Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az érdekességek szigetei: Galápagos

2014. december 18. 14:41

Az érdekességek szigetei: Galápagos Van az Egyenlítő környékén egy szigetcsoport, amelyet különleges állatfajok sokasága népesít be. A szigetek páratlan biológiai sokszínűsége még Charles Darwint is lenyűgözte. Ismerje meg ezt a sérülékeny, de egyedülálló földi paradicsomot!

Kérdéses az osztrigák jövője

2014. december 18. 9:37

Kérdéses az osztrigák jövője Ahogy a légkörben nő a szén-dioxid mennyisége, a part közeli vizek egyre savasabbá válnak, ami jó néhány tengeri élőlény vázának erősségét felőrölheti.


Vissza az ősi génekhez

2014. december 18. 7:38

Vissza az ősi génekhez A vadon termő növények, többek között a búza és a rizs fontos tulajdonságai vesztek el a nemesítés évezredei alatt. A nemesített növények "visszavadítását" ajánlják dán kutatók.

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét

2014. december 17. 16:17

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét A klímaváltozás miatt megnövekedett a grönlandi gleccsertavak száma, ami a gleccserek gyorsabb olvadásához és a tengerszint további emelkedéséhez járulhat hozzá.


Dániának is kellene az Északi-sark

2014. december 16. 8:03

Dániának is kellene az Északi-sark Oroszország és Kanada után Dánia is igényt tart az Északi-sarkvidékre, illetve az Arktisz alatt rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere most terjeszti be hivatalosan igényét az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékes bizottságához.

Kihalás szélén az északi szélesszájú orrszarvú

2014. december 15. 22:56

Kihalás szélén az északi szélesszájú orrszarvú Feltehetőleg idős kora miatt tegnap elpusztult a 44 éves hím Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike a San Diego Zoo Safari Parkban.


Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

2014. december 15. 22:45

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek Az elmúlt öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti – közölte a Kínai Tudományos Akadémia legfrissebb tanulmányában. A folyamat hosszú távon a kelet-ázsiai ország folyóira is hatással lehet.

Paksi bővítés és az európai klímapolitika

2014. december 15. 20:08

Paksi bővítés és az európai klímapolitika A Közép- és Kelet- Európai Regionális Környezetvédelmi Központ által rendezett Klímaváltozás és gazdaság című fórumon mutatták be azt a tanulmányt, amely egyebek mellett a 2030-ra vonatkozó uniós ÜHG kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásait elemzi a tervezett paksi bővítéssel összefüggésben.


Valódi megoldásokat követelnek a környezetvédő fiatalok

2014. december 15. 18:09

Valódi megoldásokat követelnek a környezetvédő fiatalok Európa tizenkét országából több, mint hatvan fiatal gyűlt össze idén december első felében Brüsszelben, hogy figyelemmel kísérjék és reagáljanak a Limában zajló klímatárgyalások folyamatára. A Young Friends of the Earth Europe (YFOEE) tagjai nyílt levélben fordulnak az Európai Uniós döntéshozókhoz, amiben nagyvállalatoktól független, valódi megoldásokat követelnek a klímaváltozásra, illetve felszólítják őket a globális társadalom érdekeinek figyelembe vételére, az üzleti és nagyvállalati érdekek képviselete helyett.

Egyezséggel zárult a limai klímakonferencia

2014. december 14. 11:48

Egyezséggel zárult a limai klímakonferencia Az ENSZ-tagállamok limai klímakonferenciáján elfogadtak egy dokumentumot, amely alapja lesz a 2015-ben, Párizsban folytatódó tárgyalásoknak. Manuel Pulgar-Vidal, a házigazda perui környezetvédelmi miniszter szerint a négyoldalas dokumentum kéthetes intenzív tárgyalások eredménye.


További híreink

Berágtak a Greenpeacere a peruiak

2014. december 13. 9:34

Büntetőeljárást indít a perui kormány a Greenpeace ellen, mert szerintük a környezetvédelmi szervezet legújabb demonstrációja tartós károsodást okozott a világörökségi Nazca-vonalakban- írta az origo.

A szabadság édes illata

2014. december 12. 14:34

Idén a „Nemzetközi PR-fotó Díj” pályázaton a Négy Mancs „A szabadság édes illata” című képe második helyezést érdemelt ki a civil szervezetek kategóriájában.


2015 a Talajok Nemzetközi Éve

2014. december 12. 11:17

“Egészséges talajokat az egészséges életért” jelmondattal indul útjára 2015-ben a Talajok Nemzetközi Éve, amely felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés és tápanyag-gazdálkodás, a nemzetközi összefogás fontosságára.

5 billió műanyag darab óceánjainkban

2014. december 12. 10:26

Csaknem 270 ezer tonnányi műanyag úszik a világ óceánjain, mellyel 38.000 szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – áll egy friss tanulmányban, amely a héten jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.


Miénk a felelősség

2014. december 11. 14:42

Növekedés vagy fenntarthatóság? címmel tartottak pódiumbeszélgetést december 9-én a Corvinus Egyetemen. A Goethe Intézet meghívására Harald Welzer, a fenntartható fejlődés és az alternatív gazdasági formák világszerte ismert professzora is Budapestre érkezett.

Jön az extrém forróság

2014. december 11. 12:11

Európának hozzá kell szoknia a lényegesen gyakoribb hőhullámokhoz – állapították meg brit kutatók, akik szerint az emberi tevékenység az oka, hogy az évezred elején évszázadonként még csak két kiemelkedően forró nyárral kellett számolni, manapság pedig már évtizedenként várható ugyanennyi.


Ólomszennyezett gyermekkor és a bűnözői hajlam

2014. december 10. 12:09

A magasabb ólomszennyezésnek kitett gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel válnak erőszakos bűncselekmények elkövetőivé, állítják ausztrál tudósok.

Klímazavar Limában

2014. december 9. 15:12

A Limában jelenleg is zajló ENSZ Klímacsúcs résztvevőivel tegnap osztották meg a tárgyalásra bocsájtandó részletes vitairat vázlatát, amely a résztvevő WWF delegáció vezetője Tasneem Essop szerint lesújtó hiányosságokat tartalmaz.


Megöltek egy ecuadori indián vezetőt

2014. december 9. 9:25

A környezetvédelmi aktivista a perui ENSZ- klímakonferenciára utazott volna, hogy tiltakozzon egy kínai tulajdonban lévő rézbánya létesítése ellen a törzs ősi földjén, de megölték. 2002 óta legalább 57 környezetvédelmi aktivisták öltek Peruban.

Bolygónk a klimax felé

2014. december 9. 8:51

Az évezred elején még csak évszázadonként két kiemelkedően forró nyárra volt kilátás, most már évtizedenként kettőre. Jóval gyakoribb hőhullámok jönnek.


Egymillió Stop TTIP szimpatizáns

2014. december 5. 14:34

Európa-szerte több mint egymillióan írták alá egy önszerveződő európai polgári kezdeményezés petícióját tiltakozásul az Európa és az USA, illetve Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmények ellen. A Stop TTIP koalíció által koordinált kampányhoz több mint 320 civil szervezet, szakszervezet és fogyasztóvédelmi szervezet csatlakozott 24 EU tagállamból, köztük Magyarországról is.

Klímakutatóknak is segít a világűr Ferrarija

2014. december 5. 8:38

Műholdfelvételek segítségével készítették el az eddigi legpontosabb térképet a Föld óceánjainak áramlatairól és sebességükről. Az új modellt az UNESCO párizsi székhelyén mutatták be.


Topon a japán légszennyezés

2014. december 5. 7:43

Új csúcsra emelkedett Japánban a károsanyag-kibocsátás, mivel a leállított atomerőművek áramtermelését több fosszilis energiahordozó elégetésével pótolták. A japán környezetvédelmi minisztérium szerint az emisszió éves összevetésben 1,6 %-kal nőtt, elérte az 1,39 milliárd tonna szén-dioxid egyenértéket.

Nemzeti parki halálfolyók

2014. december 4. 19:55

Több millió liter kőolaj ömlött ki egy természetvédelmi területen Izrael déli részén ma egy megrepedt vezetékből. Valóságos folyókat és patakokat hozott létre a szennyeződés.


Új klímacsúcs: késik az energia-rendszerváltás

2014. december 1. 20:47

A ma kezdődő perui ENSZ klímacsúcs apropóján a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy az energia-rendszerváltás késik, mert az európai kormányok nem eléggé elkötelezettek a megújulókra váltás felé, sőt az állami- és magáncégek is inkább csak áthelyezik szennyező fosszilis beruházásaikat a fejlődő országokba.

Zajos világban élünk. Minden huszadik ember halláskárosult

2014. november 30. 14:50

A WHO (World Health Organization), azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint a Föld lakosságának 5,3 százaléka szenved halláskárosodásban, ez 360 millió embert jelent. Halláskárosodást bárki szerezhet, akár a munkája, akár szabadidős tevékenysége során.


Ennyi! Jön a globális öszeomlás

2014. november 30. 9:19

A globális felmelegedés elkerülésének lehetőségeit vizsgáló kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bármilyen módszerrel próbálkozik is az emberiség, több milliárd ember élete ellehetetlenül. Eközben a Világbank az elkerülhetetlen néhány fokos felmelegedés katasztrofális következményeire figyelmeztet.

Ismét top rituális állatmészárlás

2014. november 30. 7:53

5000 bivalyt, és számtalan kecskét és baromfit mészároltak le a hétvégén Nepálban a Gadhimai fesztiválon. Az ötévente megtartott hindu vallási ünnep ellen csak félsikerrel kampányolnak különféle, javarészt nyugati állatjóléti szervezetek.


Barnamedve Csernobil környékén

2014. november 29. 7:20

Több mint száz év után ismét sikerült megpillantani egy barnamedvét Csernobil környékén. A ritka látogatóról abban a zónában készültek felvételek, amelyet az ukrajnai atomerőműben 1986. áprilisában történt robbanás után lezártak. Így néz ki Csernobil egy drón szemszögéből

Egy gomba változtatta meg a koffein élvezetét

2014. november 28. 19:34

A humán kórokozókról, például a 14. században Európában hatalmas járványt okozó baktériumról vagy az első világháborút követően 50 millió ember halálát okozó spanyolnátha vírusáról közismert, hogy megváltoztatták az emberiség történelmét. A növényi kórokozókkal kapcsolatban ritkábban beszélünk ilyen hatásokról, pedig szép számmal akad példa.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés