Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Demográfiai lejtőn Európa

2014. december 20. 21:07

Demográfiai lejtőn Európa A Paul Demeny néven publikáló közgazdász-demográfus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Amerikában él. Ez év októberében az A Balanced Future, azaz Kiegyenlített Jövő című, fenntartható fejlődésről szóló nemzetközi konferencián adott elő a Budapesten, a Parlamentben. Hány ember él a Földön? Mit jelent a demográfiai átmenet kifejezés? Milyen kapcsolatban van a népesedés és a fenntartható fejlődés? Ezen témákról kérdeztük az előadás után.

Már a védett természetet fenyegeti az osztogatás

2014. december 20. 15:25

Már a védett természetet fenyegeti az osztogatás 2012-ig a nemzeti park Igazgatóságoknak saját pályázati és elbírálási rendszere volt, s a haszonbérleti szerződések különböző fokozatú szigorú természetvédelmi korlátokat tartalmaztak, melyet rendszeresen ellenőriztek, betartattak és nyilvántartottak. 2012 óta a minisztérium egységesítette a pályáztatási szempontokat.


Dél-Afrikában Picur, a nógrádi gólyánk

2014. december 20. 13:55

Dél-Afrikában Picur, a nógrádi gólyánk Csaknem 16.000 kilométert tett meg kóborlásaival együtt egy magyar fehér gólya (Ciconia ciconaia). A fiatal madár a közismert, webkamerával is ellátott nagyhalászi gólyafészekből származik, de a Nógrád megyei Rimócról indult vándorútjára.

Első erdei delikátesz bolt

2014. december 20. 12:49

Első erdei delikátesz bolt Az országban elsőként nyílt erdei delikátesz bolt tegnap Székesfehérváron, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. üzletében az állami erdőgazdaságok által előállított vadhúsok és erdei termékek vásárolhatók meg.


Visszavaduló Európa

2014. december 20. 12:21

Visszavaduló Európa Az ember hosszú évszázadok óta folyamatosan foglalta el a vadállatok élőhelyeit, ezért sokukat a kipusztulás réme fenyeget. A Science-ben megjelent új, átfogó kutatás ugyanakkor azt mutatja, hogy volt értelme az utóbbi évtizedek tudatosabb, környezetvédelmi szempontú hozzáállásnak: a vadállatok nemcsak hogy kezdenek visszatérni, de némelyiknek populációja még is növekedik is.

Ők nyertek a múzeumi negyeden

2014. december 19. 14:55

Ők nyertek a múzeumi negyeden Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A pályaművek közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.


Meleg és tiszta: állati szenvedésektől mentes hálózsákok, pehelykabátok

2014. december 19. 12:49

Meleg és tiszta: állati szenvedésektől mentes hálózsákok, pehelykabátok A pehely az outdoor terméknél nagyon fontos alapanyag, minden évben több száz tonna pelyhet dolgoznak fel, amely több millió kacsától és libától származik. De a vásárló hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy a kinézett hálózsák vagy kabát megvásárlásával nem támogatja-e az állatok kényszertömését és elevenen történő megtépését? Ma már számos cég állítja, hogy csak vágás után szedett pelyhet használ, ugyanakkor ellenőrizhető konkrétumot ritkán látni.

Zöld elmúlás: porból vétettünk, porrá leszünk

2014. december 19. 12:11

Zöld elmúlás: porból vétettünk, porrá leszünk Egy seattle-i nonprofit társaság szeretne az első olyan szervezet lenni a világon, amely emberi komposztálást kínál a temetés vagy a hamvasztás helyett. Az elhunytakból így tápanyagban gazdag talaj lenne, amelyet virágok, fák vagy élelmiszernövények termesztéséhez lehetne használni.


Ünnepi paksi fejetlenség

2014. december 19. 11:55

Ünnepi paksi fejetlenség Úgy tűnik, nincs karácsony paksi botrány nélkül: tegnap először beszéltek kormánytagok egyértelműen arról, hogy az általuk elképzelt terv vesztésre áll. A kormány jelenleg rébuszokban beszél, ami elfogadhatatlan: teremtsenek végre tiszta helyzetet azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a színfalak mögött!

Narancsnábobok születése

2014. december 19. 11:02

Narancsnábobok születése A legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen.


További híreink

Hazardírozás folyik a Balatonnál

2014. december 19. 9:59

Az már régóta tudható, hogy valami nagyon nincs rendben a balatoni halak, halászat körül. Sem a halászat egy évvel ezelőtti felfüggesztésének indokairól, sem hatásairól nem derült ki azóta sem semmi. Az ügyben érintett nonprofit szakvállalat vezérigazgatója azonnal távozott, de lelépését is nagy csend övezte. Mostanáig. Füstös Gábor elsőként a hvg.hu-nak beszél a Balaton halállományát, sőt teljes élővilágát fenyegető "orosz rulettről".

Európa legnagyobb akkumulátora

2014. december 19. 9:27

A napokban elindult Európa legnagyobb villamosenergia-tároló komplexuma Angliában. Az S&C Electric Europe, a Samsung és a Younicos vállalatok társulásával éltre hívott projekt eredménye, a 6MW kapacitású, teljesen automatizált működésű energiatároló célja hogy közelebb vigye az Egyesült Királyság energiahálózatát a nemzeti klímavállalások teljesítéséhez.


Lefejezik paksot?

2014. december 19. 8:59

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át. Nagyon pedálozunk Paks-ügyben

Természetes gyógymódok és a környezetvédelem

2014. december 18. 22:19

Napjainkban egyre növekszik a természetes gyógymódokat előnyben részesítők aránya. A hazai háztartásokban évente akár 2500 tonna gyógyszer szavatossága jár le. Az ÁNTSZ szerint minden ötödik tablettát feleslegesen váltunk ki, és a visszavitt gyógyszerek jó részéből is csupán pár szem hiányzik.


Az érdekességek szigetei: Galápagos

2014. december 18. 14:41

Van az Egyenlítő környékén egy szigetcsoport, amelyet különleges állatfajok sokasága népesít be. A szigetek páratlan biológiai sokszínűsége még Charles Darwint is lenyűgözte. Ismerje meg ezt a sérülékeny, de egyedülálló földi paradicsomot!

Zöld tanácsok karácsonyra

2014. december 18. 13:31

Karácsony közeledtével minden fillér még jobban számít. Nem is gondolnánk, mennyit megspórolhatunk, ha kicsit odafigyelünk a háztartásunk napi működésére.


Pilisi jégtörés leltár

2014. december 18. 12:49

Hatalmas pusztítást végzett a jég az erdőkben. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 60.000 hektár erdőből kb. 20 ezret érintett, ebből 7-8 ezer hektárnyit súlyosan. A cég a jégtöréssel és a jégkárelhárítási munkálatokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtötte csokorba. Mától a Pilismaróti Erdészet útjai látogathatóak.

Kérdéses az osztrigák jövője

2014. december 18. 9:37

Ahogy a légkörben nő a szén-dioxid mennyisége, a part közeli vizek egyre savasabbá válnak, ami jó néhány tengeri élőlény vázának erősségét felőrölheti.


Ismét szabadon Tokaj, a mérgezésből felgyógyult parlagi sas

2014. december 18. 9:00

A fokozottan védett madarat december 1-én találták legyengült állapotban, mérgezésre utaló tünetekkel. Az Állatkert természetvédelmi mentőhelyén a madarat sikeresen meggyógyították, s most a megtalálási helyének közelében szabadon engedték.

Vissza az ősi génekhez

2014. december 18. 7:38

A vadon termő növények, többek között a búza és a rizs fontos tulajdonságai vesztek el a nemesítés évezredei alatt. A nemesített növények "visszavadítását" ajánlják dán kutatók.


Nemzeti parki ombudsmani aggályok

2014. december 17. 17:09

Veszélyben vannak a nemzeti parkok! – mondta Szabó Marcel ombudsmanhelyettes annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint több tízezer hektárnyi védett földterület kerülhet ki a nemzeti parkok vagyonkezeléséből egy kormánydöntés nyomán.

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét

2014. december 17. 16:17

A klímaváltozás miatt megnövekedett a grönlandi gleccsertavak száma, ami a gleccserek gyorsabb olvadásához és a tengerszint további emelkedéséhez járulhat hozzá.


Nézzen szét a mézeshegyi kilátóból

2014. december 17. 6:56

Az új, 25 méteres kilátó és a mézeshegyi tónál megépített, 8,1 kilométeres turistaösvény, valamint a 4,3 kilométer hosszú kerékpárút 171 millió forintos beruházásához 163 millió forint európai uniós forrást használt fel a Nyírerdő Zrt.

A Fidesz hűség erősebb a lépfenénél

2014. december 16. 8:44

Eddig a haja szála sem görbült annak a fideszes hátterű tiszafüredi „gazdának”, akinek a cége az eddigi információk szerint felelős volt a nyári lépfenebotrányért. A kedvezményes állami földbérleti szerződést nem bontották föl vele, és egyelőre a kiszabott bírságot sem kellett kifizetnie.


Dániának is kellene az Északi-sark

2014. december 16. 8:03

Oroszország és Kanada után Dánia is igényt tart az Északi-sarkvidékre, illetve az Arktisz alatt rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere most terjeszti be hivatalosan igényét az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékes bizottságához.

Új budapesti hulladékégető?

2014. december 16. 7:38

Terítéken van egy új hulladékégető építése Budapest déli térségében - írta mai számában a Világgazdaság a Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesére hivatkozva.


Kihalás szélén az északi szélesszájú orrszarvú

2014. december 15. 22:56

Feltehetőleg idős kora miatt tegnap elpusztult a 44 éves hím Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike a San Diego Zoo Safari Parkban.

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

2014. december 15. 22:45

Az elmúlt öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti – közölte a Kínai Tudományos Akadémia legfrissebb tanulmányában. A folyamat hosszú távon a kelet-ázsiai ország folyóira is hatással lehet.


Új eszközzel az invazív növények ellen

2014. december 15. 20:59

Hazánkban most először próbáltak ki egy kefés kenőgépet inváziós növények irtására, mely igen jól vizsgázott. A vegyszert ennek segítségével nagyon precízen lehet felvinni a növényekre anélkül, hogy az a talajra, vagy más növényekre cseppenne.

Paksi bővítés és az európai klímapolitika

2014. december 15. 20:08

A Közép- és Kelet- Európai Regionális Környezetvédelmi Központ által rendezett Klímaváltozás és gazdaság című fórumon mutatták be azt a tanulmányt, amely egyebek mellett a 2030-ra vonatkozó uniós ÜHG kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásait elemzi a tervezett paksi bővítéssel összefüggésben.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés