Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Budapesten 2 új, ausztráliában 700 halott koala

2015. március 6. 7:59

Budapesten 2 új, ausztráliában 700 halott koala Óriási érdeklődés közepette került sor tegnap délután a „koala ősbemutatóra", vagyis Nur-Nuru-Bin és Vobara ünnepélyes bemutatkozására. Az állatok másfél hete érkezett Budapestre, és mától tekinthetők meg. A héten csaknem 700 koalát altattak el titokban az ausztrál vadvédelmi hatóságok.

A szír háború egyik oka a klímaváltozás

2015. március 5. 23:29

A szír háború egyik oka a klímaváltozás Az üvegházhatású gázok egyre növekvő kibocsátásával összefüggő aszály is szerepet játszott a 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődő, ám azóta véres harcokba torkolló szíriai konfliktus kirobbanásához - állapították meg a szakemberek.


Egyre többen kaszálnának a paksi sugárzási bizniszből

2015. március 5. 7:22

Egyre többen kaszálnának a paksi sugárzási bizniszből Brüsszel buktatná a paksi bővítésről szóló szerződést az üzemanyag-szállítás monopolizálása miatt, a kormány viszont a német Siemens és az amerikai Westinghouse beengedésével próbálja megszerezni az EU és az USA jóindulatát – ez az orosz–magyar atomprojekt legfrissebb fordulata. Hatott Orbánékra az amerikai nyomás?

Bécs ismét a világ legélhetőbb nagyvárosa

2015. március 4. 23:06

Bécs ismét a világ legélhetőbb nagyvárosa A korábbi évekhez hasonlóan idén is Bécset ítélte a világ legélhetőbb nagyvárosának a Mercer nevű tanácsadócég. Budapestet - Ljubljanával holtversenyben - a 75. helyre sorolták, ami a közép- és kelet-európai régió egyik legjobb eredménye.


Az Antarktisz jeges vizében kampányol a Ross-tenger védelméért egy brit férfi

2015. március 3. 12:59

Az Antarktisz jeges vizében kampányol a Ross-tenger védelméért egy brit férfi Az Antarktisz jeges vizében úszva kampányol a Ross-tenger védelméért Lewis Pugh brit hosszútávúszó, aki embert próbáló vállalkozásával a Föld legdélebbi pontját hódította meg, ahol még úszni lehet.

Több pandára bukkantak a kínai erdőkben

2015. március 3. 10:45

Több pandára bukkantak a kínai erdőkben Kína 3 tartományának erdeiben 268-cal több pandát találtak, mint 10 éve. Igaz, most nagyobb területet fésültek át, mint annak idején, de a faj továbbra is veszélyeztetett. Most 1864 vadon élő pandák tartanak számon. Korlátozott sikerű a "vissza a természetbe" program.


Fenyőmagokkal is bővült a vetőmag világbank

2015. március 3. 10:19

Fenyőmagokkal is bővült a vetőmag világbank Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, melyet 7 éve hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.

Noé bárkája a San Diegó-i fagyott állatkert

2015. február 28. 8:50

Noé bárkája a San Diegó-i fagyott állatkert A San Diegó-i állatkert 40 éve működő génbankja az utolsó remény lehet a világ néhány veszélyeztetett fajának. Amikor egy veszélyeztetett faj egyede elpusztul, a kutatók azonnal akcióba lendülnek, hogy mintát vegyenek belőle az intézmény "fagyott állatkertjének".


Vészesen alacsony a Bajkál-tó vízszintje

2015. február 28. 7:50

Vészesen alacsony a Bajkál-tó vízszintje A kritikus szintnél is alacsonyabb már a Bajkál-tó vízszintje. A szibériai Jenyiszej folyó vízgyűjtőjén található tó vízállása két centiméterrel alacsonyabb a hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magassághoz képest.

India berobban a napenergetikába

2015. február 27. 13:35

India berobban a napenergetikába India Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. A korábban kitűzött, egyébként is merész célértéket sokszorosára növelve India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitásait 2022-re.


További híreink

Üjabb pofon a klímaszkeptikusoknak

2015. február 27. 12:48

Először sikerült méréssel igazolni az üvegházhatás tényét. Egy újonnan közzétett kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

Fukusimával csak a baj van

2015. február 27. 9:54

A helyi hatóságok és atomenergetikai szakértők a héten ellenőrzést tartottak Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, ahonnan ismét radioaktív víz szivárgott az óceánba. Napi 350 tonnával emelkedik az itt összegyűlő sugárszennyezett víz.


Műanyagfalók a Nagy-korallzátony korallpolipjai

2015. február 25. 11:44

Új megfigyelések szerint a Nagy-korallzátony korallpolipjai bekebelezik az óceánban lévő apró műanyag törmelékeket. Ausztrál kutatók aggasztónak tartják a helyzetet, mert nem tudni milyen hatással járhatnak az emészthetetlen töredékek egészségükre és más tengeri élőlényekre.

Obama megfúrta a Keystone XL olajvezetéket

2015. február 25. 9:09

Megvétózta tegnap Barack Obama amerikai elnök a Keystone XL kőolajvezeték megépítésére vonatkozó törvényjavaslatot.


Magyar marhák palesztin halálmenete

2015. február 25. 7:50

Több ezer Európából származó szarvasmarhát vágtak le embertelen körülmények között Gázában, derült ki egy brit állatvédelmi szervezet, a CWF riportjából.

Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak

2015. február 25. 7:10

Működésbe lépett a világ első olyan energiafejlesztője, amely a tenger mélyére helyezett berendezések segítségével a hullámok energiáját használja fel. Emellett az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt.


Génmódosított élelmiszerek - a világ leggyűlöltebb ételei

2015. február 24. 15:47

A GMO génmódosított élőlényt jelöl, olyat, aminek a génállományát valamilyen kívánatosnak gondolt tulajdonság elérése érdekében módosítják. A GMO sok ellenzője szerint világméretű károkat okozhat az ilyen növények elterjedése. A támogatók is hasonló léptékben gondolkodnak, csak szerintük éppen hogy a világ gondjainak egy részére kínálhat jó megoldást a GMO.

Bukta: olajcégek fizették a klímaszkeptikust

2015. február 22. 11:43

Lebukott a leghíresebb, klímaváltozást tagadó tudós. A Greenpeace által megszerzett dokumentumok szerint Dr. Wei-Hock Soon összesen 1,2 millió dollárt fogadott el a kutatásai finanszírozására különféle olaj- és széniparban érdekelt cégektől- írta az index.


Apró madarak, nagy veszélyek

2015. február 22. 10:34

A Szibériától és Alaszkától egészen Délkelet-Ázsiáig és Ausztráliáig terjedő kelet-ázsiai-ausztrálázsiai repülési útvonalon ingázik bolygónk legváltozatosabb vándormadár-népessége, de a jelentős vándorlási útvonalak közül ez a legismeretlenebb. Bajban az ázsiai vándorló énekes madarak.

Nem kell a Chevronnak a román palagáz

2015. február 22. 7:59

Kivonul Romániából a Chevron. Az amerikai vállalat tegnap közleményben jelentette be, hogy befejezte az ország keleti részében koncesszióba vett területeken a próbafúrásokat, és úgy döntött, nem kezdi meg a kitermelést.


Szoftveres cápavédelem

2015. február 21. 23:10

Gyors fajfelismerés segíti a küzdelmet a védett cápafajok illegális halászata ellen. Nyugodtabb életet ígér az ikonikus halnak a FAO új digitális eszköze, amely révén gyorsan beazonosíthatóvá válnak bizonyos fajai.

A természet a gazdaság angyali befektetője

2015. február 20. 9:07

Mi lenne akkor, hogyha tudnánk, hogy egy hektár mangrove erdő kiirtásával 1000 dollárt kaphatunk, ha viszont megőrizzük, akkor értéke 21000 dollárra rúg? Nem valószínű, hogy a munkások megkezdenék a tarvágást. A Világban és az IUCN más szervezetekkel együtt épp azon dolgozik, hogy a természeti értékek valahogyan jelenjenek meg a pénzügyi tervezésekben, mert akkor talán felelősebb döntéseket hozhatnának a gazdaság szereplői.


Elpusztult Remény, a parlagi sas

2015. február 19. 17:35

„Reményt” még tojásként mentették ki utolsó pillanatban egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből. A tojást mesterségesen keltették ki, majd a fiókát pótszülők fészkébe helyezték ki, ezt önkéntesekkel őriztették, és kirepülés előtt még egy GPS nyomkövetővel is ellátták a szakemberek.

A megújulós világ ki fog minket röhögni.

2015. február 19. 16:41

Miközben Orbán Viktor a Roszatomon keresztül unokáinkat is eladósítja Putyin Oroszországának, és megadóztatja a napelemeket is, a világban a nukleáris energia helyett egyre inkább a valóban környezetbarát megújuló technológiák kerülnek előtérbe. Íme a legújabb fejlesztés, melyet ajánlunk L. Simon László fideszes " energia irodalmár" figyelmébe.


200 millió tonnára nő a világ műtrágyaigénye

2015. február 19. 9:13

2018-ra a világ trágyaigénye meghaladhatja a 200,5 millió tonnát, ami 25 %-kal magasabb szintet jelent a tíz évvel korábbihoz képest. A friss FAO-jelentés 1,8 %-os éves növekedést jósol.

Tömeges delfinpusztulás Új-Zélandon

2015. február 15. 16:54

Önkéntesek százainak áldozatos munkája ellenére elpusztult 140 gömbölyűfejű delfin abból a 200-ból, amely pénteken vetődött partra Új-Zélandon, a Déli-sziget északi részén, egy keskeny földnyelven.


Megaszárazság vár az Egyesült Államokra

2015. február 14. 21:14

Bár eddig is súlyos szárazságok sújtották Kaliforniát, az USA délnyugati és közép-nyugati részét, szakértők szerint ennél is sokkal rosszabb "megaszárazságok" várhatóak, amelyek ráadásul évtizedekig eltarthatnak.

Űrzuhanyt a Földre!

2015. február 14. 19:49

Több tízezer forintot spórolhatunk évente egy tisztább és zöldebb zuhanyzóval. Az űrbázisokon élő asztronauták hónapokon keresztül ugyanazt a folyamatosan tisztított vizet isszák, mint amelyben fürdenek.


Leváltják a kiotói egyezményt

2015. február 14. 18:46

Majdnem kétszáz ország fogadta el tegnap a klímaváltozás elleni küzdelem stratégiájának szövegtervezetét. Ez még nem tartalmazza az igazán kemény döntéseket, amelyekre a hőmérséklet emelkedése és az okozott károk mérséklése miatt van szükség.

Íme az Apple titkos Titánja

2015. február 14. 14:54

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy évvel ezelőtt indította útjára "Titan" kódnév alatt az elektromos autó fejlesztési projektet.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés