Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Eredményes fészekőrzés után kirepültek a sasfiókák

2014. július 24. 8:40

Eredményes fészekőrzés után kirepültek a sasfiókák A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a tojásrakás óta folyamatosan őriztek egy veszélyeztetett parlagi sasfészket Dévaványa térségében. Munkájuk eredményesnek bizonyult: a két fióka a napokban kirepült.

A zöldbárók Magyarországa

2014. július 24. 8:11

A zöldbárók Magyarországa A különböző politikai oldalakhoz kötődő gazdasági érdekcsoportok szépen megosztoztak a privatizált, közös nemzeti vagyonelemeken – állítja Ángyán József volt államtitkár, egykori fideszes, majd független parlamenti képviselő, aki a napokban teszi közzé immáron hatodik tanulmányát a földbérleti visszásságokról. Nyergesék megelőzték Csányit.


Buknak a nemzeti parkok is

2014. július 23. 21:28

Buknak a nemzeti parkok is 1200 hektár terület felett 100 %-os lesz a területalapú támogatás elvonása – ezt hétfőn jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A vesztesek között nemzeti parkok, állami erdőgazdaságok, vadgazdálkodással, természetvédelemmel foglalkozó vállalkozások is akadnak. Ez az intézkedés a vidék leépülésével, az agrártermelés visszaesésével, az innováció alkalmazásának visszaszorulásával jár.

Tengeri szélfarmok hatása az ökoszisztémára

2014. július 23. 21:02

Tengeri szélfarmok hatása az ökoszisztémára Előszeretettel portyáznak tengeri szélfarmoknál az északi-tengeri borjúfókák - figyelték meg kutatók.


EU-paktumba ütközhet a paksi hitel

2014. július 23. 16:29

EU-paktumba ütközhet a paksi hitel Meggyűlhet a baja a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal a paksi hitelszerződés kapcsán: az óriáshitel felvétele következtében sérülhetnek az immár az uniós alapszerződés részévé vált fiskális paktum költségvetési stabilitást előíró passzusai, és akár eljárás is indulhat Magyarország ellen (ami a már meglebegtetett túlzottdeficit-eljárás árnyékában aligha lenne kedvező fejlemény).

77 év börtön orvvadászatért

2014. július 23. 15:33

77 év börtön orvvadászatért Összesen 77 év börtönre ítéltek ma a Dél-Afrikai Köztársaságban egy vadorzót, aki 2011-ben két bűntársával lelőtt három orrszarvút a Kruger nemzeti parkban. A park szóvivője reméli, hogy a szokatlanul kemény büntetés elrettentő hatással lesz az orvvadászokra, akik tavaly minden korábbinál több, összesen 1004 rinocéroszt pusztítottak el.


Sumák a vízügyisek római-parti jelentése

2014. július 22. 13:15

Sumák a vízügyisek római-parti jelentése Úgy tűnik, nem lezárja, hanem új keretek között újra fogja nyitni a vitát a Római-parti árvízvédelem ügyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság minap közzétett állásfoglalása. A dokumentum önmagában is számos ellentmondást exponál a jelenlegi mobilgátas koncepcióval kapcsolatban – ráadásul a végleges változatból kikerült az a mintegy másfél oldalnyi szövegrész, ami egészen más megvilágításba helyezi ezt a koncepciót. Annyi bizonyosnak látszik a két dokumentum alapján, hogy egészen más, és az eddigi tervekben szereplőkhöz képest sokkal kevésbé mobil valami fog épülni a Rómain.

Légkondik helyett szigeteljünk. Megéri!

2014. július 22. 8:45

Légkondik helyett szigeteljünk. Megéri! Hazánk energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári fogyasztás, ezáltal a téli és nyári csúcsok közötti különbség a tavalyi év végére 1,8%-ra csökkent. A nyári növekedés egyik fő oka a klímaberendezések használata, amelyek CO2 kibocsátása ráadásul még inkább hozzájárul az átlaghőmérséklet emelkedéséhez. A kánikulában megdőlt az áramcsúcs.


Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt

2014. július 22. 8:15

Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt Jön a rántott tücsök, sült hernyó, dinsztelt szöcske. Az USA-ban sorra nyílnak a rovarfarmok, amelyek a rovaréttermeket látják el rovaralapanyaggal.

Jávor az Európai Bizottsághoz fordul a paksi bővítés miatt

2014. július 22. 7:44

Jávor az Európai Bizottsághoz fordul a paksi bővítés miatt Jávor Benedek, az Együtt PM európai parlamenti képviselője kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz (EB), hogy vizsgálja ki a közbeszerzési eljárás nélkül januárban létrejött „Paks II” atomerőmű-bővítés ügyletét a magyar kormány és az orosz Roszatom között.


További híreink

Kell a páriaknak hulladékégető?

2014. július 20. 16:37

Népszavazást tartanak a Páriba tervezett kísérleti hulladék égetőről augusztus 17-én – közölte pénteken Farkas Jánosné polgármester. Mennyire manipulált a kérdés, és mennyi a háttér információ?

Egyre többen csípik a méheket

2014. július 20. 16:10

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé. Már 3 800 méhet fogadtak örökbe a Greenpeace „Csípem a méheket!” kampányában.


Emberi segítséggel: visszatérő eltűnt állatok

2014. július 20. 14:18

A világ legtöbb táján sorra indulnak visszatelepítési programok – ezek egy adott területről kipusztult állatok és növények újrahonosítását célozzák meg. A programok nagyjából egynegyede nevezhető egyértelműen sikeresnek, másik egynegyede pedig sikertelennek. Egyes esetekben igen nagy összegeket költenek a programokra. Magyarországon 1970 óta 24 állatfajt próbáltak visszatelepíteni – változó sikerrel. Két friss példa a hód és a lápi póc esete.

Hatékony erdőgazdálkodás takarítással

2014. július 20. 13:25

Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki egy hazai cég, mellyel betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része, és az energiaültetvények termése is. Az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia-többletet eredményezhet a gazdaság számára.


Buldózerekkel a kínai golfpályákra

2014. július 20. 12:44

Egyre komolyabban veszik a kínai hatóságok a golfpályák építésének tilalmát. 10 éve van érvényben az erről szóló rendelet, így szeretnék védeni a hatóságok a termőterületeket és a vízkészleteket. Az elmúlt hónapokban féltucatnyi, teljesen kész golfpályát romboltatott le a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság Kínában. Golfkesztyű kutyabőrből.

Nagy a titkolózás a liget pályázatairól

2014. július 20. 9:46

Nem szólhatnak hozzá a budapestiek a Városligetbe tervezett múzeumok terveihez, mivel csak az év végi eredményhirdetéskor mutatják be a zsűri döntése alapján győztes pályázatokat. A pályaművek színvonala a miniszteri biztos szerint igen magas.


A zöld gazdaság segíti az új munkahelyeket és az innovációt

2014. július 20. 9:26

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentése szerint az erőforrások hatékonyabb használatával Európa támogathatja új munkahelyek létrejöttét és az innovációt. A kiadvány egy sor olyan szakpolitikát mutat be, amely bizonyítottan környezeti és gazdasági hasznot hoz.

A földet megvédték

2014. július 20. 7:56

Kiváló miniszterelnökünk szerint az elmúlt 4 évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy „a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve” külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák a drága magyar termőtalajt. Saját szabályainak sem felel meg a Földkezelő Alap?


Ma országos hőségriadó!

2014. július 20. 7:41

Mára már az ország valamennyi megyéjére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti.

A kormányzat is hunyó a milliárdos rágcsálókárban

2014. július 19. 9:36

Milliárdos nagyságrendű az ebben az évben beálló rágcsálókár mértéke, amely így jelentős veszteségeket okoz a mezőgazdasági ágazatnak. Az legfőbb károkozó mezei pocok (Microtus arvalis) túlszaporodása főként a kisebb gazdálkodókat érintette, akik egy-egy birtoktesten gazdálkodnak. Náluk a rágcsálók egy-egy táblában akár 30-40%-os termésveszteséget is okoztak. A NÉBIH a Redentin használatának engedélyezésével nemhogy megoldást nem nyújtott, a problémákat még tovább súlyosbította.


Súlyosan ráfizetünk Orbán atomjára

2014. július 19. 8:08

Áder János államfő aláírta a Paks II.- hitelmegállapodásról szóló törvényt, ám ezt elhallgatta a Magyar Távirati Iroda. Ennyire nem volna fontos? Pedig a beruházás – kamatokkal, önrésszel – 7000 milliárd forint is lehet. Fejenként hétszázezret fizetünk ki érte. Petschnig Mária Zita közgazdász azt mondja: 2047-ig törlesztjük ezt.

Szaporodnak a foglyok Dévaványán

2014. július 18. 9:59

Egy sikeres programnak köszönhetően nőtt a fogolyállomány a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványai-Ecsegi puszták tájegységében. Akad olyan pár is, amelyik tizenhárom fiókát nevel.


900 milliós hulladék nyilvántartás

2014. július 18. 8:22

Zajlik a tesztüzem, és október elsejével élesben is elindul a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere. A HUNOR komplex hardvereszköz- és szoftver rendszerének üzembeállításához az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség csaknem 900 millió forint európai uniós támogatást nyeret. Az LMP szerint "vettünk egy szép gombot egy nem létező kabátra".

A kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

2014. július 18. 7:25

Ezért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi - ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.


Erdőitás és ebola

2014. július 18. 5:59

A drasztikus erdőirtás is jelentős szerepet játszhat az ebolajárvány kitörésében. Az egyre gyakoribb járványok kitörése nagy valószínűséggel szorosan összefügg azzal, hogy a korábban érintetlen területeken olyan kórokozókkal, ritka vírustörzsekkel kerülnek kapcsolatba az emberek, amelyekkel addig nem találkozhattak.

Egyre népszerűbb a napenergia

2014. július 17. 19:46

A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek, ezen belül Európában 38,4 gigawattóra áramot termeltek csak az újonnan belépett naperőművek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki - közölte a HST-Energy Kft.


Kishantosi maflás az NFA-nak

2014. július 16. 23:07

Kishantos ismét pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által támogatott egyik "új haszonbérlővel" szemben, egy birtokvédelmi eljárásban. A Járásbíróság rámutatott, hogy az "új haszonbérlő" nem léphetne addig birtokba, nem kérhetne addig birtokvédelmet, amíg az NFA nem zárta le a jogvitáját Kishantossal szemben.

Afrikában is gyilkol az olajpálma

2014. július 16. 22:09

Egyre több új olajpálma-ültetvényt alakítanak ki Afrikában, ami azonban végzetes lehet az emberszabású majmok számára, élőhelyük ugyanis tökéletes helyszín az ültetvényekhez. Mindezt a mi igényeinkért.


Kamilla-nagyhatalom vagyunk

2014. július 16. 20:29

A magyar kék színű kamillaolaj igazi hungarikumnak számít a kozmetikumok és a gyógyászat világában. (X)

Több száz védett madár egy bolgár autósnál Nagylakon

2014. július 16. 10:08

Több száz védett madarat, köztük szenegáli és jákópapagájokat találtak egy bolgár autósnál a nagylaki határátkelőhelyen, a zsúfoltság miatt több példány is elpusztult – tájékoztatott ma a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés