Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

1 kilométer magas lesz. De minek?

2014. április 21. 9:48

1 kilométer magas lesz. De minek? Összesen 80 ezer tonna fém kell hozzá. Szaúd-Arábiában, Dzseddában hozzákezdenek a világ legmagasabb épületéhez. A Királyság torony a tervek szerint 183 méterrel nyúlik majd magasabbra a mostani rekordernél, a dubaji Burdzs Kalifánál.

Putyin utasítására indult el a sarkvidéki olajszállítás

2014. április 20. 12:29

Putyin utasítására indult el a sarkvidéki olajszállítás Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben működő Prirazlomnaja nevű orosz kőolajfúró toronynál. A tanker elindításának szimbolikus jelentősége is van, mivel tavaly szeptemberben ennél az orosz fúrótoronynál tartottak a Greenpeace nemzetközi aktivistái tiltakozó akciót az arktiszi kőolaj-kitermelés ellen.


Önfeláldozó fukusimai állatmentő

2014. április 19. 7:54

Önfeláldozó fukusimai állatmentő A 3 évvel ezelőtti nukleáris katasztrófa óta sem szűnt meg az élet Fukusima környékén. A sugárszennyezett területen számos házi, és haszonállat tengeti életét - már persze ha talál enni és innivalót. Naoto Matsumura visszaköltözött állatokat menteni oda, ahol a normál érték 17-szerese a rádióaktív sugárzás.

A grönlandi jég titka

2014. április 18. 23:27

A grönlandi jég titka Ősi, csaknem 3 millió éve megfagyott tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt - derült ki egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányából.


Robban a napelem bomba

2014. április 17. 19:32

Robban a napelem bomba Nem is olyan sokára éreztetni fogja a hatását a napenergia az energiahordozók árában - állítják amerikai szakemberek, akik szerint az USA-ban máris megfigyelhető az újdonság egyesek számára jó, másoknak kellemetlen hatása.

Gyilkolják a környezetvédőket

2014. április 17. 10:55

Gyilkolják a környezetvédőket Brutálisan megnőtt a környezetvédő-gyilkosságok száma az elmúlt évtized során, melyen az sem segít, hogy a több mint 900 halálos incidens közül mindössze tíz esetben született ítélet - írja a Die Welt.


Ismét sertéshulla hullám egy északnyugat-kínai folyóban

2014. április 17. 10:35

Ismét sertéshulla hullám egy északnyugat-kínai folyóban Legkevesebb 170 sertéstetemet halásztak ki Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban. Az állatokat a Sárga folyó mellékfolyójaként ismert Huangsujnak a Hszining városi szakaszán fedezték fel a környéken lakók még a múlt héten. Ez a tartományi székhely egyik vízforrásának területe. Nem az első eset.

Vegyen tiszta levegőt - jó pénzért

2014. április 14. 8:52

Vegyen tiszta levegőt - jó pénzért Nem is olyan régen még a sci-fi birodalmába soroltuk azokat az elképzeléseket, hogy hamarosan árulni fogják a tiszta levegőt a légszennyezettség miatt. Nos, nem vagyunk már messze tőle, legalábbis Kínában már egészen biztosan nem.


Nem kell a világ összes pénzét a bolygó megmentésére költeni

2014. április 13. 21:07

Nem kell a világ összes pénzét a bolygó megmentésére költeni A gazdasági növekedés ütemét csupán 0,06 százalékkal csökkentik az éghajlatváltozás feltartóztatásához szükséges beruházások - állapította meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) készülő új jelentésének ma Berlinben bemutatott harmadik fejezetében, amely a klímaváltozás megfékezésének lehetőségeit foglalja össze.

Ukrán atomerőmű kételyek

2014. április 13. 12:25

Ukrán atomerőmű kételyek A Roszatom (Rosatom) orosz állami céget aggasztja, hogy a Westinghouse amerikai fűtőanyaggyártó vállalat ismét fűtőanyagot szállíthat az ukrajnai atomerőművek számára.


További híreink

2,5 millió ember ivóvize benzolos

2014. április 12. 8:19

Több ezer cég nem tartja be a környezetvédelmi előírásokat. A kínai kormány háborút hirdetett a légszennyezés ellen, mely "a természet figyelmeztetése a rossz hatékonyságú és vak fejlesztési törekvések miatt". 2,5 millió ember csapjából benzol is folyik. Kína talajvizeinek 60 százaléka súlyosan szennyezett.

Megújulós beruházások: Kína beelőzte Európát

2014. április 11. 14:21

Az egy évvel korábbihoz képest 214,4 milliárd dollárral kevesebb pénzt ruháztak be tavaly világszerte a megújuló energiaforrásokat hasznosító energiatermelésbe, globális szinten mégis tovább növekedett a zöldáram részaránya a villamosenergia-termelésben – derül ki a napokban bemutatott Global Trends in Renewable Energy Investment 2014 kiadványból.


Klímaváltozás nem létezik, vagy ha igen, akkor jobban járunk vele

2014. április 11. 13:07

Az ultrakonzervatív Heartland Institute legújabb tanulmányában is azt állítja, hogy klímaváltozás jó dolog. A kutatás célja az volt, hogy megcáfolja az ENSZ 2013-as klímaváltozás jelentését, amely szerint nem az éghajlat természetes változékonysága miatt nő a Föld átlaghőmérséklete.

Kína a plázaverseny élén

2014. április 10. 15:55

Mintegy 39 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont épül világszerte a nagyvárosokban, ennek több mint fele Kínában. Budapesten is beindulhatnak a fejlesztések - derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából. De kinek kell?


Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

2014. április 10. 14:40

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11. 417 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A hajnani gibbon lehet az első eltűnő emberszabású főemlős

2014. április 9. 11:08

A hajnani gibbon a világ legritkább főemlőse, melynek hosszú távú túlélése veszélyben van. Úgy hiszik, csupán 23-25 egyed él egy kevesebb, mint 20 négyzetkilométeres erdőségben a Dél-kínai-tenger Hajnan-szigetén.


Erőteljesen büntetni kellene a CO2 kibocsátást

2014. április 9. 8:37

A szén-dioxid-kibocsátás fizetőssé tételét javasolja Thomas Sterner svéd kutató, aki jelenleg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) új jelentésén dolgozik.

Nem lehet tárgyalni a természettel

2014. április 8. 18:52

A természettel nem lehet tárgyalni, az a saját törvényei szerint teszi a dolgát, és nem vár senkire – mondta Brüsszelben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, érzékeltetve, miért olyan égetően fontos a klímaváltozás elleni küzdelem.


Napi 300 tonna sugárszennyezett tengervíz és a maffia

2014. április 8. 8:03

Hajléktalanok toborzása a veszélyes likvidátori feladatokra, a japán maffia szerepe a radioaktív hulladék kezelése és az erőmű körüli munkák során; a sérült reaktorok hűtésére használt, erősen szennyezett víz tárolási és szivárgási problémái – már e néhány, a világsajtó által felkapott botrányból is sejthető, hogy a fukusimai katasztrófa kezelése korántsem problémamentes.

Belefulladunk az e-hulladékba

2014. április 7. 10:24

Évi 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik világszerte, megoldás lehetne az „urban mining” kiterjesztése. A cím állítása kicsit túlzás: nem mi, európaiak, fulladunk majd bele az elektronikai hulladékokba, hanem a világ két legnagyobb e-szeméttelepe környezetében élők.


Putyinék Bangladesben is sugároznak

2014. április 6. 10:41

A Pakson is terjeszkedő Roszatom (Rosatom) orosz atomenergiai cég májusban írja alá Bangladessel a dél-ázsiai ország első atomerőműve építésének előkészületéről szóló harmadik, végleges megállapodást.

A világ legnagyobb akváriuma

2014. április 6. 8:28

A 3 év alatt 180 milliárd forintból felépült kínai létesítmény egyszerre öt Guinness-rekordot is beállított. Öt tematikus egysége az óceán egy-egy részét mutatja be.


Giga környezetkárosítási jóvátétel

2014. április 5. 20:29

85 év alatt 2000 beszennyezett terület miatt rekord, 5150 millió dolláros jóvátételt fizet ki az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás alapján az Anadarko Petroleum az egyik leányvállalata, a Kerr-McGee által okozott környezeti károkért.

Részben betiltották a japán bálnavadászatot

2014. április 5. 9:38

Rendkívülinek számító döntést hozott a héten a hágai Nemzetközi Bíróság: 12:4 arányban elítélte Japánt a tudományos célúnak beállított bálnavadászata miatt, és eltiltotta ennek folytatásától. A szigetország halászai az utóbbi 20 évben több ezer bálnát vadásztak le ilyen ürüggyel.


Kikutatták az oroszlánok családfáját

2014. április 5. 9:23

Eleven példányok és múzeumban őrzött maradványok alapján rekonstruálták az oroszlán genetikai "családfáját", aminek alapján a kutatók szerint a modern nagymacska legutóbbi közvetlen elődje 124 ezer évvel ezelőtt élhetett.

Álszent klímakutatók

2014. április 3. 6:28

A klímakutatók és az egyetemek is pazarlóan bánnak az energiával, magas CO2-kibocsátással károsítják a környezetet - közölte Adam Pawloff, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Boku) kutatója a tegnap kezdődött Osztrák Klímakonferencián Innsbruckban.


Erőszakot hoz a klímaváltozás

2014. március 30. 19:15

Az IPCC, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete összefüggést lát a klímaváltozás és a globális társadalmi problémák, nemzetközi konfliktusok között.

Jelentős spórolás betűtípus cserével

2014. március 30. 12:05

Egy egyszerű beállítással komolyan csökkenthetjük a nyomtatás költségét. A "tintapazarló" New Times Roman helyett használjunk Garamond betűtípust.


Betiltott krokodil szafari

2014. március 30. 0:19

Nem szervezhetnek túrákat a legnagyobb krokodilfaj, a bordás krokodil vadászatára a trópusi Észak-Ausztráliában, miután a környezetvédelmi miniszter nemet mondott a „krokodilszafarikra”.

Lassan bomló csernobili fák

2014. március 29. 18:50

Alig bomlanak le a Csernobil környéki elhalt fák és növények – állapította meg egy amerikai kutatócsoport. A 28 éve felhalmozódott, épségben maradt erdei avar mennyisége azért aggasztó, mert katasztrofális méretű erdőtűz keletkezhet belőle, amelynek füstje a sugárszennyezést terjesztheti.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Szeretne cikket írni? Megosztaná véleményét? Itt megteheti!
Felhasználóbarát honlap
Kiváló Magyar Tartalom
Járjon zöld szemmel! Küldje be fotóit itt!