Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

102 millió fa veszett oda a kaliforniai aszályban

2016. december 5. 11:14

102 millió fa veszett oda a kaliforniai aszályban A 6 évig tartó kaliforniai aszály 7,7 millió hektáros erdőterületen 102 millió fa pusztulását okozta. A hatalmas méretű pusztulás a U.S. Forest Service (USFS) aggodalmát is felkeltette, mely légi térképezésbe kezdett a károsult területen. Eszerint csak idén 66 millió fa pusztult el, ami több mint 100%-os növekedést jelent 2015-höz képest.

A Nagy Korallzátony 650 km-én történt korallpusztulás

2016. december 4. 14:12

A Nagy Korallzátony 650 km-én történt korallpusztulás Az ausztráliai Nagy Korallzátony példa nélküli korallpusztulásáról idén beszámoló tudósok a héten egy új térképet jelentettek meg. Ezen a nagy területekre kiterjedő intenzív korallpusztulás mellett számos olyan zónát is találni, amelyek szerencsére jórészt sértetlenek maradtak. Az eredmények erősítik azt az összképet, ami szerint a zátony északi, „legősibb” része súlyos veszteségeket szenvedett el.


Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között

2016. december 4. 6:32

Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között A Nobel-békedíjas Muhammad Yunus szerint a gazdagok és szegények között egyre növekvő jövedelmi szakadék egy időzített bomba, ami előbb-utóbb egy társadalmi és gazdasági elégedetlenségként fog felrobbanni, ha a világ nem tesz időben ez ellen. Stephen Hawking is az emberek közötti egyenlőtlenséget tartja a legnagyobb civilizációs veszélynek. A magyarok negyede rossz körülmények között él egy friss felmérés szerint.

Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból

2016. december 3. 15:46

Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból Évente 3 millió ember halálát okozza a légszennyezés, és ez főleg a városokban okoz problémát. A világ legnagyobb városai közül Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, és most közösen jelentették be, hogy 2025-től kitiltják útjaikról a dízel járműveket.


Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély

2016. december 3. 8:02

Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély Bolygónk a valaha volt legveszélyesebb időket éli – figyelmeztetett meglehetősen vészjóslóan Stephen Hawking. És hogy miben látja a fenyegetést a világ leghíresebb fizikusa? Klímaváltozás, élelmiszerhiány, túlnépesedés, más fajok tizedelése, járványok, az óceánok elsavasodása... Ezek mind csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Klímaváltozás: gyerekek beperelhetik az USA kormányát

2016. december 2. 8:21

Klímaváltozás: gyerekek beperelhetik az USA kormányát A klímaváltozás híreinek kis fénysugarát gyorsan beárnyékolták az elnökválasztás újdonságai az elmúlt hetekben. Noha Amerika gyerekei hivatalosan is jogot szereztek, hogy perelhessék kormányukat a globális felmelegedés kapcsán. Nemrég a 21 fiatalkorú panaszos által benyújtott vádlókereseten alapuló pert Ann Aiken Kerületi Bíró érvényesnek nyilvánította az Oregoni Eugene-ben.


Trump és a zöld kaméleon árnyalatai

2016. december 2. 6:56

Trump és a zöld kaméleon árnyalatai Donald Trump leendő amerikai elnök ugyan szavakban enyhülni látszik a pár évvel, vagy akár egy-két hónappal ezelőtti, harcos klímaváltozás-tagadó énjéhez képest, de közben olyan embereket tesz kulcspozíciókba, akik vagy meggyőződésből, vagy érdekből, de magasról tesznek a felmelegedésre. Így elég egyértelműnek látszik, hogy ha az új elnök visszakozni is kényszerül a bombasztikus kampányígéretei jó részétől, az energetikai ipar bármi áron való felpörgetését komolyan gondolja. Attól, hogy nem hisszük el, globális felmelegedés még van.

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás?

2016. december 1. 21:54

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás? Tegnap zárult a Budapesti Víz Világtalálkozó. Miközben a globális előrejelzések szerint 15 éven belül 40%-os vízhiánnyal kell szembenéznünk, itthon a vízgazdálkodási rendszer alapvető iránya még mindig a folyóinkon érkező víz minél gyorsabb levezetése és a vízhiányos területeken az öntözésen alapuló gazdálkodás fejlesztése.


Állatvédő zsoldosok gépkarabélyokkal

2016. december 1. 8:33

Állatvédő zsoldosok gépkarabélyokkal Fay Cuevas amerikai, aki 15 éven át szolgált terroristaellenes elitalakulatokban. Tapasztalatait most Afrikában kamatoztatja, jelenleg egy kenyai nemzeti parkban szervezi az orvvadászat elleni hadműveleteket. A klasszikus vadőri szerep már a múlté – mondja. Az orvvadászok ellen ugyanúgy kell harcolni, mint a tálibok ellen.

Nem karácsonyi ajándék a becsomagolt csernobili atomerőmű

2016. november 30. 6:16

Nem karácsonyi ajándék a becsomagolt csernobili atomerőmű Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) által finanszírozott acélszarkofág építése még 2011 áprilisában kezdődött. Tegnap végre ráhelyezték az új védőburkot az 1986-ban balesetet szenvedő csernobili atomerőmű sérült reaktorára.


További híreink

A budapesti légszennyezettséget is nézhetjük valós időben

2016. november 29. 19:39

Az AirVisual Earth Pekingben élő fejlesztője, Yann Boquillod is aggódik a családja egészségéért; ezért készítette el azt a szolgáltatást, ami több mint 8000, a levegő minőségét ellenőrző állomás adatait figyeli világszerte. Budapest is nézhető.

Ennyit az olcsó atomenergiáról

2016. november 29. 16:28

Kitalálja, hány Paks árába kerül a fukusimai romeltakarítás? Akkora összeget kell fizetni a fukusimai károk elhárításáért és az áldozatok családjainak kártérítésére, ami a magyar költségvetés egyéves kiadásainak is a háromszorosa.


A víz Isten kegyes ajándéka, nem kereskedelmi portéka

2016. november 29. 7:10

Teljesen újra kell gondolni a vízgazdálkodást – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a holnapig tartó Budapesti víz világtalálkozón. Ugyanitt az ENSZ vezető tisztségviselői a vízvagyon védelmének fontosságára szólítottak fel. Négy víztározó üresen áll Szabolcsban a klímaváltozás miatt.

Most kezdődik a szénkorszak végjátéka?

2016. november 28. 20:25

A múlt héten Kanada felkerült azoknak az országoknak az egyre növekvő listájára, amelyek vállalták a szénalapú energiatermelés kivezetését. 20 év óta először tavaly csökkent a szén iránti globális kereslet. Ez jelezhet egy új, alacsonyabb szén-igényű energiakorszakot, de lehet csak egy visszaesés is a rendkívül szennyező fűtőanyag hosszútávú dominanciájában.


A boreális erdőkben robban a klímaváltozás bombája?

2016. november 28. 19:45

A boreális erdő, avagy a tajga körbe öleli bolygónkat - az Északi sarkkörtől délre a legnagyobb széntározót képezve. Nagyrészt Oroszország, Kanada és Alaszka területeit fedi le, valamint a Skandináv országok térségeit. A klímában bekövetkező változások hatására a Földön tárolt szén legnagyobb szárazföldi forrásai elérik fordulópontjukat és szén-dioxid elnyelőkből, kibocsátókká válnak. Sajnos a veszélyes változásokat már beindítottuk.

Nepáli high-tech harc az orvvadászat ellen

2016. november 27. 19:36

Rossz kezekbe kerülve a technológia fenyegetést jelent az állatok számára. Az orrvadászok világszerte használnak éjjellátó szemüvegeket, gépfegyvereket és helikoptereket is. Az orrvadászat elleni küzdelmek egyik rákfenéje az orvvadászatban és az illegális kereskedelemben érdekeltek, valamint a törvény emberei között tátongó technológiai szakadék. Nepálban most léptek.


Cél a fenntartható vízgazdálkodás – Víz Világtalálkozó Budapesten

2016. november 27. 10:40

Másodjára gyűlnek össze holnap Budapesten azok a politikusok, diplomaták, ENSZ-szervezetek munkatársai, aktivisták, üzletemberek, akiknek komoly befolyásuk lehet arra, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás dacára jut-e mindenkinek tiszta ivóvíz a 21. század végén. Az alapoktól kezdve át kell alakítani vízgazdálkodásunkat, és ehhez sokkal több kutatási eredményre van szükség.

Ökokatasztrófa felé sodródik Bolívia

2016. november 26. 20:06

Egy újabb tó, az Uru-Uru száradt ki Bolíviában az országot sújtó súlyos aszály miatt.


Északi-sarki klímaváltozás: egyre több vészcsengő!

2016. november 26. 16:35

Az Északi-sark körüli területekkel foglalkozó kutatók jelentése szerint az egész Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad jelenleg a jég északon.

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

2016. november 26. 9:07

Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája, sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.


Íme a legmagasabb afrikai fa

2016. november 26. 8:09

Akár 500 éves is lehet a Kilimandzsáró egyik lakatlan völgyében megtalált óriási növény. Húsz év után tudták pontosan megmérni a magasságát.

Akik az életükkel fizetnek a Black Friday-akciókért

2016. november 25. 0:34

Döbbent néma csönd, majd percekig tartó vastaps követte a tolószékben ülő, beszéd- és látássérült, megtört dél-koreai hölgy, a Samsung volt dolgozójának előadását néhány hete San Franciscóban, egy, a káros vegyi anyagok hatásaival foglalkozó nagyszabású nemzetközi konferencián.


Végzetesen gyors néhány fajnak a klímaváltozás

2016. november 24. 6:29

Több száz állat és növényfaj képtelen elég gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozáshoz - írja a BBC News egy amerikai kutatók által készített elemzés alapján.

Haldoklik a Holt-tenger

2016. november 23. 20:24

Riasztó mértékben, évente egy méterrel csökken a Holt-tenger szintje. Izrael, Jordánia és Ciszjordánia "közös tavának" pusztulása a kizsákmányolás legújabb, valószínűleg visszafordíthatatlan következményekkel járó példája.


Trump likvidálja a NASA klímakutató-központját

2016. november 23. 19:19

Meg fogják vonni a költségvetési támogatást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földdel kapcsolatos kutatásaitól, miután Trump elnök hivatalba lép – mondta a Guardiannak a megválasztott elnök egyik fontos tanácsadója, Bob Walker.

Obama leállította a sarkvidéki tengeri olajkitermelést

2016. november 23. 17:56

A távozó elnök 2022-ig leállította az északi sarkvidéki olajfúrásokat, de az Atlanti- és Csendes-óceánon sem lehet addig bővíteni a kitermelést. Obama ezzel is próbálja megvédeni mindazt, amit a klímavédelem terén elért.


Trump 180 fokos klíma fordulata

2016. november 23. 13:38

Az elnökválasztási kampány során Trump legtöbbször azzal támadta Obama klímavédelmi lépéseit, hogy azok nagyon drágák, ártanak a munkahely teremtésnek és versenyhátrányt okoznak Kínával szemben. Nyilatkozatai alapján az USA leendő elnöke tényleg nem gondolja azt, hogy a klímaváltozás mögött emberi tevékenységek állnának - legalábbis eddig ezt hangoztatta, de!

Földrengés állította le a fukushimai fűtőelemek hűtését

2016. november 22. 6:59

Tegnap este erős földrengés rázta meg Japán partjait, ennek következtében ideiglenesen leállt a Fukusima atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget - jelentette be ma a kormány szóvivője.


A pálmaolajos cég lecsapna a Kongó-medencében is

2016. november 21. 21:55

A világ második legnagyobb esőerdeje válhat a globális pálmaolaj kereskedelem következő kitermelési állomásává/áldozatává, amennyiben Kamerun kormánya engedélyezi az országban levő pálmaolaj ültetvények kiterjesztését.

Trump beárnyékolta a marrakesi klímacsúcsot

2016. november 21. 15:02

Tegnap véget ért az ENSZ évi rendszeres klímacsúcsa Marokkóban. Eredetileg az lett volna a COP22 célja, hogy a tavaly Párizsban megkötött és november elején élete is lépett klímamegállapodás gyakorlati megvalósításáról tárgyaljon. De a hivatalos programot beárnyékolta Donald Trump választási győzelme.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés