Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum

2015. július 1. 7:20

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum A szélenergia hasznosítása tavaly a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága volt. A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség szerint. Ehhez Magyarország egy fillérrel sem járult hozzá, pedig nálunk is volnának lehetőségek. Nálunk totális szélcsend.

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése

2015. június 30. 19:22

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése 2014 volt az első év, amikor a globális gazdasági növekedés ellenére megállt a világ energiafogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának emelkedése. Az elmúlt 40 évben – a gazdasági válság okozta kisebb visszaesésektől eltekintve – ez először következett be. A 3%-os GDP növekedés elvált a fosszilis energiafogyasztás emelkedésétől, azaz a klímaváltozás megállítása érdekében tett közös erőfeszítések elkezdték éreztetni hatásukat. Különös aktualitást ad a hírnek, hogy az az Európai Energiafüggőség Napján látott napvilágot.


Bezöldült a nők hajdani bálványa

2015. június 30. 9:20

Bezöldült a nők hajdani bálványa Robert Redford tegnap az ENSZ-ben szólalt fel, a decemberi klímacsúcsot beharangozandó. Szerinte ez lesz az utolsó esélyünk, hogy közösen kezdjünk valamit, és ezzel megmentsük a bolygót.

Újrahonosított oroszlánok

2015. június 29. 9:04

Újrahonosított oroszlánok 15 évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában a nagymacskákat, amelyekből hét példányt szállítanak ma a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.


A korallok túlélési stratégiája a klímaváltozáshoz

2015. június 27. 7:01

A korallok túlélési stratégiája a klímaváltozáshoz Egyes korallpopulációk már rendelkeznek olyan genetikai variánsokkal, amelyek a melegebb tengervízben való élethez szükségesek. A szakértők szerint ezeknek a géneknek a terjedése segíthet a koralloknak a globális felmelegedés túlélésében.

Fukusima: atom helyén szél

2015. június 26. 9:09

Fukusima: atom helyén szél A világ eddigi legnagyobb, mobil tengeri platformra helyezett szélturbinája kezd hamarosan működni Japánban, pontosabban a 2011. március 11-ei, hatalmas földrengést követő cunamiban megrongálódott fukusimai nukleáris erőmű közelében.


Egyre égetőtt probléma a vízhiány

2015. június 25. 22:32

Egyre égetőtt probléma a vízhiány A föld 37 legnagyobb víztározójából 21-ben nagyobb mértékben fogy a víz, mint ahogy feltöltődnek, aminek oka a népességnövekedés és a klímaváltozás. Ezek közül 13 esetében „jelentős a hiány”, így többek között az Arab Víztározó Rendszerben, ami Szaúd Arábiát, Szíriát, Irakot és Jement látja el vízzel, illetve az észak-afrikai Muzik-Djao medencében, az Indus-völgyben és a kaliforniai Központi Víztározó Rendszerben.

Döbbenetes a fosszilis energiafogyasztás támogatása

2015. június 25. 6:44

Döbbenetes a fosszilis energiafogyasztás támogatása Májusban megjelent az IMF-nél egy összefoglaló tanulmány arról, hogy világszerte milyen állami támogatásokat kap az energiaellátás. Azt mutatjuk be a tanulmány nyomán, hogy mekkora a közelgő éghajlati katasztrófát előidéző szén-, olaj- és gázfogyasztás visszaszorulását lassító, akadályozó támogatás.


23 ezer faj a kihalás szélén

2015. június 24. 7:41

23 ezer faj a kihalás szélén A kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma egy év alatt több százzal emelkedett, most csaknem 23 ezret tartanak számon - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett állatok legújabb vörös listájának bemutatásakor.

Jó jegyeket kaptunk a környezeti demokráciákat vizsgáló jelentésben

2015. június 23. 16:59

Jó jegyeket kaptunk a környezeti demokráciákat vizsgáló jelentésben Nagyon jónak minősítették Magyarországot a környezeti demokráciákat vizsgáló átláthatósági jelentésben. Hazánk azonban eggyel alacsonyabb, jó minősítést kapott az igazságszolgáltatással és a részvétellel kapcsolatos jelentésrészben.


További híreink

Egyre bizonytalanabb a TTIP jövője

2015. június 22. 7:35

Nemcsak az Európai Parlamentben, hanem az amerikai törvényhozásban is egyre több kritikát kap az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi egyezmény tervezete, mert túl sok hatalmat adna a multinacionális nagyvállalatok kezébe.

Máig gyilkol a rég betiltott DDT

2015. június 19. 7:50

Azoknál az amerikai nőknél, akiket magzati létük során jelentős DDT-terhelés ért, négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint akiknek az édesanyja nem került kapcsolatba a rovarölőszerrel – derült ki egy most nyilvánosságra hozott tanulmányból.


Az oroszok helyett inkább az arabokra figyelhetne Orbán

2015. június 18. 12:46

A szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi olyat lépett, amit senki nem várt tőle: valósággal sokkolta hallgatóságát, amikor kijelentette, hogy hazája 25 éven belül teljes mértékben átállhat a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra. A terv mögött vélhetőleg nem annyira környezetvédelmi, mint inkább gazdasági indokok húzódnak meg, ami azonban kiválóan mutatja a zöldenergia világszintű előretörését és gazdasági jelentőségét.

Giga roncstelepek Kínában

2015. június 16. 11:30

Kína 1,4 milliárd fős lakossága nemcsak háztartási hulladék tekintetében produkál elképesztő mennyiséget: az ország évek óta a világ egyik legnagyobb autópiaca, így egyre súlyosabb mértéket ölt az ottaniak által termelt járműipari hulladék is.


Állatkerti állatok után is kutatnak a grúz fővárosban

2015. június 15. 20:09

A mentők ma folytatták a kutatást Tbilisziben az előző napi ítéletidőben eltűnt több mint húsz ember és az állatkertből kiszabadult vadállatok után. Az árvíz több mint egy tucat ember halálát követelte. Vízilovak, tigrisek egyéb vadak városszerte.

Napot hoznak - a megújulók diadala

2015. június 15. 19:45

Közeledik a szénhidrogénkorszak vége, megkezdődött a tiszta források térnyerése. A fő okok egyike a nap- és a szélenergia árának zuhanása.


Június 15 húsmentes világnap. Egyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra?

2015. június 14. 12:28

Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít.

Delfin a jegesmedve étlapján

2015. június 14. 9:55

Először láttak jegesmedvét delfint enni az Északi-sarkvidéken norvég kutatók, akik a globális felmelegedés számlájára írják a ragadozó étrendjének megváltozását.


Gondban a Roszatom - és Paks2?

2015. június 12. 10:28

Nincs szükség Oroszországban az épülőfélben lévő új atomerőművekre, ezért elhalasztják a befejezésüket – ez a hivatalos magyarázat arra, miért tolják ki jelentősen az eleve sokéves késésben lévő nukleáris projektek befejezési határidejét. Független források szerint viszont a csúszás fő oka, hogy a paksi bővítésben is érdekelt Roszatomnak finanszírozási nehézségei vannak.

A fukusimai atomtorzót 40 év alatt bontják el

2015. június 12. 9:21

Két év után ismét felülvizsgálta a japán kormány a 2011 márciusában a földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai erőmű elbontásának forgatókönyvét.


Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikája

2015. június 10. 21:26

A Szent Ferenc által írt Naphimnusz legismertebb verssoráról kapta címét Ferenc pápa második enciklikája, amelynek témája a teremtett világ védelme - közölte ma a Vatikán. Ferenc pápa enciklikáját június 18-án mutatják be a Vatikánban. Az olasz nyelvű szöveggel egy időben közlik a francia, angol, német, spanyol és portugál fordítást.

Olajkor - még fél évszázad

2015. június 10. 19:13

Több mint 52 évre elegendő a Föld olajtartaléka a jelenlegi kitermelési szint mellett - derül ki a BP brit olajipari óriáscég ma publikált éves energiaipari jelentéséből.


Kivimentés az utolsó pillanatban

2015. június 10. 12:40

Új-Zéland a ragadozóktól védett helyeken szaporítással próbál gátat vetni nemzeti madara, a kivi lassú kihalásának. Évente két százalékkal csökken a már amúgy is lecsökkent z állomány.

Áll a bál a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen

2015. június 9. 12:06

Oroszország megtagadta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves jelentésének aláírását, mivel a dokumentum Ukrajnában lévő atomerőműként hivatkozott egy nukleáris létesítményre, amely a Krím félszigeten fekvő Szevasztopol közelében található.


G7 megállapodás a globális felmelegedés megállításáról

2015. június 9. 11:39

Megállapodtak a Hetek arról Németországban, hogy a globális középhőmérséklet emelkedése az évszázad végéig nem haladja meg a 2 Celsius fokot. És vajon be is tartják?

Mi történik, ha egy városrész úgy dönt, hogy 1 hónapra autómentes lesz?

2015. június 6. 18:16

Két éve a dél-koreai Suwon, egy közel egy millió lakosú nagyváros egy átlagos, de sűrűn lakott, 4300 lakosú kerülete radikális kísérletbe kezdett: az ott lakók eldöntötték, hogy 1 hónapra kitiltják utcáikról az autókat. "Mindenkinek tetszik, és a világ sem dől össze."


Robbanás várható az ingyen áram frontján

2015. június 6. 11:40

A hatvanas évek végének amerikai Apollo űrprogramjával összemérhető óriási projektet kezdeményeztek tudósok a zöldenergia terjedésének felgyorsítása érdekében. Ahogy az akkori erőfeszítés elvezetett az ember Holdra szállásához, a mostani megelőzheti a klímakatasztrófát. A cél, hogy a zöldenergia tíz éven belül legyőzze a fosszilis energiahordozókat.

A kullancsok meg jót röhögnek a bürokrácián

2015. június 6. 8:56

Évek óta egyre több megbetegedést okoznak nálunk is az elszaporodó kullancsok, mivel egyre több hordoz közülük valamilyen fertőzést. Irtás nincs, pedig létezik egy magyar fejlesztésű szer, amellyel hatásosan és környezetkímélő módon lehetne pusztítani a vérszívókat. Csak éppen több mint egy évtizede arra vár, hogy gyártásba kerüljön.


G7-csúcs: történelmi felelősség a klímaválság elleni harcban

2015. június 6. 7:57

Egyértelmű elköteleződés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások támogatása mellett – ezt várja a Greenpeace a hétvégi G7-csúcstól, ahol a klímavédelem is téma lesz.

Okosodunk, informálódunk, hulladékosodunk

2015. június 5. 10:00

A fejlett mobiltechnológia 2020-ra általánossá válik az egész világon, az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett helyen.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés