Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A kaliforniai disznódelfin is a kihalás közelébe jutott

2016. október 27. 22:26

A kaliforniai disznódelfin is a kihalás közelébe jutott Az orvhalászat miatt a kihalás szélére sodródott kaliforniai disznódelfin megmentésére szólított fel a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) portorozi konferenciáján.

Kezdeményezzen a magyar kormány érdemi társadalmi vitát a CETA-ról!

2016. október 27. 21:56

Kezdeményezzen a magyar kormány érdemi társadalmi vitát a CETA-ról! Elhalasztották az EU–Kanada csúcstalálkozót – itt az ideje, hogy a magyar kormány érdemi társadalmi vitát kezdeményezzen a CETA-ról! A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet sajtóközleménye.


Hatvani haverok tava - pályázati pénzből magán védett terület

2016. október 27. 20:41

Hatvani haverok tava - pályázati pénzből magán védett terület Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre az EU-támogatások fölött diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető egyesület. A pénzből Szabó rokonának birtokán újítottak fel egy tavat – nem a köznek.

Fogalma sincs az Orbán-kormánynak, hogy mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal

2016. október 27. 15:44

Fogalma sincs az Orbán-kormánynak, hogy mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal Már hivatalos: a magyar kormánynak fogalma sincs, mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal A kormány szép csendben elfogadta a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezeléséről szóló, immár végleges nemzeti programot. Ez az a dokumentum, amelynek meg kellene határoznia az atomerőműben keletkező sugárzó hulladékok további sorsát. Sajnos éppen ez az, amire a nemzeti program egyáltalán nem ad választ.


State capture, haveri kapitalizmus vagy kleptokrácia?

2016. október 27. 10:01

State capture, haveri kapitalizmus vagy kleptokrácia? Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon (2011-2015) - A magyar kormány és a MET - történet elemzése.

Újabb földrengés Olaszországban

2016. október 27. 9:15

Erős földrengés rázta meg tegnap este Közép-Olaszországot. A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés néhány perccel negyed nyolc előtt történt. Az epicentrum a közép-olaszországi Marche és Umbria tartomány térségében volt, Macerata város területén, ahol több helyen omlások történtek.


Ragadozók a sasok étlapján

2016. október 27. 8:55

Ragadozók a sasok étlapján A vadgazdálkodók szemében a ragadozómadarak elsősorban, mint a "hasznos" apróvadfajok kártékony pusztítói jelennek meg. Nem is gondolnánk, hogy a tápláléklánc csúcsán lévő ragadozómadarak – hazai viszonylatban főleg a parlagi és a rétisas – gyakran a vadászható dúvadfajok, leginkább a varjúfélék, időnként pedig az emlős ragadozók egyedeinek a leghatékonyabb természetes vámszedői.

Újabb pofon a magyar sajtószabadságnak

2016. október 27. 8:12

Újabb pofon a magyar sajtószabadságnak Bár elsőre nem egy direkt zöld téma, de a közpénzek hűtlen kezelése sok területre kihatással van. Egyre kevesebb a kormány mutyijait bemutató felület. A Népszabadság likvidálása csak egy láncszem. A rendőrség nemrég kihallgatta a Figyelő újságíróját. A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte az eljárást: üzleti titok megsértését hangoztatják. A sajtószabadságot nem tisztelő, autokratikus államoknak a lényegi eleme a minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása! Itt tartunk?


A napelemes jövő kulcsa a perovszkit

2016. október 26. 22:13

A napelemes jövő kulcsa a perovszkit Felejtsük el a szilíciumot! A perovszkit napelemek gyártási költsége ötöde a manapság alkalmazottaknak, a fejlesztői nagyon közel kerültek a tömeggyártáshoz szükséges paraméterekhez.

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott!

2016. október 26. 21:41

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott! Ma már több a megújulós kapacitás, mint a szénerőműveké. Az atomerőművek globális kapacitása pedig mindkettőnél jóval kisebb. A rohamos fejlődés főleg az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergiának köszönhető. Eközben a hazai szélenergia-kapacitást 2006 óta 330 MW-ban stagnál. Nemrég Áder János küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a szélenergiát itthon gyakorlatilag ellehetetlenítő újabb törvényjavaslatot.


További híreink

Meghosszabbítanák a kisföldalattit 50 méterrel. De minek?

2016. október 26. 21:02

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén megbízta a BKK-t, hogy a 2024-es olimpiai pályázathoz készítse elő a kisföldalatti felújításának, és az ahhoz szükséges járműbeszerzéseknek a terveit. A testület 25 igen szavazattal, egyhangúlag hagyta jóvá az erről szóló javaslatot, melyhez idén 38, jövőre 622 milliós támogatást biztosít az erről szóló kormányrendelet.

24 éve terelték el a Dunát

2016. október 26. 18:51

1992. október végén Szlovákia az országhatár közelében egy mesterséges csatornába terelte el a Dunát, hogy annak vizével a Bősnél megépített erőműben áramot termeljenek. A magyar-szlovák gátépítő lobbi által az 1950-es években megálmodott, és a szovjet birodalmi politika által felkarolt sztálinista beruházás, a bős-nagymarosi erőműrendszer szerződését hiába mondta fel Magyarország 1992-ben, csak az ország történelmi szívébe tervezett nagymarosi vízlépcső megépítését tudtuk megakadályozni.


Az autóipar történetének csúcskártérítését fizeti a VW

2016. október 26. 8:14

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után. Tegnap egy szövetségi bíró 14,7 milliárd dollár kártérítést állapított meg.

Ismét megtorpedózták a bálnarezervátumot

2016. október 25. 22:58

Idén is kudarcba fulladt a kísérlet arra, hogy 20 millió négyzetkilométeres bálnarezervátumot hozzanak létre az Atlanti-óceán déli részén, miután az erre vonatkozó javaslat nem kapta meg ma a szükséges mennyiségű szavazatot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC) a szlovéniai Portorozban zajló közgyűlésén.


A Magyar Szélenergia Ipari Társaság véleménye a kormány szélcsendjéről

2016. október 25. 22:16

Az elmúlt hónapokban a magyar Kormány és az Országgyűlés olyan jogszabályokat alkotott és léptetett hatályba, amelyek a magyarországi szélerőmű beruházásokat ellehetetlenítik, és még az elméleti lehetőségét is kizárják annak, hogy a hazánkban a jövőben háztartási méretet meghaladó szélerőmű létesüljön.

Az Orbán-kormány hazaárulása

2016. október 25. 20:14

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.


Full megújulós lehet Spanyolország

2016. október 25. 12:02

Spanyolország is átállhat a jövőben 100 százalékban a megújulókra - nyilatkozta az egyik vezető spanyol energetikai vállalat, az Acciona vezetője. Spanyolországban már most akkora szélenergia kapacitás van, hogy 29 millió háztartást képes ellátni - igaz ennek ára van.

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában

2016. október 25. 11:40

Kina is felpörgeti a nonstop naperőművi kapacitását. Rákapcsolták az áramhálózatra az ország első sóolvadékos naperőművét - jelentette be a kivitelező vállalat. Nevadában Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a világ legnagyobb naperőműve - az atomnál olcsóbban.


Gyönyörködjön a prédikálószéki panorámában

2016. október 25. 10:01

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán, a Prédikálószéken adta át és nyitotta meg legújabb kilátóját a természetjáró társadalom előtt. A 12 méteres létesítmény még tovább növelheti a közismert kirándulóhely vonzerejét.

Idén se sielünk a Normafán - enyhe, átlagos télre számíthatunk

2016. október 25. 8:52

Az esotanc.hu meteorológiai portál már 10. alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését, ezúttal a 2016/2017-es téli időszakra. A prognózis a nagy nemzetközi meteorológiai intézetek és kutatóintézetek szezonális előrejelzésein alapul - eszerint átlagos, vagy annál kissé enyhébb télre van kilátás, és a csapadék terén sem várható extrém helyzet.


Nemzedékeken át a küszöbérték fölött marad a CO2 globális légköri átlagkoncentrációja

2016. október 24. 23:17

Tavaly mutatott először 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó értéket a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja egész éven keresztül - derül ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint nemzedékeken keresztül küszöbérték felett maradnak a mutatók.

Íme a kombinált szél-vízerőmű, mely szélcsendben is termel áramot

2016. október 24. 21:11

Németországban hamarosan egy olyan úttörő szélerőmű áll üzembe, ami a szélenergia egyik legnagyobb kérdésére ad választ: mi történik a szélerőművel, ha nem fúj a szél?


Különleges szarvasok Budakeszin

2016. október 24. 20:03

Igazi örömhír, hogy a Budakeszi Vadasparkban mostantól Dybowski-szikaszarvasokat is lehet látni. A rendkívül ritka állat ugyanis a hazai vadonban szabadon egyáltalán nem található, annakidején is csak betelepítés útján jelent meg Magyarországon.

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

2016. október 24. 18:58

A világ legnagyobb napenergia projektje nonstop elektromos áram biztosítására lesz képes, ami 1 millió amerikai lakos energiaellátását fogja fedezni. Olcsóbban, mint az atom. Na erre mit lépne a fideszes zseni: L. Simon László?


Villanyautó karácsonyra?

2016. október 24. 14:24

Mire költhetnénk inkább az e-autóknak szánt 2 milliárdos támogatást? Pl. a szennyezésarányos útdíj bevezetésére, vagy lézeres kipufogógáz-elemző készülékekre, esetleg az alacsony kibocsátású övezetek létrehozására, vagy talán a robbanómotoros robogók villanyrobogóra cserélésére.

Zöld győzelem a litván választásokon

2016. október 24. 13:13

A centrista Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pártszövetség nyerte meg a parlamenti választásokat Litvániában, 54 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben a tegnapi, második fordulóban leadott szavazatok majdnem 100 %-ának összeszámlálása alapján.


Óriásit bukott Rio az olimpiával. Kell nekünk ötkarikás pénznyelő?

2016. október 24. 11:53

Gazdasági előnyök helyett 10 milliárd dollárt bukhatott Rio az idei olimpiával, ami még inkább a csőd felé lökte a Standard & Poor’s által már a záróünnepség után jelentősen leminősített várost. Annak ellenére, hogy Rio júniusban gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban - írta a Világgazdaság.

Sikeres volt a Gasztro Randi

2016. október 22. 21:13

A Felelős Gasztrohős Alapítvány által harmadszorra megrendezett termelő-étterem találkozó ékes bizonyítéka annak, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket. A szervezet 2015-ben indított Gasztro Randi nevű programjának célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.


Vajon a Monsanto tárgyalás élhetőbb táplálékrendszert hozhat?

2016. október 22. 17:12

A 2016. október 14-16.-i hétvégén gazdálkodók, tudósok és aktivisták gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy a Hágai Nemzetközi „Monsanto Népgyűlélen” kimutassák az ipari mezőgazdálkodást támogató giga vállalat okozta ártalmakat.

Kimagasló magyar elismerés a Természetvédelmi Világszövetség hawaii kongresszusán

2016. október 22. 13:58

Többezer döntéshozó és természetvédelmi szakember részvételével rendezték meg Hawaii-on a Természetvédelmi Világkongresszus, ahol a bolygónk megmentéséért azonnali cselekvésre szólítottak fel a szervezők. A kongresszust követő tisztújító tanácsülésen Czippán Katalint, a hazai körökben elismert fenntarthatósági, környezeti nevelési és kommunikációs szakembert választották a szervezet Oktatási és Kommunikációs Bizottsága alelnökének.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés