Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megcsinálták a turbó napelemet

2016. május 30. 14:20

Megcsinálták a turbó napelemet L. Simon beájulna: olyan napelemet fejlesztettek, ami felhős időben, sőt akár este is képes folytatni az áramtermelést-írta a HVG.

Környezetkímélő vs. öko

2016. május 29. 22:34

Környezetkímélő vs. öko Ha környezetkímélő terméket szeretnénk vásárolni, találkozhatunk környezetbarát védjeggyel ellátott termékekkel és öko címkével ellátott termékekkel egyaránt. Ezek között azonban nem csupán jelentős árbeli különbséget fedezhetünk fel, hanem környezetkímélő hatásukban is eltérhetnek.


A fák átírhatják a klímamodelleket

2016. május 29. 19:53

A fák átírhatják a klímamodelleket Nem dönti meg az emberi eredetű klímaváltozás tételét, de az arányokon változtathat két új kutatás eredménye, melyek érdekes összefüggést tártak fel az erdők és a felhőképződés között.

Elpusztult Japán legöregebb elefántja

2016. május 29. 13:15

Elpusztult Japán legöregebb elefántja 69 évesen elpusztult Hanako, akit még kétéves korában ajándékozott a thai kormány a tokiói Inokasira Állatkertnek. Életkora rekordnak számít a fogságban élő ázsiai elefántok között is.


Kisgyerek esett a kifutóba, lelőtték a gorillát

2016. május 29. 9:01

Kisgyerek esett a kifutóba, lelőtték a gorillát A baleset az amerikai Cincinnati állatkertjében történt. Egy hete két oroszlánt egy őrült öngyilkosjelölt miatt, most meg egy gorillát egy kisgyerek miatt öltek meg. Ki a felelős?

Az állatfarmok a rezisztens kórokozók melegágyai

2016. május 28. 13:45

Az állatfarmok a rezisztens kórokozók melegágyai A többszörösen ellenálló baktériumok nem csak akkor veszélyeztetik az embereket, ha azok kórházba kerülnek. Az állattartás során szintén rengeteg antibiotikumot használnak fel, amely elősegíti a multirezisztens kórokozók szaporodását. Ezt a problémát mutatja be a BBC Panorama friss filmje. Itt a szuperbaktérium, ami ellen a legerősebb antibiotikum is kevés volt.


Átalakuló rovarvilág, terjeszkedő rágcsálók

2016. május 26. 22:00

Átalakuló rovarvilág, terjeszkedő rágcsálók A települések terjeszkedésével és a népesség növekedésével egyre nagyobb területeket von el az emberiség a természettől. A fokozódó városiasodás összetett módon változtatja meg világunkat és a természeti környezetet. Átalakul a rovarvilág, egyre több rágcsálóval kell együtt élnünk, új, eddig nem látott betegségek, járványok üthetik fel a fejüket, és úgy tűnik, az emberi tevékenység hatásai a globális klímaváltozás előre haladtával csak tovább fokozódnak.

Felelőtlen fogyasztást gerjesztő reklámok

2016. május 26. 19:42

Felelőtlen fogyasztást gerjesztő reklámok Jelenkorunk fogyasztási szokásai hosszú távon fenntarthatatlanok, hiszen sokkal több mindent vásárolunk és fogyasztunk el, mint amire valóban szükségünk lenne. De miért vásárolunk ennyi felesleges terméket? A reklámok és egyéb marketing fogások manipulálhatják-e a fogyasztási szokásainkat?


Egérmentes lesz az Ellenlábas-szigetek

2016. május 26. 10:38

Egérmentes lesz az Ellenlábas-szigetek Az Új-Zélandtól 760 kilométerre fekvő szigetek számtalan állat- és növényfaj életében fontos szerepet töltenek be. A behurcolt egerek azonban rovarok, madárfiókák és -tojások pusztításával igencsak átalakították az ökoszisztémát.

Íme a tavaly felfedezett tíz legérdekesebb faj

2016. május 26. 10:10

Íme a tavaly felfedezett tíz legérdekesebb faj Umma gumma, húsevő növény, óriásteknős, ászkarák, tengeri sárkány és társaik. New Yorkban bemutatták az elmúlt évben felfedezett tíz legérdekesebb, legkülönlegesebb új faj listáját, mellyel az állat- és növényfajok különlegességére, illetve a rájuk leselkedő veszélyekre kívánják felhívni a figyelmet.


További híreink

Hova lett 600 tonna radioaktív olvadék Fukusimában?

2016. május 26. 8:51

Mintegy 600 tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém valamint beton keveréke pontosan hol van. Ha megtalálják, akkor sincs technológia az anyag eltávolításához. Ennyit a biztonságos atomenergiáról.

A kínai klímavédelem öngólja

2016. május 24. 16:49

Az elviselhetetlen szmog miatt Kínában a szén elgázosításával szeretnék energiával ellátni a nagyvárosokat. Ám a technológia több CO2-kibocsátással jár, mintha szenet égetnének.


Leharapta tulajdonosa fejét az őrjöngő teve

2016. május 24. 14:55

Megölte a tulajdonosát egy teve Indiában, miután a férfi egy egész napon át a tűző napon hagyta kikötözve abban az államban, ahol néhány napja 51 fokot mértek.

Így teszik tönkre a növényvédő szerek az élővilágot

2016. május 24. 13:10

Európában rohamosan nő a növényvédő szerek használata. Egy átlagos német almaültetvényt például 34-szer permeteznek le tenyészidőszakonként. A Greenpeace szerint a biológiai sokszínűség csökkenésének egyik legfőbb okozója az iparszerű, vegyszereken alapuló mezőgazdaság. A zöld szervezet bemutatta új tudományos jelentését az iparszerű mezőgazdaság élővilágra gyakorolt hatásairól.


Két oroszlán pusztult el egy öngyilkossági kísérlet miatt

2016. május 22. 9:31

Szokatlan módját választotta az öngyilkosságnak egy chilei férfi: oroszlánokkal próbálta széttépetni magát a santiagói állatkertben. A fiatalembert végül két oroszlán kilövésével mentették meg.

Hibridizálódnak a kanadai macik

2016. május 21. 11:17

Szakemberek szerint egy grizzly és egy jegesmedve hibridje minden bizonnyal az a medve, amelyet Kanada északi részén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében lőtt le egy vadász. Didji Ishalook vadász először azt hitte, hogy egy kisebb testű jegesmedvét lőtt le. De később rájött, hogy egy egészen más állatot ejtett el.


Happy Planet Index, avagy az országok boldogsága nem függ a GDP-től

2016. május 20. 9:07

Elsőre azt gondolnánk, hogy a magas GDP-vel rendelkező gazdagabb országok lakóinak elégedettsége magasabb, mint a szegényebb országokéban. A New Economics Foundation kifejlesztette Happy Planet Index-et (Boldog Világ Index), mely magában foglalja az ország lakóinak élettel való elégedettségét, a születéskor várható élettartamát és az ökológiai lábnyomát.

Ezer évig sem múló nehézfém-szennyezés Észak-Dakotában

2016. május 19. 23:17

Hogyan válnak az egykor mesés tájak szennyezett bombává? – ezt követték nyomon a Duke Egyetem professzorai, amikor azt vizsgálták, hogy miként hatott a természetre az olaj és a gázipar több ezer balesete, amikor is radioaktív és nehézfémmel szennyezett, valamint maró sót tartalmazó anyagok jutottak a talajba.


Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészségéért

2016. május 19. 21:21

Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval. A FAO és az Oxfordi Egyetem új tanulmánya közös nevezőre hozza a fenntarthatóságot, klímaváltozást az egészséges táplálkozással.

Ideje új kabátot szabni Magyarországra is!

2016. május 19. 8:48

Időnként muszáj újragondolni a jövőt, átértékelni a történéseket, felmérni a lehetőségeket, levetni a kinőtt kabátot, és újat szabatni; vagyis megújulni. Így van ez az energiával is. A mi korunk, a XXI. század új kabátja napból, szélből, biomasszából készül.


Hörghuruthoz vezethet a légszennyezés

2016. május 16. 22:10

A városok légszennyezettségének jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában - mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász ma az M1 aktuális csatornán.

Bekebelezheti a Bayer a Monsantót

2016. május 16. 10:34

Hamarosan vételi ajánlatot tehet a német Bayer az amerikai Monsantóra, értesült a Bloomberg. Ha ezt az üzletet megkötik, a világ legnagyobb vegyipari konszernje jön létre. A hírekre a Monstano részvényei csütörtökön 18 százalékos ugrással az egekbe szöktek.


A fenntartható fogyasztás és összefüggései

2016. május 15. 20:28

Sokan hallhattunk már a fenntartható fogyasztásról, de tudjuk mit is jelent pontosan? Földünk hulladékeltartó képessége folyamatosan csökken, míg ökológiai lábnyomunk folyamatosan nő. De vajon hajlandóak lennénk lemondani a jól megszokott fogyasztási szokásainkról és milyen hatással lenne ez gazdaságunkra?

Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

2016. május 13. 19:47

A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat szigetén végez súlyos pusztításokat a tengervíz - figyelmeztettek ausztrál kutatók.


Szennyes olimpia lesz a riói

2016. május 13. 9:56

A riói természetes vizekben versenyző sportolók – hosszútávúszók, vitorlázók, triatlonisták, evezősök – az egészségüket kockáztatják, ha a Guanabara-öbölbe, a legendás Copacabana ­Beachre és a Rodrigo de Freitas-tóba merészkednek. „Színtiszta szennyvíz. A WC-kből, zuhanyzókból és a mosdókból távozó szenny” – nyilatkozta John Griffith tengerbiológus az említett vizekről.

Milyen hatással van a környezetre egy napelemfarm?

2016. május 12. 16:07

Azt nem kell különösebben magyarázni, hogy egy szénerőmű közelében milyen biológiai lábnyomok képződnek, s azt se, hogy a szélturbinák keltette zaj lehet-e a környezetére káros hatással. De azt tudományos alapossággal nem vizsgálta eddig senki, hogy egy-egy napelempark létrehozása mivel jár a környezete élővilágára. Nem véletlen, hogy a pótlás éppen a britektől érkezett.


Szélárnyékban - null win(d)-win(d) szituáció

2016. május 10. 21:55

2005 után szép felfutásnak indult a hazai szélenergia-termelés. Újabb és újabb kerekek tűntek fel a vidéken, a hazai megújulós áramtermelés bővült, nagyrészt a jótékony nyugati szeleknek köszönhetően. Aztán 2010-ben hirtelen szembejött egy hatalmas STOP-tábla, és vége lett a szép új világnak.

Paks 2: komoly baj van a referenciákkal

2016. május 10. 21:14

A szentpétervári Leningrád atomerőmű után súlyos műszaki hiányosságokra derült fény a paksi bővítés másik referenciaprojektjének szánt beruházás, az asztraveci reaktor építésénél is. A PM szerint az ijesztő orosz technológiai és kivitelezési hibák rámutatnak a tervezett paksi bővítés egyik legfőbb kockázatára: Magyarország egy olyan reaktortípust kíván megvásárolni, amely még sehol a világon nem bizonyította be a működőképességét és a biztonságosságát.


A növények ötöde kipusztulhat

2016. május 10. 20:14

Brit botanikusok ma közzétett jelentése szerint a növényfajok 21 százalékát kipusztulás fenyegeti a klímaváltozás, az élőhelyeik elvesztése, különböző betegségek és az invazív fajok fenyegetése miatt.

Jelentősen olcsóbbak lesznek a villanyautók

2016. május 10. 9:11

Hat évet ad az amerikai Bloomberg New Energy Finance elemzése arra, hogy a villanyautók olcsóbbá váljanak a benzinnel és a gázolajjal hajtottaknál. Az üzemeltetésük pedig annak ellenére lesz gazdaságosabb, hogy közben a robbanómotoros gépkocsik fogyasztása csökken. 2022-ben már érdemesebb lesz villanyautót venni.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés