Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A nagy indiai–amerikai légkondi együttműködés

2015. január 26. 22:35

A nagy indiai–amerikai légkondi együttműködés Narendra Modi indiai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök tegnap megegyezett abban, hogy a 2014 szeptemberi halogénezett fluorozott szénhidrogének csökkentéséről szóló megállapodásukra építve, idén konkrét lépéseket tesznek a Montreáli Jegyzőkönyvet illetően.

Szabályoznák az égbe temetkezést

2015. január 24. 21:10

Szabályoznák az égbe temetkezést A jövőben törvény szabályozza majd a tibeti autonóm területen az égbe temetést, a tibetiek és mongolok hagyományos temetkezési formáját.


Így csinálj hülyét az ellenségből

2015. január 24. 12:49

Így csinálj hülyét az ellenségből Napjainkra az álarc fogalma összefonódott a karneválok, maszkabálok, fesztiválok, vallási események inkognitót nyújtó kellékével. Pedig az állatvilág képviselői a ragadozók elleni védekezésben már jóval előttünk elkezdték kihasználni az arcutánzatok riasztó hatását.

A borneói állatfajok fele eltűnhet

2015. január 23. 23:43

A borneói állatfajok fele eltűnhet A klímaváltozás és a fakitermelés miatt a jövőben a Borneó szigetén élő állatok csaknem fele elveszítheti életterét. Új természetvédelmi területekre van szükség egy nemzetközi kutatócsoportnak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint.


Jöhet a környezetbarát öntisztuló fém

2015. január 23. 7:48

Jöhet a környezetbarát öntisztuló fém Víztaszító, öntisztuló fémfelületet állítottak elő nagy energiájú lézerimpulzusokkal amerikai kutatók. Az eljárást hasznosíthatják a napelemgyártásban és a rozsdamentes fémek előállításában is.

Elviszi a szmog a füstölt szalonnát

2015. január 23. 6:36

Elviszi a szmog a füstölt szalonnát Környezetvédelmi okok miatt befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a 32 milliós délnyugat-kínai Csungking város területén. Tűzifa helyett gáz vagy villany várja a csirkéket is. Szájmaszkos élet– Greenpeace film a szmogban élő kínaiakról.


Egyre több medúza bomba ketyeg

2015. január 22. 21:27

Egyre több medúza bomba ketyeg A tengert romboló emberi tevékenység lehet a medúzák elszaporodásának oka. Egyre gyakoribb a medúzainvázió - a zselésnek tűnő állatok meglepően sok kárt okoznak a tengerparti ipari üzemekben illetve haltartásokban. Leállt már atomerőmű is miattuk, a japán halászoknak évi 252 millió dolláros kárt okoznak.

Magyarok kulcsszerepben a biodiverzitás megőrzésének globális porondján

2015. január 22. 17:13

Magyarok kulcsszerepben a biodiverzitás megőrzésének globális porondján A jövőben az IPBES által kidolgozott, a természet és társadalom közötti kölcsönhatásokat leíró egyszerű fogalmi rendszer segíthet a biodiverzitás felmérésében. Ez a fogalmi rendszer annyiban több a korábbiaknál, hogy különböző tudományterületeket és ún. tudásrendszereket is magába foglal. Ezáltal újszerű gondolkodásra késztet, amely új felfedezésekre vezethet.


Halbölcső metrókocsik

2015. január 21. 22:00

Halbölcső metrókocsik Újrahasznosítás helyett a kiszuperált metrókocsikat a tengerbe lökik Amerikában, hogy mesterséges zátonyokat alakítsanak ki belőlük. Már 2500 fölött tartanak.

Magyar WWF szakember lesz az ENSZ éghajlatváltozási főtitkárhelyettese

2015. január 20. 9:22

Magyar WWF szakember lesz az ENSZ éghajlatváltozási főtitkárhelyettese Ahogyan arról a sajtó beszámolt, a WWF megbízott természetvédelmi igazgatója, Pásztor János Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felkérésére február 1-étől az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyettese lesz. Ez a változás egyszerre mérföldkő Pásztor János WWF-nél betöltött szerepében, az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiájában, és a nemzetközi természetvédelem jövőjét illető magyar szerepvállalásban.


További híreink

Gördülő áramszünet és atomerőmű leállás

2015. január 20. 8:46

Brazília több pontján korlátozni kényszerültek, néhány helyen pedig teljesen le is állították a szolgáltatók az áramellátást, amely rendkívüli mértékben megnövekedett a nyári hőség miatt.

Pörög a Szuezi-csatorna bővítése

2015. január 18. 20:38

Először engedték Egyiptomban a nemzetközi sajtó munkatársait az épülő új Szuezi-csatorna közelébe, amelyet a tervek szerint idén augusztusban nyitnak meg a tengeri forgalom előtt.


Íme az új magyar klímaügyi ENSZ-főnök

2015. január 18. 15:29

Magyarország az utóbbi időben, és főleg a riói klímakonferencia óta nagyon komoly munkával járult hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fenntartható fejlődés megteremtése területén - közölte ma Pásztor János, a WWF politikai és tudományos igazgatója, akit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár február 1-jével klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettessé nevezett ki.

Pásztor János lett az ENSZ klímaváltozás ügyi főtitkár-helyettese

2015. január 17. 9:49

Tegnap New Yorkban személyesen Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára jelentette be, hogy a magyar Pásztor Jánost nevezte ki az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesévé.


Madártoll ujjlenyomattal a vadorzók ellen

2015. január 16. 9:27

Tudományos áttörést jelentett be egy brit kutatócsoport a vadorzók elleni harcban: egy új eljárás segítségével ujjlenyomatot tudtak venni ragadozó madarak tollairól.

Akkumulátorok következő generációja

2015. január 16. 8:21

Az egyre több elektromos kütyü, és a robbanás előtt álló e-autózás miatt nő az akkumulátor igény. Jelenleg a lítium-ion és a fém-hidrid akkuk a legkorszerűbbek, viszont a lítium mennyisége korlátozott. Hát akkor váltsuk le a jóval olcsóbb magnéziumra!


Harc a pompás királylepkékért és a génpiszkált gabonák ellen

2015. január 14. 16:19

Komoly agrárpolitikai kontra zöldpolitikai vitákat vált ki az amerikai kontinensen egyetlen lepkefaj. A csodálatosan nagy és színes pompás királylepke hernyóinak egyetlen tápláléka ugyanis épp az a selyemkóró, amely ellen rezisztensé tették a génmódosított gabonafajtákat, így a lepkék táplálék nélkül maradtak. A génpiszkált növények elterjedése miatt a lepkék állománya 90 százalékkal csökkent.

A jegesmedvék is elvándorolnak

2015. január 14. 15:00

A jegesmedvék egyes populációi lassanként az északnyugati átjáró felé vándorolnak, mert ott tovább marad meg az északi-sarkvidéki jég - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely szerint az állatok éghajlat-változással összefüggő elvándorlása folytatódik.


Növekvő tömeges pusztulások

2015. január 14. 13:05

727 tanulmány adatait elemezve kiderült, hogy az utóbbi 75 évben többször jelentkeztek gyors, katasztrofális tömeges pusztulások az állatoknál. Különösen érintettek a madarak, halak és tengeri gerincesek.

Csak mert olcsó, nem lesz több az olaj

2015. január 14. 12:04

Az elektromos autó létrejötte leginkább az okostelefonok megjelenéséhez hasonlítható. Az olcsó olajár ellenére célunk az, hogy a lehető legtöbb villanyautót vigyük az utakra - mondják a gyártók.


Az ökomezőgazdaság jobban teljesíthet

2015. január 13. 9:59

A világ legrégibb és legelismertebb tudományos társasága, a Royal Society jelentetett meg egy tanulmányt, mely a az ökológiai gazdálkodásból és a konvencionális mezőgazdaságból származó termés hozamok közötti, az eddiginél sokkal csekélyebb különbségről szól.

Kínában nem nagyon kell a második gyerek

2015. január 12. 10:51

Eddig egymillió kínai házaspár jelezte, hogy élni kíván a második gyermek vállalását lehetővé tevő kedvezménnyel, miután a világ legnépesebb országában tavaly ismét enyhítettek a több mint három évtizedes korlátozó politikán.


Az e-autónak betesz az olcsó olaj

2015. január 10. 15:35

A német autógyártók képviseleti szerve, a VDA elnöke szerint az üzemanyagárak csökkenése megnehezíti az elektromos autók értékesítését. Az elektromos töltőállomások számát 2 éven belül meg kellene duplázni.

Mindennapi szemétségeink meglepő fordulatokkal

2015. január 10. 8:55

Piknikezel az erdőben egy tisztáson, és eldobsz egy műanyag palackot. Mi történik? Semmi. Mi történne? Majd lebomlik! Most pedig nézzük ugyanezt a jelenetet kedves bolygónk szemszögéből!


Mennyi fosszilis energiaforrást lehet kiaknázni?

2015. január 10. 8:10

Egy új brit tanulmány szerint a kőolaj, a földgáz és a szén nagy részét a föld mélyén kellene hagyni a globális felmelegedés megállítása érdekében. A most rendelkezésre álló fosszilis energiaforrások felhasználása a mintegy 3000 gigatonna emissziót hozna létre.

Valószínűleg a tavalyi volt a legmelegebb év

2015. január 9. 13:05

Friss elemzések szerint Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínűleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerintük régiónkban az átlagosnál is nagyobb mértékű melegedés figyelhető meg.


Az USA megmérgezné az uniós bioélelmiszer piacot

2015. január 9. 12:35

Több mint 1,2 millió aláírás a „trójai” egyezmények ellen. Kanadának már 171,5 millió dollárjába került az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény. Egy független gazdasági elemzés szerint a TTIP Európában 600 ezer munkahely megszűnéséhez, valamint a gazdaság visszaeséshez vezethet. Az amerikai CIEL tanulmánya szerint a TTIP a növényvédő szerek felhasználásának növekedését vonja maga után, és veszélybe sodorja az évente több tízmilliárd dolláros forgalmat jelentő bioélelmiszerek ágazatát.

Rekord napelemcella hatékonyság

2015. január 9. 8:50

Világrekordnak számító, több mint 40 százalékos hatékonyságot sikerült nemrég elérniük ausztrál kutatóknak saját fejlesztésű napenergia-rendszerükkel.


Nemzetközi kongresszus a természeti értékek megmentéséért

2015. január 8. 18:04

Kutatók, természetvédő szakemberek és független természetvédelmi szervezetek részvételével rendezik meg idén augusztus 2. és 6. között a 4. Európai Természetvédelmi Biológiai Kongresszust, amely egyben a 27. világszintű konferenciának számít ebben a témakörben.

Új utakon villanyoz a BMW

2015. január 8. 15:48

A január 6-9. között zajló Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon (CES) a BMW a 360° ELECTRIC portfólió újabb innovatív termékét leplezi le: a BMW i otthoni töltési hálózatot. Ez az elektromos és plug-in hibrid BMW modellek otthoni töltésére szolgáló úttörő megoldás a BMW által 2014 tavaszán már bemutatott okos otthoni töltőrendszer, a BMW i Wallbox Pro alapjaira épül.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés