Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Paksról komolyan: elszámolt bővítés

2014. szeptember 18. 17:12

Paksról komolyan: elszámolt bővítés Az „olcsó” paksi atomerőmű jelenleg megawattóránként 40-45 euróért adja az áramot az államnak, a szabadpiacon ugyanez 35 euróba kerül, az új paksi blokkok viszont 80-90 euróért fogják előállítani – hangzott el az Energiaklub által szervezett szakmai konferencián.

Késik az állami hulladékos- szennyvizes holding

2014. szeptember 18. 16:47

Késik az állami hulladékos- szennyvizes holding Első lépésben az állami gáz-áram-távhő közműszolgáltató cég kialakítása zajlik majd, de jövőre lesz második lépcső is a nonprofit közművállalt kiépítésére. Abba kerül a hulladékgazdálkodás és a szennyvíz kérdésének állami kezelése.


Már a konyhasó se a régi

2014. szeptember 18. 15:27

Már a konyhasó se a régi Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban

2014. szeptember 17. 22:38

Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.


A veréb is madár

2014. szeptember 17. 20:28

A veréb is madár A verebeknek is ugyanolyan joguk van az élethez, mint bármelyik más madárnak.

Tortaevés cápák között – szülinap bolygóközi térben

2014. szeptember 17. 8:29

Tortaevés cápák között – szülinap bolygóközi térben A Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyének csillagterében gyűltek össze a Magyar Természetvédők Szövetsége 25 éves fennállását ünneplő civilek, tudósok és politikusok. A sokféleség jegyében volt itt köszöntő beszédek garmadája, látókör szélesítő pódiumbeszélgetés, ajándékozás, megemlékezés, anekdotázás, és az egy tisztességes szülinapi torta – a türelmeseknek.


Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny

2014. szeptember 16. 22:57

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny Az ausztrál partokhoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag – erre figyelmeztetnek egy új tanulmányban, amely szerint a műanyagszennyezés komoly fenyegetést jelent a helyi vadvilágra.

Vészesen fogy az Északi-sark jege

2014. szeptember 16. 22:41

Vészesen fogy az Északi-sark jege Az 1980-as években nyaranta még nyolcmillió négyzetkilométeres jégtakaró fedte az Északi-sarkot. Idén nyáron körülbelül ötmillió négyzetkilométeresre zsugorodott az Északi-sark jege.


Top akkutelep segíti a megújulókat

2014. szeptember 16. 22:00

Top akkutelep segíti a megújulókat Németországban hálózatra kapcsolták Európa legnagyobb áramingadozás-kiegyenlítő akkumulátortelepét, mely a szélenergia egyenetlenségeit kompenzálja.

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is

2014. szeptember 16. 9:11

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.


További híreink

Japán első atomenergia nélküli éve

2014. szeptember 16. 8:02

Japán különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – 50 év óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Íme az első személyzet nélküli bolt

2014. szeptember 16. 6:47

Automatákkal felszerelt, személyzetet egyáltalán nem igénylő szupermarket nyílt Északkelet-Kínában, a Csingtao városában – írja az MTI a sina.comra hivatkozva.


Felmelegedés végezhet a madárfajok felével

2014. szeptember 15. 9:16

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik.

Az óceán esőerdejében forgat Attenborough

2014. szeptember 15. 9:03

Sir David Attenborough brit természettudós visszatér az ausztrál Nagy-korallzátonyhoz, hogy új sorozatot készítsen a BBC One számára.


Szürkezónában a paksi atomvonat

2014. szeptember 15. 7:20

A magyar kormány szerint minden rendben volt a sérült paksi fűtőelemek Oroszországba szállításának uniós engedélyezésével, az Európai Bizottság szerint viszont nem – röviden így lehet összefoglalni az ügylettel kapcsolatban Magyarországon, illetve Brüsszelben született dokumentumok tartalmát. Az ellentmondás egyelőre feloldhatatlannak tűnik.

New York komposztáló szigetekben gondolkozik

2014. szeptember 15. 6:35

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a “zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. 10 mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a hulladék-feldolgozó rendszer.


Itt mérik a kipufogóját

2014. szeptember 15. 5:09

Az európai mobilitási héthez kapcsolódó akció részeként mától péntekig Budapest mellett Debrecenben, Győrött és Szegeden is ellenőrzik az autók környezetvédelmi állapotát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

53 kutya égett el elevenen

2014. szeptember 14. 16:38

Letartóztattak egy 15 éves gyújtogatót Manchesterben. A fiú egy kutyamenhelyet borított lángba, ami 53 eb halálát okozta.


Az akác a magyar ember része

2014. szeptember 14. 15:44

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is.

Kivágják a Föld tüdejét

2014. szeptember 14. 10:50

2000 és 2012 között minden percben nagyjából öt futballpályányi területről irtottak ki illegálisan trópusi esőerdőt – ez a megdöbbentő adat a Forest Trends nevű amerikai székhelyű, nem kormányzati szervezet jelentésében olvasható.


A félrehasznosított Tisza-tó

2014. szeptember 14. 9:31

Öt lépcsőt terveztek a Tiszára, kettő lett belőle. A Kiskörei Vízlépcső és Öntözőrendszert - a tiszalöki utáni másodikat - 1967-ben kezdték építeni és 1973-ban adták át. Íme a korabeli Európa legnagyobb síkvidéki tározójának története.

Szerencsés földikutyák

2014. szeptember 13. 16:28

Új erdélyi földikutya (Nannospalax transsylvanicus) populációt hoztak létre védett területen a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével.


Ismerje meg a brazil szárnyasfarkút - Budapesten az óriásvidrák

2014. szeptember 13. 15:26

Újabb különleges, Magyarországon eddig még soha be nem mutatott állatfajjal is találkozhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. Megérkezett ugyanis az a három ritka óriásvidra, melyek számára a Pálmaház mögött alakítottak ki új bemutatóhelyet.

Történelmi döntés a cápákért

2014. szeptember 13. 12:46

Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.


Életre kel a Fejetéki-mocsár

2014. szeptember 13. 11:26

A Duna-Tisza köze tőzeges mocsarainak egyik utolsó "hírmondóját" próbálja megmenteni Kiskunhalas mellett mintegy 100 millió forintos beruházással a Kiskunsági Nemzeti Park.

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tart az IKSZ

2014. szeptember 13. 9:47

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, tanulhatják meg budapesti iskolások,hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos kartont, viszont az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok leálltak. Friss: A hulladéktörvény friss módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere.


Már csak ez hiányzott a jóléthez

2014. szeptember 13. 7:17

Jövőre már a mosogatógépbe is képes lesz bepakolni az a harmadik generációs robot, amelyet a birminghami brit tudományos fesztiválon mutattak be fejlesztői. Megy egy felesleges energiafaló kütyü.

Kishantos miatt kirúgták a földalaptól az összes ügyvédet

2014. szeptember 13. 6:26

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) felmondta az összes külsős ügyvéd megbízását – értesült a Válasz.hu kormányzati forrásból.


Mégis több mauritiusi viharmadár a korábban becsültnél?

2014. szeptember 12. 9:28

Talán a legtitokzatosabb és legvédettebb madarak egyikéről, a mauritiusi viharmadárról sikerült értékes információkat gyűjteni annak az expedíciónak, amely a képen látható fantasztikus fotót is készítette a Reunion-szigetnél.

Valódi rezsicsökkentés az ÖkoKörben

2014. szeptember 12. 8:46

Mintegy negyedével csökkent az ÖkoKörben 2010 óta résztvevő több mint 650 háztartás víz- és energiafogyasztása, hulladéktermelése. Ősztől újabb ÖkoKörök indulnak az ország számos pontján. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ÖkoKör csoportvezető képzést tart Veszprémben szeptember 26-27-én és Miskolcon október 10-11-én.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés