Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az EU vezetői behúzták a kéziféket a megújulókra

2014. október 25. 10:13

Az EU vezetői behúzták a kéziféket a megújulókra Néhány tagország kormányának komoly ellenállása ellenére tegnap az EU vezetői három 2030-as célkitűzést fogadtak el: a CO2- kibocsátásra, a megújuló energia részarányára, illetve az energiahatékonyságra vonatkozóan. Ám ezek a célok túl alacsonyak: lelassítják a megújuló energia terjedéséért tett erőfeszítéseket, és Európát a szennyező és drága üzemanyagtól való függőségben tartják.

A temékdíjból automatikusan kapjanak pénzt a civil zöldek!

2014. október 24. 15:09

A temékdíjból automatikusan kapjanak pénzt a civil zöldek! Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működésükhöz szükséges, automatikusan járó forrásokat. A párt ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, amelynek értelmében a termékdíjbevételek meghatározott százalékát automatikusan megkapnák a környezet- és természetvédő civil szervezetek.


Megállapodás az EU klíma- és energiastratégiájáról

2014. október 24. 7:44

Megállapodás az EU klíma- és energiastratégiájáról Megállapodásra jutottak ma hajnalba nyúló megbeszéléseiken az Európai Unió állam-, illetve kormányfői a közösség 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájáról - jelentette be a csúcstalálkozó első napjának végeztével Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Bátor klímamegállapodást sürgetnek

2014. október 24. 5:32

Bátor klímamegállapodást sürgetnek Ambiciózus és bátor klíma-megállapodást szeretnének az Európai Tanács tegnapi és mai kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján a baloldali uniós állam- és kormányfők, akik Francois Hollande francia elnök meghívására Párizsban egyeztettek.


Sajóhídvégi erdészeti abszurd

2014. október 23. 21:44

Sajóhídvégi erdészeti abszurd Természetkárosítás kísérlete, hivatali visszaélés, valamint kényszerítés miatt feljelentette a hatóságot a sajóhídvégi erdő egyik tulajdonosa, miután ismételten kötelezték a terület növényzetének teljes kiirtására. Perlaki Tamás szerint a hatóság a saját korábbi, jogszerűtlen eljárásainak következményeit akarja elfedni.

Bemutatkozik az elárvult orangután kölyök

2014. október 23. 17:38

Bemutatkozik az elárvult orangután kölyök A mostanra már több mint másfél hónapos kölyköt mától november 2-ig tartó időszakban naponta kétszer fél órára megtekinthetik a látogatók. Bulu Mata novemberben az angliai Monkey World Főemlősmentő Központban működő orángután oviba kerül.


Gazdanap az Ócsai Tájházban

2014. október 23. 17:02

Gazdanap az Ócsai Tájházban 2014. október 19-én került megrendezésre a már többéves hagyományra visszatekintő Gazdanap az Ócsai Tájház udvarán.

Jermy Tibor akadémikus emlékére

2014. október 23. 15:23

Jermy Tibor akadémikus emlékére Tibor bácsi életének 97. évében távozott el az élők sorából. Személyében az állatökológia talán utolsó klasszikus alakja ment el közülünk. Samu Ferenc megemlékezése.


Civilek a haza védelmében

2014. október 23. 12:36

Civilek a haza védelmében Szörnyű következményei lehetnek, ha a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint változtatják a játékszabályokat. A civilek elleni támadások a még működő ellensúlyok leépítésének kísérlete. A korlátok nélküli kormányzás pedig mindenkit kiszolgáltatottá tesz.

22.000 féláras hűtő gazdára vár

2014. október 23. 10:10

22.000 féláras hűtő gazdára vár Minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély pályázhat az Otthon Melege Programra. A nyertesek akár új hűtőjük árának felét is megkapják az államtól. Korábban úgy volt, hogy csak nagycsaládosok és nyugdíjasok pályázhatnak, ezt terjesztették ki most lényegében mindenkire. Viszont nem árt sietni, mert kb. 22.000 pályázónak lesz elég a keretösszeg.


További híreink

Nemzeti Parkok és Natúrparkok ízei

2014. október 23. 9:06

Mától vasárnapig (október 23 - 26) országosan 7 helyszínen várják a Magyar Nemzeti Parkok és a Natúrparkok a helyi ízeket kedvelőket!

Lefagyott fűtéspályázat

2014. október 23. 8:28

A nagy érdeklődés miatt már az első napon összeomlottak a budapesti és Pest megyei lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatokat befogadó szerverek, ezért a beadás most szünetel, a jelentkezőket hat nap múlva újra várják - szűrhető le a kiírás hivatalos internetoldalain rövid ideig feltűnt közlemény alapján.


Hazai innovációval a forróbb termálvizekért

2014. október 23. 7:04

Az AQUAPLUS KFT fejlesztéseként már rendelkezésre áll egy olyan technológia, amely – a különféle alkalmazások során – jobb hatásfokkal képes biztosítani a termálvíz megfelelő hőmérsékletét.

Gyorsan töpörödnek az alpesi zergék

2014. október 22. 21:59

A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék. A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is.


EU-klímakonferencia: megújuló erővel, vagy maszatolgatva?

2014. október 22. 17:21

2014. október 23–24-én az EU vezetői Brüsszelben találkoznak, hogy megállapodjanak az EU 2030-ig szóló klíma- és energiacéljairól. A megújulók – véget ér Európa sikertörténete?

Megújult a Kis-Balaton

2014. október 22. 16:06

Befejeződött a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése. A mintegy 81 millió forint összköltségű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében egyebek között kilátót építettek és újítottak fel, a zalavári bemutatóházban pedig napelemes energiaellátást alakítottak ki.


Lebontják a fukusimai védőburkolatot

2014. október 22. 11:24

Műanyag borítja a fukusimai atomerőmű egyes blokkjának épületét. Az üzemeltető a borítás eltávolításán dolgozik a súlyosan sérült reaktorépületnél. A teljes lebontás még 25-35 év.

Fenntartható életmód, lehetséges?

2014. október 22. 11:08

Sokat hallott már a fenntarthatóságról, de sohasem mondta el senki, hogy az pontosan mit is jelent? A fenntartható életmód egy komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, nevezetesen, hogy a megújulás mértékén használjuk környezetünket vagyis „addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér”.


Máté Bence ismét tarolt

2014. október 22. 10:16

Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját. Ő az első magyar, aki a legjobb lett ebben a kategóriában. Képeit korábban már négy alkalommal is díjazták a rangos pályázaton, amely idén ünnepli 50. évfordulóját.

Influenzás lett 350 fóka

2014. október 22. 9:44

Influenza-vírus miatt múlt ki vagy betegedett meg súlyosan 350 fóka az Északi-tenger schleswig-holsteini partjainál. Eddig kevesebb fókával végzett az influenzavírus a schleswig-holsteini Watt-tengerben, mint a szopornyicavírus.


Hódkezelésről elméletben és gyakorlatban

2014. október 21. 8:53

Az eurázsiai hód hazánkban védett, őshonos faj, amely Magyarországon az 1980-as évek vége óta ismét jelen van. A hódok részei a hazai állatvilágnak, tevékenységük károsnak vélt hatásait pedig a gazdálkodóknak és a természetvédelemnek közösen kell megoldania. Ennek ellenére károkozásukról szóló negatív vélemények egyre gyakrabban kerülnek a figyelem középpontjába. A WWF javaslata szerint az Ausztriában és Németországban alkalmazott megoldásokat kell a hazai viszonyokhoz adaptálni.

Gyilkolt a barna maci

2014. október 21. 7:54

Medve végezhetett egy hatvanéves férfival, akinek holttestét egy lengyel erdőben találták meg.


Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás

2014. október 21. 6:30

Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb jelentése. Sokat nyerhetnénk azzal, ha ugyanúgy költenénk a hatékonyságra, mint az energia előállítására.

Összefogás kell a klímaváltozás ügyében

2014. október 21. 6:22

Áder János köztársasági elnök szerint a klímaváltozás okozta gondok megoldásához össze kell fognia kormánynak és ellenzéknek, nagyvárosoknak és falvaknak, nagyipari vállalatoknak és civil szervezeteknek, valamint fiatal és idősebb generációknak egyaránt. Szép szavak...


Moha bácsi számba veszi a veszteségeket

2014. október 20. 13:55

Mit csinál Pócs Tamás botanikus professzor manapság Zala megyében, amikor visszatér az általa 60 évvel ezelőtt már kutatott területekre? A találós kérdés megfejtése szomorú: leginkább számba veszi a veszteségeket, melyeket az évtizedek alatt elszenvedett a természet.

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás

2014. október 19. 10:55

Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.


A hódvadász

2014. október 19. 9:39

Bajorországban a hód példátlan diadalmenetét járja. Több mint 6000 példányuk hemzseg a tartomány folyóvizeiben – nem mindig a gazdálkodók örömére, mivel a népes rokonság időközben óriási károkat okoz a növényi kultúrákban, a földeken és a vizeken. Vadászat a természetvédelemben.

Miattunk lett gyilkos a bőregér

2014. október 19. 8:18

Több mint ötezer áldozat, egy térség válsága és félelem az egész világon – nem kis teljesítmény ez egy parányi állat részéről. Pedig ma már biztosan tudjuk, hogy minden idők legnagyobb ebolajárványát egy denevér indította el. Először egy kétéves kisfiú és az édesanyja fertőződött meg. Temetésükön tucatnyian betegedtek meg, és a vírus elszabadult.


Magyarország erdőben is jobban teljesít

2014. október 19. 7:45

A Földművelésügyi Minisztérium által elkészített Nemzeti Erdőprogram alapján felgyorsul az erdőtelepítések üteme, az elkövetkező időszakban további 700 ezer hektárral szeretnék növelni a magyarországi erdők területét 20-ról 27 %-ra. Az akác a nyírségi térség aranya.

Díjazott zöldtetők és zöldfalak

2014. október 19. 6:21

Átadták a 15 éve alakult Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége nyáron meghirdetett Az Év zöldtetője és Az év zöldfala pályázatok díjait. Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés