Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ezért denevérgyilkos a szélerőmű

2014. október 2. 10:01

Ezért denevérgyilkos a szélerőmű A szélerőművek és a denevérek közti kapcsolat nem szerencsés. A felmérések szerint minden évben denevérek tízezrei pusztulnak el azért, mert nekirepülnek a forgó lapátoknak, illetve a turbina más részeinek.

Öt nap állatszeretet

2014. október 2. 9:08

Öt nap állatszeretet Megkezdődött az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol vasárnapig többek között az állatok egészségével, gondozásával kapcsolatos kulisszatitkokat ismerhetik meg a látogatók.


Állatkertészi csúcs Budapesten

2014. október 2. 8:52

Állatkertészi csúcs Budapesten Csaknem 400 állatfaj védelmében vesz részt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. Részben e tevékenység aktualitásai, részben a klímaváltozás természetvédelmi kihívásai, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó "Pólustól pólusig" kampány adta a fő témáját a szövetség múlt héten Budapesten tartott éves konferenciájának.

Pár tucatnyian temették Ángyán József gödöllői intézetét

2014. október 1. 18:29

Pár tucatnyian temették Ángyán József gödöllői intézetét Jelképes temetést rendeztek a gödöllői Szent István Egyetem a környezetgazdálkodással foglalkozó intézetének bezárása alkalmából a diákok. Gyászolhatjuk az Ángyán József által kidolgozott Vidékstratégiát is, mely ma már csak papíron létezik, a saját lábára álló vidék helyét a kapitalista tömegtermelés agrárbiznisze foglalja el.


L. Simon akár a Nature-ben is publikálhatna

2014. október 1. 6:58

L. Simon akár a Nature-ben is publikálhatna A hülye kínaiaknak jobban kéne figyelniük L. Simon Lászlóra, és akkor nem bohóckodnának a megújuló energiákkal.

Madármentő póktrükk

2014. október 1. 6:35

Madármentő póktrükk Éves szinten akár 1 milliárdra is becsülhető azoknak a madaraknak a száma, melyek üvegfelületnek csapódva pusztulnak el világszerte. Így az ablaknak ütközés az egyik legjelentősebb civilizációs veszélyforrás, ami különösen a kis és közepes termetű vonuló és kóborló madárfajokat érinti.


Zöld cement?

2014. szeptember 30. 9:05

Zöld cement? A beton nem csak a világ egyik leggyakrabban használt építőanyaga, de a magas szén-dioxid-kibocsátáshoz is jelentős mértékben hozzájárul. Az MIT tudósai most rájöttek, hogy ha kicsit megváltoztatják a a betonkeveréshez felhasznált anyagok arányát, akkor ez a környezetszennyező mellékhatás kevesebb mint felére csökkenthető.

EU - HU csörte a nem is létező akácügyben

2014. szeptember 30. 8:52

EU - HU csörte a nem is létező akácügyben Az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács tegnap elfogadta az úgynevezett idegenhonos özönfajok, vagyis az EU-n kívülről származó, agresszíven terjedő, a helyi élővilágra fenyegetést jelentő állat- és növényfajok kizárását és visszaszorítását szolgálni hivatott uniós rendeletet.


A vadállatok fele elpusztult, ölbe tett kezekkel néz a világ

2014. szeptember 30. 7:32

A vadállatok fele elpusztult, ölbe tett kezekkel néz a világ A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A most nyilvánosságra hozott jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez. Összefoglaló a riportból.

Kétmillió háztartás napozik Németországban

2014. szeptember 29. 14:24

Kétmillió háztartás napozik Németországban Lejárt az első, legnagyobb nyereséggel kecsegtető időszak a németországi szolár-befektetésekben. Az állam már feleannyi pénzt sem ad a napenergia betárolásáért, mint néhány évvel ezelőtt. Igaz, a németországi vállalkozók és magánemberek időközben nagyon belelkesedtek. Mi meg Paksban mutyizunk.


További híreink

Elsumákolták a parlagfüves 1%-ot

2014. szeptember 29. 13:57

Több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 %-ából parlagfű-mentesítésre 2009-ben – de hiába rendelkeztek így több mint 177 ezren, a pénz nagy részét az illetékes miniszter átcsoportosította másra, főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. De vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is.

Csalóka gyári fogyasztási adatok

2014. szeptember 28. 21:41

Rekordszintre nőtt a különbség a gépjárművek tényleges és a gyártók által megadott üzemanyag-fogyasztása között. A járművek átlagosan 38 %-kal fogyasztottak ténylegesen többet a gyártók által megadott értéknél. A különbség egy évvel korábban 30 %, tíz éve 10 % volt.


Felvillanyozódik a Jüllich Glas Solar

2014. szeptember 28. 20:37

A napelemek iránti globális kereslet felfutása nyomán egyre bővülő exportpiacokkal számol a Jüllich Glas Holding Zrt. A magyar tulajdonú, székesfehérvári cég igény esetén rövid időn belül a jelenlegi három-négyszeresére is képes növelni termelését. A vállalat a hazai piacon főként a háztartási méretű kiserőművekre koncentrál, emellett oktatási programokban és környezetvédelmi kezdeményezésekben is részt vállal.

Jöhet a mecseki radioaktívhulladék-tároló

2014. szeptember 28. 13:36

A Mecsekben végzett kutatófúrások, az eddigi értékelések szerint nincs olyan indok, ami megkérdőjelezné, hogy az itt lévő agyagkő befogadjon egy nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót – hangzott el Bodán a XI. tájoló napon.


Októbertől csökken a távhő ára

2014. szeptember 28. 13:13

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya szerint a távhő díja akkortól 3,3 százalékkal csökken. Kitolódik az öreg gázkazánok felülvizsgálati határideje.

Paks vobiscum? Érdekel ez valakit?

2014. szeptember 28. 12:18

A magyar állam történelmének legdrágább beruházásába kezd. Ehhez olyan hitelt vesz fel, amely a külföldi államadósságot egyharmadával növeli, törlesztése pedig húsz éven át évente legalább 300 milliárd forintba kerül majd (ha romlik a forint, akkor persze, többe). Érdekel ez valakit?


Erdőgazdálkodás – avagy mit csinál az erdész?

2014. szeptember 27. 19:45

Sokan találkoznak erdeinkben a zöld terepjárókkal, néha erdei utak lezárása, az erdőjárás átmeneti kényelmetlenségei jelzik a tevékenységüket, de csak nagyon kevesen vannak, akik ismerik az erdészek mindennapi szakmai munkáját. Pedig munka akad bőven.

Viktorija a nagy csavargó parlagi

2014. szeptember 27. 14:40

Több mint 11 ezer kilométert repült egy év alatt, és eközben Magyarországot is érintette "Viktorija", a jeladós macedón parlagi sas.


Felpörög az energiapiaci árverseny

2014. szeptember 27. 11:49

A nap és a szélenergia már árban is lenyomja a hagyományos erőműveket - bizonyítja a Lazard tanácsadócég költségelemzése. A "Kiegyenlített Energiaár Elemzés"-t 2008 óta készítik el évente, mely a konvencionális és alternatív energiaforrások költségigényét hasonlítja össze.

Újabb globális erdővédelemi próbálkozás

2014. szeptember 27. 8:51

Jelentős anyagi támogatást kapnak azok a szegény országok, amelyek vállalják az erdőirtás gyakorlatának beszüntetését - jelentette be a brit kormány az ENSZ keddi nemzetközi klíma-csúcsértekezletén New Yorkban, amelyen több mint harminc ország és negyven vállalat írta alá az erdők védelméről szóló nyilatkozatot.


Nem indítják újra Fukusima 2-t

2014. szeptember 27. 8:40

A helyi lakosság érzelmeire való tekintettel nem indítják újra a Fukusima Kettes (Fukushima Daini) atomerőművet Japánban. Az erőmű nem szenvedett komoly sérüléseket a 2011. márciusi földrengésben és szökőárban.

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon

2014. szeptember 27. 7:23

Az LMP kezdeményezésére a paksi bővítésről tartottak tegnap parlamenti vitanapot. Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás garantálja a fenntarthatóságot, a versenyképességet és a biztonságos energiaellátást. Szél Bernadett szerint egy munkahely 750 millió forintba kerülne. Jávor: A paksi bővítést észérvekkel képtelenség megvédeni


Tartósítószereket tilt be az Európai Bizottság

2014. szeptember 27. 6:13

Több, allergénnek tekintett tartósítószer kozmetikai termékekben való felhasználását korlátozó intézkedést jelentett be tegnap az Európai Bizottság. A testület azt követően hozta meg határozatát, hogy a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB) gondos kockázatértékelés után egyes anyagok korlátozására, illetve betiltására tett javaslatot.

Áder szerint a 25. órában járunk

2014. szeptember 26. 8:59

Áder János szerint a jövő évi párizsi klímacsúcs hasonlóan sikeres lehetne a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításában, mint amilyen az 1987-es montreali volt az ózonpajzs-károsító gázok tekintetében, ha az ENSZ tagállamai mindent megtesznek ezért. A köztársasági elnök erről tegnap a világszervezet közgyűlésének általános vitájában beszélt.


Paks2 egyik zöldrefestése a Protheus

2014. szeptember 26. 7:51

Paks város 60-65 kilométeres körzetében megteremtené az elektromos közlekedés lehetőségét a paksi önkormányzat. Az erre indított Protheus projekthez meg szeretnék nyerni a 40 érintett önkormányzatot is, melyek polgármestereinek tegnap tartottak tájékoztatót Pakson.

Hatalmas védett területek a Csendes-óceánon

2014. szeptember 26. 7:21

A világ legnagyobb védett tengeri területét alakítják ki a Csendes-óceánon: a sérülékeny víz alatti élet megóvása érdekében a mintegy 1,3 millió négyzetkilométernyi területen megtiltják a bányászatot és erősen korlátozzák a halászatot.


Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

2014. szeptember 25. 21:10

Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás nélküli döntése és a SZIE Szenátusának ezt megerősítő határozata alapján, Orbán Viktor 3. kormánya, Balogh Zoltán felügyelő minisztersége, Tőzsér János rektorsága, Gyuricza Csaba dékánsága és Urbányi Béla mb. intézetigazgatósága idején, 2014. szeptember 30-án megszűnik a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, gondozója, a határokon innen és túl ismert és elismert SZIE KTI.

Hurrá! Történelmet építünk!

2014. szeptember 25. 19:46

Budapest főpolgármestere hétfő reggeli rádióinterjújában kijelentette, hogy „történeti kertté akarjuk varázsolni” a Városligetet. Eszerint az idei nemzetközi tervpályázat jövőben megvalósuló építményei fogják a Városligetet történetivé varázsolni.


Országjáró trójai faló

2014. szeptember 25. 11:13

„Mondj NEMet a trójai egyezményre!” hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az USA közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.

Az államtitkár nem lát a szemével

2014. szeptember 25. 8:18

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a saját szemével látta a permetezés okozta károkat Kishantoson, de Nagy István államtitkár szerint nem volt permetezés, mert nem volt. Minden csepp vegyszer, ami Kishantos földjeire hullott, örök jelképe marad a pusztításnak, a haszonlesésnek, az esztelenségnek és az embertelenségnek.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés