Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Globális szélenergia leltár

2014. augusztus 28. 10:28

Globális szélenergia leltár Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás. Az origo összegyűjtötte, hol pörögnek a leginkább a szélerőművek?

Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet

2014. augusztus 27. 12:24

Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet A delfinekről szóló hatvanas évekbeli TV-sorozat delfinidomárja, Ric O'Barry videóban hívja fel a figyelmet a delfinek fogságban tartása körüli problémákra. Szombaton demonstráció a Japán Nagykövetség előtt.


Kihalhat a madagaszkári cigányréce

2014. augusztus 26. 18:57

Kihalhat a madagaszkári cigányréce A világ legritkább kacsaféléje, a madagaszkári cigányréce hamarosan kihal, hacsak nem találnak neki új otthont.

Kész az antarktiszi fajleltár

2014. augusztus 25. 19:23

Kész az antarktiszi fajleltár Elkészült az Antarktisz tengeri élővilágát bemutató eddigi legrészletesebb térképgyűjtemény. Az egysejtű organizmusoktól kezdve a pingvineken és bálnákon át több mint 9000 fajt felvonultató kötet 1969 óta az első új térképgyűjtemény a területről.


Már csak pár évig tart a globális felmelegedés lassulása

2014. augusztus 24. 10:52

Már csak pár évig tart a globális felmelegedés lassulása Még egy évtizedig tarthat a globális felmelegedés lassulása, azt követően újra gyors hőmérséklet emelkedésre lehet számítani – állítja egy Science folyóiratban megjelent új tanulmány.

Hiánycikk lehet a napelem

2014. augusztus 24. 10:27

Hiánycikk lehet a napelem Világszerte olyan mértékben megugrott a napelemek iránti kereslet, hogy egyes helyeken már hiány várható e rendszerekből. A hazai kereskedők még ki tudják elégíteni az igényeket, de itt is hatalmas az érdeklődés.


Átlátszó napelem: még fejlesztendő, de ez a jövő

2014. augusztus 24. 9:45

Átlátszó napelem: még fejlesztendő, de ez a jövő Az új napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így akár ablak gyanánt is felszerelhető lesz. Sajnos a michigani kutatók technológiájának hatásfoka ma még csak 1 százalékos.

Titokzatos ózonpajzs gyilkos

2014. augusztus 23. 9:26

Titokzatos ózonpajzs gyilkos Évtizedek óta betiltották, de mégis hatalmas mennyiségben van még mindig a levegőben a szén-tetrakloridból. A gáz roncsolja az életet az UV-sugárzástól védő ózonréteget, és nem tudni, honnan származik- írja az origo.


Fókafélék hurcolhatták be Amerikába a tuberkulózist

2014. augusztus 23. 8:12

Fókafélék hurcolhatták be Amerikába a tuberkulózist A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist az amerikai kontinensre, jóval az európai hódítók előtt - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport a kórokozónak ősi perui emberi maradványokból izolált DNS-e alapján.

Mától hitelből éljük fel bolygónkat

2014. augusztus 19. 10:33

Mától hitelből éljük fel bolygónkat Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Az emberiség egyre gyorsabban fogyasztja a rendelkezésére álló erőforrásokat. Így idén már mostanra felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Mennyi marad Földünkből?


További híreink

Jön a tehénmentes műtej

2014. augusztus 17. 10:18

A minap láttam a boltban 0,1 %-os tejet. Nagyon fitt lehet a fehérre festett víztől a fogyasztó. De ez mind semmi, nemsokára jön az amerikai tudósok laboratóriumban előállítható bocimentes műteje.

Ultrahangra járnak a beteg koalák

2014. augusztus 17. 8:56

Ausztrál kutatók a GE-vel együttműködve ultrahang készülék segítségével vizsgálják a koalákat, hogy időben kiszűrhessék a chlamydia fertőzést, és így hamarabb tudják elkezdeni az állatok kezelését, valamint visszafogni a betegség terjedését a veszélyeztetett populációban.


Csábító telefontöltők

2014. augusztus 16. 14:18

Ma már minden multifunkciós – miért ne lehetne a ruhánk is az. Következzék tehát a divat és a technológia egymásra találása: jöjjenek a ruhák, amelyek a napsugarakat villamos energiává konvertálják, vagy éppen a mozgás által gerjesztett kinetikus energiát töltik fel villamos energia formájában egy „zöldenergia bankba”!

Milliós halálok a túlzott sófogyasztás

2014. augusztus 16. 12:07

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás - állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva.


A hanggal tölthető lesz a legzöldebb telefon

2014. augusztus 15. 8:24

A londoni Queen Mary Egyetem és a Nokia kutatói közösen hoztak létre egy hangtöltésű telefon prototípust. A beépített nanogenerátorok képesek a környezeti hangok által gerjesztett rezgéseket elektromos árammá alakítani. Ha elterjed, elfelejthetjük az akkukat.

Ingyenes búvárkodás a tenger fenéki Street View-val

2014. augusztus 15. 7:31

A tenger mélyét térképezik fel a Google Utcaképéhez hasonló technikával amerikai tudósok. Olyan speciális, víz alatti panorámafelvételeket készítenek, amelyek segítségével a jövőben bebarangolhatók lesznek az ország tengeri rezervátumai.


Gyilkosok miatt menekítik az orrszarvúkat

2014. augusztus 14. 10:03

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.

Környezetbarát génmódosított muslicák

2014. augusztus 13. 21:15

Az East Anglia Egyetem kutatói úgy módosították a gyümölcslégy DNS-ét, hogy csak hímek nemzésére legyen képes. Azt várják ettől, hogy ha visszaengedik a legyeket a természetbe, néhány légygeneráció alatt eléggé elterjed a módosított gén ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gyümölcslégy-populáció mérete.


5 millió latrina feleslegesen?

2014. augusztus 13. 20:32

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.

Hármas pandaikrek születtek

2014. augusztus 13. 16:29

Hármas pandaikrek születtek a kantoni Kuangcsou állatparkjában, ami rendkívül ritka. A dél-kínai állatpark illetékesei nemcsak világra jöttüket, hanem életben maradásukat is csodának tartják. A július 29-én született bébik az első hármas pandaikrek, amelyek a világon eddig életben maradtak.


Kína a szénről napelemre vált

2014. augusztus 13. 14:00

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített.

A dobogós gyilkosok: fehér, bika, tigris

2014. augusztus 13. 10:34

A cápatámadásokról készített feljegyzések alapján a nagy fehér, a bika- és a tigriscápa a három legveszedelmesebb faj a világ tengereiben, mondta el George Burgess, a floridai cápakutatási program igazgatója. Ausztráliában évi 12 embert ölnek meg a cápák, és kb. 12000 cápát ölnek meg az emberek óránként!


A kanadai cianidkatasztrófa verespataki árnya

2014. augusztus 12. 7:14

2014 augusztus 4-én a Mount Polley nevű réz- és aranybánya zagytározójának a gátja átszakadt, az egyik legsúlyosabb bányabalesetet okozva Kanadában. Ez a gát és a verespataki bányaprojekt ugyanazon szakértők munkája.

Illegális reumatapasz veszélyeztetett növényből

2014. augusztus 11. 11:23

Engedély nélkül behozott reumatapaszokat foglaltak le a vámosok Ferihegyen. Mivel a készítmény indiai törpebogáncsot tartalmaz, amely szerepel a veszélyeztetett vadon élő növényfajok listáján, ezért a Magyarországra hozatalához a küldő és a fogadó állam engedélye is szükséges.


Az óceánokon keresztül magunkat is mérgezzük higannyal

2014. augusztus 10. 9:32

Több az ember termelte higany az óceánokban, mint eddig vélték. Sok helyen kétszer-háromszor annyi van a cseppfolyós fémből, mint az iparosodás előtt volt-írta az origo.

155 évig bírta az angolna

2014. augusztus 10. 9:17

Elpusztult a világ valószínűleg legöregebb angolnája. Az állítólag 155 éves hal egy svéd halászváros egy kútjában élt, az utolsó száz évét precízen dokumentálták.


Lakjunk nem penészedő vizes falak között?

2014. augusztus 10. 8:27

Kecskeméten mutatták be a világ első vízházát szakmai érdeklődőknek. Az újszerű ház Gutai Mátyás építészmérnök találmányán alapul. Az EU támogatásával már korábban elkészült az épület, de most először tartottak olyan bemutatót, amelyen a külföldön elő feltaláló személyesen vett részt.

Íme a pingvingyilkos tényezők

2014. augusztus 9. 11:09

Feltérképezték a pingvinfajokat érintő veszélyeket. Az összes pingvinfajt felölelő átfogó vizsgálat azt sugallja, hogy a madarak az élőhelyek pusztulása miatt folytatólagosan veszélyben vannak.


Megmenekülhet a leggazdagabb élővilágú óceáni terület

2014. augusztus 9. 10:32

Az új-zélandi Kaikoura-félsziget közelében található tengeri területeken tilos lesz többek között a tengeri bányászat, szigorítják a halászatot, bálna- és fókamenedéket hoznak létre.

Cetcápa leszálló ágban

2014. augusztus 9. 10:20

A világ legnagyobb cápája, a cetcápa jelenlegi hanyatlása előtt figyelemre méltó populációs növekedést tapasztalt meg – mutatta ki a 20 tonnás halak eddigi legátfogóbb genetikai kutatása.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés