Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A greenfo is Ozone Zöld-díjas

2014. november 21. 13:39

A greenfo is Ozone Zöld-díjas Immáron ötödször idén is kiosztották az OzoneNetwork tévé alapította Ozone Zöld-díjakat a Magyar Fenntarthatósági Csúcs záróeseményeként. A sajtódíjat mi kaptuk.

Ez inkább az otthon hidege program

2014. november 21. 11:07

Ez inkább az otthon hidege program Az Észak-Alföldön november 21-én, azaz ma nyílt meg a fűtéskorszerűsítési pályázati lehetőség, és már el is fogyott a pénz - közölte az NFM. Holnap reggelig adhatnak még be pályázatokat. Ez a pályázat is lefagyott nemrég.


Veszélyben a páratlan kenyai erdőség

2014. november 21. 9:58

Veszélyben a páratlan kenyai erdőség Új keletű veszély fenyegeti az Arabuko-Sokoke erdőséget, a kelet-afrikai partmenti erdőség legnagyobb, még védelem alatt álló területét: olaj- és gázkitermeléssel kapcsolatos szeizmológiai vizsgálatok.

Drágán túlhízott emberiség

2014. november 21. 8:16

Drágán túlhízott emberiség Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás - állapította meg egy amerikai kutatás, mely az elhízás legyőzésének stratégiáit is vizsgálta.


Anyagilag is megtérül a természeti értékek védelme

2014. november 21. 7:20

Anyagilag is megtérül a természeti értékek védelme A természeti világörökség helyszínei hozzájárulnak az emberei jólét, a gazdaság és a klímastabilitás fenntartásához - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új tanulmányából.

Uniós szívás

2014. november 20. 23:47

Uniós szívás Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kiadta éves jelentését, miután közel 400 városból vettek mintát: eszerint tíz európai városlakóból közel kilenc erősen szennyezett levegőt szív.


Nincs klímaváltozés? Ja, rekord októberünk volt

2014. november 20. 23:03

Nincs klímaváltozés? Ja, rekord októberünk volt Az idei október volt a legmelegebb az időjárási statisztikák 1880 óta íródó történetében - közölte ma az Amerikai Óceáni és Légköri Intézet (NOAA), ami szerint az év első tíz hónapjában mért átlaghőmérséklet is minden korábbi értéket felülmúl, így valószínűsíthető, hogy a 2014-es esztendő lesz az eddigi legmelegebb.

A természetvédelem fekete napja

2014. november 20. 22:19

A természetvédelem fekete napja A nemzeti parkokra is réteszi a kezét az Orbán kormány. Most 50 ezer hektárnyi nemzeti parkot - a védett természeti területek közel 20 százalékát - a kormány átadja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek. A szakértők semmilyen garanciát nem látnak arra, hogy az NFA képes lesz a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a védettséghez kötődő feladatok ellátására.


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014

2014. november 20. 10:12

Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 A tegnap - immár ötödik alkalommal - megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában a klímaváltozás hatásainak érzékelhető erősödése, kiváltó okai és közülük is a pazarló fogyasztás szerepe áll. Íme az összefoglaló.

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk

2014. november 19. 10:41

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk Magyarországon a korrupció intézményesült, és egyre inkább központosult hálózatként viselkedik - mondja Fazekas Mihály korrupciókutató a portfolio.hu-nak. A Cambridge-i Egyetem kutatója szerint ha nem figyelünk, Paks a korrupció melegágya lehet.


További híreink

Ki ellenőrizheti a kishantosi földpályázatokat, ha a bíróság sem?!

2014. november 19. 9:56

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tegnap első fokon vesztett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő (NFA), valamint az egyik nyertes bérlő ellen indított perben. A Greenpeace Magyarország szerint a döntés teljességgel megalapozatlan és elfogadhatatlan.

Éhhalál a jegesmacikra?

2014. november 19. 8:12

A legfontosabb jegesmedve-állomány létszáma közel felére zuhant az elmúlt évtizedben – állapította meg egy új amerikai-kanadai tanulmány, mely szerint a drámai visszaesés a globális felmelegedéssel és a jégtáblák zsugorodásával magyarázható. Az adatok szerint dámai mértékben megnőtt az éhező és a haldokló kölykök aránya.


A rezsicsökkentés újabb hulladékos áldozata

2014. november 19. 7:02

A rezsicsökkentés nyírhatja ki 100 település közös szemétkezelőjét. Még az előtt elhagyja a 285 ezer Pest megyei lakost kiszolgáló önkormányzati hulladékkezelő céget ügyvezetője, hogy az állam jövőre átvenné a csőd felé tartó társaságot. Azt mondja, a rezsicsökkentés és az új szabályozás tette be a kaput a Zöld Híd Régió Kft.-nek.

Megnyerte a lepkepert a másfél milliárdra perelt kokadi gazda

2014. november 18. 22:03

Kárt nem okozott és jogellenes magatartást sem tanúsított az a kokadi gazda, aki az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű lepkét semmisített meg, ezért 1,5 milliárd forint kár megtérítéséért perelték - közölte a mai tárgyalás után az alperes jogi képviselője az MTI-vel.


Kieszünk négy fajt?

2014. november 18. 21:34

Az ínyenceknek "köszönhetően" hamar lekerül a japán és hongkongi étlapokról a keleti kékúszójú tonhal, az amerikai angolna, a kínai gömbhal és a kínai kobra.

Íme Paks2 első engedélye

2014. november 18. 21:13

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére kiadta az új paksi atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.


Bővül a környezetvédelmi termékdíjas kör is

2014. november 18. 20:14

Így kopaszt meg minket jövőre az állam: bár az internetadó most elbukott, de szabad kezet kapnak adókivetésben az önkormányzatok, jön a szappanadó, az irodai papírt és a műnövényt is adóztatják. Kapnak az áruházláncok is egy jó nagy terhet a nyakukba. Kampec lehet a Tescónak és az Auchannak.

A legégetőbb probléma

2014. november 18. 8:13

A fűtésszezon beálltával sok helyütt tapasztalhatjuk a kéményekből felszálló sötétszürke, fekete füstöt, melyet esetenként maró bűz is kísér. Ez nem más, mint az egyre terjedőben lévő otthoni hulladékégetésre utaló egyértelmű jel. Hazánk egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémája szinte Mindenkit érint, s nemcsak azért mert majd minden településen előfordul ilyen eset, hanem azért is, mert a kéményen távozó légszennyező anyagok messzebbre eljutnak, mint hinnénk.


Ismét a MagNet a dobogó csúcsán

2014. november 17. 23:12

Negyedik alkalommal nyerte el „Az év társadalmilag felelős bankja” díjat a MasterCard Év Bankja pályázatán a MagNet Magyar Közösségi Bank. Még soha nem nyerte el zsinórban négyszer ezt a díjat pénzintézet Magyarországon.

4 milliárdos CO2 kvóta bukta

2014. november 17. 12:47

Eddig körülbelül négymilliárd forinttal marad el az éves tervtől a szén-dioxid-kvótákból származó állami bevétel, írta hétfőn a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.


80 farkas kilövésére adtak engedélyt Szlovákiában

2014. november 17. 12:13

Állatvédő szervezetek tiltakozása dacára az idén ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara által nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy a tárca az idei vadászszezonra 80 farkas kilövését engedélyezte.

Újabb kishantosi kormányzati hazugság

2014. november 17. 8:44

Újabb botrányos kormányzati hazugság lepleződött le Kishantos ügyében. Több, mint egy év után lehullott a lepel a rejtélyes sorsú Kishantosi földek ügyéről.


Atomban is demokratikusabbak nálunk a csehek

2014. november 17. 7:44

Egy régi szabály azt mondja, minél több az érdeklődő, annál alacsonyabb az ár. Milos Zeman cseh államfő szerint új pályázatot kellene kiírni a csehországi atomerőművek bővítésére, amelyen minden érdeklődő részt vehetne. Orbán titokban szerződne Putyinnal a paksi bővítésről.

India napenergiában robbant

2014. november 16. 12:00

Az energiaszektor fejlesztéséért is felelős miniszter szerint India a következő 8 évben olyan mértékben növelné telepített napenergia-kapacitását, mellyel csak a jelenleg toronymagasan listavezető Kína venné fel a versenyt. Mivel a hazai gyártókapacitások egyelőre szűkösek, így több külföldi panelgyártó is rendkívüli lehetőséget lát az indiai szolárpiacon.


Spanyol haditengerészet kontra Greenpeace

2014. november 16. 8:29

Félelmetes videót tett közzé a Greenpeace környezetvédő szervezet legutóbbi, a Kanári-szigetek közelében tartott akciójukról. A felvételen az látszik, hogy az aktivisták hajóit két hadicsónak majdnem felborítja, felökleli. Az aktivisták közül egy a vízbe esett, és a lába is eltört, mások könnyebben megsérültek.

A magyar föld sorsa – 2. rész Mit terem a föld?

2014. november 16. 1:21

A magyar termőföld milyensége egyben táplálékunk minőségét, értékét is jelzi – mondta Márai Géza, ökológiai gazdálkodással foglalkozó agrármérnök, a mezőgazdasági tudományok doktora, A magyar föld sorsa című könyv bemutatóján, november 5-én. A neves tudósokból, kutatókból álló szerzőgárda hiteles látleletet alkotott a magyar föld múltjáról és jelenéről, a mai földhasználat gondjairól. Hazánk termőföldjének tulajdon- és termelési viszonyai a nemzeti önvédelem alapját jelentik. Cikkünk első részében a könyv földtulajdonnal kapcsolatos fejezeteiről beszéltünk, most a földhasználat kérdéseivel foglalkozó részeket szemléztük.


Zöld jelzés az USA-t átszelő új olajvezetéknek

2014. november 15. 22:26

Megszavazta az amerikai képviselőház tegnap a Keystone XL kőolajvezeték északi szakaszának megépítését. Ha ezt a jövő héten a szenátus is jóváhagyja, akkor a környezetvédők által ellenzett törvénytervezet sorsa egyedül Barack Obama elnök döntésétől fog függeni.

Az emberiség lábnyoma az űrből

2014. november 15. 21:34

Egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató a Bécsi Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely műholdfelvételeken mutatja meg az emberi tevékenység nyomait a Földön. Nézze meg, hogyan néz ki az űrből a világ legnagyobb gyémántbányája, Velence lagúnái vagy a Szahara eltűnő oázisai.


Cserjeirtás, gyeprekonstrukció és új tanösvények

2014. november 15. 20:39

Természetvédelmi projekt indul a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A száraz gyepek megőrzése Közép-Magyarországon LIFE+ Nature pályázat keretében 650 hektáron végeznek természetvédelmi munkákat.

A nagyvadállományt le kell csökkenteni

2014. november 15. 19:20

Gyéríteni kell az ország nagyvadállományát, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja az évi 2 milliárd forintot - hangzott el tegnap a II. Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencián Siófokon.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés