Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Madármentő póktrükk

2014. október 1. 6:35

Madármentő póktrükk Éves szinten akár 1 milliárdra is becsülhető azoknak a madaraknak a száma, melyek üvegfelületnek csapódva pusztulnak el világszerte. Így az ablaknak ütközés az egyik legjelentősebb civilizációs veszélyforrás, ami különösen a kis és közepes termetű vonuló és kóborló madárfajokat érinti.

Zöld cement?

2014. szeptember 30. 9:05

Zöld cement? A beton nem csak a világ egyik leggyakrabban használt építőanyaga, de a magas szén-dioxid-kibocsátáshoz is jelentős mértékben hozzájárul. Az MIT tudósai most rájöttek, hogy ha kicsit megváltoztatják a a betonkeveréshez felhasznált anyagok arányát, akkor ez a környezetszennyező mellékhatás kevesebb mint felére csökkenthető.


A vadállatok fele elpusztult, ölbe tett kezekkel néz a világ

2014. szeptember 30. 7:32

A vadállatok fele elpusztult, ölbe tett kezekkel néz a világ A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A most nyilvánosságra hozott jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez. Összefoglaló a riportból.

Csalóka gyári fogyasztási adatok

2014. szeptember 28. 21:41

Csalóka gyári fogyasztási adatok Rekordszintre nőtt a különbség a gépjárművek tényleges és a gyártók által megadott üzemanyag-fogyasztása között. A járművek átlagosan 38 %-kal fogyasztottak ténylegesen többet a gyártók által megadott értéknél. A különbség egy évvel korábban 30 %, tíz éve 10 % volt.


Felpörög az energiapiaci árverseny

2014. szeptember 27. 11:49

Felpörög az energiapiaci árverseny A nap és a szélenergia már árban is lenyomja a hagyományos erőműveket - bizonyítja a Lazard tanácsadócég költségelemzése. A "Kiegyenlített Energiaár Elemzés"-t 2008 óta készítik el évente, mely a konvencionális és alternatív energiaforrások költségigényét hasonlítja össze.

Újabb globális erdővédelemi próbálkozás

2014. szeptember 27. 8:51

Újabb globális erdővédelemi próbálkozás Jelentős anyagi támogatást kapnak azok a szegény országok, amelyek vállalják az erdőirtás gyakorlatának beszüntetését - jelentette be a brit kormány az ENSZ keddi nemzetközi klíma-csúcsértekezletén New Yorkban, amelyen több mint harminc ország és negyven vállalat írta alá az erdők védelméről szóló nyilatkozatot.


Nem indítják újra Fukusima 2-t

2014. szeptember 27. 8:40

Nem indítják újra Fukusima 2-t A helyi lakosság érzelmeire való tekintettel nem indítják újra a Fukusima Kettes (Fukushima Daini) atomerőművet Japánban. Az erőmű nem szenvedett komoly sérüléseket a 2011. márciusi földrengésben és szökőárban.

Áder szerint a 25. órában járunk

2014. szeptember 26. 8:59

Áder szerint a 25. órában járunk Áder János szerint a jövő évi párizsi klímacsúcs hasonlóan sikeres lehetne a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításában, mint amilyen az 1987-es montreali volt az ózonpajzs-károsító gázok tekintetében, ha az ENSZ tagállamai mindent megtesznek ezért. A köztársasági elnök erről tegnap a világszervezet közgyűlésének általános vitájában beszélt.


Hatalmas védett területek a Csendes-óceánon

2014. szeptember 26. 7:21

Hatalmas védett területek a Csendes-óceánon A világ legnagyobb védett tengeri területét alakítják ki a Csendes-óceánon: a sérülékeny víz alatti élet megóvása érdekében a mintegy 1,3 millió négyzetkilométernyi területen megtiltják a bányászatot és erősen korlátozzák a halászatot.

Újabb látszat összeülés a klímáért?

2014. szeptember 24. 6:39

Újabb látszat összeülés a klímáért? ENSZ-klímacsúcs kezdődött New Yorkban: a cél a 2015-ös párizsi klímakonferencia és egy új globális klímaegyezmény előkészítése lenne, ám félő, hogy a találkozó eredménytelen iszapbirkózásba süllyed. Magyarországot Áder János államfő képviseli, a magas szintű jelenlét ellenére azonban hazánk a klímaügyről „tudomást sem vevő" államok közé tartozik.


További híreink

Rockefeller vált, Orbán nem

2014. szeptember 23. 20:15

Pálfordulás a Rockefeller-birodalomban – kőolajról szélenergiára váltanak. A paksi atomerőmű-projektben hívő Orbán-kormány a szélerőművekben nem hisz.

Kína leelőzte az EU-t légszennyezésben is

2014. szeptember 22. 23:02

A Global Carbon Project adatai szerint az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátásban Kína már lehagyta az Európai Uniót.


Piszkos arany - tiszta arany?

2014. szeptember 22. 19:10

A bányászat világszerte pusztító hatással bír az ökoszisztémára. Van-e remény a láthatáron? Jelenleg közel 1.800 követője van annak a globális kampánynak, amit civilek kezdeményeztek „No Dirty Gold” néven.

Százezres klímamenet politikusokkal, celebekkel

2014. szeptember 22. 6:39

Több tízezren vonultak fel New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapján. A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében. Budapesten kb. 200 demonstráló volt.


Klímavédő lett a riói Jézus

2014. szeptember 21. 8:12

Ma találkoznak a világ vezetői az ENSZ klímakonferencián, megbeszélendő, hogy hogyan lassítsák a globális felmelegedés folyamatát. Ban Ki-moon egységes fellépésre hívja az országokat, a téma fontosságát azonban nem minden vezető veszi komolyan. Brazíliában fényjátékkal hívták fel a figyelmet a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodás megváltoztatására.

Jókedvű tekerés

2014. szeptember 20. 13:30

Javul a közérzete annak, aki kocsi helyett gyalog vagy biciklivel jár munkába. Könnyebben koncentrálnak, kevesebb stresszről számolnak be, mint azok, akik autót vezetve ingáznak – derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú angol kutatásból.


Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban

2014. szeptember 17. 22:38

Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny

2014. szeptember 16. 22:57

Az ausztrál partokhoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag – erre figyelmeztetnek egy új tanulmányban, amely szerint a műanyagszennyezés komoly fenyegetést jelent a helyi vadvilágra.


Vészesen fogy az Északi-sark jege

2014. szeptember 16. 22:41

Az 1980-as években nyaranta még nyolcmillió négyzetkilométeres jégtakaró fedte az Északi-sarkot. Idén nyáron körülbelül ötmillió négyzetkilométeresre zsugorodott az Északi-sark jege.

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is

2014. szeptember 16. 9:11

Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.


Japán első atomenergia nélküli éve

2014. szeptember 16. 8:02

Japán különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – 50 év óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Íme az első személyzet nélküli bolt

2014. szeptember 16. 6:47

Automatákkal felszerelt, személyzetet egyáltalán nem igénylő szupermarket nyílt Északkelet-Kínában, a Csingtao városában – írja az MTI a sina.comra hivatkozva.


Felmelegedés végezhet a madárfajok felével

2014. szeptember 15. 9:16

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik.

Az óceán esőerdejében forgat Attenborough

2014. szeptember 15. 9:03

Sir David Attenborough brit természettudós visszatér az ausztrál Nagy-korallzátonyhoz, hogy új sorozatot készítsen a BBC One számára.


New York komposztáló szigetekben gondolkozik

2014. szeptember 15. 6:35

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a “zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. 10 mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a hulladék-feldolgozó rendszer.

Kivágják a Föld tüdejét

2014. szeptember 14. 10:50

2000 és 2012 között minden percben nagyjából öt futballpályányi területről irtottak ki illegálisan trópusi esőerdőt – ez a megdöbbentő adat a Forest Trends nevű amerikai székhelyű, nem kormányzati szervezet jelentésében olvasható.


Történelmi döntés a cápákért

2014. szeptember 13. 12:46

Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.

Már csak ez hiányzott a jóléthez

2014. szeptember 13. 7:17

Jövőre már a mosogatógépbe is képes lesz bepakolni az a harmadik generációs robot, amelyet a birminghami brit tudományos fesztiválon mutattak be fejlesztői. Megy egy felesleges energiafaló kütyü.


Mégis több mauritiusi viharmadár a korábban becsültnél?

2014. szeptember 12. 9:28

Talán a legtitokzatosabb és legvédettebb madarak egyikéről, a mauritiusi viharmadárról sikerült értékes információkat gyűjteni annak az expedíciónak, amely a képen látható fantasztikus fotót is készítette a Reunion-szigetnél.

Szabad az út a Monsantonak? Kuss a polgároknak

2014. szeptember 12. 6:10

Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés