Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Íme a jövő zöld adattárolója

2016. április 29. 8:15

Íme a jövő zöld adattárolója Különös áru került a Microsoft bevásárlókosarába: DNS szálakért fizetett. 1 grammnyi DNS-ben egy milliárd GB-nyi adat tárolható. Ezzel hihetetlen mennyiségű ma használt adathordozó válna feleslegessé. Persze kérdéses, hogy mikortól.

Bezöldül a Föld?

2016. április 28. 9:18

Bezöldül a Föld? Jelentősen nőttek bolygónk zöldterületei az elmúlt 30 évben. A természet így reagál a növekvő szén-dioxid-koncentrációra.
Lassan „kék bolygó” helyett „zöld bolygónak” kellene hívni a Földet egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint.


A szélerőmű nem zavar be

2016. április 28. 8:54

A szélerőmű nem zavar be Először mérték fel, mennyire befolyásolják a szélfarmok a helyi időjárást. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerint a hatás olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta.

In memoriam Csernobil - 30 év sugárzás

2016. április 26. 8:20

In memoriam Csernobil - 30 év sugárzás 30 éve történt a világ eddig legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. 1986. április 26. - án a csernobili atomerőműben történt baleset emberek millióinak életét változtatta meg a Földön.


Hatalmas korallzátony az Amazonasnál

2016. április 25. 23:59

Hatalmas korallzátony az Amazonasnál Egy óriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén. A 9,3 ezer négyzetkilométeres természeti képződmény egy kőolajfeltárásra kijelölt térségben található.

Átrepülte a napelemes repülőgép a Csendes-óceánt is

2016. április 24. 11:48

Átrepülte a napelemes repülőgép a Csendes-óceánt is A Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép eddigi legkockázatosabb útja volt a mostani, mert vészhelyzet esetén nem tudott volna hol leszállni. A gép Hawaiiból indult és megállás nélkül 62 órát repült üzemanyag nélkül, miután sikeres landolást hajtott végre San Francisco közelében.


Kína úszó atomreaktorokat tervez

2016. április 24. 10:22

Kína úszó atomreaktorokat tervez Úszó atomerőművekből látná el elektromos energiával a távoli tengeri területeken lévő létesítményeit Kína, így a dél-kínai-tengeri építkezéseket is.

Az Antarktiszon is élnek kovaalgák

2016. április 23. 22:58

Az Antarktiszon is élnek kovaalgák Luxemburgi algakutatók felfedezései az Amazonas medencéjében, belga biológusok útja az Antarktiszra, magyar tudós összefoglalója a klímaváltozásról – változatos témákról esik szó a budapesti kovaalga konferencián.


Áder is aláírta a klímavédelmi egyezményt

2016. április 23. 17:10

Áder is aláírta a klímavédelmi egyezményt Soha nem látott fogadtatása van a párizsi klímaegyezménynek. Tegnap, a Föld Napján aláírta Áder János köztársasági elnök az ENSZ New York-i székházában a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt. Magyarországon kívül még 170 ország vezetője szignózta alá. Három javaslatot tett Áder János a klímavédelem előmozdítására.

Baktérium lövellő szuperkézszárító

2016. április 23. 13:52

Baktérium lövellő szuperkézszárító A reptereken és egyre több más helyen is gyakran használt Dyson Airblade kézszárítót azért szeretjük, mert tényleg nagyon gyorsan szárít. Most azonban egy tanulmány azt írja, hogy egy ilyen masina a mosdó többi része számára nem kecsegtet sok jóval.


További híreink

Szénipari hungarikum - mecseki álmok

2016. április 22. 21:08

Miközben ma a Föld napján aláírják a történelmi jelentőségű párizsi éghajlatvédelmi megállapodást, és a világ szénipara lejtmenetben, a szénbányászatra és modern szénfeldolgozásra alapozott iparfejlesztést terveznek a Kelet-Mecsekben a térség önkormányzatai, a szénvegyészeti program egymilliárd eurós beruházást igényelne.

A szénerőművek nem férnek bele a Föld jövőjébe

2016. április 22. 0:52

Ma, a Föld Napján több ország magasrangú képviselője írja alá a tavaly decemberben elfogadott Párizsi Megállapodást. Az új nemzetközi éghajlatvédelmi egyezmény célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést a még biztonságos 2 Celsius-fokos határon belül tartsa, lehetőleg minél közelebb az 1,5 Celsius-fokos küszöbértékhez.


Máxima Acuña kapta a Zöld Nobelt

2016. április 20. 23:52

Megfenyegették, megverték, erőszakkal el akarták zavarni otthonából, mégsem tudták megfélemlíteni. Kitüntették a földjét megvédő indián nőt. 2016 egyik Goldman környezetvédelmi díjasa a perui Máxima Acuña.

Atomhulladékot a tengerfenékre? Újabb kényszerötlet

2016. április 20. 13:44

Az atomhulladékkal senki sem tud mit kezdeni. A japán kormány most azon gondolkozik, hogy a tengerfenék alá dugnák el. Miért nem lehet elhinni, hogy az atomenergia zsákutca?


Korallfehéredés a Sydney-öbölben

2016. április 19. 22:49

Először észleltek korallfehéredést a Sydney-öbölben. Ausztrál kutatók a tengervíz felszínének melegedő hőmérsékletével magyarázzák a káros jelentséget. Soha nem volt még ilyen forró márciusa a világnak

Japán is beszáll a párizsi klímamegállapodásba

2016. április 19. 10:07

A japán kormány is úgy döntött, hogy aláírja a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást.


Így legel a sötétség koboldja

2016. április 18. 7:53

A Galápagos-szigetek ikonikus állatának életmódjába leshetünk bele egy kiváló minőségű, sejtelmes zenéjű videóban, melynek főszereplője egy átlagosnál jóval nagyobb tengeri leguán.

Ökoaszfalt használt gumikból

2016. április 17. 10:24

Kaliforniában 5,3 millió dollárt osztanak szét az állam városai között, hogy a pénzből használt autógumik újrahasznosításából készült aszfaltból építsenek utakat. Az új utak nem csak arra jók, hogy eltüntessék a felhalmozott gumihegyeket, hanem tartósabbak és a tapadásuk is jobb, mint a hagyományos aszfaltburkolatoknak.


Napiránytűs a királylepkék vonulása

2016. április 16. 23:47

Tudósok megfejtették, hogyan tájékozódnak a királylepkék Kanadából Mexikóig tartó, 4800 kilométeres vonulásuk során. Ez a rovarfaj az egyetlen, amely ekkora távolságot tesz meg. A hatalmas felhőkben vonuló lepkék pihenőiken egész erdőket változtatnak sárgává.

A városi klímaváltozás ördögi köre

2016. április 15. 21:02

Nem eget rengető felfedezés, de most éppen az amerikai energiahatékonyságért felelős intézet, az ACEEE, friss tanulmánya erősítette meg, hogy az energiaszektor fenntarthatóságának erősítése elsősorban nem új erőművek létesítésével érhető el, hanem az energiahatékonysággal. Ne feledjük, a legolcsóbb és legtisztább energia az, amit meg sem termelünk.


Törpemaki szenzáció Madagaszkáron

2016. április 15. 18:44

Három új törpemakifajt fedeztek fel a Német Főemlőskutató Intézet munkatársai Madagaszkár szigetén. Ezzel 24-re nőtt az ismert törpemakifajok száma. Húsz éve még csak két fajt ismertek a szakemberek.

Négymilliós büntetés leguán gázolásért.

2016. április 15. 9:12

Bár a helyi nemzeti park személyzete naponta befogja a leszállópályán átjáró leguánokat, nehogy elüssék őket a repülőgépek, de a reptéri busszal nem számoltak. 15 ezer dollárt fizet a leguánt elgázoló galápagosi buszsofőr.


Óriási gondban a Paks II.-t finanszírozó orosz bank

2016. április 14. 8:16

Putyin mankója kell a Vnyesekonombanknak, mert hiába alapította még Lenin és vált egy évtizede a legfontosabb fejlesztési bankká, az orosz export legfontosabb támogatójává és a nagy infrastrukturális beruházások finanszírozójává, ha Szocsival – a téli olimpiával – túllőttek a lehetőségeiken. A bank felszínen maradásához annyi nem elég, amennyit az orosz költségvetésből most ki lehet szorítani.

A Vándormadarak rendezői visszatérnek

2016. április 13. 14:02

Ezúttal az európai erdőkben az elmúlt 20 000 évben történt változásokat mutatják be. Az Évszakok április 14-én jön ki a magyar mozikban. A két rendező, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud a Frankofón filmnapokra érkeztek a magyar fővárosba. Ez alkalomból készítettem velük interjút. (X)


Csődben a szénbányászat

2016. április 13. 13:54

Csődvédelmet kért az Egyesült Államokban a világ legnagyobb magántulajdonban lévő szénbányászati cége, a Peabody Energy, amely a második legnagyobb a Földön. A szén árfolyamának beszakadása ezzel tovább szedi az áldozatait.

Végre nőtt a szabad tigrisek száma

2016. április 12. 9:45

A WWF Delhiben, a Nemzetközi Tigris Fórumon (Global Tiger Forum) hozta nyilvánosságra, hogy hosszú évek óta először nőtt a szabadon élő tigrisek száma. A jelenleg becsült 3890 példány jelentős elmozdulást jelent a 2010-ben becsült 3200-tól, de további előrelépésre van szükség.


Veszélyes hulladék gyilkolt Kínában

2016. április 12. 7:27

Mérgező hulladékok lerakása miatt állítanak bíróság elé 20 embert az észak-kínai Hopej tartományban, miután a gyanúsítottak több ezer tonna veszélyes hulladékot “tűntettek el” egy városi csatornahálózatban. Tevékenységüknek halálos áldozata is van.

Élelmiszer spórolással az éghajlatváltozás ellen

2016. április 12. 7:08

A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) szakemberei szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.


Jing-Jin-Ji - a 13 magyarországnyi megapolisz

2016. április 11. 8:19

A Kínai KP döntése nyomán 130 milliós megaváros épül Peking körül. A Pekingből, Tiancsin kikötővárosból és Hebei tartományból álló kolosszus 200 ezer négyzetkilométerre terjed majd ki. Máris megkapta a földrajzi nevekből összevont kommunikációs becenevét: Jing-Jin-Ji.

Sötét felhők a klímaváltozás egén

2016. április 10. 23:26

A klímaváltozásra vonatkozó eddigi előrejelzések jelentősen alábecsülték a felhők szerepét, ami azt jelenti, hogy a jövőben várható melegedés jóval súlyosabb lehet az eddig feltételezettnél – derült ki egy új tanulmányból.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés