Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Íme a műanyagszigetek útjai

2015. augusztus 27. 10:22

Íme a műanyagszigetek útjai Az időjárást és a tengeráramlatokat figyelő bóják adatait felhasználva készített videót a NASA arról, hogy is áramlik a műanyagszemét a világ óceánjaiban.

Indiányi erdő tűnik el hamarosan

2015. augusztus 26. 7:58

Indiányi erdő tűnik el hamarosan Csaknem India méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig - figyelmeztetett egy frissen megjelent tanulmány.


Putyinnak fizetnie kell a Greenpeace-nek

2015. augusztus 26. 7:09

Putyinnak fizetnie kell a Greenpeace-nek Kártérítésre ítélte a hágai választott bíróság Oroszországot a 2013-ban Murmanszkban feltartóztatott, holland zászló alatt közlekedő Greenpeace-hajó ügyében.

Éghajlatváltozás: mentés másként?

2015. augusztus 25. 8:35

Éghajlatváltozás: mentés másként? Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.


Műholdas segítség a szárazsággal küzdőknek

2015. augusztus 24. 16:58

Műholdas segítség a szárazsággal küzdőknek Napjainkban a Közel-Kelet és Észak-Afrika minden országában komoly problémát jelent a vízhiány, ami leginkább az öntözéses mezőgazdaságot állítja kihívás elé. A helyzet várhatóan romlik, mivel a klímaváltozással gyakoribbá és tartósabbá válnak a szárazságok. A FAO egy műholdas képeket használó nyílt adatbázis fejlesztése révén segíti az amúgy szűkös vízkészletek fenntarthatóbb felhasználását.

Szuperragadozó a mohó Homo sapiens

2015. augusztus 23. 10:01

Szuperragadozó a mohó Homo sapiens Kutatók 2125 szárazföldi és tengeri ragadozót elemeztek, és arra jutottak, hogy a kíméletlen vadászati és halászati módszereivel az ember a világ leghatékonyabb ragadozója – derült ki a Science-ben megjelent tanulmányból.


Drónok a mexikói teknősök védelmében

2015. augusztus 23. 9:24

Drónok a mexikói teknősök védelmében A levegőből igyekszik megakadályozni a mexikói kormány, hogy az augusztusban tojó teknősök tojásai az előző évekhez hasonlóan bűnözők kezébe kerüljön. A teknőspopulációt a bizonytalan költések miatt kihalás fenyegeti.

Óriástoronyból figyelik a klímaváltozást

2015. augusztus 22. 14:45

Óriástoronyból figyelik a klímaváltozást Ma adják át a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében. Az amazonasi megfigyelőtorony építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fele arányban.


Felelősségvállalást sürget a Nemzetközi Iszlám Éghajlatváltozási Szimpózium

2015. augusztus 21. 10:59

Felelősségvállalást sürget a Nemzetközi Iszlám Éghajlatváltozási Szimpózium Augusztus 19-én zárult Isztambulban az a három napos Nemzetközi Iszlám Éghajlatváltozási Szimpózium, amelynek végén az iszlám világ vezetői és tudósai által közösen elfogadott nyilatkozat az éghajlatváltozás iránti morális felelősséget hangsúlyozza.

2015 megdönti a melegrekordokat

2015. augusztus 21. 10:06

2015 megdönti a melegrekordokat Az időjárási adatokat 1880 óta megfigyelő amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön, és szinte bizonyos, hogy 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot.


További híreink

Tragédia küszöbén Új-Zéland édesvízi állatvilága

2015. augusztus 21. 9:33

A világ legelszigeteltebb állama állatvilágának mintegy háromnegyedét a kihalás veszélye fenyegeti, a problémán csak rontanak gazdaság fellendítését célzó kormányzati tervek - figyelmeztettek új-zélandi ökológusok.

Elfogynak Közép-Ázsia gleccserei

2015. augusztus 18. 11:34

A közép-ázsiai hegyek gleccserei négyszer gyorsabban olvadnak a világátlagnál, veszélyeztetve ezzel Üzbegisztántól Nyugat-Kínáig a mezőgazdaság és a vízenergia számára létfontosságú folyók létét.


Fülelje a világ legnagyobb állathang-adatbázisát

2015. augusztus 18. 10:08

A Cornell Egyetem ornitológiai tanszéke még 2013-ban kezdte el építeni a digitális állathangkönyvtárát, ami mára a legnagyobb hasonló adatbázissá vált az interneten.

Krokodil Dundee szabin - íme az eredmény

2015. augusztus 17. 11:00

Az elmúlt harminc év alatt megháromszorozódott a krokodilok száma Nyugat-Ausztráliában - erről számolt be egy most közzétett tanulmány.


Kezdhetünk komolyan aggódni Bruce Lee miatt

2015. augusztus 15. 10:15

Megint jön El Niño - idén Bruce Lee-nek hívják. Ez olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható - a kaliforniai földcsuszamlásoktól az ausztrál bozóttüzekig - amelyek az 1997-98-as rekordévben pusztítottak - közölte az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja.

A fa mint a fenntartható fejlődés alapanyaga

2015. augusztus 15. 7:01

A világ egyik legértékesebb természeti erőforrása a fa. A fenntartható forrásokból származó termékekre szembetűnően növekszik a fogyasztói kereslet és igény. Új nemzetközi szabvány készül.


Élet hatszáz bánya árnyékában

2015. augusztus 14. 10:55

A Dél-afrikai Johannesburg legendás bányavidék volt egykor. Ma 600 elhagyott bánya veszi körül a várost, és ezek hulladéka mérhetetlen károkat okoz.

Rezsicsökkentő felújítással a klímát is védjük

2015. augusztus 14. 8:53

Idén már tegnap elhasználtuk a Föld egész éves erőforrás mennyiségét, azaz mától a bolygó megújító képességen felül fogyasztunk. A túlfogyasztás, a tartalékok felélése súlyos természeti és környezeti következményekkel jár, beleértve a globális klímaváltozást. Pedig van egy hatékony eszköz a kezünkben a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, ez pedig az energiahatékonyság ösztönzése, az energiatakarékosság.


96 millió labda tóvédelemre

2015. augusztus 13. 19:18

Közel 100 millió labdát dobtak egy víztározóba Los Angeles környékén, de nem a guinness rekord miatt, az ok sokkal prózaibb: vízvédelem.

Ma ismét túllőttük magunkat

2015. augusztus 13. 13:05

Az emberiség idén is mohó volt, hiszen mára elhasználta a Föld egész éves erőforrás mennyiségét. Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja 2 hónappal került előrébb, de a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol: ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét!


Folyó felett suhanhat a kínai zöld autópályáján

2015. augusztus 11. 22:11

Átadták Kína első környezetbarát, kilométereken át egy folyó felett vezető autópályáját a közép-kínai Hupej tartomány hegyvidéki térségében.

Mérgező folyóvizek Coloradóban

2015. augusztus 11. 10:15

Katasztrófahelyzetet hirdetett ki tegnap John Hickenlooper coloradói kormányzó, miután Silverton környékén 113 ezer hektoliter mérgező szennyvíz folyt a környékbeli folyóvizekbe egy használaton kívüli aranybányából.


Az autólobbi lassítja az elektromos autók terjedését?

2015. augusztus 10. 19:17

Gyökeresen átalakítja az autóipart, a szervizek munkáját és az energiahálózatok működését az elektromos autók terjedése. Még akkor is, ha hosszabb távon sokan inkább az üzemanyagcellás autókat tartják a jövő járműveinek.

Kiveri a biztosítékot a zöldenergia?

2015. augusztus 10. 10:40

Súlyos pozitív és negatív tanulságokat kínál Németország zöldenergia-programja az Obama-adminisztrációnak, amely éppen a napokban hirdette meg saját hasonló kezdeményezését. A németek immáron áramfelhasználásuk több mint negyedét megújuló forrásból állítják elő.


Orosz rulettet játszik a japán atomlobbi

2015. augusztus 9. 16:49

Kockázatos vállalkozásba kezd a japán energiaipar: egyszerre két tucat atomreaktort indítanak újra több mint négyéves leállás után, mit sem törődve a folyamat kockázatosságával. A szigetországban a fukusimai atomkatasztrófa után állították le az atomerőműveket.

A jövő az önfenntartó településeké

2015. augusztus 9. 10:41

Technikailag semmi akadálya, hogy minden város szélén legyenek, erőművek, ipartelep, újrahasznosító üzem. A hazai települések egyharmada 500 lakosúnál kisebb aprófalu, ugyanakkor ezekben az ország népességének mindössze 3 %-a élt - derül ki a KSH adataiból.


Az ENSZ odafigyel a tehénböfire

2015. augusztus 8. 11:56

A fejősteheneknek adott táplálék-kiegészítők segítségével 30 százalékkal csökkenthető a kérődzők által kibocsátott üvegházhatású metángáz mennyisége egy kutatás szerint.

Megnyílt a kibővített Szuezi csatorna

2015. augusztus 6. 19:37

Egyiptom kibővítette, és kétirányosította a Szuezi Csatornát. A tervezett 3 helyett egy év alatt mélyítették ki a fő hajózási útvonal medrét, és egy 35 km hosszú, párhuzamos csatornát is ástak az ellenirányú hajók számára. A mai díszünnepségen hazánkat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte.


Felhőkarcolón a veszélyeztetett fajok

2015. augusztus 6. 17:41

Egy filmkészítő úgy próbálja felhívni a ritka fajok helyzetére a figyelmet, hogy képeiket kivetítette Manhattan leghíresebb felhőkarcolójára.

Zajlik az élet Montpellier-ben

2015. augusztus 5. 9:56

Életképek a Nemzetközi és Európai Természetvédelmi Biológiai Kongresszusról (ICCB-ECCB).


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés