Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Tengeri szélfarmok hatása az ökoszisztémára

2014. július 23. 21:02

Tengeri szélfarmok hatása az ökoszisztémára Előszeretettel portyáznak tengeri szélfarmoknál az északi-tengeri borjúfókák - figyelték meg kutatók.

77 év börtön orvvadászatért

2014. július 23. 15:33

77 év börtön orvvadászatért Összesen 77 év börtönre ítéltek ma a Dél-Afrikai Köztársaságban egy vadorzót, aki 2011-ben két bűntársával lelőtt három orrszarvút a Kruger nemzeti parkban. A park szóvivője reméli, hogy a szokatlanul kemény büntetés elrettentő hatással lesz az orvvadászokra, akik tavaly minden korábbinál több, összesen 1004 rinocéroszt pusztítottak el.


Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt

2014. július 22. 8:15

Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt Jön a rántott tücsök, sült hernyó, dinsztelt szöcske. Az USA-ban sorra nyílnak a rovarfarmok, amelyek a rovaréttermeket látják el rovaralapanyaggal.

Buldózerekkel a kínai golfpályákra

2014. július 20. 12:44

Buldózerekkel a kínai golfpályákra Egyre komolyabban veszik a kínai hatóságok a golfpályák építésének tilalmát. 10 éve van érvényben az erről szóló rendelet, így szeretnék védeni a hatóságok a termőterületeket és a vízkészleteket. Az elmúlt hónapokban féltucatnyi, teljesen kész golfpályát romboltatott le a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság Kínában. Golfkesztyű kutyabőrből.


Erdőitás és ebola

2014. július 18. 5:59

Erdőitás és ebola A drasztikus erdőirtás is jelentős szerepet játszhat az ebolajárvány kitörésében. Az egyre gyakoribb járványok kitörése nagy valószínűséggel szorosan összefügg azzal, hogy a korábban érintetlen területeken olyan kórokozókkal, ritka vírustörzsekkel kerülnek kapcsolatba az emberek, amelyekkel addig nem találkozhattak.

Egyre népszerűbb a napenergia

2014. július 17. 19:46

Egyre népszerűbb a napenergia A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek, ezen belül Európában 38,4 gigawattóra áramot termeltek csak az újonnan belépett naperőművek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki - közölte a HST-Energy Kft.


Afrikában is gyilkol az olajpálma

2014. július 16. 22:09

Afrikában is gyilkol az olajpálma Egyre több új olajpálma-ültetvényt alakítanak ki Afrikában, ami azonban végzetes lehet az emberszabású majmok számára, élőhelyük ugyanis tökéletes helyszín az ültetvényekhez. Mindezt a mi igényeinkért.

Vegyszer helyett baktériumokkal szagtalanítanák a vécéket

2014. július 15. 19:53

Vegyszer helyett baktériumokkal szagtalanítanák a vécéket Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, s ennek köszönhetően képes megszüntetni a nyilvános illemhelyek kellemetlen szagát.


Így élnek a szivárvány harcosai

2014. július 15. 18:59

Így élnek a szivárvány harcosai A Greenpeace hajója, a Rainbow Warrior III. nemrég az olasz partoknál kötött ki, hogy aktivistái ellenőrizzék, mennyire szennyezik a környezetet a szénnel működő erőművek és tiltakozzanak ellenük. A La Stampa így egy kis betekintést nyerhetett a hajó és az aktivisták életébe.

A világ metropoliszai 2030-ban

2014. július 15. 17:06

A világ metropoliszai 2030-ban Jelentősen átalakul 2030-ra a világ népességének eloszlása – írja egy új ENSZ-jelentésre hivatkozva a Quartz. A legnépesebb városok listáját még inkább Ázsia és Afrika fogja dominálni, és általában is egyre több lesz a városlakó. 8 világvárosban robbanhat a klímabomba.


További híreink

Legyen családias, barátságos a fogyasztás temploma

2014. július 15. 16:24

A magyar vásárlók a családias, lakóhelyük közelében lévő bevásárló-központokat jobban kedvelik, mint az óriásplázákat és szívesen vásárolnak a megszokott, régebbi központokban, minthogy az interneten vegyék meg a kiválasztott termékeket - derül ki egy 21 országra kiterjedő kutatásából. Dráma a magyar plázákban - leállás és felszámolás.

Annyi a palagáznak?

2014. július 15. 11:38

Amerikai kutatók az eddigi legfajsúlyosabb tanulmányban igyekeznek bizonyítani, hogy a palagáz-kitermelés miatt gyakoribbá válnak a földrengések. Ha az összefüggés bizonyossá válna, az biztosan megdrágítaná a kitermelést vagy esetleg véget is vethetne a palagáz-forradalomnak.


A fogyasztói társadalom szemetében

2014. július 12. 22:56

A gazdaságilag fejlett fogyasztói társadalmak hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek naponta. Különösen igaz ez az USA tagállamaira. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint egy átlag amerikai naponta csaknem 2 kg szemetet termel. Ez az 1960-os amerikai átlag és a nyugat-európai országok szemetének duplája.

Ökológiai bomba az új Panama-csatorna

2014. július 12. 9:23

Kínaiak építik az új Panama-csatornát 9000 milliárdból. Nicaragua területén 278 kilométer hosszú lesz, több mint háromszor hosszabb a Panama-csatornánál. Az ország legnagyobb édesvízi tavát is érintő projekt jóvátehetetlen károkat fog okozni az ökoszisztémában.


Ahol halakkal bombáznak

2014. július 11. 7:52

Egészen szokatlan módon telepítik a halakat az Coloradói vadőrök: repülőről szórják a tavakba az állatokat, egyszerűen azért, mert túl bonyolult lenne bármilyen egyéb módon odaszállítani őket. Vagy sikerül, vagy nem.

Egyre több a vadon élő állat Tibetben

2014. július 10. 13:10

Az elmúlt két évtizedben jelentősen emelkedett a vadon élő állatok száma Tibetben, köszönhetően az orvvadászat és a vadon élő állatok kereskedelme visszaszorításának, derül ki egy kormányzati felmérésből.


Zöld jelzés a zöld technológiáknak

2014. július 10. 11:13

Egyszerűsödhet a zöld technológiák nemzetközi kereskedelme, miután az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és 11 további ország tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi világszervezetnél (WTO) az e termékeket terhelő vámtételek 1000 milliárd dolláros csökkentéséről.

GMO-lobbisták döntenek majd rólunk

2014. július 10. 10:00

Mindannyiunk jövőjét veszélyeztető szerződést szeretne kötni a civilek kizárása mellett az EU és az Amerikai Egyesült Államok. Határozottan ellenzi a Védegylet, a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között formálódó szabadkereskedelmi egyezményt.


Rossz hír az atom és szén lobbinak

2014. július 10. 9:40

Győzött a napenergia, a nagy szénerőművek és a centralizált energiatermelés napjai meg vannak számlálva – írja a The Guardian. A brit lap Ausztráliából kölcsönzött példája szerint 2018-ra a napelemek kifizetődő megoldást jelentenek majd a nagyvárosok energiaellátására, és 2040 körül eljön az a pillanat, amikor a felhasznált energia nagyobbik felét a felhasználás helyén fogják megtermelni.

A világ bevásárlóközpontja

2014. július 9. 8:35

Dubajban épül a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, a 743 ezer négyzetméter alapterületű Mall of the World. A projektet az Egyesült Arab Emírségek uralkodója, Maktúm bin Rásid Ál Maktúm sejk jelentette be.


Végtelen növekedés egy véges bolygón?

2014. július 8. 17:55

Nemzetközi petíció született magyar kezdeményezésre, melynek címzettjei az USA és az EU tudományos szervezeteinek vezetői. A cél, hogy nagyobb összeget fordítsanak a gazdasági növekedés határainak a vizsgálatára.

A jövő a nem mérgező napelemeké

2014. július 7. 17:55

Különlegesen olcsó eljárással készülhetnek a jövőben a kadmium telluridet is tartalmazó, vékony rétegű technológiával készült napelemek. A Nature folyóiratban közzétett hír szerint a CdTe napelem gyártásánál ezentúl olcsó és környezetbarát sót is alkalmazhatnak, pontosan olyat, amely a tofu gyártásánál is kell.


Továbbra is sok az állatkísérlet

2014. július 7. 17:05

A Lush prize új jelentésében közzétett becslés szerint 2013-ban világszerte több mint kilencmillió laboratóriumi állatot használtak fel vegyi anyagok biztonsági tesztjei során, annak ellenére, hogy széles körű tudományos egyetértés alakult ki arról, hogy ezek a vizsgálatok nem humánusak és nem hatékonyak. Egy díj az állatkísérleteket nem igénylő tesztelési módszerek kifejlesztését és alkalmazását segíti. (X)

Látványosan, de gyerekcipőben nyomul a napenergia

2014. július 7. 10:24

Szinte minden hónapra jut egy hír, mely szerint újabb rekordot döntöttek a globálisan installált napenergia-kapacitások. A BP statisztikái arról árulkodnak, hogy az előző évben újabb lendületet vett a szolárpiac, miután közel 38 GW új kapacitást telepítettek világszerte. Még a legnagyobbaknak is van hova fejlődni. Eközben mi hosszútávon atomozunk.


Így élnek az alaszkai hóbaglyok

2014. július 5. 21:01

Egy alaszkai hóbagoly család (Bubo scandiacus) életébe nyerhetnek bepillantást a kutatók és a felhasználók egy internetes oldalon, amely élőben közvetíti az Egyesült Államok legészakibb városánál fészkelő ragadozó madarak mindennapjait.

Globális méhgyilkosok a neonikotinoid rovarirtók

2014. július 5. 19:30

A méhpusztulás csak a leglátványosabb eleme a rovarfajok 90-es években felgyorsult hanyatlásának. Az agrovegyszerek piacán ekkor bevezetett neonikotinoidok döntő szerepet vállaltak e hekatombában. 800 tanulmány eredményére hivatkozva jutott arra a következtetésre egy nemzetközi munkacsoport, hogy az ún. szisztemikus (felszívódó) rovarölő szerek az élővilág jelentős rétegeiben okoznak pusztítást.


Életveszélyes bálakötöző zsinegek!

2014. július 5. 13:28

A gólyák a fészkük béleléséhez mindent összeszednek amit a környezetükben találnak, legyen az széna, fűcsomó, általunk a természetbe juttatott hulladék, újságpapír, zacskó, szatyor vagy a szántóföldeken és kaszált gyepeken mindenfelé széthagyott polipropilén bálakötöző zsineg. Ez egy régóta meglévő és egyre csak súlyosbodó probléma.

Warren Buffett rátépett a megújulókra

2014. július 3. 20:20

A befektető-guru újabb 15 milliárd dollárt kíván a szél- és napenergiába fektetni a jövőben.


Az Aral-tó veszte az űrből

2014. július 3. 10:23

Az Aral-tó kiszáradásáért felelős Hanhowuz víztározóról adott közre új műholdképet a NASA. Az óriási építmény Türkmenisztánban található, amelynek 80 százalékát a Kara-kum sivatag borítja.

Hova tűnik az óceáni műanyagszenny?

2014. július 2. 10:14

Folyamatosan csökken az óceánokban felhalmozódó műanyagszemét, annak ellenére, hogy évente hatalmas mértékben kerül ilyen hulladék a vizekbe. A látszólag örömteli hírnek két magyarázata is lehet egy új tanulmány szerint- írta az origo.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés