Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A napelemes jövő kulcsa a perovszkit

2016. október 26. 22:13

A napelemes jövő kulcsa a perovszkit Felejtsük el a szilíciumot! A perovszkit napelemek gyártási költsége ötöde a manapság alkalmazottaknak, a fejlesztői nagyon közel kerültek a tömeggyártáshoz szükséges paraméterekhez.

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott!

2016. október 26. 21:41

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott! Ma már több a megújulós kapacitás, mint a szénerőműveké. Az atomerőművek globális kapacitása pedig mindkettőnél jóval kisebb. A rohamos fejlődés főleg az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergiának köszönhető. Eközben a hazai szélenergia-kapacitást 2006 óta 330 MW-ban stagnál. Nemrég Áder János küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a szélenergiát itthon gyakorlatilag ellehetetlenítő újabb törvényjavaslatot.


Az autóipar történetének csúcskártérítését fizeti a VW

2016. október 26. 8:14

Az autóipar történetének csúcskártérítését fizeti a VW Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után. Tegnap egy szövetségi bíró 14,7 milliárd dollár kártérítést állapított meg.

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában

2016. október 25. 11:40

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában Kina is felpörgeti a nonstop naperőművi kapacitását. Rákapcsolták az áramhálózatra az ország első sóolvadékos naperőművét - jelentette be a kivitelező vállalat. Nevadában Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a világ legnagyobb naperőműve - az atomnál olcsóbban.


Nemzedékeken át a küszöbérték fölött marad a CO2 globális légköri átlagkoncentrációja

2016. október 24. 23:17

Nemzedékeken át a küszöbérték fölött marad a CO2 globális légköri átlagkoncentrációja Tavaly mutatott először 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó értéket a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja egész éven keresztül - derül ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint nemzedékeken keresztül küszöbérték felett maradnak a mutatók.

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

2016. október 24. 18:58

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk A világ legnagyobb napenergia projektje nonstop elektromos áram biztosítására lesz képes, ami 1 millió amerikai lakos energiaellátását fogja fedezni. Olcsóbban, mint az atom. Na erre mit lépne a fideszes zseni: L. Simon László?


Óriásit bukott Rio az olimpiával. Kell nekünk ötkarikás pénznyelő?

2016. október 24. 11:53

Óriásit bukott Rio az olimpiával. Kell nekünk ötkarikás pénznyelő? Gazdasági előnyök helyett 10 milliárd dollárt bukhatott Rio az idei olimpiával, ami még inkább a csőd felé lökte a Standard & Poor’s által már a záróünnepség után jelentősen leminősített várost. Annak ellenére, hogy Rio júniusban gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban - írta a Világgazdaság.

Vajon a Monsanto tárgyalás élhetőbb táplálékrendszert hozhat?

2016. október 22. 17:12

Vajon a Monsanto tárgyalás élhetőbb táplálékrendszert hozhat? A 2016. október 14-16.-i hétvégén gazdálkodók, tudósok és aktivisták gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy a Hágai Nemzetközi „Monsanto Népgyűlélen” kimutassák az ipari mezőgazdálkodást támogató giga vállalat okozta ártalmakat.


Annyi a CETA-nak?

2016. október 22. 8:31

Annyi a CETA-nak? A kanadai kereskedelmi miniszter szerint nem jön létre a Kanada és az EU között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás, a CETA. Azért még megy a lobbizás, hiszen sokaknak ez óriási érdek, nagy pénz.

Aranyáron a lítium - egyre több akku kell

2016. október 21. 20:13

Aranyáron a lítium - egyre több akku kell Az elmúlt évben megháromszorozódott az akkumulátorok alapanyagának, a lítiumnak az ára, most pedig újabb, minden eddiginél nagyobb Tesla-gyár épül, ami szintén felfelé hajthatja az árakat. A Magyar Nemzet utánakérdezett, mi is a helyzet ezen a téren és hogyan érinti a mi mindennapi életünket.


További híreink

Bosszuból és sok pénzért ölik a hópárducokat

2016. október 21. 19:14

Évente több száz hópárduccal végeznek az orvvadászok és a jószágaik elragadásáért bosszút álló állattenyésztők Ázsiában - derült ki a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat friss jelentéséből.

Győzött a WWF! Belize ma leállíttatta a mélytengeri olajfúrást

2016. október 21. 15:26

A WWF hálózatán keresztül ezekben a percekben érkezett meg a híre annak, hogy a két nappal ezelőtt indított petíciós kampánynak köszönhetően Belize kormánya ma bejelentette, hogy egyelőre felgüggeszti a szeizmikus tesztelés előkészítését a tengeri világörökségi helyszín közelében.


Még az idén 2 millió elektromos autó lesz az utakon

2016. október 20. 22:56

Az alacsony olajárak ellenére az elektromos járművek (EV) világszerte terjedőben vannak. Az e-autópiac tízszer gyorsabban növekszik, mint a koszos, benzines megfelelője. A legfrissebb piaci adatok szerint 2016 végére több mint 2 millió elektromos autó várható az utakon.

Meglepő afrikai halálstatisztika

2016. október 20. 21:19

Kutatók egy csoportja először kísérelte meg felmérni a légszennyezés hatását a kontinensen. Az eredmények megdöbbentőek.


A világ legnagyobb tetőkertje

2016. október 20. 20:48

A Guinness World Records a közép Dél-Koreai Sedzsong kormányzati épület-együttesének tetőtéri kertjét ismerte el a világ eddigi legnagyobbjaként – közölték kormányzati tisztviselők.

Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla

2016. október 20. 19:19

Természetvédelmi szakemberek először vették szemügyre, hogyan hatott a faj populációs egyedszámára a kongói polgárháború. Eredményeik zord jövőt vetítenek előre a főemlősnek.


Tovább pusztulnak a titicaca-tavi herezacskó békák

2016. október 20. 14:37

Peru környezetvédelmi ügynöksége vizsgálatot indított, hogy milyen okok vezettek 10 ezer béka elhullásához, amelyek tetemére az ország déli részén egy folyóban leltek rá. Egy zöldszervezet a hatóságokat okolja, mondván, figyelmen kívül hagyták érveiket a régióba telepített szennyvízfeldolgozó kapcsán.

Ma olajfúrás indulhat a veszélyeztetett világörökségi helyszín közelében

2016. október 20. 5:13

A Karib-tenger partján fekvő Belize bejelentette szándékát, miszerint tengeri területein olajfúrásokat kezd. A WWF és partnerei arra figyelmeztetnek, hogy a mélytengeri olajtartalékok felkutatását szolgáló szeizmikus tesztelés, ami már ma megkezdődne, felbecsülhetetlen károkat okozna a tengeri élővilág és az itt élő emberek számára.


Olajcsúcs után zöldáramcsúcs?

2016. október 19. 6:27

Elképesztő fordulat jön áramfronton. Az emberiség egy főre eső energiafogyasztása valamikor a következő évtizedben elérheti a csúcsát és 2060-ra a zöldenergia előretörésének köszönhetően az elektromos energia lesz a társadalmak fő energiaforrása.

Új-Zélandnál tejfehérré vált az óceán

2016. október 19. 6:03

A wellingtoni Victoria Egyetem kutatói szerint az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás azt sugallja, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra.


A tudósoknak kevés a beleszólása a városok jövőjébe

2016. október 18. 23:08

A következő 30 évben több városi terület fog épülni, mint eddig valaha. A gyarapodó települések infrastruktúra, étel, energia, víz és lakóhely igényei pedig növekednek. A városok jósolt ütemű növekedésével már elérnénk a 2015-ös párizsi klímaegyezményben meghatározott felmelegedési határt.

Szijjártó fogja a CETA-t véglegesíteni

2016. október 18. 9:41

Felhatalmazta a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének - a megerősítés fenntartásával történő - végleges megállapítására - derül ki a Magyar Közlönyben tegnap megjelent kormányhatározatból.


Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

2016. október 17. 23:28

Az élelmiszertermelő rendszerünk romokban hever, mely a biodiverzitás jelentős csökkenéséből is látszik. A problémára a választ nem az egyre inkább domináns cégek által kínált vegyszeres megoldások adják. A legtöbb farmer a világon 6 piacot uraló céghez fordul, hogy beszerezze a gazdálkodásához szükséges mezőgazdasági vegyszereket és magokat.

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

2016. október 17. 19:13

A Global Wind Energy Council vezetője kiszámolta, hogy hány szélerőműre lenne szükség a világ teljes jelenlegi energiafogyasztásának fedezésére. Újabb pofon az atomlobbinak.


A Volkswagen dízelbotránya miatt az autógyárak nagyobb motorok fejlesztésébe fogtak

2016. október 17. 18:28

Nagyobb motorokkal reagálnak az autógyárak a szigorodó emissziós tesztekre. Szakértők szerint a szigorodó tesztek megszüntetik az 1,5 liter lökettérfogatnál kisebb dízel és 1,2 liternél kisebb benzinmotorok létjogosultságát. Ez viszont kedvez az elektromos és hibrid autók bevezetésének.

2016-os pálmaolaj jelentés

2016. október 17. 11:30

A WWF szeptemberben publikált pálmaolaj jelentése összesen 137 vállalatot vizsgált, amelyek közül 94 már a 2013-as jelentésben is szerepelt. Ők vállalták, hogy 2015-re 100%-ban áttérnek a minősített, fenntartható pálmaolaj használatára. Több mint kétharmaduk elérte a célkitűzése minimum 90%-át, míg számos ismert márka a kitűzött cél felét sem érte el. A 94-ből 75 vállalat mutatott előrelépést fejlődést, így kijelenthetjük, még mindig természetromboló pálmaolajat használunk.


Az ígéretek mellett tengernyi pénz kellene a párizsi vállalások betartásához

2016. október 16. 8:32

A szegény országok gyors eredményeket várnak a Párizsi klímaegyezmény életbelépésétől, hogy a végzetes felmelegedés megfékezhető legyen. A Párizsi klímaegyezmény ratifikálása után a fejlődő országok figyelmeztettek, az eddig lekötött pénz még mindig kevés ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a várható tengerszint növekedéshez.

A vallonok beintettek a CETA-nak

2016. október 15. 15:37

Elutasította az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje.


Ön is fizeti a második Csernobilt

2016. október 15. 14:42

Riasztó hírek érkeznek az ukrajnai atomerőművekről. Mi a felelőssége ebben a helyzetben Magyarországnak? Exkluzív interjút adott az Alfahírnek Yury Urbansky, a hazánkba látogató független atomerőmű szakértő, akinek célja, hogy tájékoztassa Európát az ukrán atomerőművek helyzetéről, egy olyan ketyegő bombáról, ami valóban átformálhatja kontinensünk térképét.

A Monsanto emberiség elleni bűncselekmény miatt áll népgyűlés elé Hágában

2016. október 13. 23:03

Október 14-16 között Hágában kezdődik a mezőgazdasági vegyi óriás Monsanto társadalmi felelősségre vonása emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés