Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Hulladékos zűrzavar - Újfajta áfa jön?

2014. október 31. 7:10

Hulladékos zűrzavar - Újfajta áfa jön? Veszélyes hulladékot bárhol lehetne égetni?! Az államreform részeként átalakul az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítási terve szerint egy újfajta fogyasztási adó lesz bevezetve. A netadó mellett ez is sújtani fogja a lakosságot!

Az éden ismeretlen gyíkjai

2014. október 31. 6:15

Az éden ismeretlen gyíkjai Két új gyíkfajt fedezett fel Ausztrália északi részén a James Cook Egyetem kutatója, aki szerint a területről nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi elveszett világ.


320 milliárd kellene a Balatonra

2014. október 30. 22:23

320 milliárd kellene a Balatonra A Balaton térségfejlesztési koncepciója a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusra 310-320 milliárd forint támogatást igényel, ha ez a program megvalósul, a vendégéjszakák száma 700 ezerrel, a munkahelyek száma 10 ezerrel nőhet.

Tovább csúszik a fukusimai ártalmatlanítás

2014. október 30. 9:01

Tovább csúszik a fukusimai ártalmatlanítás Több évet fog késni a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű elhasznált vagy megolvadt nukleáris fűtőelemeinek kiemelése és elszállítása – írta az MTI japán sajtóértesülések nyomán.


Kibúvó az autógyáraknak az üzemanyagfogyasztás csökkentése alól?

2014. október 30. 8:46

Kibúvó az autógyáraknak az üzemanyagfogyasztás csökkentése alól? Három érv a közúti gépjármű-forgalom bevonása ellen a széndioxid-szennyezés kvótakereskedelmének európai rendszerébe.

Korrupcióra ítéltetett a paksi beruházás is

2014. október 30. 8:26

Korrupcióra ítéltetett a paksi beruházás is Egy, a Paks II.-höz hasonlatos projekt hatalmas korrupciós kockázatoknak van kitéve. A méret, a technológia, Magyarország és a jelenlegi magyar-orosz szerződés is növelik az évszázad beruházásához köthető korrupciós veszélyeket, mutat rá az Energiaklub megbízásából készült friss tanulmány.


Megmentik a galápagosi óriásteknőst

2014. október 30. 7:40

Megmentik a galápagosi óriásteknőst Újra nagyra nőtt egy kihalástól megmentett galápagosi óriásteknős-alfaj populációja, és valószínűleg már magától, emberi beavatkozás nélkül is fennmaradhat - közli egy friss amerikai kutatás.

Támadnak a 700 éves vírusok

2014. október 30. 6:52

Támadnak a 700 éves vírusok 700 éves vírusmaradványokat fedeztek fel amerikai kutatók rénszarvasok jégbefagyott ürülékében, majd a kórokozók DNS-ével növényeket fertőztek meg. A globális felmelegedéssel egyre több vírusrészecske szabadulhat fel a sarki jégtakaróból, melyek akár évszázadokon át megőrizték fertőzőképességüket.


A citrushéj nem játék

2014. október 29. 8:13

A citrushéj nem játék A magyar piacon kapható importált citrusféléket általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. A kezelés nélkül igen kockázatos lenne a szállítás, és egy-egy gombafertőzés komoly károkat okozhatna a termelőknek vagy a kereskedőknek-írta az origo.

Rossz a korallzátony védelmi program

2014. október 28. 20:29

Rossz a korallzátony védelmi program Az ausztrál tudományos akadémia szerint hatástalan a Nagy-korallzátony védelmére készített kormányprogram, amely még arra is alkalmatlan, hogy jelenlegi, romlott állapotában megőrizze az egyedülálló természeti képződményt.


További híreink

Vegyszer helyett nemesítés

2014. október 28. 18:49

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítésén dolgoznak a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakemberei több kutatóintézettel és mezőgazdasági céggel együttműködve egy 740 millió forintos összköltségű uniós projekt keretében.

Giga akkutelep Németországban

2014. október 28. 17:58

Sokkoló vagy sem, a németek átlépik azt a nálunk nemrég egy kormányzati képviselő által hivatkozott polémiát, hogy a napcellák által termelt áramot ne csak akkor lehessen használni, ha süt a nap. Az óriási akkutelep majdnem a magyar szélenergia-kapacitás tizedét teszi ki, és Németországban már nem is ez az egyetlen ilyen létesítmény.


Elszállt a mecseki szén és urán - vége az energiaálmoknak?

2014. október 28. 16:00

Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy - értesült a Napi.hu. A cég a kutatások felfüggesztésével igyekszik megőrizni készpénztartalékait. Így ilyen irányú tevékenység hónapok óta nem is zajlik a hazai területeken.

Besült a kazáncsere pályázat

2014. október 28. 13:37

A lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatot kezelő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. bizonytalan időre, a rendszerben jelentkezett műszaki problémák megoldásáig felfüggeszti a kazáncsere-pályázatok befogadását - olvasható a társaság honlapján.


Mosó Masa ferencvárosi mosodája

2014. október 28. 7:58

70 éve terjeszkednek Európában, és bár Magyarországot még nem népesítették be, egyre több a jele, hogy hazánkban is kezdik megvetni a lábukat a mosómedvék - ezt igazolja, hogy pár nappal ezelőtt a Csatornázási Művek munkatársai a főváros kilencedik kerületében egy példányt fogtak. Véletlenül.

Múzeum a párizsi városligetben

2014. október 28. 7:00

Mintha a Liget Budapest projekt valósult volna meg Párizs Városligetében, a Bois de Boulogne-ban, ahol zseniális kortárs művészeti múzeumot építettek a parkba. Persze itt sem az ősfák helyére.


Kreatív versenyek a fenntartható mezőgazdaságért és a természetvédelemért

2014. október 27. 12:01

A 20 éves CEEweb a Biológiai Sokféleségért két kreatív versennyel is fel kívánja hívni a figyelmet a természet és a fenntartható mezőgazdaság fontosságára. A felhívások 2014, a családi gazdálkodások nemzetközi évét, illetve a természet – köztük az Európát átfogó Natura 2000-es természetvédelmi hálózat – védelmének fontosságát kívánja népszerűsíteni.

Drámai videó: eltűnik egy fél Párizsnyi jéghegy

2014. október 27. 8:13

Egy meghökkentő videó arra hívja fel a figyelmet, hogy borzalmas és hirtelen változás megy végbe a Földön, hiszen az utóbbi tíz évben annyi jéghegy olvadt el, mint azelőtt száz év alatt!


Egyre titokzatosabb az atomerőmű-bővítés

2014. október 27. 7:22

A Fideszen belüli újabb hatalmi harcok és a titkolódzás erősítésének a része a paksi beruházás közvetlen miniszterelnökség alá rendelése. Az építkezésről Orbán Viktor hozza a döntéseket, de a kormányfő igyekszik elhárítani magától a szerződéskötésekkel kapcsolatos politikai felelősséget. Az LMP tovább küzd a nukleáris program körüli homály feloszlatásáért.

Lesse el a valódi rezsicsökkentést, a hatékony házak titkait!

2014. október 26. 9:48

November 3-9. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon is. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű (avagy közel nulla energiaigényű) épületekről minden érdeklődő számára - segítségként az energiahatékonysági pályázatokon való induláshoz is.


Az EU vezetői behúzták a kéziféket a megújulókra

2014. október 25. 10:13

Néhány tagország kormányának komoly ellenállása ellenére tegnap az EU vezetői három 2030-as célkitűzést fogadtak el: a CO2- kibocsátásra, a megújuló energia részarányára, illetve az energiahatékonyságra vonatkozóan. Ám ezek a célok túl alacsonyak: lelassítják a megújuló energia terjedéséért tett erőfeszítéseket, és Európát a szennyező és drága üzemanyagtól való függőségben tartják.

A temékdíjból automatikusan kapjanak pénzt a civil zöldek!

2014. október 24. 15:09

Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működésükhöz szükséges, automatikusan járó forrásokat. A párt ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, amelynek értelmében a termékdíjbevételek meghatározott százalékát automatikusan megkapnák a környezet- és természetvédő civil szervezetek.


Megállapodás az EU klíma- és energiastratégiájáról

2014. október 24. 7:44

Megállapodásra jutottak ma hajnalba nyúló megbeszéléseiken az Európai Unió állam-, illetve kormányfői a közösség 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájáról - jelentette be a csúcstalálkozó első napjának végeztével Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Bátor klímamegállapodást sürgetnek

2014. október 24. 5:32

Ambiciózus és bátor klíma-megállapodást szeretnének az Európai Tanács tegnapi és mai kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján a baloldali uniós állam- és kormányfők, akik Francois Hollande francia elnök meghívására Párizsban egyeztettek.


Sajóhídvégi erdészeti abszurd

2014. október 23. 21:44

Természetkárosítás kísérlete, hivatali visszaélés, valamint kényszerítés miatt feljelentette a hatóságot a sajóhídvégi erdő egyik tulajdonosa, miután ismételten kötelezték a terület növényzetének teljes kiirtására. Perlaki Tamás szerint a hatóság a saját korábbi, jogszerűtlen eljárásainak következményeit akarja elfedni.

Bemutatkozik az elárvult orangután kölyök

2014. október 23. 17:38

A mostanra már több mint másfél hónapos kölyköt mától november 2-ig tartó időszakban naponta kétszer fél órára megtekinthetik a látogatók. Bulu Mata novemberben az angliai Monkey World Főemlősmentő Központban működő orángután oviba kerül.


Gazdanap az Ócsai Tájházban

2014. október 23. 17:02

2014. október 19-én került megrendezésre a már többéves hagyományra visszatekintő Gazdanap az Ócsai Tájház udvarán.

Jermy Tibor akadémikus emlékére

2014. október 23. 15:23

Tibor bácsi életének 97. évében távozott el az élők sorából. Személyében az állatökológia talán utolsó klasszikus alakja ment el közülünk. Samu Ferenc megemlékezése.


Civilek a haza védelmében

2014. október 23. 12:36

Szörnyű következményei lehetnek, ha a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint változtatják a játékszabályokat. A civilek elleni támadások a még működő ellensúlyok leépítésének kísérlete. A korlátok nélküli kormányzás pedig mindenkit kiszolgáltatottá tesz.

22.000 féláras hűtő gazdára vár

2014. október 23. 10:10

Minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély pályázhat az Otthon Melege Programra. A nyertesek akár új hűtőjük árának felét is megkapják az államtól. Korábban úgy volt, hogy csak nagycsaládosok és nyugdíjasok pályázhatnak, ezt terjesztették ki most lényegében mindenkire. Viszont nem árt sietni, mert kb. 22.000 pályázónak lesz elég a keretösszeg.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés