Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A biomassza rosszabb, mint a szenes erőművek?

2015. november 26. 23:55

A biomassza rosszabb, mint a szenes erőművek? Úgy tűnik Európa legnépszerűbb megújuló energiaforrása katasztrofális hatással van a környezetre. Nem a szélerőművekről, vagy a vízi energiáról beszélünk. Európa legnagyobb megújuló energiaforrása a faapríték, a pellett. A fa elégetése, hivatalosan megújuló energiaforrásnak minősül, hiszen akár több fa is ültethető, mint amennyit elégetnek.

Zöldnek álcázott gengszterprivilégiumok a villanyautózásban

2015. november 26. 23:41

Zöldnek álcázott gengszterprivilégiumok a villanyautózásban Jedlik Ányos Klaszter, környezetbarát autós zöld rendszám, ingyenparkolás, ingyenáram és buszsávhasználat. Néhány eleme, javaslata és szereplője azoknak a hazai terveknek, amelyek - elméletileg - arra hivatottak, hogy terjesszék, népszerűsítsék, könnyítsék és ösztönözzék a zöld, elektromos, zéró emissziós közlekedést. Igen ám, de...


A Volkswagen tovább szennyez - újabb hibát találtak

2015. november 26. 23:22

A Volkswagen tovább szennyez - újabb hibát találtak Német sajtóértesülések szerint újabb szoftverproblémát tártak fel a Volkswagen német autógyártó konszernnél: ezúttal bizonyos autók esetében az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló hibát találtak.

Gyöztek a zöldek és a természet

2015. november 26. 18:56

Gyöztek a zöldek és a természet A Natura 2000 Összefogás nevű civil szervezet másodfokon pert nyert a romániai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium ellen. A döntés értelmében nem épülhetnek vízerőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó, és ezzel európai jelentőségű fajok és élőhelyek védelmét biztosító Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon.


Érvényes engedély nélkül kezelik az almásfüzitői veszélyes hulladékot

2015. november 26. 17:37

Érvényes engedély nélkül kezelik az almásfüzitői veszélyes hulladékot A Greenpeace felszólította az illetékes Kormányhivatalt, hogy tiltsa meg a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) Almásfüzitőn végzett hulladékkezelési tevékenységét. A TKV a VII. számú vörösiszap-tározón kezel veszélyes hulladékot, de az évi akár 132 ezer tonnányi veszélyes hulladék fogadására vonatkozó engedélye 2015. április 22-én lejárt. A TKV szerint érvényes engedély alapján, a környezet számára hasznos munkát végeznek.

Tonnaszám jön az ukrán hulladék a Tiszán

2015. november 26. 16:03

Tonnaszám jön az ukrán hulladék a Tiszán A Tisza felső szakasza már apad, a levonuló árhullám azonban a külföldi vízgyűjtőről jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít. A folyóink tisztaságáért küzdő PET Kupa gyors reagálású csoportja megdöbbentő felvételeket készített a több tonnányi úszó hulladékról, vagy ahogy ők nevezik, a „hulladék zajlásról”. A hulladék járványügyi kockázatot is jelenthet, illetve védett környezetvédelmi területeket fenyeget, még sincs jelenleg alkalmazható gyakorlat a hulladéktenger megállítására.


Túzok élőhelyek kalapács alatt

2015. november 26. 10:58

Túzok élőhelyek kalapács alatt A három legnagyobb hazai természetvédő szervezet arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy természetvédelemért felelős miniszteri minőségében tagadja meg a hozzájárulást a Natura 2000 területek értékesítéséhez.

Paks 2: a publikus adatokkal is csalnak

2015. november 26. 10:15

Paks 2: a publikus adatokkal is csalnak A közvélemény megnyugtatása és az orosz ajánlat versenyképességének bizonyítása érdekében a vámot és az áfát kihagyták a paksi bővítés eddig kommunikált árából. A nettósítás szakértők szerint részben azt is megmagyarázza, hogy miért nem tenderen választották ki a kivitelezőt: valódi versenyben a vámköteles orosz berendezések és technológiák elvérezhettek volna egy esetleges uniós versenytárssal szemben.


A franciáké Európa legnagyobb napelemtelepe

2015. november 26. 8:49

A franciáké Európa legnagyobb napelemtelepe Miközben az Orbán-kormány Paks 2 miatt a napelem adóval giga ÁFÁval, és szélstoppal mindent megtesz a megújuló energiák terjedése ellen, a világban egyre több ország fektet iszonyatos pénzeket az egyre olcsóbbá váló zöld energia termelésbe. Most Európa leginkább atomenergia-függő országában hálózatba kapcsolják a kontinens legnagyobb napelemes telepét.

5,6 milliárd szartárolóra - 40 év alattiak előnyben

2015. november 26. 8:30

5,6 milliárd szartárolóra - 40 év alattiak előnyben Bizarr ajándék karácsonyra cégeknek: itt már csak trágyatárolóra pályázhatnak. A közép-magyarországi régióban jelenleg ez az egyetlen igénybe vehető agrártámogatás.


További híreink

A Kúria szerint is hazudott Bitay Márton államtitkár

2015. november 26. 8:11

A Földművelésügyi Minisztérium nem nyugodott bele a Kishantosnak igazat adó első- és másodfokú bírósági döntésekbe – abban a perben melyet a Kishantosi Nonprofit Kft. indított a jóhírnevének megsértése miatt –, és felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely tegnap megerősítette Kishantos igazát.

Madárbarát Hegyvidék Program

2015. november 25. 22:26

A XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy télen a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.


Forróságunk éve

2015. november 25. 18:12

Valószínűleg 2015 lesz az eddigi legforróbb év a világon az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta - közölte ma a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Orbánék újabb antizöld pofonja

2015. november 25. 16:21

Tényleg elveszi a kormány a magyar otthonoktól a rezsicsökkentő felújítások forrásait. A magyar otthonok energiahatékonysági ösztönzésénél fontosabb lett a „vallási közösségek hosszú távú energetikai függetlenségének” megoldása uniós forrásokból. A Kormány friss határozatban rögzítette, hogy a lakosság számára csak visszatérítendő támogatások, azaz hitel formájában biztosít a jövőben forrásokat energiahatékonysági beruházásokra.


A véltnél nagyobb az amazóniai erdők sebezhetősége

2015. november 24. 10:20

A legújabb kutatási adatok szerint az amazóniai fafajok valószínűleg fele veszélyeztetett, vagyis a világszerte veszélyeztetett fafajok száma több mint egyötödével növekedett.

Már csak három fehér rinocérosz él a Földön

2015. november 24. 9:44

El kellett altatni az egyesült államokbeli San Diegó-i ZOO-ben a világ mindössze négy fehér rinocéroszának egyikét – jelentette be az állatkert.


700 millió gyermek potenciális áldozat

2015. november 24. 9:33

A gyermekek a bolygó felmelegedésének első számú áldozatai – állapította meg ma közzétett tanulmányában az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi alapja.

Marokkó fényes jövője

2015. november 24. 6:51

Decemberben átadják Marokkóban a világ egyik legnagyobb naperőművét, ami egymillió embert lát majd el energiával. A futurisztikus építmény illeszkedik a kormány megújuló energia-célkitűzésébe: 2020-ra el akarják érni, hogy áramhasználatuk 42 százalékát megújulókból fedezzék.


Magyarok–Paks II: 2–0

2015. november 23. 15:30

Újabb vereség Brüsszelben: az EU részletes vizsgálatot indít tiltott állami támogatás miatt Paks II ügyében. Miután egy hét alatt az EU két eljárást is kezdett Paks II ügyében, a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a további károk elkerülése érdekében azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

Most sem a víz viszi el a mobilgátat

2015. november 23. 14:17

Sokadszorra kezdheti elölről a római-parti gátberuházást a fővárosi önkormányzat, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis megsemmisítette a tervezési tender eredményét. Budapest – visszaeső jogsértőként – a szokásosnál nagyobb bírságot kapott.


A Greenpeace ma eltemette a magyar vidéket

2015. november 23. 13:41

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra. Ötmilliárddal károsították meg egy hét alatt Magyarországot

Újabb szögek a szén koporsójába

2015. november 23. 11:41

A hét végén kezdődő Párizsi Éghajlatvédelmi Csúcstalálkozóra készülve egymást érik a történelmi jelentőségű bejelentések, amelyek alapvetően érintik az energiaszektor jövőjét. Azzal, hogy az OECD a múlt héten hivatalosan is búcsút intett a szénkorszaknak, minden tekintetben új időszámítás kezdődik majd. Ezzel szinte egy időben az Egyesült Királyság is bejelentette, kivezeti a szénerőműveket az ország energiagazdaságából.


Közel 500 akció az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten

2015. november 22. 22:11

Rekordszámú, összesen 473 hulladékcsökkentést és a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósul meg idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében hazánkban. A kampány keretében - 2015. november 21-29. között - az Európai Bizottság megbízásából európai akcióötletek tesztelése is zajlik.

Ismét jönnek a tiszai szeméthegyek

2015. november 22. 20:03

Kárpátalján már komoly gondot okoznak az esőzések miatt megindult áradások elsősorban a Tisza és mellékfolyói felső szakaszain. A megáradt víz rengeteg szemetet sodor a magyar határ felé.


Jöhet az olajcégek csődhulláma

2015. november 22. 19:18

Az alacsony olajár miatt sok olaj-és gázipari cég dőlhet be hitelen, a Moody's frissen kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az iparágban a vállalati csődök aránya a jövőben megemelkedhet - írja a CNBC.

Méhek és a kemizálás

2015. november 22. 13:34

A kemizálás eredményeként többféle növényvédelmi célú hatóanyag jelenhet meg a méhészeti termékekben. Szermaradékok előfordulása különösen a virágport és a méhviaszt érinti.


Aranybánya a vörösiszap depó

2015. november 22. 10:41

Szinte korlátlan nyersanyagforrás lehet a vörösiszap, világszerte 60 gigantikus tározóban 3 billió tonnát tárolnak,és ez a mennyiség évente 150 millió tonnával nő. A vörösiszap feldolgozására ígéretes technológiákat dolgoztak ki, ezek bevezetése egyre sürgetőbb, de a végén megérheti, hiszen ritkaföldfémek, vas és bauxit is visszanyerhető ebből.

Új fejezetet nyitott az üzleti szektor

2015. november 22. 8:52

Nem igaz, hogy a gazdasági érdekek felül kell hogy írják a környezeti célokat – állítja Peter Bakker, a 200 világcéget tömörítő Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke a Párizsban megrendezendő klímakonferencia előtt. A világon a következő 15 évben 90.000milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházás várható.


Lassan a kakaót is eltűnteti az amazóniai erdőirtás

2015. november 22. 7:33

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik tovább az erdőirtás az Amazonas-medencében, a 15 ezer ismert fafaj fele tűnhet el rövid időn belül. Annyi lehet az igazi kakaónak?

Medveválság Hargitában

2015. november 21. 20:23

Négyszer annyian lettek, mint kellene, már a helyiekre támadnak, Brüsszel tehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy teljesen elfogadhatatlanok a kvóták, az EU pedig eddig nem akart tudomást venni az áldozatokról.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés