Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny

2014. szeptember 16. 22:57

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny Az ausztrál partokhoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag – erre figyelmeztetnek egy új tanulmányban, amely szerint a műanyagszennyezés komoly fenyegetést jelent a helyi vadvilágra.

Vészesen fogy az Északi-sark jege

2014. szeptember 16. 22:41

Vészesen fogy az Északi-sark jege Az 1980-as években nyaranta még nyolcmillió négyzetkilométeres jégtakaró fedte az Északi-sarkot. Idén nyáron körülbelül ötmillió négyzetkilométeresre zsugorodott az Északi-sark jege.


Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is

2014. szeptember 16. 9:11

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.

Japán első atomenergia nélküli éve

2014. szeptember 16. 8:02

Japán első atomenergia nélküli éve Japán különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – 50 év óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.


Íme az első személyzet nélküli bolt

2014. szeptember 16. 6:47

Íme az első személyzet nélküli bolt Automatákkal felszerelt, személyzetet egyáltalán nem igénylő szupermarket nyílt Északkelet-Kínában, a Csingtao városában – írja az MTI a sina.comra hivatkozva.

Felmelegedés végezhet a madárfajok felével

2014. szeptember 15. 9:16

Felmelegedés végezhet a madárfajok felével A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik.


Az óceán esőerdejében forgat Attenborough

2014. szeptember 15. 9:03

Az óceán esőerdejében forgat Attenborough Sir David Attenborough brit természettudós visszatér az ausztrál Nagy-korallzátonyhoz, hogy új sorozatot készítsen a BBC One számára.

New York komposztáló szigetekben gondolkozik

2014. szeptember 15. 6:35

New York komposztáló szigetekben gondolkozik New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a “zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. 10 mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a hulladék-feldolgozó rendszer.


Kivágják a Föld tüdejét

2014. szeptember 14. 10:50

Kivágják a Föld tüdejét 2000 és 2012 között minden percben nagyjából öt futballpályányi területről irtottak ki illegálisan trópusi esőerdőt – ez a megdöbbentő adat a Forest Trends nevű amerikai székhelyű, nem kormányzati szervezet jelentésében olvasható.

Történelmi döntés a cápákért

2014. szeptember 13. 12:46

Történelmi döntés a cápákért Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.


További híreink

Már csak ez hiányzott a jóléthez

2014. szeptember 13. 7:17

Jövőre már a mosogatógépbe is képes lesz bepakolni az a harmadik generációs robot, amelyet a birminghami brit tudományos fesztiválon mutattak be fejlesztői. Megy egy felesleges energiafaló kütyü.

Mégis több mauritiusi viharmadár a korábban becsültnél?

2014. szeptember 12. 9:28

Talán a legtitokzatosabb és legvédettebb madarak egyikéről, a mauritiusi viharmadárról sikerült értékes információkat gyűjteni annak az expedíciónak, amely a képen látható fantasztikus fotót is készítette a Reunion-szigetnél.


Szabad az út a Monsantonak? Kuss a polgároknak

2014. szeptember 12. 6:10

Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

A paksi fűtőelemek bizonytalan jövője

2014. szeptember 11. 8:08

Elszállították Oroszországba a 11 évvel ezelőtti súlyos üzemzavarban összetört fűtőelemeket, hogy ott feldolgozzák őket. A sértetlen, kiégett üzemanyag is oda kerülhetne, ám ezt Pakson tárolják. Ideiglenes állomásoztatás?


Halálzóna Ománnál

2014. szeptember 10. 9:05

120 millió ember élelmezése is veszélybe kerülhet a rengeteg alga miatt, ami Omán és India között terjedt el az óceánban. A smaragdzöld, űrből is látható algák agresszíven terjednek, miattuk csökken a víz oxigénszintje, amit a halak is nehezen viselnek.

Harmincéves légköri CO2 rekord

2014. szeptember 9. 20:01

A légkör szén-dioxid koncentrációja tavaly nőtt a leggyorsabban 1984 óta - jelentette a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Mára a légköri CO2 koncentráció az ipari forradalom kezdetének tartott 1740-es szint 142 százalékára nőtt.


Lazul a kínai egykepolitika

2014. szeptember 7. 11:13

Csaknem 20 ezer házaspár kapott engedélyt második gyerek vállalására a kínai fővárosban a családtervezési politika korábbi enyhítéseként - közölte ma a pekingi önkormányzat statisztikái alapján a Hszinhua hírügynökség.

Ide megy a paksi atomhulladék

2014. szeptember 7. 8:04

Az oroszországi Majak Vegyi Kombinát összterülete több mint 90 km². A létesítmények egy része a föld alatt található. 1945 után összesen 7 reaktort helyeztek üzembe, melyek hűtővizét sokáig a Tecsa folyó szolgáltatta. A 60-as években radioaktív hulladék feldolgozót és radioaktív izotópokat előállító üzemeket építettek. Ekkortól a sugárzó hulladék feldolgozása és az izotópok előállítása vált fő tevékenységgé. Később atomhulladék-lerakóval is bővült a Majak Vegyi Kombinát.


Súlyos ökológiai katasztrófa Mexikóban!

2014. szeptember 6. 23:52

Sajnálatos módon a világ egyik legveszélyeztetettebb halcsaládjának, a Goodeidae-családnak élőhelyén eddig soha nem látott mértékű ökológiai katasztrófa történt.

Tudta, hogy ma van a Nemzetközi keselyűnap?

2014. szeptember 6. 11:00

Az afrikai és európai keselyűfajok akár még a mi életünkben a kihalás szélére kerülhetnek - figyelmeztetnek a természetvédők a mai Nemzetközi keselyűnap alkalmából. Állítsuk meg a keselyű mérgezést most!


A kaliforniai kék bálnák túlélik

2014. szeptember 6. 10:00

A kaliforniai kék bálnák populációja majdnem visszaállt a vadászat előtti mértékre. Egyelőre ez az egyetlen állomány, amely regenerálódott- írta az origo.

Indián önbíráskodás az illegális favágókkal szemben

2014. szeptember 5. 18:38

A dzsungel jövőéjéért folytatott harc keretében a brazíliai benszülött ka’apor törzs harcosai Amazóniában illegális favágókat értek tetten, megkötözték, levetkőztették és botokkal megverték őket. Íme az akció fotóriportja.


Azonnali cselekvés esetén is visszafordíthatatlan károkkal kell szembenéznünk

2014. szeptember 5. 7:52

A héten, még a hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott klímaváltozással kapcsolatos átfogó ENSZ-jelentés gyászos tényeket közölt. Ideje szembenézni a károsanyag-kibocsátás súlyos következményeivel. Az emberiség élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet.

Magának gyárt aksit a Tesla gigagyára

2014. szeptember 5. 7:26

Az olcsóbb elektromos autók elterjedéséhez elengedhetetlen akkumulátorok tömeggyártása indul 2020-tól a Tesla Gigafactoryjában. Az 5 milliárd dolláros üzem Nevadában épül fel.


Túlhízott USA

2014. szeptember 5. 6:51

Hat amerikai államban növekedett és egyetlen egyben sem csökkent tavaly az elhízott felnőttek aránya, illetve rekordot jelentő, húszra nőtt azon államok száma, ahol a felnőttek legalább 30 százaléka elhízott - derült ki a

Olajkatasztrófa miatt újabb giga büntetés a BP-nek

2014. szeptember 5. 5:39

A "felelőtlensége" miatt legnagyobbrészt a BP viseli a felelősséget az USA legnagyobb olajömléséért, ami miatt további mintegy 18 milliárd dollárnyi büntetést kell majd kifizetnie. A BP Deepwater Horizon olajkitermelő platformján 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, és 87 napon át csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.


Az Apple a legzöldebb kütyügyártó

2014. szeptember 3. 15:23

A Greenpeace értékelte a fogyasztói elektronikai vállalatok környezeti hatásait. Az Apple vezet a Samsung és összes többi rivális előtt is, akik egyelőre nem képesek a nyomába érni. Összességükben az elektronikai vállalatok egyelőre képtelenek kezelni növekvő energialábnyomukat. Fejenként évi 7 kg. elektromos hulladékot termeltünk 2 éve, és ez a szám csak nő.

100 éve írtották ki a vándorgalambot

2014. szeptember 1. 18:27

1914. szeptember 1-jén pusztult el a cincinatti állatkertben a 29 éves Martha. Martha a vándorgalamb utolsó példánya volt – és a jelképe az ember okozta fajkihalásnak. A hozzá hasonló esetekre bőven van példa.


A mérgező palagáz

2014. szeptember 1. 12:15

A zöldeket gyakran vádolják szakszerűtlenséggel, mondván, tudományos megalapozottság hiányában is képesek tiltakozni. Ezzel szemben az Amerikai Kémikus Társaság 248. találkozóján a palagáz kitermeléséhez használt hidraulikus repesztés anyagait vizsgálták, nyilván kémikusok, az eredmények pedig lesújtóak.

Picur jól érzi magát a Nílus mentén

2014. augusztus 31. 16:09

Az augusztus közepén érkezett váratlan hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. Azóta nem csupán a szakemberek, hanem a gólyabarátok is nagy figyelemmel kísérik a műholdas jeladóval ellátott fehér gólyák vonulását.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés