Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Feltárja titkait a varázslatos Mekong

2015. május 28. 10:38

Feltárja titkait a varázslatos Mekong Egy denevér rémálomba illő agyarakkal, egy titokzatos kígyó és darázs, valamint a világ második leghosszabb rovara. Többek között ezek a furcsaságok szerepelnek a nemrégiben felfedezett 139 faj listáján, melyekre a tudósok a délkelet-ázsiai Mekong folyó mentén bukkantak rá 2014-ben. Jónéhány ezek közül már most is veszélyeztetett fajnak számít a WWF legutóbbi jelentése szerint.

Annyi a gleccsereknek

2015. május 28. 10:03

Annyi a gleccsereknek Száz éven belül a Mount Everest régiójában jelentős részben eltűnnek, illetve drasztikusan csökkennek a gleccserek – tette közzé kutatási eredményét egy nemzetközi kutatócsoport. Az ok egyértelműen a globális hőmérséklet-emelkedés.


Minden kilencedik ember éhezik

2015. május 28. 8:54

Minden kilencedik ember éhezik Csökkent az éhezők száma a világban, a tíz évvel korábbi 962 millióról 795 millióra - derült ki az ENSZ élelmezési szervezeteinek most közzétett közös jelentéséből.

Az Európai Parlament megfosztaná az aranyból származó bevételtől a lázadó fegyveres csoportokat

2015. május 27. 10:42

Az Európai Parlament megfosztaná az aranyból származó bevételtől a lázadó fegyveres csoportokat A ma megszavazott uniós szabályozástervezet szerint azon uniós cégek, amelyek ónt, tantált, volfrámot vagy aranyat importálnak az Unióba, kötelező minősítésre számíthatnak. Ezen ásványok kitermelése és kereskedelme gyakran illegális fegyveres csoportok pénzeléséhez és kényszermunkához, fosztogatásokhoz és egyéb jogsértésekhez járul hozzá például a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Kolumbiában. A CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület és a Védegylet egy nagy kampány keretében erős szabályozást sürget az EP döntése nyomán.


Az oroszok már a nagyszobában vannak

2015. május 26. 8:15

Az oroszok már a nagyszobában vannak Magyarországi képviseletet nyitott a Roszatomhoz tartozó atomerőmű-tervező és építő cég. A Roszatom és az Orbán kormány képviselői 2014 január 14-én írták alá megállapodást a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről, melynek becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd a putyini orosz hitel. Újabb 40(?) év kiszolgáltatottság.

Így zöldít a körkörös gazdaság

2015. május 25. 20:15

Így zöldít a körkörös gazdaság A körkörös gazdasági modellben jelentős szerepet kap a hulladék minél hasznosabb felhasználása, és a megtermelt javak minél optimálisabb elosztása is, miközben új munkahelyek jönnek létre. A körkörös gazdaságra áttérő vállalatok együttesen éves szinten billió dolláros nettó anyagköltség-megtakarítást érhetnek el.


Merre tovább delfinhalászat?

2015. május 24. 11:45

Merre tovább delfinhalászat? Már nem csak vadásznák, tenyésztenék is a delfineket. A világ akváriumai és állatkertjei már nem veszik meg a japánok által élve elfogott tengeri emlősöket, ezért gondolkodnak a tenyésztés beindításáról.

Kína amazonaszi vasútja

2015. május 24. 10:56

Kína amazonaszi vasútja Brazília és Peru területén K-NY irányú várhatóan 5300 kilométer hosszú vasutat kínaiak építik 10 milliárd dollárért. Az Amazonas-medencét átvágó vasút zavarja majd a bennszülötteket, és környezetkárosító hatása is jelentős lesz az őserő irtása miatt.


Planktonok titkairól hullt le a lepel

2015. május 23. 14:34

Planktonok titkairól hullt le a lepel Kutatók közzétették a világóceánok planktonjainak eddigi legátfogóbb elemzését. Az apró élőlények számos tengeri állat, köztük a kék bálna táplálékául szolgálnak, és ők állítják elő a számunkra szükséges oxigén felét is.

Mentőöv a hajnani gibbonnak

2015. május 23. 13:29

Mentőöv a hajnani gibbonnak Egy nemzetközi szakembergárda a Londoni Zoológiai Társaság vezetésével közzétette új jelentését, amely körvonalazza a hajnani gibbon megmentéséhez szükséges legfontosabb lépéseket.


További híreink

Közgazdasági axiómákat boríthat a zöldforradalom

2015. május 23. 10:25

A félelmek ellenére az olajárcsökkenés semmilyen visszaesést nem eredményezett a megújuló energiatermelésben, a „zöldforradalom” így nem csak az energiapiacon, hanem a közgazdaságtanban is alaptételeket döntöget. A megújuló energiaforrások már nem csak hosszú távú környezetvédelmi hatásuk, hanem rövid- és középtávú üzleti potenciáljuk miatt is kiváló befektetésnek számítanak.

Kínai orvhalászok nyúlják le az afrikai halakat

2015. május 22. 16:02

Kína szépen lassan lehalássza Nyugat-Afrika partjait, és mindezt illegálisan teszi, minden előírást és szabályt felrúgva – közölte a Greenpeace.


Az olajszennyezés öli a delfineket

2015. május 22. 7:55

Megfagytak és legyőzték őket a fertőzések. Egy új kutatás szerint a Mexikói-öböl tömeges delfinpusztulása és a British Petroleum (BP) 2010-es olajkatasztrófája egyértelműen összefügg. A BP tagadja.

Így született az 57 kilós bébi

2015. május 22. 6:30

Egy 20 éves beluga bálna anya gond nélkül világra hozta nőstény gyermekét május 10-én, az amerikai anyák napján. Szülőakváriumi videó.


Tengeri olajszörny Kaliforniában

2015. május 22. 6:12

Egy csővezeték átszakadása miatt 80 ezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe Kalifornia partjainál. A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a 14 kilométeren elterülő, a népszerű Santa Barbara-i turistaparadicsom közelében történt olajszennyezés felszámolása érdekében.

Méhvédelmi méregtelenítés Amerikában

2015. május 20. 17:16

Közel 3 millió hektárnyi szövetségi földterületet alakítanak méhbarátabbá az Egyesült Államokban az egyre hanyatló méhpopulációk talpra állításáért. Az Obama-adminisztráció új terve a méheket érintő, több millió dollárral támogatott kutatásokra és a rovarirtószerek használatának visszaszorítására is kiterjed.


Már nyáron is jelentős a méhpusztulás

2015. május 17. 11:11

Öt méhkolóniából több mint kettő kipusztult tavaly az Egyesült Államokban, a szakembereket az döbbentette meg leginkább, hogy a legnagyobb pusztulás éppen nyáron történt - derült ki egy szövetségi felmérésből.

Intő jel az antarktiszi Larsen-B széttöredezése

2015. május 17. 10:48

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az antarktiszi Larsen-B jégpad - amely 2002-ben részlegesen összeomlott - fennmaradt szekciója gyorsan gyengül, és valószínűleg még az évtized vége előtt végképp szétesik.


Dagad az orosz nukleáris ipar

2015. május 16. 18:36

Egyetlen év alatt több mint tízszeresére nőtt az az összeg, amit Oroszország nukleáris befektetésekre költ, fedezte fel a Vocativ. A legnagyobb tendert a Paks 2-ben érintett Roszatom írta ki.

Stiglitz a TTIP ellen

2015. május 15. 11:36

Egyoldalúan a multinacionális vállalatoknak kedveznek, a nemzeti parlamentek döntési jogkörét pedig csorbítják az európai–amerikai szabad kereskedelmi partnerség tervezett megállapodásai, ezért nem szabad aláírni őket – véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. Obama sürgeti az egyezményt.


Afrika a megújulókba fektet

2015. május 15. 10:53

Szubszaharai Afrikában a népesség kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos hálózatokhoz, az oktatási és egészségügyi intézményeknek pedig mintegy 30 %-a nem rendelkezik megbízható energiaellátással. A Szaharára eső napfény 0,3 %-a elegendő lenne Európa teljes energiaszükségletének kielégítésére.

Az antarktiszi jéghelyzet nehezíti a kutatásokat

2015. május 13. 13:57

Miközben az északi-sarki jég egyre jobban olvad, a déli-sarki tengeri jég rekordnagyságúra hízik, és annyira megnehezíti a tudományos kutatásokat az Antarktiszon, hogy a szakemberek a kutatóállomások áttelepítését fontolgatják.


Újra veszélyes vizekre készül a Shell

2015. május 12. 7:02

Tiltakoznak a környezetvédő csoportok amiatt, hogy az amerikai belügyminisztérium feltételesen engedélyezte a Shell olajvállalatnak, hogy újraindítsa az olajfúrást a Jeges-tenger peremvidékén lévő Csukcs-tengeren.

Diétamítosz - így öl a gyorskaja

2015. május 12. 6:31

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.


Bolondok a jenkik - napenergiába fektetnek

2015. május 11. 12:44

Az új villamosenergia-termelési kapacitások 84,3 %-a megújuló energiaforrásokból ered az Amerikai Egyesült Államokban, az idei első negyedévben. A nap és a szél együtt mintegy 81 százalékot "termelt".

Miért karamboloznak a kék bálnák?

2015. május 9. 19:10

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az óceán legnagyobb állataiként a kék bálnák nem tettek szert védekező magatartásra. Az új információk magyarázatot nyújthatnak arra, miért védtelenek a közlekedési balesetekkel szemben.


Brutálisan szennyeznek a repülőgépek

2015. május 8. 20:17

Egy repülő felszálláskor másodpercenként 100 milliárd nagyon apró egészségkárosító részecskét bocsát ki A repterektől akár tíz kilométerre lakók is a mindennapi légszennyezés háromszorosának vannak kitéve, ha a városközpont irányába fúj a szél.

A Monsanto bekebelezné a Syngentát

2015. május 8. 19:28

Felvásárlási ajánlatot tett az amerikai Monsanto a svájci központú Syngentára. Ha az üzlet létrejönne, a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó, illetve növényvédőszer-gyártó cége olvadna össze. A Syngenta ugyan most visszautasította a 45 milliárd dolláros ajánlatot, de nem zárta ki egy jövőbeli fúzió lehetőségét. Beszállna a harcba a kínai ChemChina is.


Humánus állatleölés Vivaldira?

2015. május 5. 9:02

Zenét is hallgathatnak azok a szarvasmarhák, amelyeket egy kanadai vágóhídon ölnek le. A ”humánus” állatleölési módszerek mellett kampányolók szerint még sosem volt akkora igény a jobb körülmények között nevelt és kíméletesen leölt állatokra, mint manapság. Az állatok jogai mellett érvelők viszont úgy vélik, hiába bánnak így az állatokkal, ha azokat ugyanúgy lemészárolják, mint sanyarúbb körülmények között élő társaikat.

Részben GMO mentes gyorsetető

2015. május 5. 8:33

Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc. A Chipotle hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés