Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az éden ismeretlen gyíkjai

2014. október 31. 6:15

Az éden ismeretlen gyíkjai Két új gyíkfajt fedezett fel Ausztrália északi részén a James Cook Egyetem kutatója, aki szerint a területről nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi elveszett világ.

Tovább csúszik a fukusimai ártalmatlanítás

2014. október 30. 9:01

Tovább csúszik a fukusimai ártalmatlanítás Több évet fog késni a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű elhasznált vagy megolvadt nukleáris fűtőelemeinek kiemelése és elszállítása – írta az MTI japán sajtóértesülések nyomán.


Megmentik a galápagosi óriásteknőst

2014. október 30. 7:40

Megmentik a galápagosi óriásteknőst Újra nagyra nőtt egy kihalástól megmentett galápagosi óriásteknős-alfaj populációja, és valószínűleg már magától, emberi beavatkozás nélkül is fennmaradhat - közli egy friss amerikai kutatás.

Támadnak a 700 éves vírusok

2014. október 30. 6:52

Támadnak a 700 éves vírusok 700 éves vírusmaradványokat fedeztek fel amerikai kutatók rénszarvasok jégbefagyott ürülékében, majd a kórokozók DNS-ével növényeket fertőztek meg. A globális felmelegedéssel egyre több vírusrészecske szabadulhat fel a sarki jégtakaróból, melyek akár évszázadokon át megőrizték fertőzőképességüket.


A citrushéj nem játék

2014. október 29. 8:13

A citrushéj nem játék A magyar piacon kapható importált citrusféléket általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. A kezelés nélkül igen kockázatos lenne a szállítás, és egy-egy gombafertőzés komoly károkat okozhatna a termelőknek vagy a kereskedőknek-írta az origo.

Rossz a korallzátony védelmi program

2014. október 28. 20:29

Rossz a korallzátony védelmi program Az ausztrál tudományos akadémia szerint hatástalan a Nagy-korallzátony védelmére készített kormányprogram, amely még arra is alkalmatlan, hogy jelenlegi, romlott állapotában megőrizze az egyedülálló természeti képződményt.


Drámai videó: eltűnik egy fél Párizsnyi jéghegy

2014. október 27. 8:13

Drámai videó: eltűnik egy fél Párizsnyi jéghegy Egy meghökkentő videó arra hívja fel a figyelmet, hogy borzalmas és hirtelen változás megy végbe a Földön, hiszen az utóbbi tíz évben annyi jéghegy olvadt el, mint azelőtt száz év alatt!

EU-klímakonferencia: megújuló erővel, vagy maszatolgatva?

2014. október 22. 17:21

EU-klímakonferencia: megújuló erővel, vagy maszatolgatva? 2014. október 23–24-én az EU vezetői Brüsszelben találkoznak, hogy megállapodjanak az EU 2030-ig szóló klíma- és energiacéljairól. A megújulók – véget ér Európa sikertörténete?


Lebontják a fukusimai védőburkolatot

2014. október 22. 11:24

Lebontják a fukusimai védőburkolatot Műanyag borítja a fukusimai atomerőmű egyes blokkjának épületét. Az üzemeltető a borítás eltávolításán dolgozik a súlyosan sérült reaktorépületnél. A teljes lebontás még 25-35 év.

Máté Bence ismét tarolt

2014. október 22. 10:16

Máté Bence ismét tarolt Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját. Ő az első magyar, aki a legjobb lett ebben a kategóriában. Képeit korábban már négy alkalommal is díjazták a rangos pályázaton, amely idén ünnepli 50. évfordulóját.


További híreink

Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás

2014. október 21. 6:30

Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb jelentése. Sokat nyerhetnénk azzal, ha ugyanúgy költenénk a hatékonyságra, mint az energia előállítására.

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás

2014. október 19. 10:55

Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.


Miattunk lett gyilkos a bőregér

2014. október 19. 8:18

Több mint ötezer áldozat, egy térség válsága és félelem az egész világon – nem kis teljesítmény ez egy parányi állat részéről. Pedig ma már biztosan tudjuk, hogy minden idők legnagyobb ebolajárványát egy denevér indította el. Először egy kétéves kisfiú és az édesanyja fertőződött meg. Temetésükön tucatnyian betegedtek meg, és a vírus elszabadult.

Glifozát a globális méreg

2014. október 17. 19:50

Egy magyar laboratórium eredményei is megerősítették azokat az európai tapasztalatokat, amelyek szerint a glifozát nevű gyomirtó annyira elterjedt a Földön, hogy ma már az egész felszínt beborítja. A Wessling Hungary Kft. a magyarországi biotermékekben gyakran a határérték felett mérte a gyomirtószert. Emellett az is érdekes, hogy a glifozát és a GMO-k terjedése között arányosság figyelhető meg.


Drága a szélenergia? Nem! Az atomnál is olcsóbb

2014. október 17. 16:08

A szélturbinával termelt áram messze olcsóbb, mint szén- vagy gázerőművekkel előállítva egy friss összehasonlító energiapiaci elemzés szerint. Európában történelmi hagyomány nem beárazni az áramtermelés például egészségügyi hatásait.

A pihenés paradicsomának szemét oldala

2014. október 17. 15:26

A türkiz tengerről, a luxus apartmanokról és a fantasztikus strandokról készült maldív –szigeteki fényképeket mindenki szívesen nézegeti, hiszen annyira csodálatosak és egy életre szóló nyaralásra hívnak. Naponta 400 tonna hulladék termelődik, egy turista napi kb. 3,5 kilogramm szemetet "állít elő". Ami a katalógusokból kimarad: szeméthegyek a Maldív-szigetek egyes részein.


Egyre többen éheznek

2014. október 16. 8:51

Nap mint nap 805 millió ember éhezik világszerte, nagyon aggasztó, hogy mellettük 2 milliárd ember szenved az úgynevezett rejtett éhezéstől – derül ki a német NGO Welthungerhilfe legfrissebb jelentéséből.

Helikopteres teveirtás

2014. október 15. 21:40

Először igazolták, hogy igenis emberséges módszer helikopterről gyéríteni a túlszaporodott ausztrál teveállományt.


Putyin tigrise csirkeólban garázdálkodott

2014. október 15. 16:28

Öt csirkét is befalt egy gazda udvarán az a szibériai tigris, amelyet még a nyár elején Vlagyimir Putyin orosz elnök engedett szabadon, és most az északkelet-kínai vadászmezőkön kóborol - jelentette ma a Hszinhua kínai hírügynökség.

Súlyosan ráfizetünk a dugókra

2014. október 15. 8:56

Dollár-százmilliárdokban mérhető veszteségeket fognak okozni a legfejlettebb ipari gazdaságoknak a közúti közlekedési torlódások a következő 15 évben - jósolták londoni pénzügyi elemzők egy most ismertetett átfogó tanulmányukban.


Rekordszinten a tengerszint

2014. október 14. 20:18

Ausztrál tudósok szerint az elmúlt évszázad során nagyobb mértékben emelkedett a globális tengerszint, mint az elmúlt hatezer év bármely hasonló hosszúságú időszakában. A békét is veszélyezteti az éghajlatváltozás

Vegyszer helyett pókkal a malária ellen

2014. október 14. 10:08

Egy új kutatás szerint a malajziai ugrópók lehet a malária elleni harc legújabb fegyvere. Új-zélandi, szingapúri és maláj tudósok felfedezték, hogy ez a pókfaj az első és eddig egyetlen ragadozó, amely a rovar életciklusának minden fázisában, vagyis lárvaként, bábként és rovarként is megeszi a szúnyogot.


Robbanás előtt az olcsó napenergiás vízbontás?

2014. október 14. 8:55

Ha a napenergia valóban jó úton halad afelé, hogy a világ elektromos ellátásának elsődleges forrásává váljon, akkor szükségszerű olyan olcsó módszerek kidolgozása, amelyek segítségével akkor is tárolhatóvá válik az energia, ha éppen nem süt a nap. Íme egy egyszerű és olcsó eszköz, mellyel jó hatásfokkal hidrogénné alakítható a napfény.

Miért színes az őszi erdő?

2014. október 14. 8:05

A természetszerető embereket ősszel mindig elkápráztatják a lombhullató erdők fantasztikus színei. A tankönyvek szerint ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei, a természet véletlenszerű biokémiai játékai. Sok kutató azonban nem elégszik meg ezzel a magyarázattal, és úgy véli, van valamilyen evolúciós magyarázata e színorgia kialakulásának.


Napi húszezer 18 alatti nő szül

2014. október 12. 8:51

A hannoveri székhelyű Német Világnépesedési Alapítvány minap közzétett jelentéséből kiderül, hogy a fejlődő országokban naponta mintegy húszezer 18 év alatti lány hoz világra gyermeket.

Kínába kóborolt Putyin tigrise

2014. október 11. 7:22

Minden, az életét veszélyeztető akadályt igyekeznek eltüntetni egy szibériai tigris útjából, hogy szabadon járhassa a kínai vadászterületeket - miután kiderült: egy Vlagyimir Putyin, orosz elnök által még májusban szabadon engedett nagymacskáról van szó, amely átlépte az orosz-kínai határt.


Évi fél milla mindenkinek az olajból

2014. október 10. 6:17

A múlt héten minden egyes alaszkai lakosnak majdnem 1900 dollár ütötte a markát. És hogy miért? Az említett amerikai állam ugyanis 1976 óta olajbevételeiből egy alapot tart fenn, melyből minden évben komoly összegeket fizetnek ki a helyieknek, csak úgy.

Ha gázzal főz, szellőztessen!

2014. október 10. 5:22

Tanulmányok sora mutatott már rá arra, hogy sok esetben a beltéri légszennyezettség miatt nagyobb fokú légszennyezettségnek vagyunk kitéve otthonainkban, mint a szabadban, még a nagyvárosban is. A műanyagok, számítógépek, bútorokhoz használt enyvek, és a főzés során levegőbe kerülő szennyezőanyagok mind-mind potenciális veszélyforrások. De miért veszélyes, ha gázzal főzünk?


Élet a szeméthegyeken túl

2014. október 9. 7:02

A világ szemetének 40 százaléka hatalmas, nyitott szeméthalmokban végzi, általában szegény országok városainak közelében, ahol melegágya lehet fertőzéseknek és persze nagymértékben környezetszennyező is. Ennek ellenére emberek ezrei élnek ilyen helyeken.

Légszennyezéstől duzzadtak a folyók

2014. október 8. 19:53

A légszennyezés csúcsán, az 1980-as években, amikor még sok kéntartalmú szént égettünk, ennek hatására 25 százalékkal nagyobb lett a folyók vízhozama. Azóta jelentősen csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása, így ez is hozzájárul majd a folyók vizének jövőben elapadásához.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés