Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A klímakutatás új statisztikai megközelítése

2016. február 7. 13:44

A klímakutatás új statisztikai megközelítése A jelenlegi klíma-előrejelzések Földünk éghajlatának hosszú távú megfigyelésén alapulnak. Az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport kutatói szerint azonban az elképzelt, párhuzamos világok éghajlatainak összehasonlításából megbízhatóbb kép rajzolódik ki.

Kézivezérlés a lezüllesztett zöldapparátusban

2016. február 7. 12:25

Kézivezérlés a lezüllesztett zöldapparátusban Minden érintett tiltakozik az állami háttérintézmények megszüntetése ellen. Többen is arról beszéltek a Látótér stábjának, hogy szerintük Lázár János bejelentése nem a bürokráciacsökkentésről, hanem anyagi haszonszerzésről szól. A Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára szerint az átalakításokkal szétverik a szakértői réteget.


A zöldenergia katonák életét menti meg

2016. február 7. 10:25

A zöldenergia katonák életét menti meg Intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia jelentik a biztonságos alternatívát a katonák számára, amikor ellenséges terepen teljesítenek szolgálatot.

A bátaszéki tölgy lehet az idei év legszebb európai fája

2016. február 7. 9:54

A bátaszéki tölgy lehet az idei év legszebb európai fája Február végéig lehet szavazni Európa legkedvesebb fájára. Tizenöt csodálatos fa van versenyben, köztük egy magyar, a bátaszéki molyhos tölgy.


Szomorú csúcson hazánk energiafüggősége

2016. február 7. 8:06

Szomorú csúcson hazánk energiafüggősége Hatéves csúcsra emelkedett 2014-ben Magyarország energiafüggősége, a felhasznált energiahordozók 61,1 százaléka külföldi forrásból származott - derül ki az Eurostat napokban közölt összesítéséből. Mindeközben az EU-ban több ország energiafüggősége is évtizedes mélypontra esett, a régióban csak Szlovákia van hozzánk hasonló mértékben ráutalva a külső energiahordozókra.

Mélyponton az USA szénfelhasználása

2016. február 7. 7:44

Mélyponton az USA szénfelhasználása Az Egyesült Államokban a valaha volt legkisebb mennyiségű szenet használták fel elektromos áram termelésére 2015-ben, ami egy újabb baljós előjel az amúgy is erőlködő szénipar számára. A széniparra továbbra is az olcsó földgáz jelenti a legnagyobb veszélyt, de süvít a szél, süt a nap.


Ráncosodhat Putyin homloka

2016. február 7. 7:29

Ráncosodhat Putyin homloka A változatlanul lefelé tartó olajárak miatt az orosz gazdaság az idei évet is recesszióban tölti, és a tartós visszaesés, valamint a gyenge rubel együttes hatása miatt a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) várhatóan a fele lesz a három évvel ezelőtti értéknek – londoni elemzők szerint.

A felmelegedést növelhette az erdőtelepítés

2016. február 6. 21:49

A felmelegedést növelhette az erdőtelepítés Egy új tanulmány szerint nem enyhítette, hanem erősíthette a felmelegedést az erdőtelepítés Európában, mivel az őshonos fák helyét nagy területen vették át a sötétzöld fenyőerdők.


Termékteszt: erdeigyümölcs-tea, gyerektea

2016. február 6. 17:56

Termékteszt: erdeigyümölcs-tea, gyerektea A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdeigyümölcs-teát, köztük 6 gyerekteát vizsgált meg, hogy milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, aromát és adalékanyagokat. Jobbak-e a gyerekeknek szóló termékek? Meglepő eredmények születtek.

Miskolci Cementgyár STOP!

2016. február 6. 17:09

Miskolci Cementgyár STOP! Sajtótájékoztatót tartott a hejőcsabai cementgyár újraindítását ellenző Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport. A rendezvény témája az üzem újraindítását célzó HCM 1890 Kft. Egységes Környezethasználati Engedélyét megfellebbező beadványok ismertetése, s a több mint 2000 miskolci lakos aláírását összegyűjtő Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport tevékenységének bemutatása volt.


További híreink

Tovább áradhat a dízelekből a nitrogéndioxid, mint lehetne?

2016. február 6. 16:05

A tét az volt, hogy kapnak-e az autógyárak még vagy tíz év haladékot arra, hogy a forgalomba kerülő személygépkocsik és kisteherautók használat közbeni nitrogéndioxid-kibocsátását az Euro 6 előírás szerinti 80 mg/km alá szorítsák.

Lassan Semjén lesz az új Szent Hubertusz

2016. február 6. 10:17

Az Év nemzetközi törvényhozója díjat (International Legislator Award) adták át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az amerikai székhelyű vadászati világszervezet (SCI) Las Vegas-i konvencióján - közölte ma Havasi Bertalan.


A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra

2016. február 6. 9:47

A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává – állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.

Ahány marha, annyi szarva

2016. február 6. 9:18

A szarv nemcsak hosszában és alakjában, de színében is eltérő lehet. Legrövidebb szarva a teheneknek van kb. 40-50 cm, a bikáké 50-70 cm és az ökröké a leghosszabb, akár 1 m is megnőhet.


A klímamegállapodás látszólagos vesztesei

2016. február 6. 8:14

Őslakók veszíthetik el otthonukat a természetvédelmi területek növelésével. A párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás következtében milliók válhatnak otthontalanná, írja a Rights and Resources Initiative (Jogok és Erőforrások Kezdeményezés) globális szervezet egy frissen közölt tanulmánya.

Talajlaboratóriumban dolgoznak a jövő erdőképén

2016. február 6. 7:20

Az erdőgazdálkodásban a termőhely beható ismerete alapvető fontosságú. Mivel az erdészeknek akár több száz évvel előre kell tervezniük, nem mindegy, hogy az adott erdőterület milyen fafajok megtartására alkalmas, hogy hova milyen fát ültetnek, ráadásul a klímaváltozás kihívásait is szem előtt kell tartaniuk. A Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetén erre a célra speciális talajlaboratóriumot hoztak létre.


Itt a harmadik brüsszeli pofon Paks 2-nek

2016. február 5. 22:00

A közös uniós kereskedelmi politikát is súlyosan sértheti a paksi bővítés jelenlegi formája – derül ki egy VS.hu birtokába jutott, nem nyilvános brüsszeli dokumentumból. Ez újabb gondot okozhat a magyar kormánynak, amely viszont furcsa gesztust tett az ügyben az Európai Bizottságnak.

Megépül a világ legnagyobb tengeri szélerőműve

2016. február 5. 20:52

Megépülhet a világ legnagyobb szélerőműve Yorkshire partjai mellett, mivel a fő beruházó DONG Energy végső döntést hozott az 1,2 gigawattos létesítmény megépítéséről. A Hornsea Project One nevű létesítmény egymillió brit háztartást lát majd el megújuló energiával.


Verespatakot jelölték a világörökségi státuszra!

2016. február 5. 16:53

A román kulturális tárca indítványozta, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségeket tartalmazó listájára. A döntést a román kulturális tárca és a környezetvédelmi minisztérium közösen jelentette be, hat évvel azután, hogy az erre vonatkozó kérés felvetődött. Ez a döntés nem csupán a verespataki kulturális értékek védelme szempontjából nagy jelentőségű, hatalmas győzelem a civil társadalom számára is.

Milliók a Három szoros-gáton

2016. február 5. 14:47

Tavaly több mint 2 millió látogató kereste fel a világ legnagyobb vízenergiai létesítményét, illetve a Három szoros-gát turisztikai övezetét a közép-kínai Hupej tartományban. A rekordról ma a projektet működtető vállalat számolt be.


Tarlós a hulladéktörvény módosítását szeretné

2016. február 5. 14:14

Számos, a fővárosi és az agglomerációban élő lakosságot érzékenyen érintő kérdésről beszélt a mai Budapestinfón Tarlós István. A budapesti főpolgármester szerint is betett a hulladékgazdálkodásnak a rezsicsökkentés. Nápoly korábbi sorsára juthat Budapest a szemétszállítás átalakításával

Kivágják a védett kastélypark fáit

2016. február 5. 9:39

Egy a Népszabadságnak elküldött feljelentés szerint elkezdték kivágni a védett turai kastélypark fáit. A tavaly eladott kastély megvásárlói mögött - a közvilágítási panamák főszereplőjét - Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét sejthetjük, mivel a vevő cégek egyike nevében ő fizette be az illetéket.


Ismeretlen oroszlánokra bukkantak

2016. február 5. 7:31

A Born Free Alapítvány tette közzé weboldalán egy kutatóexpedíció nagy horderejű felfedezését, miszerint szép számmal élhetnek még oroszlánok az etióp–szudáni határ közelében.

Tízezres leépítés a SHELLnél

2016. február 5. 7:08

Európa legnagyobb olajcégének 13 év óta nem volt olyan alacsony profitja, mint a negyedik negyedévben. A bevétele a felére esett vissza a tavalyinak, az utóbbi két hétben volt a legmeredekebb a csökkenés. A Shell több ezer munkahelyet kénytelen megszüntetni.


Rákellenes világnap: tüdő, mell, hasnyálmirigy

2016. február 4. 16:19

Az összes halálozás 26 százalékának rákos megbetegedés volt az oka 2013-ban az Európai Unióban, közel 1,3 millió ember halt meg rákban ebben az évben – derül ki az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb adataiból.

Küldj levelet az Európai Bizottságnak – NO PAKS 2!

2016. február 4. 15:52

Állítsuk meg ezt az értelmetlen, soha meg nem térülő, eladósodást és kiszolgáltatottságot hozó gigaberuházást! Küldj levelet az Európai Bizottságnak – NE ENGEDÉLYEZZÉK PAKS2 MEGÉPÍTÉSÉT!


A Körösök partfalában is élnek hódok

2016. február 4. 14:54

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is élnek hódok, elsősorban a Körösök mentén. Ezek a barna bundájú, ügyes építőmesterek legtöbbször a partfalba ássák méretes üregeiket.

A gyárnak túl koszos volt, a városiak másfél évig itták

2016. február 4. 13:57

Nem oldják fel a katasztrófahelyzetet abban a michigani városban, ahol ólomszennyezés miatt tavaly leállították a vízszolgáltatást. A százezres Flintben másfél évig olyan szennyezett vizet használtak, amely a csatornahálózatot is tönkre tette.


Vizsgálnák az energetikai korrupciót

2016. február 4. 8:44

Tanulmányt készít az Energia­klub nevű civil szervezet arról, miként kerítették hatalmukba az energetikai korrupciós hálózatok a magyar államigazgatást. Az oligarchák – ma már közvetlenül képesek magánérdekeik érdekében befolyásolni a törvényhozást, lerombolva ezzel a jog- és politikaalkotók függetlenségét.

TTIP: Az utolsó szög a vidék koporsójában

2016. február 4. 7:20

E 16 perces videó - immár magyar felirattal - bemutatja, hogy válik majd Európa a világ legnagyobb agrárvállalatai szabad játszóterévé az EU és az USA között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) nyomán. Ez a folyamat silányabb élelmiszert, drasztikusan romló természeti környezetet, és számtalan munkahely megszüntetését hozza majd magával.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés