Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Aranyrizs: Adja fel a Greenpeace a GMO-ellenességét!

2016. július 1. 18:21

Aranyrizs: Adja fel a Greenpeace a GMO-ellenességét! 110 Nobel-díjas kéri a Greenpeacet, hogy adják fel a GMO-ellenességüket. A nyílt levelet aláíró kutatók és tudósok arra kérik a világ legismertebb zöldszervezetét, hogy fejezze be a genetikailag módosított élőlények (GMO) elleni hadjáratát.

Kik is azok a klímamenekültek?

2016. július 1. 8:43

Kik is azok a klímamenekültek? Nem csak a háborúk elől menekülnek több százezren, hanem amiatt is, hogy vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek.


Giga vízkészlet felett óriási aszály Kaliforniában

2016. június 30. 6:20

Giga vízkészlet felett óriási aszály Kaliforniában A Stanford Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a szárazsággal sújtott Kalifornia állam egy gigantikus és korábban ismeretlen víztározón nyugszik, és ez elméletileg alkalmas lenne arra, hogy enyhítsék a gazdálkodók gondjait.

Napenergiában is sereghajtók vagyunk

2016. június 29. 7:43

Napenergiában is sereghajtók vagyunk Vannak dolgok, melyek akkor is megtörténnek, ha a magyar kormány nem vesz róluk tudomást. Ilyen a megújulóenergia-befektetések fokozódó térnyerése is; Kína, India, az Amerikai Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság után a nagy zöldenergiás projektfejlesztők figyelme Afrika felé fordul.


Évi 3300 ember halhat meg New Yorkban a hőségtől 2080-ra

2016. június 28. 9:48

Évi 3300 ember halhat meg New Yorkban a hőségtől 2080-ra A kutatók szerint a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérséklet és a népesség változó megoszlása játszik közre a hőséggel kapcsolatos halálozások megugrásában.

Fogyasztási cikkek: hosszú az út a fenntarthatóságig

2016. június 28. 9:26

Fogyasztási cikkek: hosszú az út a fenntarthatóságig Az elkövetkező évtizedben további 2,5 milliárd ember csatlakozik majd a fogyasztók csoportjához, ezért itt az ideje, hogy sokkal több figyelmet fordítsunk a mezőgazdasági nyersanyagok (soft commodities) iránti növekvő keresletre, amelyek az ételeink, testápolási szereink, ruháink, sőt az általunk fogyasztott energia nyersanyagát is adják. Egy egészséges bolygóhoz fenntartható termelésre és fogyasztásra van szükség.


Légszennyezés: milliókkal nőhet a halálozások száma

2016. június 28. 8:28

Légszennyezés: milliókkal nőhet a halálozások száma Milliókkal nőhet 2040-ig a légszennyezés miatti halálozások száma évente a világon, ha az energia előállításában és felhasználásában nem lesz változás – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

Tűzhal evéssel a Földközi-tengerért

2016. június 28. 6:43

Tűzhal evéssel a Földközi-tengerért A környezetvédők a halálos mérgű tűzhalak terjedésének veszélyeire hívják fel a helyiek figyelmét arra biztatva a lakosságot, hogy fogyasszák bátran az ízletes húsú halat, ezzel szorítva vissza a terjedésüket.


Ahol életveszélyes a környezetvédelem

2016. június 27. 21:13

Ahol életveszélyes a környezetvédelem Tizenhat országban 185 környezetvédőt öltek meg tavaly, 60 százalékkal többen estek erőszak áldozatává, mint az előző évben – közölte a londoni székhelyű Global Witness csoport.

A naptejek is korall gyilkosok

2016. június 26. 9:04

A naptejek is korall gyilkosok Egészségesnek tűnő, ám szaporodásra képtelen korallokkal teli zátonyokat fedeztek fel kutatók a karibi térségben. Ez rossz hír a korallzátonyok pusztulása szempontjából, mert azt jelenti, hogy ezek a virágállatok sem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált törékeny ökoszisztémák újra-benépesítésében. A legkedveltebb turistacélpontoknál a legsúlyosabb a helyzet.


További híreink

Átrepülte az Atlanti-óceánt a Solar Impulse2

2016. június 25. 17:56

Világ körüli útjának újabb szakaszát teljesítette a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép: átszelte az Atlanti-óceánt és leszállt a spanyolországi Sevillában.

Nagy bajban énekelnek a kék cinegék

2016. június 25. 13:37

Életveszélyben is elkezdenek énekelni a kék cinegék, ráadásul a tojók is - állapították meg bécsi szakértők.


Gödörben Paks 2 bankja

2016. június 24. 9:35

Oroszország állami fejlesztési bankja meghosszabbítja a 2014-es szocsi téli olimpiához kapcsolódó hiteleinek lejáratát, valamint csökkenti azok kamatát is, hogy segítsen a kölcsönt felvevőknek törlesztési kötelezettségeik teljesítésében - közölte Szergej Gorkov, a Vnyesekonombank vezérigazgatója tegnap a felügyelőbizottság ülése után.

Arktiszi elégia

2016. június 24. 8:56

Ludovico Einaudi olasz zongorista és zeneszerző egy különleges, zenés videót készített az Északi-sarkkörön, hogy felhívja a figyelmet bolygónk törékenységére, és ezáltal arra, hogy mindannyiunknak lépni kell védelmében, ahogyan tudunk.


Nemzetközi bioenergia hét Budapesten

2016. június 21. 18:12

Ma nyílt meg az ENSZ FAO által szervezett Bioenergia Hét (Bioenergy Week) Budapesten, európai és nemzetközi iparági szakértők, döntéshozók, a civil és üzleti szféra képviselőinek éves szakmai találkozója.

Életünk része a világ leggyűlöltebb cége

2016. június 21. 11:33

A Monsanto uralja a világpiacot az eladott génmódosított vetőmagok és a cégek ellen szervezett tüntetések területén is, a cég termékei pedig már most is majdnem minden falat ételben ott vannak így vagy úgy. A Monsanto szimbóluma a génmódosított növényeket és az ezekre szánt vegyszereket áruló piacnak, amit 6 cég ural, és amik egymást bekebelezve lassan egy, az egész élelmiszerpiacot lefedő cégóriássá olvadhatnak össze.


A folyók ökoszisztémájának helyreállítása

2016. június 21. 8:35

Általánosan elterjedt nézet, hogy az emberek által okozott természeti károk után nagyjából egy emberi élet hossza szükséges a legtöbb ökoszisztéma helyreállítódásához. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói viszont arra a következtetésre jutottak, hogy ha megfelelő körülményeket biztosítunk, akkor a természet gyógyulása a kezdetben akár drámaian gyors lehet.

Döbbenetes fejlődést mutatnak a napelemek

2016. június 20. 12:48

Az elmúlt hónapokban tucatnyi olyan hír és ábra jelent meg, ami egyértelműen jelezte, hogy a napelemek komoly áttörést értek el, és ez megnyithatja az utat a megújuló alapú gazdaság felé. Mutatjuk a legfontosabb ábrákat.


A klímaváltozás következménye: mérgező lehet a búza

2016. június 20. 8:35

A szélsőséges időjárás új mellékhatását fedezték fel tudósok. Ahogy küzdenek a kedvezőtlen időjárással az élelmiszer- és takarmánynövények egyre több vegyi anyagot halmoznak fel magukban, s ez ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

Óriási globális fa és talajpusztulás

2016. június 20. 7:22

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Pekingben közzétett jelentése szerint évente 15 milliárd fa és 24 milliárd tonna termőterület tűnik el a Földről, világszerte a talaj mintegy 33 százaléka közepesen vagy súlyosan károsodott. Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek számít


Oroszok építik az első egyiptomi atomerőművet

2016. június 20. 6:41

A paksi bővítés kulcsszereplője, a Roszatom orosz atomenergetikai állami konszern a következő hónapokban keretszerződéseket ír alá az egyiptomi kormánnyal egy atomerőmű építéséről az észak-afrikai országban.

Tavaly stagnált a globális energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás

2016. június 19. 13:05

Stagnáló globális energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás jellemzik 2015-öt. A széndioxid-kibocsátás szintje stabilizálódott a 2014-es történelminek is nevezhető lassulás után tavaly, mely az energiafelhasználás közel változatlan mennyiségéből és az energiahordozók közötti váltásból fakad.


Már a kék arany korszakában élünk

2016. június 19. 10:27

Az ivóvíz a 21. század olaja, a nyersanyag, amiért már ma háborúk folynak. Évente 5-8 millió ember hal meg és körülbelül 250 millió ember kap súlyos betegséget szennyezett, fertőzött víz fogyasztása vagy használata miatt. Míg a 20. század elején körülbelül 25 ezer köbméter víz jutott egy főre, mára ez kevesebb, mint negyedére, hatezer köbméterre csökkent a népességnövekedés következtében. 2025-re pedig az emberiség ötöde, több mint másfél milliárd ember él majd olyan területen, ami vízhiánnyal küszködik.

Íme a NASA repülő Teslája

2016. június 19. 8:53

Összesen tizennégy elektromos propellermotor fogja hajtani az amerikai űrkutatási hivatal kísérleti elektromos repülőgépét, amely jövőre indul próbaútjára.


Káoszt hoz Rió Államra az olimpia

2016. június 18. 16:37

Alig másfél hónappal a riói nyári olimpia kezdete előtt Rio de Janeiro szövetségi állami pénzügyi szükségállapotot jelentett be. Vajon minket mennyire tenne tönkre az ötkarikás pénzmosoda, ha csak arra gondolunk, hogy a vizes VB már a tervezett költségek tízszeresénél tart?

Gázos hír a világnak

2016. június 18. 9:39

A déli sarkvidéket is elérte a 400 ppm feletti szén-dioxid koncentráció. A napokban jött a bejelentés, miszerint a referenciapontként szolgáló Hawaii Mauna Loa vulkán tetején várhatóan 400 ppm feletti szén-dioxidot mérnek majd egész évben.


Az idei volt minden idők legmelegebb tavasza

2016. június 18. 9:18

Globális melegrekordokat döntöttek a májusi hőmérsékletek, a NASA szerint az idei tavasz volt a legmelegebb tavasz az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta. Különösen az északi-sarki térségben volt a szokásosnál jóval melegebb, ami miatt a Jeges-tenger és a grönlandi jégtakaró szokatlanul korán kezdett el olvadni.

Évtizede óta betiltott vegyszerek károsítják a tengeri élővilágot

2016. június 18. 9:07

Veszélyben a cápák és kardszárnyú delfinek: hosszú életük során szöveteik megtelnek méreganyagokkal. A szakmában csak POP-nak nevezett „perzisztens szerves szennyezők” veszélyes szerves vegyületek, melyek a természetben akár évtizedekig is fennmaradnak.


Csőd szélén a Paksot finanszírozó orosz bank

2016. június 17. 21:11

Áron alul értékesítési eszközeit és dolgozókat bocsát el a magyar paksi atomerőmű-projekt mellett számos orosz presztízsberuházás finanszírozó bankja, a Vnyesekonombank (VEB). Az orosz állami hitelintézet hosszú hónapok óta tartó válságának aktualitásairól ezúttal a Bloomberg számolt be.

Már csak 10 éve van a szén és a gáz korának

2016. június 17. 8:43

Drámai változások előtt áll az árampiac, a szén és a gáz korszakának kevesebb, mint egy évtized múlva vége - derül ki a Bloomberg 25 évre kitekintő elemzéséből. A megújulók térnyerése a korábban gondoltnál jóval gyorsabb. Íme az árampiacon a jövőben várható fontos változások.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés