Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Picur jól érzi magát a Nílus mentén

2014. augusztus 31. 16:09

Picur jól érzi magát a Nílus mentén Az augusztus közepén érkezett váratlan hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. Azóta nem csupán a szakemberek, hanem a gólyabarátok is nagy figyelemmel kísérik a műholdas jeladóval ellátott fehér gólyák vonulását.

A világ 10 legfenntarthatóbb magas épülete

2014. augusztus 31. 10:39

A világ 10 legfenntarthatóbb magas épülete Ma már a lakó- és irodaépületek esetében sem elég csak hatalmasnak és gyönyörűnek lenni, egyre fontosabb, hogy az épületek „zöldek” is legyenek. A kínai vezetők elkötelezettek a fenntartható, zöld megoldások iránt, így már inkább azon lehet csodálkozni, hogy a top 10-es listán a távol-keleti országból csak négy épület szerepel.


A tengeri ökoturizmus árnya

2014. augusztus 31. 10:03

A tengeri ökoturizmus árnya A természetvédők szerint a delfinek és a bálnák megfigyelésére indított hajókirándulások károsak lehetnek az állatokra. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a túlzásba vitt ökoturizmus árt a tengeri állatoknak, hangzott el az idei Nemzetközi Tengervédelmi Kongresszuson Glasgowban.

Az energiaéhség súlyos következménye

2014. augusztus 29. 11:58

Az energiaéhség súlyos következménye Több mint 300 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a következő negyven évben a világ már meglévő erőművei. Ötvenéves működési idővel pedig összesen 439 milliárd tonnás kibocsátással számolnak amerikai kutatók. Nem lesz elég a klímaváltozás elleni megaszerződés.


Atomra gyúr az USA

2014. augusztus 29. 9:29

Atomra gyúr az USA Az Egyesült Államok energiaminisztériuma 83, kiválasztott nukleáris kutatási projekthez és infrastruktúra fejlesztéshez ad pénzt. A várt tudományos áttörésektől azt reméli, hogy az ország energiabiztonsága erősödik, üvegházhatású gáz kibocsátása pedig csökken. Mik ezek?

Isten veled Pepe

2014. augusztus 28. 12:53

Isten veled Pepe Elpusztult Misszionárius Pepe, a páratlan élővilágáról ismert Galápagos-szigetek egyik jelképének számító óriásteknős, amelynek halálához az ottani nemzeti park (PNG) tájékoztatása szerint a túlsúly és a magas koleszterinszint vezetett.


Az esőerdők védelmezője lehet Brazília új elnöke

2014. augusztus 28. 11:24

Az esőerdők védelmezője lehet Brazília új elnöke Nagy meglepetést hozhat az egy hónap múlva esedékes brazil elnökválasztás, amelynek második fordulóját a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Dilma Rousseff államfő legfőbb ellenzéki kihívójává előlépett Marina Silva nyerheti meg.

Globális szélenergia leltár

2014. augusztus 28. 10:28

Globális szélenergia leltár Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás. Az origo összegyűjtötte, hol pörögnek a leginkább a szélerőművek?


Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet

2014. augusztus 27. 12:24

Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet A delfinekről szóló hatvanas évekbeli TV-sorozat delfinidomárja, Ric O'Barry videóban hívja fel a figyelmet a delfinek fogságban tartása körüli problémákra. Szombaton demonstráció a Japán Nagykövetség előtt.

Kihalhat a madagaszkári cigányréce

2014. augusztus 26. 18:57

Kihalhat a madagaszkári cigányréce A világ legritkább kacsaféléje, a madagaszkári cigányréce hamarosan kihal, hacsak nem találnak neki új otthont.


További híreink

Kész az antarktiszi fajleltár

2014. augusztus 25. 19:23

Elkészült az Antarktisz tengeri élővilágát bemutató eddigi legrészletesebb térképgyűjtemény. Az egysejtű organizmusoktól kezdve a pingvineken és bálnákon át több mint 9000 fajt felvonultató kötet 1969 óta az első új térképgyűjtemény a területről.

Már csak pár évig tart a globális felmelegedés lassulása

2014. augusztus 24. 10:52

Még egy évtizedig tarthat a globális felmelegedés lassulása, azt követően újra gyors hőmérséklet emelkedésre lehet számítani – állítja egy Science folyóiratban megjelent új tanulmány.


Hiánycikk lehet a napelem

2014. augusztus 24. 10:27

Világszerte olyan mértékben megugrott a napelemek iránti kereslet, hogy egyes helyeken már hiány várható e rendszerekből. A hazai kereskedők még ki tudják elégíteni az igényeket, de itt is hatalmas az érdeklődés.

Átlátszó napelem: még fejlesztendő, de ez a jövő

2014. augusztus 24. 9:45

Az új napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így akár ablak gyanánt is felszerelhető lesz. Sajnos a michigani kutatók technológiájának hatásfoka ma még csak 1 százalékos.


Titokzatos ózonpajzs gyilkos

2014. augusztus 23. 9:26

Évtizedek óta betiltották, de mégis hatalmas mennyiségben van még mindig a levegőben a szén-tetrakloridból. A gáz roncsolja az életet az UV-sugárzástól védő ózonréteget, és nem tudni, honnan származik- írja az origo.

Fókafélék hurcolhatták be Amerikába a tuberkulózist

2014. augusztus 23. 8:12

A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist az amerikai kontinensre, jóval az európai hódítók előtt - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport a kórokozónak ősi perui emberi maradványokból izolált DNS-e alapján.


Mától hitelből éljük fel bolygónkat

2014. augusztus 19. 10:33

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Az emberiség egyre gyorsabban fogyasztja a rendelkezésére álló erőforrásokat. Így idén már mostanra felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Mennyi marad Földünkből?

Jön a tehénmentes műtej

2014. augusztus 17. 10:18

A minap láttam a boltban 0,1 %-os tejet. Nagyon fitt lehet a fehérre festett víztől a fogyasztó. De ez mind semmi, nemsokára jön az amerikai tudósok laboratóriumban előállítható bocimentes műteje.


Ultrahangra járnak a beteg koalák

2014. augusztus 17. 8:56

Ausztrál kutatók a GE-vel együttműködve ultrahang készülék segítségével vizsgálják a koalákat, hogy időben kiszűrhessék a chlamydia fertőzést, és így hamarabb tudják elkezdeni az állatok kezelését, valamint visszafogni a betegség terjedését a veszélyeztetett populációban.

Csábító telefontöltők

2014. augusztus 16. 14:18

Ma már minden multifunkciós – miért ne lehetne a ruhánk is az. Következzék tehát a divat és a technológia egymásra találása: jöjjenek a ruhák, amelyek a napsugarakat villamos energiává konvertálják, vagy éppen a mozgás által gerjesztett kinetikus energiát töltik fel villamos energia formájában egy „zöldenergia bankba”!


Milliós halálok a túlzott sófogyasztás

2014. augusztus 16. 12:07

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás - állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva.

A hanggal tölthető lesz a legzöldebb telefon

2014. augusztus 15. 8:24

A londoni Queen Mary Egyetem és a Nokia kutatói közösen hoztak létre egy hangtöltésű telefon prototípust. A beépített nanogenerátorok képesek a környezeti hangok által gerjesztett rezgéseket elektromos árammá alakítani. Ha elterjed, elfelejthetjük az akkukat.


Ingyenes búvárkodás a tenger fenéki Street View-val

2014. augusztus 15. 7:31

A tenger mélyét térképezik fel a Google Utcaképéhez hasonló technikával amerikai tudósok. Olyan speciális, víz alatti panorámafelvételeket készítenek, amelyek segítségével a jövőben bebarangolhatók lesznek az ország tengeri rezervátumai.

Gyilkosok miatt menekítik az orrszarvúkat

2014. augusztus 14. 10:03

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.


Környezetbarát génmódosított muslicák

2014. augusztus 13. 21:15

Az East Anglia Egyetem kutatói úgy módosították a gyümölcslégy DNS-ét, hogy csak hímek nemzésére legyen képes. Azt várják ettől, hogy ha visszaengedik a legyeket a természetbe, néhány légygeneráció alatt eléggé elterjed a módosított gén ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gyümölcslégy-populáció mérete.

5 millió latrina feleslegesen?

2014. augusztus 13. 20:32

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.


Hármas pandaikrek születtek

2014. augusztus 13. 16:29

Hármas pandaikrek születtek a kantoni Kuangcsou állatparkjában, ami rendkívül ritka. A dél-kínai állatpark illetékesei nemcsak világra jöttüket, hanem életben maradásukat is csodának tartják. A július 29-én született bébik az első hármas pandaikrek, amelyek a világon eddig életben maradtak.

Kína a szénről napelemre vált

2014. augusztus 13. 14:00

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített.


A dobogós gyilkosok: fehér, bika, tigris

2014. augusztus 13. 10:34

A cápatámadásokról készített feljegyzések alapján a nagy fehér, a bika- és a tigriscápa a három legveszedelmesebb faj a világ tengereiben, mondta el George Burgess, a floridai cápakutatási program igazgatója. Ausztráliában évi 12 embert ölnek meg a cápák, és kb. 12000 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A kanadai cianidkatasztrófa verespataki árnya

2014. augusztus 12. 7:14

2014 augusztus 4-én a Mount Polley nevű réz- és aranybánya zagytározójának a gátja átszakadt, az egyik legsúlyosabb bányabalesetet okozva Kanadában. Ez a gát és a verespataki bányaprojekt ugyanazon szakértők munkája.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés