Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Orrszarvú gyilkolási rekord

2014. november 27. 12:23

Orrszarvú gyilkolási rekord Rekordszámú orrszarvút öltek meg orvvadászok a Dél-Afrikai Köztársaságban. A környezetvédelmi minisztérium szerint idén már 1020 állatot pusztítottak el a bűnözők a hatóságok intézkedései ellenére.

Urbanizált állatok – valóban károsak?

2014. november 27. 12:08

Urbanizált állatok – valóban károsak? Legalább egyszer már mindenki találkozott sünnel, denevérrel, vagy dolmányos varjúval a lakóhelyén. Elgondolkodott már azon, hogy ezek az állatok miért élnek a városban? Sok esetben bosszankodunk miattuk, mint például a mindent megrágcsáló nyest, vagy a lakásba települt pókok esetében. De tényleg károsak ezek az állatok?


Hatékonyságnövelő a megunt mozilemez

2014. november 27. 11:26

Hatékonyságnövelő a megunt mozilemez Az online videotékák és hd tévécsatornák korában kissé elavultnak mondható a blu-ray, de az optikai adattároló még jó lesz valamire: egy kis módosítással növelni tudja a napelemekre eső fény mennyiségét - írta az index.

Az autónkkal többet törődünk, mint az otthonunkkal

2014. november 27. 8:12

Az autónkkal többet törődünk, mint az otthonunkkal Energiaszegények, energiapazarlók és a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában a magyar háztulajdonosok. Pazarló a „kádárkocka” Többek közt ez is kiderül abból a felmérésből, mely 500 családi ház tulajdonosának válasza alapján készült. Megfontolandó tanácsok lakásfelújítóknak.


Csak részben titkos a paksi bővítés

2014. november 27. 7:04

Csak részben titkos a paksi bővítés A paksi építkezés megkezdéséhez még 3 szerződést kell megkötni, ám ezeknek legfeljebb a részleteit ismerhetjük meg. Ma még azt sem tudni, kik írják alá a szerződéseket az oroszokkal. Nem akarjuk titokban felépíteni Paksot, de valamennyire muszáj lesz - mondta a vs.hu-nak Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos.

Nem sikerült? Próbáld újra!

2014. november 26. 6:33

Nem sikerült? Próbáld újra! A sikerhez vezető út sok-sok ötlettel, jó és rossz döntésekkel van kikövezve. Jól tudja ezt Tom Szaky, a TerraCycle alapítója is, akivel személyes elköteleződésről, ökokapitalizmusról és a pozitív hozzáállás fontosságáról beszélgetett a recity.hu.


Tervben a nagy nejlonzacskó csökkentés

2014. november 25. 21:32

Tervben a nagy nejlonzacskó csökkentés Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel - közölte ma az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse.

Zombikkal és szexelő szülőkkel a klímaváltozás ellen

2014. november 25. 18:45

Zombikkal és szexelő szülőkkel a klímaváltozás ellen Oltsd le a villanyt, ha a szüleid szexelnek! Vaskos humorú reklámfilmekkel népszerűsítik az energiatakarékosságot Németországban.


Hálón a madárgyűrűzési adatbázis

2014. november 25. 17:11

Hálón a madárgyűrűzési adatbázis A piroslábú cankóról elnevezett, közel 6 millió adatrekordot tartalmazó magyarországi madárgyűrűzési adatbank már webes felületen is elérhető a felhasználóknak. Nagyközönségi premier a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalmon november 29-én.

Nyomkövetős leopárdok emberközelben

2014. november 25. 16:25

Nyomkövetős leopárdok emberközelben Indiában élő leopárdok első GPS-alapú vizsgálata során kutatók betekinthettek titkos életükbe, és rögzíthették stratégiáikat, amelyek lehetővé teszik boldogulásukat az emberek uralta régiókban.


További híreink

Ökomotorbicikli- csak az ára gázos

2014. november 25. 14:10

Ökologikus, innovatív és gazdaságos a napenergiával is táplált új olasz motorkerékpár. A Termal csoporthoz tartozó Wayel Electricbikes fejlesztette ki a bolognai egyetem Rinnova kutató társaságával együttműködésben. Nagyon zöld, nagyon gazdaságos, és nagyon drága.

Havasi gyopár a politikus jelkép

2014. november 25. 12:30

A havasi gyopár egyik törzsének sikeres nemesítéséről 2006-ban írt egy svájci kutatóközpont. A kozmetikai ipar nyomban szemet is vetett rá, főleg az alpesi vadnövény gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. Ámde a havasi gyopár nagyipari termesztésének gondolata az egész országban nagy felzúdulást váltott ki. „Hagyjuk békén ezt a kedves kis virágot, amely Svájc szimbóluma! Az ezüstcsillag nemzeti jelkép, csak az a hegylakó gyönyörködhessen benne, aki az életét is kockára teszi érte a sziklák között.”


Aknavető gránátok a szelektív hulladékban Gödöllőn

2014. november 25. 11:11

Két aknavető gránátot találtak Gödöllő Ökörtelek-völgy területén a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékkezelő központban. A gránátok a gyűjtőszigeteken kihelyezett üveggyűjtő konténerekből beszállított, szennyezett üveg utólagos válogatása során kerültek elő.

Élő medveles fotelből - csak türelmeseknek

2014. november 25. 10:39

A Hargita lábánál természetfilmesek éjjel és nappal egyaránt üzemelő kamerát helyeztek üzembe. Az élőhely az európai nagyvadak egyik utolsó menedéke, a szarvasok és vaddisznók mellett jó eséllyel bukkanhat fel hiúz, farkas vagy akár az európai barna medve.


Madár a farkasvédő

2014. november 25. 7:31

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park farkas védelmét szolgáló kutatói együttműködése. Megállapodásuk a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet. Erdei Zsolt „Madár” világbajnok ökölvívó a WWF farkasvédelmi programjának arcaként áll ki a természetvédelem fontossága mellett.

Startolt a Széll Kálmán tér felújítása

2014. november 24. 22:11

A Budapesti Közlekedési Központ ma aláírta a kivitelezői szerződést, így megkezdődhet a Széll Kálmán tér régóta várt felújítása. A tér teljes rekonstrukciója 2016-ra fejeződhet be, a munkára mintegy nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre.


Atomerőmű-bezárási frász előtt a világ

2014. november 24. 21:13

A következő 20 évben nem csak 200 atomerőmű blokkot kellene világszerte kivonni a forgalomból, de a jelenlegi duplájára gyarapodó nukleáris hulladék elhelyezéséről is gondoskodni kell – figyelmeztetett Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza, amikor Brüsszelben bemutatta a globális energiahelyzetről és kihívásokról készült idei jelentést.

Zöld jelzés a német palagáznak

2014. november 24. 9:42

A német kormány szigorú környezetvédelmi előírások mellett engedélyezné a palagáz-kitermelést egy most ismertetett törvénytervezet szerint. Akár már 2019-ben kezdődhetnek az első próbafúrások.


Helyreáll a rend a ligetben és a várban

2014. november 24. 8:44

Liget Budapest, a budai vár, fejünk fölött röpködő milliárdok, és az ellenzék fölösleges tiltakozása. Baán László előadásán járt a magyarnarancs.hu.

Hátszéllel több a lé? 32 millió az államtitkárnak

2014. november 24. 7:35

Tízmilliókat kaszál az agrártámogatásokon a Miniszterelnökség agrárfejlesztésekért felelős államtitkára Kis Miklós Zsolt- számolta ki a blikk. Az agrárszakértő szerint az átlagosnál jóval nagyobb mértékű támogatásokat zsebelhetett be az állami vezető.


Biogazdálkodás: ennyi volt?

2014. november 23. 21:58

Úgy látszik a kormány végleg szakított a mezőgazdaság ökoszociális „Ángyáni” programjával és a 2014/2015 gazdasági évre nem hirdeti meg az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) folytatását. Arról, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel lesz új program az érintettekkel nem folytatott konzultációt.

Legyen-e vadon Magyarországon?

2014. november 23. 13:09

Nem megalapozott a lápibagoly lepke ügyében a másfél milliárd forintos perérték – ez is kiderült Szegeden a IX. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián. V. Németh Zsolt államtitkár pontosította elhíresült „nem kell, hogy pápábbak legyünk a pápánál” kijelentését. A hazai természetvédelem szakmai és működési feltételeinek biztosítása Magyarország jövőjének záloga.


Rendőrök - környezetvédők: újra áll a bál

2014. november 23. 10:30

Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Franciaország déli részén tegnap este, 16 fiatalt őrizetbe vettek. A felvonulók amiatt tiltakoztak, hogy a múlt hónapban egy környezetvédelmi tüntetés során rendőrségi gránát végzett egy 21 éves fiatalemberrel. A tüntetéssorozat kiváltó oka az, hogy a Toulouse környéki sivensi erdőt a nyár végétől elkezdték kivágni egy tervezett víztározó építése miatt.

Mindenképpen ráfizetünk a bősi erőműre

2014. november 23. 10:01

Az állami MVM – amelynek nincs – és a negyedrészben állami Mol – amelynek van pénze – megvenné a többek között két atomerőművet és a bősi vízerőművet is tulajdonló Szlovák Villamos Művek irányító részvénycsomagját. Kérdés, miért?


Ezekkel a gépekkel spórolhat

2014. november 22. 23:35

5 éve segít a vásárlóknak egy zöld cimke. Az „E.ON Energiatakarékossági Díj 2014 nyertese” címkét kapnak azok a háztartási készülékek, melyek a TÜV Rheinland cég vizsgálatai alapján energiafogyasztási szempontból a leghatékonyabbnak bizonyultak. Idén újdonságként kerültek be a vizsgálandó körbe a LED lámpák. Okos vásárlással akár több tízezer forintot is megspórolhatunk évente. Nem mindig a legdrágább a leghatékonyabb termék.

Felfedte titkait az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

2014. november 22. 19:07

A biodiverzitás változásában az egyik legsúlyosabb tényező az idegenhonos, gyorsan szaporodó és a hazai őshonos élővilágot kiszorító ún. invazív fajok terjedése, amely különösen súlyosan érinti a vizek élővilágát.


Fejlesztik a BuBit

2014. november 22. 17:22

Bővülhet a Mol Bubi közbringarendszer. A javaslatról jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A testület előtt szereplő javaslat szerint a beruházás késedelmes teljesítése miatt kiszabott 180 millió forintos kötbérből 153 milliót fordítanának 21 új, érintőképernyős terminállal ellátott gyűjtőállomás és 50 új kerékpár üzembe helyezésére.

Csomagolási hulladékban rosszul teljesítünk

2014. november 22. 13:41

Magyarország nem teljesítette a csomagolásra vonatkozó anyagában hasznosítási arányt 2012-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az Európai Unióban jelenleg is zajlik a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv felülvizsgálata. A gyártói felelősségi elvet képviselő nemzetközi szövetség, az EXPRA az alábbi állásfoglalásban fogalmazta meg véleményét az új célkitűzésekről.


Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon

2014. november 22. 11:49

Már elődeink is felismerték az árvízi veszélyt és felkészültek erre. Akkor még nem kockázatkezelésnek nevezték ezt a felkészülést, hanem a józan paraszti ész tapasztalatának.

Tovább zsugorodnak a svájci Alpok gleccserei

2014. november 22. 10:52

Nagyon összezsugorodtak a svájci Alpok gleccserei a klímaváltozás következtében - derült ki a Freiburgi Egyetem Gleccserleltárának frissen közzétett adataiból. A kutatók ismeretei alapján a hegycsúcsok jégtakarója majdnem egyharmadával kisebb felületet, 940 négyzetkilométert borított 2010-ben, mint 1973-ban.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés