június 27. 7:01

Egyes korallpopulációk már rendelkeznek olyan genetikai variánsokkal, amelyek a melegebb tengervízben való élethez szükségesek. A szakértők szerint ezeknek a géneknek a terjedése segíthet a koralloknak a globális felmelegedés túlélésében.


Fukusima: atom helyén szél

2015. június 26. 9:09

A világ eddigi legnagyobb, mobil tengeri platformra helyezett szélturbinája kezd hamarosan működni Japánban, pontosabban a 2011. március 11-ei, hatalmas földrengést követő cunamiban megrongálódott fukusimai nukleáris erőmű közelében.

Új mankó az idén kötelezővé vált energetikai auditok elvégzéséhez

2015. június 26. 8:42

A májusban hazánkban is hatályba lépett Energiahatékonysági Irányelv szerint a nagyvállalatoknak ez év decemberig - majd azt követően 4 évenként - kötelező energetikai auditot kell készíttetnie. A Magyar Energiahatékonysági Intézet segítséget kíván nyújtani az ipari energetikai auditokkal kapcsolatban.


Megnőtt az árvízi biztonság a Duna magyarországi szakaszán

2015. június 26. 8:16

2015. június 23-án megtörtént a teljes Duna projekt kivitelezési munkáinak lezárása a Sió-torkolati műnél. Az Európai Unió támogatásával több mint 28 milliárd forintból megvalósult beruházás hat megye 152 településének árvízvédelmi biztonságát növeli.

Ismét megúszták a börtönt a természetkárosítók

2015. június 26. 7:26

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon Csipak Péter vállalkozót természetkárosítás miatt, mivel házát védett természeti területre „terjesztette ki”. A többi vádlottra is felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki tegnap a Fővárosi Törvényszék bírája, és a vállalkozóval együtt mindannyian pénzbüntetést is fizethetnek.


Egyre égetőtt probléma a vízhiány

2015. június 25. 22:32

A föld 37 legnagyobb víztározójából 21-ben nagyobb mértékben fogy a víz, mint ahogy feltöltődnek, aminek oka a népességnövekedés és a klímaváltozás. Ezek közül 13 esetében „jelentős a hiány”, így többek között az Arab Víztározó Rendszerben, ami Szaúd Arábiát, Szíriát, Irakot és Jement látja el vízzel, illetve az észak-afrikai Muzik-Djao medencében, az Indus-völgyben és a kaliforniai Központi Víztározó Rendszerben.

Rendbe tették a Tisza-tó vízrendszerét

2015. június 25. 21:43

Több mint ötmilliárd forintból elkészült a Tisza-tó vízrendszerének első, három megyét érintő, átfogó rekonstrukciója, amely hosszabb távon is biztosítja a korszerű vízgazdálkodás feltételeit a térségben - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a Komplex Tisza-tó Projekt mai záróeseményén, Tiszafüreden.


Melyik láthatatlan tyúk lesz 2016 év madara?

2015. június 25. 15:52

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2016-ra 3 „láthatatlan tyúk”: a fürj, a haris és az ugartyúk közül választhatnak az emberek a www.mme.hu honlapon 2015. július 27-ig.

Orbán kerítése likvidálhatja a földikutyát

2015. június 25. 12:29

Akadályozná a vadállomány szabad mozgását, valamint védett élőhelyeket vágna ketté a szerb határra tervezett kerítés, ami egyúttal a több évtizedes szerb-magyar természetvédelmi együttműködésnek a végét is jelentheti – állítják egybehangzóan környezetvédelmi szakemberek. Erre hivatkozva közbeavatkozhat az Európai Unió, amelynek ellenőrzési és engedélyezési jogköre van az érintett terület részét képező Natura 2000-es területek felett.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés