Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Tízezer évig is hathat a klímaváltozás

2016. február 9. 7:44

Tízezer évig is hathat a klímaváltozás Ha nem tudjuk a közeljövőben jelentősen csökkenteni szénkibocsátásunkat, akár tízezer évekre katasztrofális éghajlati hatásokkal számolhat bolygónk.

Így omlik össze a világ tíz év alatt

2016. február 9. 7:05

Így omlik össze a világ tíz év alatt Egy magánhírszerzéssel foglalkozó cég, a Strategic Forecasting (röviden Stratfor) kiadta a tízéves előrejelzését, amely a világ politikai és gazdasági fejleményeit próbálja megjósolni a jelenlegi trendek alapján. Elszomorító kilátások.


Radioaktív gubanc New York mellett

2016. február 7. 20:24

Radioaktív gubanc New York mellett Radioaktív anyag szivárgott a talajvízbe New York mellett egy atomerőműből, a kormányzó azonnali vizsgálatot rendelt el az extrém magas mérési adatok miatt, írta az index. Az atomerőmű körülbelül 60 kilométerre van New York belvárosától, és már sokadszor van vele gond.

A klímakutatás új statisztikai megközelítése

2016. február 7. 13:44

A klímakutatás új statisztikai megközelítése A jelenlegi klíma-előrejelzések Földünk éghajlatának hosszú távú megfigyelésén alapulnak. Az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport kutatói szerint azonban az elképzelt, párhuzamos világok éghajlatainak összehasonlításából megbízhatóbb kép rajzolódik ki.


A zöldenergia katonák életét menti meg

2016. február 7. 10:25

A zöldenergia katonák életét menti meg Intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia jelentik a biztonságos alternatívát a katonák számára, amikor ellenséges terepen teljesítenek szolgálatot.

Mélyponton az USA szénfelhasználása

2016. február 7. 7:44

Mélyponton az USA szénfelhasználása Az Egyesült Államokban a valaha volt legkisebb mennyiségű szenet használták fel elektromos áram termelésére 2015-ben, ami egy újabb baljós előjel az amúgy is erőlködő szénipar számára. A széniparra továbbra is az olcsó földgáz jelenti a legnagyobb veszélyt, de süvít a szél, süt a nap.


Ráncosodhat Putyin homloka

2016. február 7. 7:29

Ráncosodhat Putyin homloka A változatlanul lefelé tartó olajárak miatt az orosz gazdaság az idei évet is recesszióban tölti, és a tartós visszaesés, valamint a gyenge rubel együttes hatása miatt a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) várhatóan a fele lesz a három évvel ezelőtti értéknek – londoni elemzők szerint.

Lassan Semjén lesz az új Szent Hubertusz

2016. február 6. 10:17

Lassan Semjén lesz az új Szent Hubertusz Az Év nemzetközi törvényhozója díjat (International Legislator Award) adták át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az amerikai székhelyű vadászati világszervezet (SCI) Las Vegas-i konvencióján - közölte ma Havasi Bertalan.


A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra

2016. február 6. 9:47

A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává – állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.

A klímamegállapodás látszólagos vesztesei

2016. február 6. 8:14

A klímamegállapodás látszólagos vesztesei Őslakók veszíthetik el otthonukat a természetvédelmi területek növelésével. A párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás következtében milliók válhatnak otthontalanná, írja a Rights and Resources Initiative (Jogok és Erőforrások Kezdeményezés) globális szervezet egy frissen közölt tanulmánya.


További híreink

Verespatakot jelölték a világörökségi státuszra!

2016. február 5. 16:53

A román kulturális tárca indítványozta, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségeket tartalmazó listájára. A döntést a román kulturális tárca és a környezetvédelmi minisztérium közösen jelentette be, hat évvel azután, hogy az erre vonatkozó kérés felvetődött. Ez a döntés nem csupán a verespataki kulturális értékek védelme szempontjából nagy jelentőségű, hatalmas győzelem a civil társadalom számára is.

Milliók a Három szoros-gáton

2016. február 5. 14:47

Tavaly több mint 2 millió látogató kereste fel a világ legnagyobb vízenergiai létesítményét, illetve a Három szoros-gát turisztikai övezetét a közép-kínai Hupej tartományban. A rekordról ma a projektet működtető vállalat számolt be.


Ismeretlen oroszlánokra bukkantak

2016. február 5. 7:31

A Born Free Alapítvány tette közzé weboldalán egy kutatóexpedíció nagy horderejű felfedezését, miszerint szép számmal élhetnek még oroszlánok az etióp–szudáni határ közelében.

Tízezres leépítés a SHELLnél

2016. február 5. 7:08

Európa legnagyobb olajcégének 13 év óta nem volt olyan alacsony profitja, mint a negyedik negyedévben. A bevétele a felére esett vissza a tavalyinak, az utóbbi két hétben volt a legmeredekebb a csökkenés. A Shell több ezer munkahelyet kénytelen megszüntetni.


A gyárnak túl koszos volt, a városiak másfél évig itták

2016. február 4. 13:57

Nem oldják fel a katasztrófahelyzetet abban a michigani városban, ahol ólomszennyezés miatt tavaly leállították a vízszolgáltatást. A százezres Flintben másfél évig olyan szennyezett vizet használtak, amely a csatornahálózatot is tönkre tette.

TTIP: Az utolsó szög a vidék koporsójában

2016. február 4. 7:20

E 16 perces videó - immár magyar felirattal - bemutatja, hogy válik majd Európa a világ legnagyobb agrárvállalatai szabad játszóterévé az EU és az USA között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) nyomán. Ez a folyamat silányabb élelmiszert, drasztikusan romló természeti környezetet, és számtalan munkahely megszüntetését hozza majd magával.


Győztek a zöldek - megmenekül a szellemmedvék otthona

2016. február 3. 22:03

Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagymedve, amelynek szigorú védelméről hosszú évek csatározásai után jött létre történelminek minősített megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között.

A patkányok kihasználják a fakitermelést

2016. február 2. 8:54

A fakitermelés elpusztítja az erdőben élő állatok élőhelyét, de tökéletes terepet biztosít az invazív fajok számára, hogy megszállják a területet.


Napelemes áram egymillió nigériainak

2016. február 2. 8:19

Mintegy 90 millió nigériai nem jut kiépített áramellátáshoz, ami a kontinensen első helyre törekvő afrikai ország további fejlődésének jelentős akadálya, a beruházókat fokozott elővigyázatosságra inti. A villanyhálózat néküli lakosok arra kényszerülnek egyelőre, hogy drága pénzért generátorok segítségével elégítsék ki energiaéhségüket.

Tegyük rendbe vizeinket! Február 2, a vizesélőhelyek világnapja

2016. február 2. 0:59

Riasztó adat, hogy a legújabb eredmények szerint hazánkban a természetes folyók és tavak közül csak 12% van jó ökológiai állapotban. Ugyanakkor a jelenleg elérhető EU források elenyésző hányada szolgálja közvetlenül vizeink helyreállítását. A közvetett források szakmailag összehangolt, tudatos felhasználása lehet a feltétele annak, hogy a vizek ökológiai állapota a javulás útjára lépjen.


Japán 2050-re atommentes ország lehetne

2016. február 1. 23:30

Tetsunari Iida, a megújuló energiaforrások stratégiai kutatóintézetének igazgatója is fordulópontnak nevezte a fukusimai balesetet. „Fukusima után az atomenergia kapcsán már nem lehet biztonságos és olcsó energiáról beszélnünk – mondta Iida, aki az ipari forradalomhoz hasonlította a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket. – Nálunk nem a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, hanem a Fukusima utáni atomsokk az új megoldások kutatásának a legfőbb mozgatója.”

Évi magyarországnyi GDP megy vasútépítésre Kínában

2016. január 31. 19:44

A világ legnépesebb, és legnagyobb körrnyezetszennyezője öt év alatt 165.600.000.000.000 forintot költ vasútfejlesztésre. Valahogyan kezelni kell a gazdasági lassulási problémákat.


Maliban kipusztulhatnak a sivatagi elefántok

2016. január 31. 17:09

Természetvédők figyelmeztetése szerint három éven belül kipusztulhat a világ utolsó két sivatagielefánt-csordájának egyike Maliban, hacsak a helyi kormány nem tesz többet megóvásukért.

Alattomos és követhetetlen: íme a zika-vírus

2016. január 31. 9:52

Az Egészségügyi Világszervezett több magas rangú szakértője is úgy gondolja, hogy a Dél-Amerikában egyre terjedő zika-vírus, még annál is nagyobb fenyegetést jelent a bolygó lakosságára nézve, mint amekkorát a közelmúltban több mint 11 ezer embert megölő ebola jelentett. Több európai országban is találtak Zika-vírust.


15 év alatt 70 százalékkal csökkenek az energiatárolók árai

2016. január 30. 23:43

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban gyakran felmerül az energiatárolás kérdésköre, sokan ezt látják kulcskérdésnek előbbiek elterjedése kapcsán. Érdemes mindezt kettéválasztani lakossági és ipari szintekre, hiszen a volumen és gyakran a technológia is különbözik.

Ahol az emberek választhatnak, ott leszavazzák az olimpiát

2016. január 30. 10:23

Az utóbbi 4 nyári olimpia valós költségei átlagban 19 milliárd dollár (5 460 milliárd forint) körül voltak. Ez alapján mi azt gondoljunk, hogy a minimum a 2024-es játékokra reálisabb valahova 10 és 20 milliárd közé saccolni. A magyar kormány jelenleg 774 milliárd forintról (kevesebb, mint 3 milliárd dollárról) beszél. A költségek nyilván az égbe fognak szökkenni, amiből nagyot lehet kaszálni. Orbánék rettegnek a népszavazástól.


Napi 7500 rákhalál Kínában

2016. január 28. 18:32

Naponta mintegy 7500 ember hal meg rákban Kínában. A vezető halálok a tüdőrák - állapította meg a pekingi nemzeti rákkutató központ friss tanulmánya.

A harmadik magyar Atacama expedíció

2016. január 27. 7:29

Idén harmadjára térnek vissza a magyar kutatók az Atacamára, a világ legmagasabb működő vulkánjára, amely Argentína és Chile határán húzódik az Ojos del Salado, mely 6893 méter magas. Földünkön ez a legmagasabban zajló klímavizsgálat.


Bődületeset rúg a kígyászkeselyű

2016. január 26. 21:50

A tudósok egy Hampshire-i alapítvány tulajdonában lévő Madeleine nevet kapott hím keselyű rúgásainak erejét mérték le. Saját testtömegének ötszörösével rúg a kígyó fejére egy századmásodperc alatt a kígyászkeselyű.

A VW fejesek 10 éve tudtak a dízelmutyiról

2016. január 26. 9:03

A Süddeutsche Zeitung német napilap szerint a Volkswagen egyes vezetői már 2006-ban tudtak az emissziós értékek manipulálása céljából telepített szoftverről. Európában nem kapnak kárpótlást a manipulált "népautók" tulajdonosai.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés