Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Termeszinváziót hoz a klímaváltozás?

2015. március 27. 12:09

Termeszinváziót hoz a klímaváltozás? A legpusztítóbb termeszfajok közül kettő olyan hibrid kolóniákat hozott létre Florida déli részén, amelyek a normálisnál kétszer gyorsabban terjeszkednek - állapították meg amerikai kutatók. A klímaváltozás állhat a háttérben.

Costa Rica követendő megújulása

2015. március 26. 7:29

Costa Rica követendő megújulása Környezetvédelmi mérföldkövet ért el Costa Rica, a közép-amerikai állam idén eddig csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét. Tavaly az áramellátás 6 százaléka származott megújuló energiából.


30 elefántot mészároltak le Kongóban

2015. március 25. 22:29

30 elefántot mészároltak le Kongóban Elefántcsontra éhes orvvadászok mintegy 30 elefánttal végeztek egy kongói nemzeti parkban az utóbbi két hétben. A park közleménye valószínű elkövetőként a szudáni milíciát említette meg. A Garamba Nemzeti Park bejelentése időben egybeesik a vadvédelmi szakemberek botswanai csúcstalálkozójával, ahol elhangzott, hogy az elefántok az orvvadászat függvényében néhány évtized múlva kihalhatnak.

Gyorsulva lassul a Golf-áramlat

2015. március 25. 13:19

Gyorsulva lassul a Golf-áramlat Évezredek óta nem tapasztalt mértékben lassult le a 20. század során a Golf-áramlat. Különösen az elmúlt évtizedekben gyengült meg jelentős mértékben a meleg tengeráramlat - közölte Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa és csapata a Nature Climate Change című szaklapban.


Csernobili ima. A jövő krónikája

2015. március 25. 9:20

Csernobili ima. A jövő krónikája "De ők nem az embereket, hanem a hatalmukat féltik. Ez a hatalom országa, nem pedig az emberek országa. Vitathatatlanul az államé az elsőbbség. Az emberélet értéke pedig nulla." Szvetlana Alekszijevics csernobili riportja a Jelenkorban.

2015 a sorsfordító év

2015. március 24. 6:17

2015 a sorsfordító év Véget ér idén a szegényebb országokat támogató, a mélyszegénységben élők felemelkedését, az éhínség leküzdését célzó nemzetközi program. A célok egy része feltehetőleg teljesül, mások elérése érdekében pedig újra meg újra szenvedélyes felhívásokban kérik a donorokat, hogy biztosítsanak további anyagi forrásokat.


Rákkeltő lehet a glifozát alapú herbicid

2015. március 23. 22:08

Rákkeltő lehet a glifozát alapú herbicid A lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége.

Amerika kapuján kopogtatnak az első klímamenekültek

2015. március 22. 16:59

Amerika kapuján kopogtatnak az első klímamenekültek Menedékkérelmet nyújtottak be az USA hatóságainál a korábban atomkísérleteknek helyt adó, a csendes-óceáni Marshall-szigetek részeként számon tartott Bikini-korallzátony lakói a klímaváltozás súlyos következményei miatt.


2000 sarki lúd tetem eső

2015. március 22. 13:19

2000 sarki lúd tetem eső Az USA Idahó államában Dubois, Terreton és Roberts városok környékén történt a különös eset, amikor is körülbelül 2000 sarki lúd hullott a földre.

Marokkóban épül a világ legnagyobb naperőműve

2015. március 22. 12:13

Marokkóban épül a világ legnagyobb naperőműve Marokkó is a nap- és a szélenergiában látja a jövőt. Kiírták a pályázatot a Noor megaprojekt utolsó fázisának megvalósítására. 2020-ra a 42 %-os megújuló a cél. Mi meg paksolunk.


További híreink

Negatív rekordon az északi-sarki tengeri jég

2015. március 22. 10:14

Az Északi-sarkvidék tengeri jégsapkája a NASA támogatta amerikai hó és jégkutató központ adatai szerint idén február 25-én érte el éves téli maximumát. A 14,54 millió négyzetkilométeres kiterjedés a műholdas megfigyelések kezdete óta az egyik legkisebb és egyben a legkorábban jelentkező.

Növekvő ivóvíz aggályok

2015. március 20. 12:46

Világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása, egyelőre még elegendőek a készletek arra, hogy kielégítsék a Föld lakosságának igényeit – de egyre nagyobb gondok lesznek. Ez derül ki a vasárnapi Víz Világnaphoz kapcsolódóan nyilvánosságra hozott ENSZ jelentéséből.


Tragikus mérések a fukusimai atomerőműben

2015. március 20. 6:41

Szinte az egész nukleáris fűtőanyag leolvadt és a reaktortartály aljába hullott a Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorában – közölte tegnap a létesítményt üzemeltető TEPCO japán energiavállalat.

Méregtelenítők és zöldrefestők: íme a detoxos divatcégek

2015. március 19. 21:06

A Greenpeace nyilvánosságra hozta értékelését, hogyan állnak a divatcégek a méregtelenítéssel. A „Detox-kifutó” nevű online felületen elérhető értékelésben a szervezet aszerint értékeli a legnagyobb divatmárkákat, hogy azok milyen hatékonyan vonják ki a mérgező anyagokat a gyártási láncukból, illetve mit tesznek a vízszennyezés megállításáért.


Már a februári meleg is dobogós

2015. március 19. 11:42

Az idei volt a második legmelegebb február a Földön a feljegyzések 1880-as kezdete óta, a hónap átlaghőmérséklete a szárazföldek és az óceánok felszínén 0,82 Celsius fokkal haladta meg a 20. századi februárok átlagát - közölte az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal.

Az indiai bürokrácia lelassította a napelemes repülőt

2015. március 19. 9:03

Többnapos késéssel indult tovább útjának harmadik szakaszára az indiai Ahmadábádból a kizárólag napenergia hajtotta Solar Impulse 2 kísérleti repülőgép, a pilóták szerint a "túltengő bürokrácia miatt".


Légszennyezettség és agyiér-katasztrófa

2015. március 18. 7:45

A légszennyezettség összefüggésben lehet a nyaki verőerek veszélyes mértékű összeszűkülésével, ami növelheti az agyiér-katasztrófa kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

Nézze meg a parlagi sas rekordot

2015. március 16. 7:58

Egy minikamerával felszerelt parlagi sast reptettek a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolóról. A látványos mutatvánnyal a Freedom Conservation fajmegőrző alapítvány a ragadozó madár veszélyeztetett helyzetére akarta ráirányítani a figyelmet.


A kínai szél és a megtorpant CO2-kibocsátás

2015. március 15. 11:36

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gyorsjelentése szerint az éves szén-dioxid-kibocsátás globális szintje gyakorlatilag stabil maradt az előző évhez képest. Ugyanúgy 32 gigatonna körül alakult, mint egy évvel korábban. Ugyan az eredmény siker, de azért túl sok ok nincs az örömre, ez még mindig brutális mennyiség.

Összefont farokkal pihenő majmok

2015. március 13. 17:38

Égő narancsszínű farok, okkerszínű oldalszakáll – ezek a fő ismertetőjelei a brazil esőerdőben nemrég felfedezett majomfajnak. A hosszú és puha szőrű titik kisebb családokban élnek, monogám kapcsolatban utódaikkal. A kis majmok általában úgy ülnek vagy alszanak, hogy összefonják a farkaikat.


Európa is besegít, hogy megmeneküljön az afrikai élővilág?

2015. március 13. 17:25

Afrika élővilágát katasztrófa fenyegeti, mivel jelenleg az élővilág majd harmada, a fajok 27 százaléka szerepel „kihalással veszélyeztetett” besorolással az IUCN Vörös Könyvében. Az afrikai helyzet megmentése érdekében Európában is komoly lépésre szánták el magukat.

Homeopátia - a nagy svindli

2015. március 11. 14:19

A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem - vélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán.


Vegyianyag-katasztrófák

2015. március 11. 13:23

Valóban szükségünk van annyi aranyra, amennyit kitermelünk? Tanultunk-e a nagybányai vegyianyag-katasztrófából? A 15 éve történt tiszai ciánszennyezés az arany kitermelés eredményeként következett be, amikor 25 méteres szakaszon szakadt át a zagytározó gátja.

WC hiány és a lányok iskolázatlansága

2015. március 9. 23:30

Pakisztánban 44 millió embernek nincs vécéje, emiatt arra kényszerülnek, hogy a szabadban végezzék el a dolgukat. Egy UNICEF-tisztviselő szerint ez az egyik fő oka a gyermekek fejlődésbeli visszamaradottságának.


Elstartolt történelmi útjára a Solar Impuls

2015. március 9. 22:53

A Solar Impulse 2 ma reggel röppent fel Abu Dhabiból, a terv szerint öt hónap alatt repüli körbe a Földet. Egyetlen liter üzemanyagot sem fog felhasználni a 2,3 tonnás napelemes repülő, igaz, többször is leszáll majd.

Újrafelfedezettt madárfaj Mianmarban

2015. március 9. 11:14

Egy 74 éve nem látott aprócska barna madárfaj több egyedét fedezték fel újra kutatók Mianmar (Burma) füves vidékén. A a timáliafélékhez sorolható fajt először az 1860-as években fedezték fel, de Mianmar területén 1941 óta nem látták és azóta teljesen kihaltnak hitték.


Hoppá! Kicsírázik a kávéspoharam

2015. március 8. 15:32

Egy amerikai székhelyű vállalat vetőmagokkal teletűzdelt kávéspoharat fejlesztett, amelyből a hagyományos felhasználás után új élet sarjadhat. Csak az USA lakosai évente 146 milliárd hulladékpoharat termelnek.

Budapesten 2 új, ausztráliában 700 halott koala

2015. március 6. 7:59

Óriási érdeklődés közepette került sor tegnap délután a „koala ősbemutatóra", vagyis Nur-Nuru-Bin és Vobara ünnepélyes bemutatkozására. Az állatok másfél hete érkezett Budapestre, és mától tekinthetők meg. A héten csaknem 700 koalát altattak el titokban az ausztrál vadvédelmi hatóságok.


A szír háború egyik oka a klímaváltozás

2015. március 5. 23:29

Az üvegházhatású gázok egyre növekvő kibocsátásával összefüggő aszály is szerepet játszott a 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődő, ám azóta véres harcokba torkolló szíriai konfliktus kirobbanásához - állapították meg a szakemberek.

Egyre többen kaszálnának a paksi sugárzási bizniszből

2015. március 5. 7:22

Brüsszel buktatná a paksi bővítésről szóló szerződést az üzemanyag-szállítás monopolizálása miatt, a kormány viszont a német Siemens és az amerikai Westinghouse beengedésével próbálja megszerezni az EU és az USA jóindulatát – ez az orosz–magyar atomprojekt legfrissebb fordulata. Hatott Orbánékra az amerikai nyomás?


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés