Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Lebontják a fukusimai védőburkolatot

2014. október 22. 11:24

Lebontják a fukusimai védőburkolatot Műanyag borítja a fukusimai atomerőmű egyes blokkjának épületét. Az üzemeltető a borítás eltávolításán dolgozik a súlyosan sérült reaktorépületnél. A teljes lebontás még 25-35 év.

Máté Bence ismét tarolt

2014. október 22. 10:16

Máté Bence ismét tarolt Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját. Ő az első magyar, aki a legjobb lett ebben a kategóriában. Képeit korábban már négy alkalommal is díjazták a rangos pályázaton, amely idén ünnepli 50. évfordulóját.


Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás

2014. október 21. 6:30

Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb jelentése. Sokat nyerhetnénk azzal, ha ugyanúgy költenénk a hatékonyságra, mint az energia előállítására.

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás

2014. október 19. 10:55

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.


Miattunk lett gyilkos a bőregér

2014. október 19. 8:18

Miattunk lett gyilkos a bőregér Több mint ötezer áldozat, egy térség válsága és félelem az egész világon – nem kis teljesítmény ez egy parányi állat részéről. Pedig ma már biztosan tudjuk, hogy minden idők legnagyobb ebolajárványát egy denevér indította el. Először egy kétéves kisfiú és az édesanyja fertőződött meg. Temetésükön tucatnyian betegedtek meg, és a vírus elszabadult.

Glifozát a globális méreg

2014. október 17. 19:50

Glifozát a globális méreg Egy magyar laboratórium eredményei is megerősítették azokat az európai tapasztalatokat, amelyek szerint a glifozát nevű gyomirtó annyira elterjedt a Földön, hogy ma már az egész felszínt beborítja. A Wessling Hungary Kft. a magyarországi biotermékekben gyakran a határérték felett mérte a gyomirtószert. Emellett az is érdekes, hogy a glifozát és a GMO-k terjedése között arányosság figyelhető meg.


Drága a szélenergia? Nem! Az atomnál is olcsóbb

2014. október 17. 16:08

Drága a szélenergia? Nem! Az atomnál is olcsóbb A szélturbinával termelt áram messze olcsóbb, mint szén- vagy gázerőművekkel előállítva egy friss összehasonlító energiapiaci elemzés szerint. Európában történelmi hagyomány nem beárazni az áramtermelés például egészségügyi hatásait.

A pihenés paradicsomának szemét oldala

2014. október 17. 15:26

A pihenés paradicsomának szemét oldala A türkiz tengerről, a luxus apartmanokról és a fantasztikus strandokról készült maldív –szigeteki fényképeket mindenki szívesen nézegeti, hiszen annyira csodálatosak és egy életre szóló nyaralásra hívnak. Naponta 400 tonna hulladék termelődik, egy turista napi kb. 3,5 kilogramm szemetet "állít elő". Ami a katalógusokból kimarad: szeméthegyek a Maldív-szigetek egyes részein.


Egyre többen éheznek

2014. október 16. 8:51

Egyre többen éheznek Nap mint nap 805 millió ember éhezik világszerte, nagyon aggasztó, hogy mellettük 2 milliárd ember szenved az úgynevezett rejtett éhezéstől – derül ki a német NGO Welthungerhilfe legfrissebb jelentéséből.

Helikopteres teveirtás

2014. október 15. 21:40

Helikopteres teveirtás Először igazolták, hogy igenis emberséges módszer helikopterről gyéríteni a túlszaporodott ausztrál teveállományt.


További híreink

Putyin tigrise csirkeólban garázdálkodott

2014. október 15. 16:28

Öt csirkét is befalt egy gazda udvarán az a szibériai tigris, amelyet még a nyár elején Vlagyimir Putyin orosz elnök engedett szabadon, és most az északkelet-kínai vadászmezőkön kóborol - jelentette ma a Hszinhua kínai hírügynökség.

Súlyosan ráfizetünk a dugókra

2014. október 15. 8:56

Dollár-százmilliárdokban mérhető veszteségeket fognak okozni a legfejlettebb ipari gazdaságoknak a közúti közlekedési torlódások a következő 15 évben - jósolták londoni pénzügyi elemzők egy most ismertetett átfogó tanulmányukban.


Rekordszinten a tengerszint

2014. október 14. 20:18

Ausztrál tudósok szerint az elmúlt évszázad során nagyobb mértékben emelkedett a globális tengerszint, mint az elmúlt hatezer év bármely hasonló hosszúságú időszakában. A békét is veszélyezteti az éghajlatváltozás

Vegyszer helyett pókkal a malária ellen

2014. október 14. 10:08

Egy új kutatás szerint a malajziai ugrópók lehet a malária elleni harc legújabb fegyvere. Új-zélandi, szingapúri és maláj tudósok felfedezték, hogy ez a pókfaj az első és eddig egyetlen ragadozó, amely a rovar életciklusának minden fázisában, vagyis lárvaként, bábként és rovarként is megeszi a szúnyogot.


Robbanás előtt az olcsó napenergiás vízbontás?

2014. október 14. 8:55

Ha a napenergia valóban jó úton halad afelé, hogy a világ elektromos ellátásának elsődleges forrásává váljon, akkor szükségszerű olyan olcsó módszerek kidolgozása, amelyek segítségével akkor is tárolhatóvá válik az energia, ha éppen nem süt a nap. Íme egy egyszerű és olcsó eszköz, mellyel jó hatásfokkal hidrogénné alakítható a napfény.

Miért színes az őszi erdő?

2014. október 14. 8:05

A természetszerető embereket ősszel mindig elkápráztatják a lombhullató erdők fantasztikus színei. A tankönyvek szerint ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei, a természet véletlenszerű biokémiai játékai. Sok kutató azonban nem elégszik meg ezzel a magyarázattal, és úgy véli, van valamilyen evolúciós magyarázata e színorgia kialakulásának.


Napi húszezer 18 alatti nő szül

2014. október 12. 8:51

A hannoveri székhelyű Német Világnépesedési Alapítvány minap közzétett jelentéséből kiderül, hogy a fejlődő országokban naponta mintegy húszezer 18 év alatti lány hoz világra gyermeket.

Kínába kóborolt Putyin tigrise

2014. október 11. 7:22

Minden, az életét veszélyeztető akadályt igyekeznek eltüntetni egy szibériai tigris útjából, hogy szabadon járhassa a kínai vadászterületeket - miután kiderült: egy Vlagyimir Putyin, orosz elnök által még májusban szabadon engedett nagymacskáról van szó, amely átlépte az orosz-kínai határt.


Évi fél milla mindenkinek az olajból

2014. október 10. 6:17

A múlt héten minden egyes alaszkai lakosnak majdnem 1900 dollár ütötte a markát. És hogy miért? Az említett amerikai állam ugyanis 1976 óta olajbevételeiből egy alapot tart fenn, melyből minden évben komoly összegeket fizetnek ki a helyieknek, csak úgy.

Ha gázzal főz, szellőztessen!

2014. október 10. 5:22

Tanulmányok sora mutatott már rá arra, hogy sok esetben a beltéri légszennyezettség miatt nagyobb fokú légszennyezettségnek vagyunk kitéve otthonainkban, mint a szabadban, még a nagyvárosban is. A műanyagok, számítógépek, bútorokhoz használt enyvek, és a főzés során levegőbe kerülő szennyezőanyagok mind-mind potenciális veszélyforrások. De miért veszélyes, ha gázzal főzünk?


Élet a szeméthegyeken túl

2014. október 9. 7:02

A világ szemetének 40 százaléka hatalmas, nyitott szeméthalmokban végzi, általában szegény országok városainak közelében, ahol melegágya lehet fertőzéseknek és persze nagymértékben környezetszennyező is. Ennek ellenére emberek ezrei élnek ilyen helyeken.

Légszennyezéstől duzzadtak a folyók

2014. október 8. 19:53

A légszennyezés csúcsán, az 1980-as években, amikor még sok kéntartalmú szént égettünk, ennek hatására 25 százalékkal nagyobb lett a folyók vízhozama. Azóta jelentősen csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása, így ez is hozzájárul majd a folyók vizének jövőben elapadásához.


Erősen elmérték a felmelegedést

2014. október 6. 21:25

Sokkal komolyabb mértékben melegedett fel a Föld az 1970-es évek óta, mint ahogy azt eddig véltük – derült ki a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai által elvégzett vizsgálatból.

Környezetszennyező hajótemetők

2014. október 5. 9:16

A hajók szétszerelése és újrahasznosítása elvileg lehetne egy környezetkímélő tevékenység is. Valójában nem feltétlenül az: a parti vizek olajjal, vegyszerekkel való szennyeződésével senki sem törődik, ahogyan a munkások egészségével sem...


Az első totál bezöldült város

2014. október 5. 7:43

Az USA Burlington városában sikerült elérni azt, amit még sehol máshol a világon; a település 100%-ban megújuló energiát használ. Mit szólna ehhez L. Simon László és a Fidesz?

A fenntarthatóság mítoszai

2014. október 4. 8:28

Csak azért, mert szelektíven gyűjtöd a hulladékot, még nem vagy zöld. Ha környezetbarát dolgokat veszel, akkor sem.


Szabad az északnyugati átjáró

2014. október 2. 20:34

Először kelt át teherhajó az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjárón egy jégtörő hajó segítsége nélkül.

Leáldozóban a nejlonzacskók kora

2014. október 2. 18:50

Évente a világban mintegy egybillió egyszer használatos műanyag zacskót használnak, vagyis közel 2 milliót minden percben, az Earth Policy Institute adatai szerint. A jövőben azonban ez a szám jelentősen csökkenhet, hiszen több lépés is történt vagy fog történni, hogy visszaszoruljon a nejlonzacskók mennyisége.


Ezért denevérgyilkos a szélerőmű

2014. október 2. 10:01

A szélerőművek és a denevérek közti kapcsolat nem szerencsés. A felmérések szerint minden évben denevérek tízezrei pusztulnak el azért, mert nekirepülnek a forgó lapátoknak, illetve a turbina más részeinek.

Madármentő póktrükk

2014. október 1. 6:35

Éves szinten akár 1 milliárdra is becsülhető azoknak a madaraknak a száma, melyek üvegfelületnek csapódva pusztulnak el világszerte. Így az ablaknak ütközés az egyik legjelentősebb civilizációs veszélyforrás, ami különösen a kis és közepes termetű vonuló és kóborló madárfajokat érinti.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés