Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Románia ezer év alatt sem fogja újraültetni a kivágott erdőket

2016. augusztus 26. 1:07

Románia ezer év alatt sem fogja újraültetni a kivágott erdőket Romániának ezer év sem lenne elég, hogy újraültesse az elmúlt évtizedekben letarolt kétmillió hektárnyi erdős területet.

Korábban indítottuk a globális felmelegedést

2016. augusztus 26. 0:41

Korábban indítottuk a globális felmelegedést Az eddig véltnél néhány évtizeddel korábban kezdődhetett az ember által előidézett globális felmelegedés egy új tanulmány szerint. A mikroorganizmusok, korallok, fák évgyűrűi, barlangi és jégminták vizsgálatán, valamint számítógépes szimulációkon alapuló tanulmány szerint a 19. század vége helyett már az 1850-es évek közepén elkezdődhetett az akkor még enyhe, az emberi tevékenység hatására fellépő melegedés Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.


1,5 milliárdért éled fel a magyar Sámándob

2016. augusztus 26. 0:06

1,5 milliárdért éled fel a magyar Sámándob A kormány szerdán úgy döntött, hogy Karcagon épül fel a Milánói Világkiállítás magyar pavilonja és erre 1,5 milliárd forint fordítható.

Budapest-matricának álcázott dugódíj

2016. augusztus 25. 23:43

Budapest-matricának álcázott dugódíj A jelek szerint lesz egy dugódíjnak hívott valami Budapesten. Egyelőre úgy fest, egy újabb "megyei" matrica jön, csak épp többletszolgáltatás nélkül. A másik terv, a 700 forintos belvárosi díj pedig csak újabb dugókat hozna.


Kecskeméti diákok a 20. Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjében

2016. augusztus 25. 11:24

Kecskeméti diákok a 20. Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjében Idén huszadik alkalommal adják át a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a Víz Világhét keretében, amelyen évről évre diákok százezrei indulnak innovatív ötleteikkel a vízgazdálkodás és fenntarthatóság témájában. Hazánkat idén két kecskeméti középiskolás diák képviseli az augusztusi döntőben a szürkevíz használatával kapcsolatos ötletükkel.

Zsebbe vándorló megawattok

2016. augusztus 24. 23:38

Zsebbe vándorló megawattok Korrupció. Jelentése: Megvesztegethetőség, közéleti romlottság. Olyan cselekedet, amikor egy magasabb pozícióban lévő személy valamilyen ellenszolgáltatásért (pl.: pénzért) a hatáskörét kihasználva előnyhöz juttat valakit. A korrupció törvénybe ütközik, és büntetendő. Vizsgált objektum: Paks II 2400 MW Költség: 4000 milliárd Ft. Korrupciós kockázat: Nagyon magas…Részletes elemzés lefuttatva…


Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet

2016. augusztus 24. 8:11

Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet Nehéz helyzetbe került az ország legrégebbi kutatóbázisának számító, 70 éves tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet (BLI). Egyelőre csak remény van arra, hogy megfelelő fenntartási és kutatási forráshoz juthat az intézmény, legalább a tó állapotának alapszintű nyomon követéséhez.

Miért nem érdekli az Orbán-kormányt a nukleáris biztonság?

2016. augusztus 24. 7:03

Miért nem érdekli az Orbán-kormányt a nukleáris biztonság? Ukrajnában jelenleg is folyamatban van az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, ám az elavult létesítményeket inkább csak papíron és ellenőrizetlenül modernizálják, súlyosan megsértve az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatára vonatkozó Espooi Egyezményt.


Az 1075 éves Adonisz a legöregebb élő európai fa

2016. augusztus 23. 23:23

Az 1075 éves Adonisz a legöregebb élő európai fa Egy több mint 1075 éves balkáni páncélfenyő (Pinus heldreichii) a jelenleg ismert legöregebb élő fa Európában – állapították meg svéd, német és amerikai kutatók.

Ökológiai megtérés az alakor búzával

2016. augusztus 23. 23:01

Ökológiai megtérés az alakor búzával A Tatabányai Múzeumban látható a Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítás. A múzeumi tárlók egyikében lelhető az emberiség legősibb gabonafajtája, az alakor búza. Számtalan előny kötődik az ősi kenyérgabonához, amely ma még lehet, hogy nem a rekordszintű termésátlagaival szerez egyre több hívet, hanem az egészséges táplálkozást segítő tulajdonságai révén. Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke kezdeményezte, hogy a kevésbé ismert gabona megismertetésével párhuzamosan a térségben élő ember táplálékai között az alakor is kapjon helyet.


További híreink

Új madárfaj a Kis-Balatonon - pásztorgémek Zala megyében

2016. augusztus 23. 21:53

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nemzetközi jelentőségű madárélőhelyének 275. megfigyelt madárfaja, a pásztorgém (Bubulcus ibis), ugyan világszerte terjeszkedő faj, mégsem mindennapi látvány hazánkban, különösen nem a Dunántúlon.

Energiakánaán? Német zöldenergia kételyek

2016. augusztus 23. 14:54

A Fukusima után felpörgetett energiafordulat eredményeként a németeknél az utóbbi hónapokban elkezdett túlcsordulni a megújulóenergia-termelés, sőt már annyi van, hogy fizikailag nem tudják hova tenni. Ez viszont egyáltalán nem jó, pont ellenkezőleg. Amikor az a baj, hogy ingyen van az áram.


PET-palackon lógnak az olimpiai érmek

2016. augusztus 23. 8:16

Most, hogy a magyar sportolók remek szereplésével véget értek a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok, érdemes felhívni a figyelmet az érmek összetételére is. Az arany-, ezüst- és bronzmedálokat ugyanis a fenntarthatóság jegyében készítették, az azokat tartó szalagokat pedig konkrétan PET-palackokból.

Olcsó királyrák Fukusimából

2016. augusztus 23. 7:58

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amelynek a tagjai Fukusimából származó - 9,5 milliárd forintnyi - tengeri árut importáltak és dobtak piacra.


Fura kék tavak ezrei az Antarktiszon

2016. augusztus 23. 7:38

A kutatók megerősítették, hogy az Antarktisz keleti részén ezrével jelennek meg a furcsa kék tavak. Ez eléggé aggasztó jelenség, mert már láttak hasonlót korábban is. Akkor a grönlandi jégpáncél olvadt nagyon gyorsan, 2011 és 2014 között több mint egybillió tonna jég olvadt el.

Titkolja a kormányhivatal, hogy merre van parlagfű

2016. augusztus 23. 7:15

Nyaranta helikopteres parlagfű-felderítéssel riogatja a hanyag földhasználókat az FM, ám ennek az eredményeiről utólag csak annyit lehet megtudni, hogy az ország harmadát-felét berepülve alig találtak parlagfüvet.


A Ford is felvillanyozódik

2016. augusztus 22. 12:49

Az amerikai cég terveiben is szerepel a nagy elektromos átállás, jönnek a tisztán elektromos (EV), a plug-in, és a normál hibrid autók tucatjai.

Úszó bombák: kártevőkkel és betegségekkel megrakott tengeri konténerek

2016. augusztus 22. 9:34

Egy-egy olajszennyezést mindig kiemelt médiafigyelem kísér, miközben a természeti „szennyezések” komoly és főleg hosszú távú veszélyt jelentenek – és mégsem foglalkozunk velük. Egy egzotikus gomba több milliárd gesztenyefa pusztulását okozta az amerikai kontinensen a 20. század elején, jelentősen átformálva a tájat és az ökoszisztémát. Ma világszerte évente 527 millió tengeri konténerszállítás történik.


Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

2016. augusztus 21. 14:52

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! - figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője.

Az Apple, mint zöldalma

2016. augusztus 21. 10:27

Már 14 Apple összeszerelő üzem kapta meg a hulladékmenetes működésért járó tanúsítványt, köztük az embertelen munkakörülményekről, dolgozói öngyilkosságokról elhíresült Foxcon is. A következő években a megújuló energiára állnak át. Az Apple több napelemet telepít Kínában, mint Magyarország.


Kimúlt a tavak hölgye

2016. augusztus 21. 9:58

Húszévesen elpusztult Machli, India leghíresebb és legtöbbet fotózott tigrise, vélhetően fajának legidősebb vadon élő példánya, számos dokumentumfilm és könyv hőse.

Jön az állami kutyatenyésztés

2016. augusztus 20. 19:14

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kidolgozott program a nemzeti kutyafajták állami génbankjának fenntartását, az állami tenyészetekben 9 magyar kutyafajta tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését biztosítja majd.


Az állam beszállna a szénerőmű építésbe?

2016. augusztus 20. 16:29

A "környezetvédő" Áder János a kormány nevében aláírta, hogy Magyarország nem épít több szénerőművet. Ehhez képest új blokkot építhetnek hazánk legnagyobb szénerőművéhez. A kormány szinten akarja tartani a szénenergia-felhasználást. Közben az atomenergiát is fenntartanák a méregdrága Paks2 építésével. Így aligha növelhető a tiszta megújuló energia aránya. Közben Amerikában 15 év alatt a tizenötszörése nőtt a szélenergia kapacitása, mely egyre olcsóbb is: a mostani hosszútávú szerződések szerint mindössze 6 forint/kilowattóra. Paks2-nél ennek háromszorosa lesz a tervezett áramár.

Elstartolt a gigasegg

2016. augusztus 20. 15:15

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe. Az Airlander 10 akár 50 tonnát is elbír, és úgy néz ki, mint egy gigantikus fenék. A léghajó harmadannyi üzemanyagot használ, mint a normális repülőgépek, viszont csak 160 km/óra sebességgel tud lebegni.


Kíméletlen méhgyilkos növényvédő szerek

2016. augusztus 20. 12:15

Egy 18 éves kutatás eredményeiből brit kutatók arra következtettek, hogy a neonikotinoidokkal kezelt növények apránként mérgezik meg a róluk gyűjtő méheket.

Magyar vidrák erősítik a holland populációt

2016. augusztus 20. 11:36

Magyarországi egyedekkel erősítik a megfogyatkozott, sérülékeny vidrapopulációt Hollandiában, ahova a közelmúltban öt vidrát szállítottak a Somogy Természetvédelmi Szervezet és a hollandiai ARK Natuur alapítvány együttműködéseként.


Tudta? A parlagfű az igazi illegális migráns

2016. augusztus 20. 10:28

A parlagfű önző érdekből, a jobb élet remé­nyében, mindenféle engedély nélkül jött át a déli határon, és a magyarok munkáját nem veszi ugyan el (sőt, adna is teendőt sokaknak, ha a parlagfűirtásra szánt közpénzek nem válnának minden évben a palástolatlan lopás áldozatává), ám az egészségüket, a jó közérzetüket és a nyugalmukat annál inkább – úgyhogy még a humanitárius szempontok is a cselekvés mellett szólnának.

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

2016. augusztus 19. 15:48

Ami a nyugati országokban magától értetődik, Indiában még luxus. A világ második legnépesebb országában még 600 millió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC és az áram a fél országnak luxus.


Augusztus 19 az orangutánok világnapja

2016. augusztus 19. 9:17

Ma van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőírtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Uniós pályázati nonszensz a Tisza-tónál

2016. augusztus 19. 8:44

A Tisza-tóból kikotort iszapot a költséges ártalmatlanítás, majd elszállítás helyett a helyszínen hagyták - mesterséges szigeteket építve belőle annak idején uniós pénzből. Ezek egy részét a víz időközben elmosta – írta a 444.hu.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés