Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Fehércsőrű búvár Magyarországon!

2016. december 5. 16:21

Fehércsőrű búvár Magyarországon! A fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) – egy Magyarországon eddig még soha nem látott madárfaj – első példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál december 3-án budapesti madarászok. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

102 millió fa veszett oda a kaliforniai aszályban

2016. december 5. 11:14

102 millió fa veszett oda a kaliforniai aszályban A 6 évig tartó kaliforniai aszály 7,7 millió hektáros erdőterületen 102 millió fa pusztulását okozta. A hatalmas méretű pusztulás a U.S. Forest Service (USFS) aggodalmát is felkeltette, mely légi térképezésbe kezdett a károsult területen. Eszerint csak idén 66 millió fa pusztult el, ami több mint 100%-os növekedést jelent 2015-höz képest.


A neonikotinoid növényvédőszer-hatóanyagok teljes betiltása várható

2016. december 5. 9:26

A neonikotinoid növényvédőszer-hatóanyagok teljes betiltása várható A neonikotinoid növényvédő szerek a beporzó rovarokra, köztük a méhekre komoly veszélyt jelentenek. Az EU tagországok nagy része a neonikotinoidok használatát már korábban betiltotta, bár a tilalom csak a méhek számára különösen vonzó növényekre vonatkozott.

Összeütközött két metró a Pillangó utcánál

2016. december 5. 8:08

Összeütközött két metró a Pillangó utcánál Nem, nem, ma nem a lepukkant kék metró vonalán van probléma, hanem a pár éve teljesen felújított, és új szerelvényekkel közlekedő piros vonalon szaladt egymásba két szerelvény. Tegnap este a legújabb 4-es metrón volt pánik a Duna alatt. És Budapestnek kell az olimpia?


Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínre

2016. december 4. 21:33

Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínre December 1-én lejárt az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért. A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket.

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek

2016. december 4. 20:39

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek Az emberi léptékkel is gyors klímaváltozáshoz nem tudnak alkalmazkodni a fák, a meleg miatt magasabbra kényszerülnének, de nálunk a Mátránál nincs feljebb. A fenyvesek kiszáradnak, gyanta híján semmi sem védi őket a szúktól. Belátható időn belül eltűnnek hazánkból a bükkös és fenyves erdők.


Lehangoló az EU új energiacsomagja

2016. december 4. 20:05

Lehangoló az EU új energiacsomagja Gyenge az Európai Bizottság új javaslatcsomagja, amelynek az lenne a célja, hogy biztosítsa az Európai Unió versenyképességét a globális energiapiacon, ahol folyamatban van az átállás a tiszta energiákra.

A Nagy Korallzátony 650 km-én történt korallpusztulás

2016. december 4. 14:12

A Nagy Korallzátony 650 km-én történt korallpusztulás Az ausztráliai Nagy Korallzátony példa nélküli korallpusztulásáról idén beszámoló tudósok a héten egy új térképet jelentettek meg. Ezen a nagy területekre kiterjedő intenzív korallpusztulás mellett számos olyan zónát is találni, amelyek szerencsére jórészt sértetlenek maradtak. Az eredmények erősítik azt az összképet, ami szerint a zátony északi, „legősibb” része súlyos veszteségeket szenvedett el.


Ezt nézd meg, és nem ér meglepetés, ha a Pilisi Parkerdőbe készülsz kirándulni

2016. december 4. 9:54

Ezt nézd meg, és nem ér meglepetés, ha a Pilisi Parkerdőbe készülsz kirándulni Az elmúlt napok orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

Im memoriam Bill Mollison

2016. december 4. 9:13

Im memoriam Bill Mollison 2016 szeptember 24-én, a tasmániai Sisters Creek-ben elhunyt Bruce Charles ‘Bill’ Mollison a permakultúra elméleti alapjainak társ-szerzője. Igazi zseni volt, szókimondó, ragyogó gyakorlati ökológus, és táj-újjá-építő.


További híreink

Jelentősen megugrott a forgalomba állított autók száma

2016. december 4. 8:12

Novemberben 9412 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 42,9 %-kal többet, mint egy évvel azelőtt. Ez túlszárnyalta a várakozásokat, ezzel november 2016-ban a második legerősebb hónap volt - közölte az MGE. November végéig 115 elektromos autóra adtak be pályázatot.

Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között

2016. december 4. 6:32

A Nobel-békedíjas Muhammad Yunus szerint a gazdagok és szegények között egyre növekvő jövedelmi szakadék egy időzített bomba, ami előbb-utóbb egy társadalmi és gazdasági elégedetlenségként fog felrobbanni, ha a világ nem tesz időben ez ellen. Stephen Hawking is az emberek közötti egyenlőtlenséget tartja a legnagyobb civilizációs veszélynek.
A magyarok negyede rossz körülmények között él egy friss felmérés szerint.


Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból

2016. december 3. 15:46

Évente 3 millió ember halálát okozza a légszennyezés, és ez főleg a városokban okoz problémát. A világ legnagyobb városai közül Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, és most közösen jelentették be, hogy 2025-től kitiltják útjaikról a dízel járműveket.

Új erdők születnek a Kiskunságban

2016. december 3. 15:10

Elkezdődtek az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig mintegy 60 hektáron, 350.000 darab őshonos fajokból álló facsemetét ültetnek a Tisza-völgyében és a Homokhátságon.


Íme a városligeti PeCsa bontásos blöff

2016. december 3. 8:37

A Liget Zrt azt állítja, hogy a tervezett Magyar Nemzeti Galéria kisebb lesz, mint a Petőfi Csarnok. Amikor az 5500 nagyobb, mint a 9000. Bardóczi Sándor tájépítész kontra Városliget Zrt.

Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély

2016. december 3. 8:02

Bolygónk a valaha volt legveszélyesebb időket éli – figyelmeztetett meglehetősen vészjóslóan Stephen Hawking. És hogy miben látja a fenyegetést a világ leghíresebb fizikusa? Klímaváltozás, élelmiszerhiány, túlnépesedés, más fajok tizedelése, járványok, az óceánok elsavasodása... Ezek mind csak a jéghegy csúcsát jelentik.


A paksi agymosoda ellenére működne a 100%-ban megújulós ország

2016. december 3. 6:28

Az energetikával foglalkozó hazai felsőoktatási képzések és oktatók nagy részét az atomenergiához köthető cégek támogatják. Emellett hatalmas összegeket költenek marketingre, ott vannak minden fesztiválon és a kormányzati média mellett az ellenzékiek egy részénél is. Ezek után még egyértelműbb az alapvetés: atom kell, még jó, ha amellett egyáltalán lehet egy kicsit bohóckodni ezzel az “új” próbálkozással is. Radikális szemléletváltozásra lenne szükség az energetika területén is.

Vége az ingyenes német autópályáknak

2016. december 2. 18:03

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó "tisztességes és megkülönböztetéstől mentes" útdíj bevezetését az Európai Bizottság. Évente 500 millió euró bevételre számít a német költségvetés az intézkedés nyomán. Ezt a pénzt csak úthálózat fejlesztésre fordíthatják majd.


Védett európai erdőket vágtak ki, hogy kipipálják az EU megújulós célkitűzéseit

2016. december 2. 9:00

Európa bioenergia erőművei erdészeti hulladék helyett olyan fákat égetnek, melyeket védett térségekben vágtak ki. A Birdlife nemzetközi zöld szervezet vizsgálata alapján a védett erdők lettek válogatás nélkül kidöntve Európa-szerte, hogy teljesítsék az EU megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseit - áll a "Bioenergia Fekete könyvben."

Klímaváltozás: gyerekek beperelhetik az USA kormányát

2016. december 2. 8:21

A klímaváltozás híreinek kis fénysugarát gyorsan beárnyékolták az elnökválasztás újdonságai az elmúlt hetekben. Noha Amerika gyerekei hivatalosan is jogot szereztek, hogy perelhessék kormányukat a globális felmelegedés kapcsán. Nemrég a 21 fiatalkorú panaszos által benyújtott vádlókereseten alapuló pert Ann Aiken Kerületi Bíró érvényesnek nyilvánította az Oregoni Eugene-ben.


Mediterrán kardhal a kihalás szélén

2016. december 2. 7:48

A WWF felszólított 48 halászó nemzetet – akik a Portugáliai Vilamourában gyűltek össze – hogy fejezzék be a Mediterrán kardhal, immár három évtizede tartó túlhalászását és sürgősen fogadják el a helyreállítási tervet, amely a fajkipusztulás elkerülésének egyetlen biztosítéka.

Trump és a zöld kaméleon árnyalatai

2016. december 2. 6:56

Donald Trump leendő amerikai elnök ugyan szavakban enyhülni látszik a pár évvel, vagy akár egy-két hónappal ezelőtti, harcos klímaváltozás-tagadó énjéhez képest, de közben olyan embereket tesz kulcspozíciókba, akik vagy meggyőződésből, vagy érdekből, de magasról tesznek a felmelegedésre. Így elég egyértelműnek látszik, hogy ha az új elnök visszakozni is kényszerül a bombasztikus kampányígéretei jó részétől, az energetikai ipar bármi áron való felpörgetését komolyan gondolja. Attól, hogy nem hisszük el, globális felmelegedés még van.


Elhunyt Fekete Gábor biológus - ökológus

2016. december 1. 23:22

Életének 87. évében, 2016. november 30-án elhunyt Fekete Gábor, Széchenyi-díjas ökológus, botanikus, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának rendes tagja, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete kutatóprofesszora. Fekete Gábor a növényökológia, a vegetációtan és a természetvédelmi biológia elismert kutatója, a Nemzeti Biodiverzitás-megőrzési Program egyik megalapozója volt.

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás?

2016. december 1. 21:54

Tegnap zárult a Budapesti Víz Világtalálkozó. Miközben a globális előrejelzések szerint 15 éven belül 40%-os vízhiánnyal kell szembenéznünk, itthon a vízgazdálkodási rendszer alapvető iránya még mindig a folyóinkon érkező víz minél gyorsabb levezetése és a vízhiányos területeken az öntözésen alapuló gazdálkodás fejlesztése.


Látogatócsúcs a XVI. Tatai Vadlúd Sokadalmon

2016. december 1. 10:17

November utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal várták az érdeklődőket a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A télköszöntő madárfesztiválnak idén már 17.000 látogatója volt, amire eddig még nem volt példa.

Tarlós leállíttatta a munkát a Rómain

2016. december 1. 9:07

Leállíttatta a római-parti mobilgáttal kapcsolatos munkálatokat a főpolgármester – írja az Index. Tarlós István belátta, hogy rosszul venné ki magát, ha már azelőtt megkezdődnének a munkák, ezzel együtt a fakivágás, hogy még pontosan nem tudni, hol fut majd a védmű. A fővárosi gátak egytizede kritikus állapotban van, élen a Csillaghegy - áll egy friss tanulmányban.


Állatvédő zsoldosok gépkarabélyokkal

2016. december 1. 8:33

Fay Cuevas amerikai, aki 15 éven át szolgált terroristaellenes elitalakulatokban. Tapasztalatait most Afrikában kamatoztatja, jelenleg egy kenyai nemzeti parkban szervezi az orvvadászat elleni hadműveleteket. A klasszikus vadőri szerep már a múlté – mondja. Az orvvadászok ellen ugyanúgy kell harcolni, mint a tálibok ellen.

Nem karácsonyi ajándék a becsomagolt csernobili atomerőmű

2016. november 30. 6:16

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) által finanszírozott acélszarkofág építése még 2011 áprilisában kezdődött. Tegnap végre ráhelyezték az új védőburkot az 1986-ban balesetet szenvedő csernobili atomerőmű sérült reaktorára.


Írország hatalmas vörösfenyő erdő telepítését tervezi

2016. november 29. 23:34

Egy írországi rend felfedte terveit, miszerint egy hatalmas vörösfenyő erdőt szeretne telepíteni. A kezdeményezés egyfajta testamentumként funkcionál, mely Írország örökségének megőrzésén túl, a globális felmelegedés elleni kötelezettségvállalás betartásaként is szolgál.

15 millió font természetes árvízvédelemre

2016. november 29. 22:58

A Környezetért, Élelmezésért és Mezőgazdasági ügyekért felelős Minisztérium (DEFRA) 15 millió angol fontot (kb. 5,5 milliárd forintot) költ majd természetes árvízkezelési projektekre - jelentette be a környezeti ügyekért felelős miniszter. A zöldek szerint a "földesurak" kisegítése helyett a földműves gazdálkodóknak fizessenek olyan közjavak biztosításáért és szolgáltatásáért, mint az árvízvédelem.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés