Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mire jó, és mennyit ér az erdő?

2014. november 22. 7:01

Mire jó, és mennyit ér az erdő? Nincs erdész, aki ne tudná, akár álmából felriadva is, azonnal felsorolni az erdő hármas rendeltetését. Ugyanakkor sokkal nehezebb a helyzet, ha e rendeltetések pontos tartalmát, különösen pedig, ha azok mértékét vagy gazdasági súlyát kell egyértelműen bemutatni.

Veszélyben a páratlan kenyai erdőség

2014. november 21. 9:58

Veszélyben a páratlan kenyai erdőség Új keletű veszély fenyegeti az Arabuko-Sokoke erdőséget, a kelet-afrikai partmenti erdőség legnagyobb, még védelem alatt álló területét: olaj- és gázkitermeléssel kapcsolatos szeizmológiai vizsgálatok.


Drágán túlhízott emberiség

2014. november 21. 8:16

Drágán túlhízott emberiség Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás - állapította meg egy amerikai kutatás, mely az elhízás legyőzésének stratégiáit is vizsgálta.

Anyagilag is megtérül a természeti értékek védelme

2014. november 21. 7:20

Anyagilag is megtérül a természeti értékek védelme A természeti világörökség helyszínei hozzájárulnak az emberei jólét, a gazdaság és a klímastabilitás fenntartásához - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új tanulmányából.


Nincs klímaváltozés? Ja, rekord októberünk volt

2014. november 20. 23:03

Nincs klímaváltozés? Ja, rekord októberünk volt Az idei október volt a legmelegebb az időjárási statisztikák 1880 óta íródó történetében - közölte ma az Amerikai Óceáni és Légköri Intézet (NOAA), ami szerint az év első tíz hónapjában mért átlaghőmérséklet is minden korábbi értéket felülmúl, így valószínűsíthető, hogy a 2014-es esztendő lesz az eddigi legmelegebb.

Éhhalál a jegesmacikra?

2014. november 19. 8:12

Éhhalál a jegesmacikra? A legfontosabb jegesmedve-állomány létszáma közel felére zuhant az elmúlt évtizedben – állapította meg egy új amerikai-kanadai tanulmány, mely szerint a drámai visszaesés a globális felmelegedéssel és a jégtáblák zsugorodásával magyarázható. Az adatok szerint dámai mértékben megnőtt az éhező és a haldokló kölykök aránya.


Kieszünk négy fajt?

2014. november 18. 21:34

Kieszünk négy fajt? Az ínyenceknek "köszönhetően" hamar lekerül a japán és hongkongi étlapokról a keleti kékúszójú tonhal, az amerikai angolna, a kínai gömbhal és a kínai kobra.

India napenergiában robbant

2014. november 16. 12:00

India napenergiában robbant Az energiaszektor fejlesztéséért is felelős miniszter szerint India a következő 8 évben olyan mértékben növelné telepített napenergia-kapacitását, mellyel csak a jelenleg toronymagasan listavezető Kína venné fel a versenyt. Mivel a hazai gyártókapacitások egyelőre szűkösek, így több külföldi panelgyártó is rendkívüli lehetőséget lát az indiai szolárpiacon.


Spanyol haditengerészet kontra Greenpeace

2014. november 16. 8:29

Spanyol haditengerészet kontra Greenpeace Félelmetes videót tett közzé a Greenpeace környezetvédő szervezet legutóbbi, a Kanári-szigetek közelében tartott akciójukról. A felvételen az látszik, hogy az aktivisták hajóit két hadicsónak majdnem felborítja, felökleli. Az aktivisták közül egy a vízbe esett, és a lába is eltört, mások könnyebben megsérültek.

Zöld jelzés az USA-t átszelő új olajvezetéknek

2014. november 15. 22:26

Zöld jelzés az USA-t átszelő új olajvezetéknek Megszavazta az amerikai képviselőház tegnap a Keystone XL kőolajvezeték északi szakaszának megépítését. Ha ezt a jövő héten a szenátus is jóváhagyja, akkor a környezetvédők által ellenzett törvénytervezet sorsa egyedül Barack Obama elnök döntésétől fog függeni.


További híreink

Az emberiség lábnyoma az űrből

2014. november 15. 21:34

Egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató a Bécsi Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely műholdfelvételeken mutatja meg az emberi tevékenység nyomait a Földön. Nézze meg, hogyan néz ki az űrből a világ legnagyobb gyémántbányája, Velence lagúnái vagy a Szahara eltűnő oázisai.

Amerika partjánál a fukusimai sugárzás

2014. november 15. 7:10

A fukusimai atomerőmű katasztrófája 2011 márciusában történt, ekkor nagy mennyiségű cézium-134 jutott a Csendes-óceánba. Már akkor féltek a szakértők, mi lesz, ha a sugárzás eléri Észak-Amerikát.


Bolívia kontra Mexikó – a sajtó kettős mércéje

2014. november 15. 4:08

Idén 4 újságírót gyilkoltak meg Mexikóban. A legutóbbit épp akkor, amikor rendszeres rádióműsora adását vezette. Tirado gyakran felszólalt annak a 800 családnak az érdekében, akiket egy vízerőmű építése miatt űztek el földjeikről. Teljesen nyíltan és elkötelezetten nekik követelt kárpótlást az éterben. Bátor kiállása végzetesnek bizonyult.

Új nemzeti parkkal védenének egy ritka oposszumot

2014. november 13. 20:43

Új nemzeti park létrehozásával védené a Leadbeater-oposszumokat Victoria állam területén, Ausztráliában David Attenborough és Jane Goodall.


Ködös amerikai és kínai ígéretek a CO2-kibocsátás csökkentésére

2014. november 13. 8:29

Kína először nevezett meg időpontot a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére azután, hogy Hszi Csin-ping elnök Pekingben tárgyalt Barack Obamával. Energiaforradalom van, kötelező érvény nincs.

Csalások a kínai napelemek behozatalánál?

2014. november 12. 10:44

Az Európai Bizottságnál kezdeményezett eljárást a ProSun szervezet annak kivizsgálására, hogy egyes kínai napelemgyártók megsértik-e az EU és Kína között tavaly kötött napelemes export- és árszabályozást.


A TV a legveszélyesebb, a telefon talán a legkevésbé mérgező

2014. november 12. 7:45

A felelős gyártók a mobilokból lassan tényleg kivonják az egészségre káros PVC-t és az égésgátlókat. A teljes elektronikai termékskála kockázatmentesítésében azonban a többiek az Apple után kullognak.

A korrupció Paks II-nél is biztonsági kockázat

2014. november 12. 7:10

A Roszatomnál politikai indítékokat sejtenek amögött, hogy az Egyesült Államokban a közelmúltban őrizetbe vették az orosz állami atomenergetikai konzorcium egyik leányvállalatának amerikai cégvezetőjét korrupció gyanújával. Bármi is a mostani eset tényleges oka, a Roszatom korrupciós ügyeinek könyvtárnyi irodalma van


Bomba megújuló a sóerőműből – még gyerekcipőben

2014. november 11. 12:20

A világ első ozmózis elvén működő erőműve már több mint 4 éve működik a norvégiai Tofte-ben, egy fjord torkolatában. A működtető energiakonszern arra törekszik, hogy növelje a most még minimális hatékonyságot, így állítva elő megújuló energiát a tengervíz és az édesvíz fizikai kölcsönhatásából.

Ez a tuti zöldrefestés

2014. november 11. 11:30

Minden idők egyik legszárazabb időjárása sújtja a kaliforniai kertvárosokat, ahol a vízkorlátozás miatt sárgul a pázsit. Ennek vetne véget a fodrászból lett vállalkozó, aki egyszerűen zöldre festi a gyepet.


Giga erdőírtás Brazíliában

2014. november 11. 10:57

Drasztikusan megnövekedett az Amazonas-menti brazil esőerdők kitermelésének mértéke az elmúlt hónapokban.
Csak augusztusban és szeptemberben összesen 1626 négyzetkilométer erdőt vágtak ki, 122 százalékkal többet, mint 2013 azonos időszakában.

Az ENSZ is a kis léptékű mezőgazdaságot ajánlja

2014. november 8. 8:26

A modern mezőgazdasági módszerek nem képesek már kielégíteni a világ élelmiszer-szükségletét. Az ökológiai módszerek segíthetnek a világméretű éhezés és alultápláltság megállításában a szakértők szerint.


Én a krokodilokkal vagyok

2014. november 8. 7:22

Talán kevesen gondolnák, hogy egy kiterjedt mocsárban, ahol önfeledten élnek és szaporodnak a krokodilok, ott nekünk, embereknek is lehet keresnivalónk.

Visszatértek a fukusimai lazacok

2014. november 7. 13:49

Visszatért a Fukusimához közeli folyóba azoknak a lazacoknak egy része, amelyeket valószínűleg 2011-ben, a hatalmas erejű földrengés és szökőár, valamint a természeti katasztrófa által az atomerőműben okozott pusztítás évében engedtek útjukra.


Öregedő emberiség

2014. november 7. 12:26

Egyre több a hatvan év feletti ember a világon: számuk a jelenlegi 841 millióról kétmilliárd fölé emelkedhet 2050-ig - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az elöregedésről szóló tanulmányában.

Újraindul két japán atomreaktor

2014. november 7. 12:05

A délnyugat-japán Kagosima prefektúra kormányzója engedélyezte két nukleáris reaktor újraindítását, amelyek elsőként felelnek meg a 2011-es fukusimai baleset óta szigorított előírásoknak.


Megoldás a zéró üvegházgáz kibocsátás

2014. november 4. 10:14

Nullára kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását az évszázad végére, hogy a visszafordíthatatlan károkat megelőzzük. Megjelent az IPCC, az ENSZ támogatásával működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület összegző jelentése.

Megúsztunk 2 millió bőrdaganatot

2014. november 3. 8:44

27 évvel azután, hogy beszüntették az ózonkárosító anyagok gyártását és forgalmazását, még mindig Észak-Amerika méretű az antarktiszi ózonlyuk kiterjedése – jelentette a NASA méréseire hivatkozva a usanews.net portál.


Gazdag hülye szénnel fűt

2014. november 3. 7:38

Ausztrália 30 éven át élen járt a megújuló energiaforrások fejlesztésében. Most, hogy tökéletesítették a napelemgyártás technológiáját, a miniszterelnök úgy döntött, ideje felturbózni a széntermelést. Az időzítés is katasztrofális volt, de a döntés más szempontok miatt is érthetetlen.

Az FBI letartóztatta a Rosatom amerikai leányának vezérét

2014. november 3. 6:02

Az Egyesült Államok bejelentése után az orosz nagykövetség is megerősítette, hogy Vadim Mikerint, a TENAM Corporation vezérét összeesküvés és korrupció gyanúja miatt Washington külvárosában letartóztatta az FBI.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés