Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mi fán terem az agroerdészet?

2014. szeptember 2. 10:19

Mi fán terem az agroerdészet? A hagyományos fás legelőkről és az új módszernek számító szántóföldi agroerdészeti rendszerekről tanácskoztak Fajszon, az I. Magyar Agroerdészeti Fórumon. A bonyolult termesztési rendszereket nehéz kialakítani, de minden szempontból hatékonyak.

Ügyvezetőváltás a KÖVET Egyesületnél

2014. szeptember 2. 9:15

Ügyvezetőváltás a KÖVET Egyesületnél Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója augusztus 31-vel megvált tisztségétől. A szervezetnél eltöltött kereken hat év alatt megkérdőjelezhetetlen szakértelmével, elkötelezettségével erősítette az egyesület környezetvédelmi tevékenységét, miközben felismerte, hogy a környezetvédelem csak az egyik ága a fenntarthatóságnak, a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának.


Kék folyosók szerepe a természeti sokszínűségben

2014. szeptember 2. 8:58

Kék folyosók szerepe a természeti sokszínűségben A győri Reflex Környezetvédő Egyesület az Európai Unió Víz keretirányelve alapján, mely vizeink jobb ökológiai állapotának elérését tűzte ki célul, egy 14 hónapos vizsgálatokra és javaslatokra épülő programot végzett a térség vízfolyásainál.

Atomos szélcsend

2014. szeptember 2. 8:00

Atomos szélcsend Hungarikum a megújulóenergia alkalmazásában: idehaza 2006 óta nem engedélyeztek, 2010 óta pedig nem adtak át egyetlen új szélerőművet sem – a magyar szélenergia-szektor hosszú időre befagyott. Az atomenergia erőltetett alkalmazása ott van a lehetséges magyarázatok között.


Új természetvédelmi területek

2014. szeptember 1. 22:58

Új természetvédelmi területek Fejér megyében új területet nyilvánított védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új területet csatolt a földművelésügyi miniszter - az erről szóló rendeletek ma jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Balatoni kincs, ami nincs

2014. szeptember 1. 22:28

Balatoni kincs, ami nincs Úgy gondolom, ha a korábbi nemzetgazdasági együttműködés révén az egyetlen nemzeti hatáskörben levő nagy vízgyűjtő vízminőségével egyértelmű környezetvédelmi eredményeket érünk el, a semmittevés nem lehet alternatíva, hanem ezt az előnyt ki kell bontani minden ágazatra. 2-3 évente kb. 160 millió ivóvíz minőségű vizet akkor engedünk a semmibe, amikor hasznosítására semmi lehetőség nincs. 1 ha ültetvény intenzív öntözéséhez 1500 m3 kell. Ez gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés. Közvetlenül a parti sávba, a mély fekvésű lápos területekre, olcsó telkekre építkező Balatonfenyvesi érdekek nem határozhatják meg egy egész vízgyűjtő vízgazdálkodását.


A környezetvédelem a Fidesz kormányzás egyik legnagyobb vesztese

2014. szeptember 1. 20:20

A környezetvédelem a Fidesz kormányzás egyik legnagyobb vesztese A Fidesz-kormányzás egyik legnagyobb vesztesének tartja a környezet- és természetvédelem ügyét az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Sallai R. Benedek szerint míg sok dologban egyszerűen nem tud jobban teljesíteni a kormány az előző nyolc évnél, addig ezen a területen nyilvánvalóan sokkal rosszabb a helyzet.

Magyar szénhez magyar vájárt!

2014. szeptember 1. 19:25

Magyar szénhez magyar vájárt! 20 év után mától újraindul a magyar vájárképzés. A régi szénerőművek jellemzően meglehetősen környezetszennyező energiatermeléshez segítenek hozzá, de mostanában nagyon olcsó a szén-dioxid kvóta. A leendő vájárok a magyar állam függetlenségét is védik majd.


100 éve írtották ki a vándorgalambot

2014. szeptember 1. 18:27

100 éve írtották ki a vándorgalambot 1914. szeptember 1-jén pusztult el a cincinatti állatkertben a 29 éves Martha. Martha a vándorgalamb utolsó példánya volt – és a jelképe az ember okozta fajkihalásnak. A hozzá hasonló esetekre bőven van példa.

A mérgező palagáz

2014. szeptember 1. 12:15

A mérgező palagáz A zöldeket gyakran vádolják szakszerűtlenséggel, mondván, tudományos megalapozottság hiányában is képesek tiltakozni. Ezzel szemben az Amerikai Kémikus Társaság 248. találkozóján a palagáz kitermeléséhez használt hidraulikus repesztés anyagait vizsgálták, nyilván kémikusok, az eredmények pedig lesújtóak.


További híreink

Napelemekkel és LEDekkel spórolnánk

2014. augusztus 31. 16:57

A napelemes áramtermelés és a LED-es világítástechnológia az OTP Bank idei társasházi pályázatának slágertémái. A kiírására 1100 társasház jelentkezett, a győzteseket 3 kategóriában összesen 8,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatással segítették.

Picur jól érzi magát a Nílus mentén

2014. augusztus 31. 16:09

Az augusztus közepén érkezett váratlan hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. Azóta nem csupán a szakemberek, hanem a gólyabarátok is nagy figyelemmel kísérik a műholdas jeladóval ellátott fehér gólyák vonulását.


Vegyszermentesen télire

2014. augusztus 31. 13:14

B, mint befőzés, ez csak természetes! – népszerűsíti a Csalán Egyesület a vegyszermentes tartósítási eljárásokat. A tartósítószerek, vagy a folyamatos energiafelhasználással járó fagyasztás alternatívájaként szolgáló eljárások során egészséges, finom és változatos ízeket varázsolhatunk akár a télen is az asztalra, melyhez az Egyesület több módon is segítséget nyújt.

A nagy árammegtakarító blöff

2014. augusztus 31. 12:29

Akár évi 90.000 forintos megtakarítást realizálhatunk átlagos fogyasztás mellett, legalábbis ezt ígéri az Energy Saver Pro csodakütyü. A 75% (!)-os villamosenergia-fogyasztás csökkenést ígérő berendezést egy átláthatatlan céghálózat kínálja egész Európában. A megrendelt berendezést gyorsan szállítják, viszont semmire sem jó. Sőt!


A világ 10 legfenntarthatóbb magas épülete

2014. augusztus 31. 10:39

Ma már a lakó- és irodaépületek esetében sem elég csak hatalmasnak és gyönyörűnek lenni, egyre fontosabb, hogy az épületek „zöldek” is legyenek. A kínai vezetők elkötelezettek a fenntartható, zöld megoldások iránt, így már inkább azon lehet csodálkozni, hogy a top 10-es listán a távol-keleti országból csak négy épület szerepel.

A tengeri ökoturizmus árnya

2014. augusztus 31. 10:03

A természetvédők szerint a delfinek és a bálnák megfigyelésére indított hajókirándulások károsak lehetnek az állatokra. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a túlzásba vitt ökoturizmus árt a tengeri állatoknak, hangzott el az idei Nemzetközi Tengervédelmi Kongresszuson Glasgowban.


Összevont természetvédelem és vadgazdálkodás

2014. augusztus 31. 9:09

Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe - mondta el a zalai vadászati évadnyitón a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára.

Budapesti gazellának örülnek Bécsben

2014. augusztus 30. 9:19

Új fajjal, Mhorr-gazellával gazdagodott a bécsi állatkert állománya. Az egyik nőstény Budapestről érkezett az osztrák fővárosba. A Mhorr-gazellák természetes élőhelyükön már kihaltak, de fajmegőrző tenyészprogramok keretében sikerült megóvni a fajt a teljes kipusztulástól.


Folytatódik a Városliget mutyi

2014. augusztus 30. 7:03

Nagy dobás készül Budapesten - szivárognak a részletek. 4 milliárdos műszaki tanácsadói, ellenőri tendert írt ki a Városliget fejlesztéséhez kapcsolódóan az állami Városliget Zrt. Nem nyilvános közbeszerzéseken már 121 milliót elköltöttek a lebonyolítás előkészítésére.

Nagyüzemi kutyairtás Bukarestben

2014. augusztus 30. 5:45

Tavaly szeptember óta 34 ezer gazdátlan ebet fogtak be Bukarestben, közülük 16 ezret altattak el február közepe, a kóbor kutyákról szóló törvény alkalmazási normáinak megjelenése óta. A román fővárosban elszaporodtak és egyre agresszívebbé váltak a kóbor ebek.


Csődöt mondott a vidékfejlesztés

2014. augusztus 30. 5:32

Az elmúlt 25 év legnagyobb vesztese a vidékfejlesztés, nem tudott megfelelni a változó társadalmi folyamatok kihívásainak - foglalta össze országjárásának eddigi tapasztalatait az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a Csongrád megyei Ruzsán tartott fórumán.

Az energiaéhség súlyos következménye

2014. augusztus 29. 11:58

Több mint 300 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a következő negyven évben a világ már meglévő erőművei. Ötvenéves működési idővel pedig összesen 439 milliárd tonnás kibocsátással számolnak amerikai kutatók. Nem lesz elég a klímaváltozás elleni megaszerződés.


Csak papíron szépek az uniós zöld vállalások

2014. augusztus 29. 10:17

Alacsony, de még így sem valósul meg teljesen az EU 2030-ra előírt zöldenergia-termelési terve, hiszen nem is kötelező, aggódik a Nemzetközi Energia Ügynökség.

Atomra gyúr az USA

2014. augusztus 29. 9:29

Az Egyesült Államok energiaminisztériuma 83, kiválasztott nukleáris kutatási projekthez és infrastruktúra fejlesztéshez ad pénzt. A várt tudományos áttörésektől azt reméli, hogy az ország energiabiztonsága erősödik, üvegházhatású gáz kibocsátása pedig csökken. Mik ezek?


Isten veled Pepe

2014. augusztus 28. 12:53

Elpusztult Misszionárius Pepe, a páratlan élővilágáról ismert Galápagos-szigetek egyik jelképének számító óriásteknős, amelynek halálához az ottani nemzeti park (PNG) tájékoztatása szerint a túlsúly és a magas koleszterinszint vezetett.

Az esőerdők védelmezője lehet Brazília új elnöke

2014. augusztus 28. 11:24

Nagy meglepetést hozhat az egy hónap múlva esedékes brazil elnökválasztás, amelynek második fordulóját a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Dilma Rousseff államfő legfőbb ellenzéki kihívójává előlépett Marina Silva nyerheti meg.


Dévaványán nőtt a kuvikállomány

2014. augusztus 28. 11:06

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban a Réhelyi Madárbarátok Körével közösen felmérték a kuvikállományt Dévaványán és közvetlen környezetében. Kiderült, hogy a reméltnél jóval több, összesen 17 pár fészkel ebből a kistermetű bagolyfajból az elhagyott, öreg házak padlásain.

Globális szélenergia leltár

2014. augusztus 28. 10:28

Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás. Az origo összegyűjtötte, hol pörögnek a leginkább a szélerőművek?


Ellenőrizetlen növényvédő szerek a hazai vizekben

2014. augusztus 28. 9:41

15 hazai felszíni víz- és ebből nyert ivóvízmintát vizsgáltatott a Greenpeace májusában. Az összes minta tartalmazott növényvédőszer-maradékot, és több, az EU-ban régóta nem engedélyezett káros anyagot is találtak a vizekben. Az ivóvízmintákban a vegyszermaradékok mennyisége nem lépte át a hatályos határértéket, ám több ivóvízmintában 4-5-féle növényvédőszer-maradék is kimutatható volt. A zöld szervezet határértékeket és rendszeres mérést javasol a valós szennyezőkre.

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok?

2014. augusztus 28. 8:26

A kormány nemcsak a földoligarcháktól vette el a több milliárd forintos uniós területalapú támogatást, hanem a nemzeti parkoktól és az egyetemi tangazdaságoktól is, ezzel szinte lehetetlenné tette a működésüket. A három legnagyobb magyar nemzeti park az uniós területalapú támogatás elvétele miatt évente másfél milliárd forinttól esik el.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés