Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

5 év után is kimutatható a várandós anyák dohányzása

2015. november 28. 6:17

5 év után is kimutatható a várandós anyák dohányzása Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi tanszékének kutatói.

A klímaharcban is fontosak - ha nem halnak ki

2015. november 27. 9:01

A klímaharcban is fontosak - ha nem halnak ki Életterük pusztulása, a vadászat és az illegális kereskedelem a legnagyobb veszély az emberszabásúakra a Természetvédelmi Világszervezet szerint. Az IUCN bemutatta a veszélyeztetett emberszabású fajok új listáját.


A Volkswagen tovább szennyez - újabb hibát találtak

2015. november 26. 23:22

A Volkswagen tovább szennyez - újabb hibát találtak Német sajtóértesülések szerint újabb szoftverproblémát tártak fel a Volkswagen német autógyártó konszernnél: ezúttal bizonyos autók esetében az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló hibát találtak.

Forróságunk éve

2015. november 25. 18:12

Forróságunk éve Valószínűleg 2015 lesz az eddigi legforróbb év a világon az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta - közölte ma a Meteorológiai Világszervezet (WMO).


A véltnél nagyobb az amazóniai erdők sebezhetősége

2015. november 24. 10:20

A véltnél nagyobb az amazóniai erdők sebezhetősége A legújabb kutatási adatok szerint az amazóniai fafajok valószínűleg fele veszélyeztetett, vagyis a világszerte veszélyeztetett fafajok száma több mint egyötödével növekedett.

Már csak három fehér rinocérosz él a Földön

2015. november 24. 9:44

Már csak három fehér rinocérosz él a Földön El kellett altatni az egyesült államokbeli San Diegó-i ZOO-ben a világ mindössze négy fehér rinocéroszának egyikét – jelentette be az állatkert.


700 millió gyermek potenciális áldozat

2015. november 24. 9:33

700 millió gyermek potenciális áldozat A gyermekek a bolygó felmelegedésének első számú áldozatai – állapította meg ma közzétett tanulmányában az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi alapja.

Marokkó fényes jövője

2015. november 24. 6:51

Marokkó fényes jövője Decemberben átadják Marokkóban a világ egyik legnagyobb naperőművét, ami egymillió embert lát majd el energiával. A futurisztikus építmény illeszkedik a kormány megújuló energia-célkitűzésébe: 2020-ra el akarják érni, hogy áramhasználatuk 42 százalékát megújulókból fedezzék.


Újabb szögek a szén koporsójába

2015. november 23. 11:41

Újabb szögek a szén koporsójába A hét végén kezdődő Párizsi Éghajlatvédelmi Csúcstalálkozóra készülve egymást érik a történelmi jelentőségű bejelentések, amelyek alapvetően érintik az energiaszektor jövőjét. Azzal, hogy az OECD a múlt héten hivatalosan is búcsút intett a szénkorszaknak, minden tekintetben új időszámítás kezdődik majd. Ezzel szinte egy időben az Egyesült Királyság is bejelentette, kivezeti a szénerőműveket az ország energiagazdaságából.

Jöhet az olajcégek csődhulláma

2015. november 22. 19:18

Jöhet az olajcégek csődhulláma Az alacsony olajár miatt sok olaj-és gázipari cég dőlhet be hitelein, a Moody's frissen kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az iparágban a vállalati csődök aránya a jövőben megemelkedhet - írja a CNBC.


További híreink

Aranybánya a vörösiszap depó

2015. november 22. 10:41

Szinte korlátlan nyersanyagforrás lehet a vörösiszap, világszerte 60 gigantikus tározóban 3 billió tonnát tárolnak,és ez a mennyiség évente 150 millió tonnával nő. A vörösiszap feldolgozására ígéretes technológiákat dolgoztak ki, ezek bevezetése egyre sürgetőbb, de a végén megérheti, hiszen ritkaföldfémek, vas és bauxit is visszanyerhető ebből.

Új fejezetet nyitott az üzleti szektor

2015. november 22. 8:52

Nem igaz, hogy a gazdasági érdekek felül kell hogy írják a környezeti célokat – állítja Peter Bakker, a 200 világcéget tömörítő Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke a Párizsban megrendezendő klímakonferencia előtt. A világon a következő 15 évben 90.000milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházás várható.


Lassan a kakaót is eltűnteti az amazóniai erdőirtás

2015. november 22. 7:33

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik tovább az erdőirtás az Amazonas-medencében, a 15 ezer ismert fafaj fele tűnhet el rövid időn belül. Annyi lehet az igazi kakaónak?

Újabb pofon Paks 2-nek: a zöldenergia költségei őrült tempóban zuhannak

2015. november 21. 19:41

Néhány éven belül megoldódhat a szél- és a napenergia felhasználásának utolsó nagy hiányossága: a csúcsidőben termelt áram elraktározása - derül ki egy friss felméréséből. Nem csupán a szénerőművek, hanem a gáztüzelésű erőművek napjai is meg vannak számlálva.


50 csimpánz megmenekül

2015. november 20. 20:40

Az amerikai kormány nem támogatja tovább a csimpánzok bevonásával végzett orvosi élettani kutatásokat.

A nagy csörte: elektromos vagy hidrogén?

2015. november 20. 9:07

A szigorodó szabályozás miatt egy olyan háború közeleg, amivel csak nyerhet az emberiség. Az elektromos hajtás hívei csapnak majd össze azokkal az autógyártókkal, amelyek a hidrogénhajtásban látják a jövőt. Az egyik oldal árammal, míg a másik oldal hidrogénnel hajtaná meg az elektromotort. A tét hatalmas, a győztes technológiát támogató gyártók és országok akár évtizedekre is vezető szerephez juthatnak. Egyelőre az elektromos autóknak áll a zászló, de az ivóvízkészletek rohamos csökkenése megfordíthatja a küzdelem menetét.


Egymillió dollár tiltott bálnavadászatért

2015. november 19. 17:26

Egymillió ausztrál dolláros (208 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezte az ausztrál bíróság azt a japán bálnavadász-vállalkozást, amely védett területen ölt meg bálnákat.

Ökológiai megtérésre van szükség a Föld megmentéséhez

2015. november 19. 9:15

Az emberiségre végzetes veszélyt jelentő éghajlatváltozás csak az egyéni lemondás és felelősségvállalás útján állítható meg. Ez Ferenc pápa 2015-ös enciklikájának, a “Laudato sí”-nek központi gondolatata. Az "ökológiai megtérés" a történelmi keresztény egyházak tanításának fókuszában.


Feléljük talajvíz készletünket

2015. november 19. 6:24

Becslések szerint 23 millió köbkilométernyi talajvizet rejt a Föld, és ennek a mennyiségnek kevesebb, mint hat, de az is lehet, hogy csupán egyetlen százaléka - emberi mércével mérve - megújuló energiaforrás.

Hibás a természetrajzi múzeumokban őrzött növényfajok felének neve

2015. november 19. 0:35

A világ természetrajzi múzeumaiban őrzött növényfajok példányainak felét rosszul nevezhették el az Oxfordi Egyetem és az edinburghi Királyi Botanikus Kert kutatói szerint.


Betesz a modern orvoslásnak a szuperbaktréium

2015. november 17. 6:36

Az egész világ egészségét fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok, a veszélyt fokozza, hogy az emberek nincsenek tisztában az antibiotikumok hatásával, szedésük szabályaival – közölte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

Mekegő pofon a GMO multinak

2015. november 16. 21:37

Vemhes kecskéket etettek genetikailag módosított szójababbal a Nápoly Egyetem kutatói Olaszországban, az utódaikat pedig ugyanilyen takarmánnyal etetett kecskék tejeivel tápláltak. Az eredmény: a GMO szójával etetett kecskék visszamaradnak a fejlődésben.


Országvesztés törvényesített földrablással

2015. november 15. 15:12

A külföldi és a hazai szakirodalom máig sem tisztázta, hogy az uniós jog hogyan rendezi a tagállamok önrendelkezését az államterületük földjére. Tanka Endre Országvesztés törvényesített földrablással c. könyve ennek az intézményi valóságát tárja fel a hat évtizedes közösségi joganyag és a mai szabályozók elemzésével. A kerekasztal beszélgetésen elsősorban arra keresték a választ, hogy a magyar állam hogyan szerezheti vissza az uniós jogsértésekkel elvett önrendelkezését a földtulajdon és a földhasználati nemzeti szabályozásához.

Fenntartható élelmiszerlánc modell

2015. november 14. 23:17

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.


A banántermelő éhezik, a kereskedő kaszál, mi fizetünk

2015. november 14. 21:54

Megjelent a Make Fruit Fair, azaz Méltányos gyümölcsöt! kampány legújabb jelentése, amely azt elemzi, hogy az európai szupermarketláncok növekvő piaci koncentrációja, és az ehhez köthető tisztségtelen kereskedelem hogyan hatnak a banánt termelő kisgazdaságokra és az ültevényeken dolgozókra. „A banánon képződő profit 40%-át a kereskedő rakja zsebre, amíg a munkásoknak körülbelül 0,7-1%-nyi rész jut.

Betesz nekünk a grönlandi gleccser gyorsuló olvadása

2015. november 14. 8:09

Az északkelet-grönlandi gleccser egyre gyorsabban csúszik a tenger felé, és elegendő jég van benne ahhoz, hogy globálisan megemelje a tengerszintet.


Etetőpontos tigrisvédelem

2015. november 13. 22:33

Oroszország keleti részén a fenyőmagok és makkok hiánya miatt éheznek a vaddisznók és a szarvasok. Ez meglehetősen rossz hír a szibériai tigriseknek. A WWF
most kukoricával száll be a nagymacskák védelmébe.

Klímavédelmünk: a kormány a szavak szintjén támogatja

2015. november 13. 7:28

Ismertté vált a párizsi klímacsúcson képviselendő magyar kormányálláspont: a többi EU-tagállamhoz hasonlóan mi is 40 %-os kibocsátáscsökkentést vállalunk. Az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodájának tegnapi konferenciáján az is elhangzott, hogy nem Magyarország fogja megmenteni a bolygót – a szén-dioxid-kibocsátásunk egy közepes kínai városénak felel meg –, viszont az energiahatékonyság elhanyagolásával magunkat hozzuk versenyképességi hátrányba. További rezsicsökkentés csak energiahatékonysággal lehetséges.


Lebukott a horrorvágóhíd

2015. november 12. 22:29

Egy minnesotai húsfeldolgozó üzemben készült rejtett kamerás felvétel a tegnapi posztolása óta borzolja a kedélyeket az interneten. A videón részletesen láthatók azok a szörnyű körülmények, amikkel az üzem működik: a remegő, sokszor járóképtelen állatokat kirángatják a tartóhelyiségükből, ütik-verik őket, egy futószalagon, sorozatban ölik le.

Banglades is lever minket megújulós energetikában

2015. november 12. 9:29

A bangladesi kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy 2021-re összesen 3168 MW-nyi plusz teljesítményt illeszt be a meglévő rendszerébe. Ez másfélszerese a jelenleg Magyarországon működő Paksi Atomerőműnek, és mintegy 700 megawattal több, mint amennyire – ha megépül – a Paks II. erőmű két orosz blokkja képes lehet.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés