Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Elpusztult az utolsó bahamai vadló

2015. július 30. 7:13

Elpusztult az utolsó bahamai vadló Elpusztult a legutolsó vadló is a Bahamákhoz tartozó Nagy-Abaco szigeten, ahol az állat gondozói a tetemből vett szövet segítségével, klónozással honosítanák meg ismét a fajt.

Kalapoznak a tönkrement a Solar Impulse túléléséért

2015. július 30. 6:45

Kalapoznak a tönkrement a Solar Impulse túléléséért Bertrand Picard, a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép pilótája húszmillió eurót akar gyűjteni 2016-ban, hogy a repülő folytathassa Föld körüli útját. A Solar Impulse 2 leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg a kb. 8000 km-es útját Japánból Hawaiira, innen viszont már a hő okozta károk miatt nem tudott felszállni.


A Bajkál-tó megőrzésére törekszenek a Kelet-szibériai hatóságok

2015. július 28. 23:44

A Bajkál-tó megőrzésére törekszenek a Kelet-szibériai hatóságok Az éghajlatváltozás és a vízenergia-ipar évek óta veszélyezteti Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincsét, a Bajkál-tavat. 2015-ben az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállásait mérték, ami egyesek szerint természetes folyamat, mások szerint viszont ha továbbra is ilyen mértékben csökken a tó vízszintje, beláthatatlan következményekkel járhat a tó ökoszisztémájára nézve. A hatóságok és civil szervezetek igyekeznek megoldásokat találni a tó megőrzésére.

Hillary felrobbantaná a megújulós bombát

2015. július 28. 22:53

Hillary felrobbantaná a megújulós bombát Valóban tisztább levegőt, innovációt, tudományos fejlődést, valódi jövőt a gyermekeinknek – kb. ezzel kampányol vasárnap óta az amerikai Demokrata Párt első számú elnökesélyese. Az a meglepő, hogy Hillary Clinton mindezt a megújuló energiák brutális arányú támogatásának ígéretébe csomagolta be.


Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

2015. július 28. 8:21

Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit? Csupán az elmúlt évszázadokban hódította vissza a vadon az amazóniai esőerdőket, amelynek térséget tudósok szerint az európai hódítók megjelenése előtt sűrűn lakott volt és az ott élők hasznosították az erdőket, földeket, háziasították a növényeket.

Pörög a kínai zöldítés

2015. július 28. 7:29

Pörög a kínai zöldítés A világ legdurvább környezetszennyezője nagy lendülettel zöldíti a gazdaságát. Irdatlan pénzeket ölnek a tiszta energiába, és már mutatkoznak is eredmények. Messze még a klímaveszély kivédése, de ha egy ekkora ország elindul, az átrendezheti a pályát. A 2009-es koppenhágai klímakonferencia még nagyrészt Kína miatt volt teljes kudarc, az idei párizsi csúcs már részben az ő aktivitásuk miatt lehet nagy dobás.


Remek hírek a Csendes-óceán madarainak és tengeri emlőseinek!

2015. július 27. 18:43

Remek hírek a Csendes-óceán madarainak és tengeri emlőseinek! 2015. július elején Oroszország betiltotta a vizeiben a nagyüzemi eresztőhálós halászatot. Az akár 32 méter hosszú hálókat az orosz és japán hajók használják lazachalászatra a Távol-Keleten, amelyekbe sajnálatos módon nagy mennyiségben akadnak bele tengeri madarak és emlősök is (járulékos fogás).

Újra padlón az olajár - az oroszok húzhatják a rövidet

2015. július 27. 18:11

Újra padlón az olajár - az oroszok húzhatják a rövidet Az Iránnal való megegyezés is közrejátszik abban, hogy szinte minden olajipari szereplő leállította a beruházásokat. Az újabb olajár-sokk járulékos hatása az lehet, hogy még tovább mélyül és/vagy meghosszabbodik az orosz recesszió.


Már látszanak a túlsúlyosság és az elhízás elleni harc eredményei

2015. július 27. 9:03

Már látszanak a túlsúlyosság és az elhízás elleni harc eredményei Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak részarányának növekedése mind a felnőttek, mind az iskoláskorúak körében, sőt, a ráta a legkisebb gyerekek között még csökkent is - írta a tegnapi The New York Times.

Leváltja az atomot a megújuló

2015. július 26. 7:55

Leváltja az atomot a megújuló A napsütésben gazdag országokban ma már 5 cent, vagyis kevesebb mint 15 forint a napenergia kilowattóránkénti ára, ami a napelemek és a hozzájuk kapcsolt új típusú akkumulátorok fejlődése révén hamarosan már az átlagos adottsággal rendelkező államok esetében is lekörözi a hagyományos energiaforrások árait.


További híreink

Orosz rulett a természet ellen

2015. július 26. 7:21

Lenny Bernstein klímaszakértő már az 1980-as években megjósolta a globális felmelegedést és annak várható hatásait. Egy próféta veszett el benne; mivel épp élőben nézhetjük végig Grönland elolvadását, mára értelmetlenné vált a vita arról, hogy van-e globális felmelegedés. Bernsteinnek igaza volt.

Hiába mentettek aligátort a manhattani forgalomból

2015. július 25. 7:25

A kicsinek még aranyos hüllő házi kedvencként való tartása illegális New Yorkban. Rendőrök vettek észre és mentettek ki a manhattani forgalomból egy apró aligátort, ám a hüllő másnapra elpusztult.


Tizeneggyel nőtt az ázsiai oroszlán populáció

2015. július 20. 13:00

11 kölyök született az elmúlt napokban a kihalás fenyegette ázsiai oroszlánok utolsó vad populációjában az indiai Gudzsarát tartomány rezervátumában. 3 nőstény 3-3, egy negyedik 2 kölyöknek adott életét.

A flipflop papucs ingyen utazik

2015. július 20. 11:53

Idén júniusban, a kereslet-kínálat állítólag tévedhetetlen törvénye megint egy nagyon furcsa jelenséget produkált, ez alkalommal az egyébként nem túl szexi tengeri szállítmányozás területén: az Ázsia-Európa útvonalon az ár negatívvá vált.


Két új állatfajt fedeztek fel Tibetben

2015. július 19. 8:11

Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepi felmérés alkalmával a közelmúltban - közölték az északnyugati régió szakemberei.

50 éves hómaximum Ausztráliában

2015. július 19. 6:56

20 éve nem látott mennyiségű hó hullott Ausztrália keleti partvidékén, Új-Dél-Wales államban, ahol több hegyi főút járhatatlanná vált a szokatlan téli időjárás miatt. Mindeközben autók lángoltak egy kaliforniai főúton.


DiCaprio nemcsak szavakban környezetvédő

2015. július 14. 23:11

Leonardo DiCaprio hollywoodi filmsztár alapítványa ma jelentette be, hogy15 millió dollárt (4,2 milliárd forintot) ajánlott fel környezetvédelmi csoportok támogatására - egyebek mellett az Amazon Watch, a Save the Elaphants, a Tree People és a WWF szervezet részesül a bőkezű adományból.

Újra kényszerpihenőn a Solar Impulse 2

2015. július 13. 9:07

Augusztus előtt már nem szállhat fel a hő okozta károk miatt a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, mely július 3-án érkezett Hawaiira, miután leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg több mint 8000 kilométeres útját Japánból a csendes-óceáni szigetre.


Jön a kínai baby boom?

2015. július 12. 16:30

Folyamatosan nő a második gyermeket vállalók száma Kínában, másfél év alatt 1 millió 450 ezer házaspár döntött arról, hogy él az egykepolitika legutóbbi lazításakor létrehozott lehetőséggel.

Nulla éhezés kihívás

2015. július 12. 9:42

Az éhezés teljes felszámolásához a következő 15 év alatt további 267 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség a vidéki és városi térségekbe és a szociális védőhálóba, hogy biztosítsuk az ott élő szegények élelmiszerhez jutását és javítsuk életszínvonalukat, állapította meg egy új ENSZ jelentés. Ez évente átlagosan csupán 160 dollár támogatást jelent a mélyszegénységben élők számára fejenként.


Elkerülhetetlen a tengerszint drasztikus emelkedése

2015. július 11. 10:39

A globális felmelegedés megfékezésére irányuló erőfeszítések sikere ellenére is legalább hat méterrel növekedhet a globális tengerszint a következő évszázadokban - derült ki egy amerikai szakemberek által vezetett nemzetközi kutatócsoport tanulmányából.

A poszméheket is kinyírhatja a klímaváltozás

2015. július 11. 10:25

Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás, mivel hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és Észak-Amerikában egyaránt - állapította meg egy európai, amerikai és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.


Mentsük meg bolygónkat és a bálnákat!

2015. július 9. 13:54

Lejárt a látszatintézkedések és az éghajlatváltozás tagadásának ideje. A tudomány nagy bizonyossággal állítja, hogy valóban klímaváltozás zajlik és ez az emberi tevékenység eredménye. Pamela Aderson és Robert Redford is kiállt a zöld jövőért.

Most ért csak véget a jeladós kék vércsék elképesztő tavaszi vonulása!

2015. július 9. 7:59

Miközben itthon már javában tart a kék vércsék költése, a tavaly műholdas jeladóval megjelölt tíz madár két még életben lévő utóvédje július első hetében érkezett csak meg az eddig ismeretlen kelet-európai és közép-ázsiai költőterületekre.


Az Alstom is kaszálni szeretne a paksi bővítésen

2015. július 9. 7:16

A Figyelő információi szerint akár 300 milliárd forintos üzletet is kihasíthat az Alstom a Paks II beruházásból, ha elnyeri a gőzturbina sziget telepítésének lehetőségét. A cég azt reméli, hogy a fővállalkozó oroszok még az idén kiírják a turbinaszigetre vonatkozó tendert, és hogy megelőzik két riválisukat, a Siemenst és a Toshibát. A bizonytalanság viszont óriási: a titoktartás, a magyar kormány és az oroszok nem csak a közvéleményt tartják kétségek között, hanem a nagyvállalatokat is.

Indul a nagy víz alatti cápakutatás

2015. július 8. 20:21

Évente akár százmillió cápát is elpusztítanak világszerte, így a fajok számos populációja veszélyeztetett. A cápák egyedszámát, egészségét és az őket fenyegető veszélyeket kutatja a Global FinPrint projekt, ami csalival ellátott videokamerákkal, a világ 400 pontján készít víz alatti felvételeket 2018-ig.


Egy antizöld hír: zöldell a tundra

2015. július 7. 9:56

A tundra növényzete nemcsak elszenvedője a klímaváltozásnak, de maga is gyorsítja a felmelegedést.

Magyar fotós nemzetközi sikere

2015. július 6. 14:01

Kudich Zsolt magyar természetfotós képét tartotta 2015. legjobb természetfotójának a Kaliforniai Tudományos Múzeum (California Academy of Sciences) által szervezett Big Picture pályázat zsűrije. A neves tudományos intézmény fotópályázatára 69 országból több mint 6000 képet neveztek.


Új fogyasztási korlátokat javasol Amerika

2015. július 6. 8:49

Miközben az Európai Unió egyelőre csak “adatokat gyűjt” ahhoz, hogy korlátozza a személygépkocsikhoz hasonlóan a kamionok, teherautók, autóbuszok CO2-kibocsátását, Japánban, Kanadában, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban már létezik ilyen szabályozás. Olyannyira, hogy az USÁ-ban már a határérték csökkentésén dolgoznak.

Magyarország a napenergia árnyékában

2015. július 3. 12:23

A Renewables magazin érdekes ábrákkal tűzdelt anyagot tett közzé a minap. Lehozta a világ egy főre jutó napenergia és szélenergia potenciálja alapján generált országlista-adatokat. Magyarország fel se fér ezekre az ábrákra.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés