Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Olcsó import áram - vegetáló hazai erőművek

2015. augusztus 1. 9:03

Olcsó import áram - vegetáló hazai erőművek Borús képet festenek a magyar energiarendszerről a működtetésért felelős állami Mavir minap megjelent, 2014-es adatsorai. Míg a felhasználás kismértékben emelkedett (de 2006 óta lényegében egy szinten mozog), addig a hazai erőművek termelése 2011 óta meredeken zuhan.

Zöldáram fronton robbantott az IBM

2015. augusztus 1. 8:45

Zöldáram fronton robbantott az IBM Az IBM legújabb fejlesztése már rövid távon megoldást jelenthet az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos legnagyobb problémára, tételesen az egyes energiaforrások rendelkezésre állásának kiszámíthatatlanságára. Az informatikai óriáscég új időjárás-előrejelző technológiája napokra, sőt hetekre előre megbízható információt biztosít arról, mennyi napsütéssel, széllel vagy csapadékkal tervezhetnek a zöldenergia-termelők.


Nincs több pancsizás a Velencei-tavi szabadstrandokon

2015. augusztus 1. 8:27

Nincs több pancsizás a Velencei-tavi szabadstrandokon Minden Velencei-tó környéki szabadstrandot bezáratott az ÁNTSZ. Állítólag nem a vízminőséggel van a baj, hanem hogy engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Mától 5 új MOL Bubi gyűjtőállomás üzemel Budapesten

2015. július 31. 9:55

Mától 5 új MOL Bubi gyűjtőállomás üzemel Budapesten A júniusban üzembe helyezett 15 állomás után, ma 5 új MOL Bubi gyűjtőállomást üzemelnek be a II. kerület –Mechwart liget, a IX. kerület – Vendel utca és a Bakáts tér, a XIII. kerület – Dózsa György út M, és a Váci út- Bulcsú utca helyszíneken.


Bhután a tigrisvédelem élmezőnyében, de...

2015. július 31. 9:33

Bhután a tigrisvédelem élmezőnyében, de... A Tigrisek Világnapja alkalmából Bhután bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély. Északkelet-Kínában szarvasokat tenyésztenek és nevelnek tigriseknek.

ENSZ szándék az orvvadászat ellen

2015. július 31. 8:27

ENSZ szándék az orvvadászat ellen A veszélyeztetett vadállatok orvvadászata és illegális kereskedelme elleni erőfeszítések fokozására szólította fel az ENSZ tegnap az összes országot. Németország és Gabon két évig tartó kampányolását követően fogadta el a Közgyűlés a kérdésről szóló első, nem kötelező érvényű határozatot.


Afrikában robban a népesedési bomba

2015. július 31. 7:43

Afrikában robban a népesedési bomba Ma a világ lakosságának kb. 0,13 %-a Magyarország polgára, 2100-ra azonban migráció nélkül már csak az emberiség 6 század %-a él majd itt. Az ENSZ friss népesedési becsléséből kiderül: a Föld lakossága az eddigi jóslatoknál is gyorsabban növekszik, a következő századfordulóra az emberek száma eléri a 11,2 milliárdot, közben Magyarország 7 millió alá süllyedhet.

Szkafanderben lesz csak biztonságos a 2016-os riói olimpia

2015. július 31. 6:30

Szkafanderben lesz csak biztonságos a 2016-os riói olimpia Az AP által nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint nagyon súlyos fertőzéseket is kockáztathatnak majd azok a sportolók, akiknek azokon a versenyhelyszíneken kell majd indulniuk, melyek közegészségügyi állapotát most vizsgálták meg, egy évvel a riói olimpia előtt. Nem túl csábító a vizes sportolóknak.


Ideje megszabadulni a villanyszámlától!

2015. július 30. 8:55

Ideje megszabadulni a villanyszámlától! A napelemes rendszerek ára drasztikusan csökkent az elmúlt években, így csak elhatározás kérdése, hogy meg szeretnénk-e örökre szabadulni a villanyszámlánktól.

Elpusztult az utolsó bahamai vadló

2015. július 30. 7:13

Elpusztult az utolsó bahamai vadló Elpusztult a legutolsó vadló is a Bahamákhoz tartozó Nagy-Abaco szigeten, ahol az állat gondozói a tetemből vett szövet segítségével, klónozással honosítanák meg ismét a fajt.


További híreink

Kalapoznak a tönkrement a Solar Impulse túléléséért

2015. július 30. 6:45

Bertrand Picard, a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép pilótája húszmillió eurót akar gyűjteni 2016-ban, hogy a repülő folytathassa Föld körüli útját. A Solar Impulse 2 leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg a kb. 8000 km-es útját Japánból Hawaiira, innen viszont már a hő okozta károk miatt nem tudott felszállni.

Zöldövezet a betondzsungelben

2015. július 29. 0:42

Az elmúlt hetek kánikulájában ismét megérezhettük, hogy a belvárosi utcák és házak ontják magukból a meleget, lehűlésről pedig esténként sem igen lehet beszélni. Hogyan lehet ezen változtatni? Egyszerűen: változtassuk zöldövezetté a sokemeletes házak belső udvarait.


A Bajkál-tó megőrzésére törekszenek a Kelet-szibériai hatóságok

2015. július 28. 23:44

Az éghajlatváltozás és a vízenergia-ipar évek óta veszélyezteti Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincsét, a Bajkál-tavat. 2015-ben az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállásait mérték, ami egyesek szerint természetes folyamat, mások szerint viszont ha továbbra is ilyen mértékben csökken a tó vízszintje, beláthatatlan következményekkel járhat a tó ökoszisztémájára nézve. A hatóságok és civil szervezetek igyekeznek megoldásokat találni a tó megőrzésére.

Hillary felrobbantaná a megújulós bombát

2015. július 28. 22:53

Valóban tisztább levegőt, innovációt, tudományos fejlődést, valódi jövőt a gyermekeinknek – kb. ezzel kampányol vasárnap óta az amerikai Demokrata Párt első számú elnökesélyese. Az a meglepő, hogy Hillary Clinton mindezt a megújuló energiák brutális arányú támogatásának ígéretébe csomagolta be.


2017 végéig be kell zárni a víziközmű-ollót

2015. július 28. 18:55

A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kiírt pályázatok célja, hogy 2017 végére Magyarországon bezáruljon a víziközmű-olló, megszűnjön az ivóvízellátás és a csatornázottság lefedettsége közötti különbség. Erre összesen több mint 300 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára Szabó Zsolt.

3. PET kupa = 2,5 tonna hulladék

2015. július 28. 18:13

Rekordszámú indulóval zajlott az idén a tiszai PET Kupa, ahol a 16, főként pillepalack hulladékból épített hajó legénysége, 2,5 tonna, azaz több mint 30.000 műanyag palacktól és egyéb hulladéktól tisztította meg a Tiszát.


Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

2015. július 28. 8:21

Csupán az elmúlt évszázadokban hódította vissza a vadon az amazóniai esőerdőket, amelynek térséget tudósok szerint az európai hódítók megjelenése előtt sűrűn lakott volt és az ott élők hasznosították az erdőket, földeket, háziasították a növényeket.

Pörög a kínai zöldítés

2015. július 28. 7:29

A világ legdurvább környezetszennyezője nagy lendülettel zöldíti a gazdaságát. Irdatlan pénzeket ölnek a tiszta energiába, és már mutatkoznak is eredmények. Messze még a klímaveszély kivédése, de ha egy ekkora ország elindul, az átrendezheti a pályát. A 2009-es koppenhágai klímakonferencia még nagyrészt Kína miatt volt teljes kudarc, az idei párizsi csúcs már részben az ő aktivitásuk miatt lehet nagy dobás.


A haris legyőzte az ugartyúkot és a fürjet

2015. július 27. 19:18

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2016 év madaráról. A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

Szüret: beértek a Norvég Civil programok

2015. július 27. 18:56

Két kisebb, és egy közepes Norvég Civil Támogatási Alapból megvalósult egymásra épülő természetvédelmi program elemei értek össze idén a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány gondozásában. És a szüretelés gyümölcsei nem is lehetnének mások, mint az alapítvány zászlóshajó faja: 6, frissen gyűrűzött egészséges gyöngybagolyfióka a szervezet által fenntartott almáskertben. De hogyan kapcsolódik össze a vidékfejlesztés, a biológiai sokféleség védelme, az ökoterápia és a természetvédelemben dolgozni kívánó fiatal pályakezdők képzése? Erről kérdeztük a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársait.


Remek hírek a Csendes-óceán madarainak és tengeri emlőseinek!

2015. július 27. 18:43

2015. július elején Oroszország betiltotta a vizeiben a nagyüzemi eresztőhálós halászatot. Az akár 32 méter hosszú hálókat az orosz és japán hajók használják lazachalászatra a Távol-Keleten, amelyekbe sajnálatos módon nagy mennyiségben akadnak bele tengeri madarak és emlősök is (járulékos fogás).

Újra padlón az olajár - az oroszok húzhatják a rövidet

2015. július 27. 18:11

Az Iránnal való megegyezés is közrejátszik abban, hogy szinte minden olajipari szereplő leállította a beruházásokat. Az újabb olajár-sokk járulékos hatása az lehet, hogy még tovább mélyül és/vagy meghosszabbodik az orosz recesszió.


Zöld Erdély Egyesület: lopás és a mással takarózás

2015. július 27. 12:18

Nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kap jelentős támogatást a magyar kormánytól.

Elszaporodtak a somogyi aranysakálok

2015. július 27. 10:46

Egyre közelebb merészkednek a településekhez az aranysakálok Somogyban. Az élőhelyük terjedése az állomány növekedésével is összefüggésben lehet.


Már látszanak a túlsúlyosság és az elhízás elleni harc eredményei

2015. július 27. 9:03

Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak részarányának növekedése mind a felnőttek, mind az iskoláskorúak körében, sőt, a ráta a legkisebb gyerekek között még csökkent is - írta a tegnapi The New York Times.

A balatoni halak napja – halak nélkül

2015. július 26. 9:02

A balatoni halgazdálkodás összeomlásának veszélyére figyelmeztet az LMP a balatoni halak napján. Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának – az ökopárt szerint sürgősen vissza kellene térni a fenntartható halgazdálkodási gyakorlathoz.


Leváltja az atomot a megújuló

2015. július 26. 7:55

A napsütésben gazdag országokban ma már 5 cent, vagyis kevesebb mint 15 forint a napenergia kilowattóránkénti ára, ami a napelemek és a hozzájuk kapcsolt új típusú akkumulátorok fejlődése révén hamarosan már az átlagos adottsággal rendelkező államok esetében is lekörözi a hagyományos energiaforrások árait.

Orosz rulett a természet ellen

2015. július 26. 7:21

Lenny Bernstein klímaszakértő már az 1980-as években megjósolta a globális felmelegedést és annak várható hatásait. Egy próféta veszett el benne; mivel épp élőben nézhetjük végig Grönland elolvadását, mára értelmetlenné vált a vita arról, hogy van-e globális felmelegedés. Bernsteinnek igaza volt.


Átlag egy méterrel magasodtak árvizeink

2015. július 26. 6:33

Az elmúlt 50 évben átlagosan egy méterrel emelkedtek az árvizeknél várható legmagasabb vízszintek, de volt ahol 1,9 méterrel. Komoly kihívás.

Hiába mentettek aligátort a manhattani forgalomból

2015. július 25. 7:25

A kicsinek még aranyos hüllő házi kedvencként való tartása illegális New Yorkban. Rendőrök vettek észre és mentettek ki a manhattani forgalomból egy apró aligátort, ám a hüllő másnapra elpusztult.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés