Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szövetséges harci delfinek

2014. április 23. 10:15

Szövetséges harci delfinek A NATO történetében először idén harci delfinek és oroszlánfókák is részt vesznek a katonai szövetség és Ukrajna közös hadgyakorlatán a Fekete-tengeren - közölte az amerikai haditengerészet.

Széfből lopott orrszarvútülkök

2014. április 22. 21:08

Széfből lopott orrszarvútülkök 40 orrszarvútülköt loptak el ismeretlen tettesek egy dél-afrikai természetvédelmi park irodájának széfjéből, a rablás súlyos csapást mért a dél-afrikai hatóságok azon erőfeszítéseire, hogy feltartóztassák a kihalástól veszélyeztetett állatok tülkével való illegális kereskedelmet.


1 kilométer magas lesz. De minek?

2014. április 21. 9:48

1 kilométer magas lesz. De minek? Összesen 80 ezer tonna fém kell hozzá. Szaúd-Arábiában, Dzseddában hozzákezdenek a világ legmagasabb épületéhez. A Királyság torony a tervek szerint 183 méterrel nyúlik majd magasabbra a mostani rekordernél, a dubaji Burdzs Kalifánál.

Putyin utasítására indult el a sarkvidéki olajszállítás

2014. április 20. 12:29

Putyin utasítására indult el a sarkvidéki olajszállítás Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben működő Prirazlomnaja nevű orosz kőolajfúró toronynál. A tanker elindításának szimbolikus jelentősége is van, mivel tavaly szeptemberben ennél az orosz fúrótoronynál tartottak a Greenpeace nemzetközi aktivistái tiltakozó akciót az arktiszi kőolaj-kitermelés ellen.


Önfeláldozó fukusimai állatmentő

2014. április 19. 7:54

Önfeláldozó fukusimai állatmentő A 3 évvel ezelőtti nukleáris katasztrófa óta sem szűnt meg az élet Fukusima környékén. A sugárszennyezett területen számos házi, és haszonállat tengeti életét - már persze ha talál enni és innivalót. Naoto Matsumura visszaköltözött állatokat menteni oda, ahol a normál érték 17-szerese a rádióaktív sugárzás.

A grönlandi jég titka

2014. április 18. 23:27

A grönlandi jég titka Ősi, csaknem 3 millió éve megfagyott tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt - derült ki egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányából.


Robban a napelem bomba

2014. április 17. 19:32

Robban a napelem bomba Nem is olyan sokára éreztetni fogja a hatását a napenergia az energiahordozók árában - állítják amerikai szakemberek, akik szerint az USA-ban máris megfigyelhető az újdonság egyesek számára jó, másoknak kellemetlen hatása.

Gyilkolják a környezetvédőket

2014. április 17. 10:55

Gyilkolják a környezetvédőket Brutálisan megnőtt a környezetvédő-gyilkosságok száma az elmúlt évtized során, melyen az sem segít, hogy a több mint 900 halálos incidens közül mindössze tíz esetben született ítélet - írja a Die Welt.


Ismét sertéshulla hullám egy északnyugat-kínai folyóban

2014. április 17. 10:35

Ismét sertéshulla hullám egy északnyugat-kínai folyóban Legkevesebb 170 sertéstetemet halásztak ki Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban. Az állatokat a Sárga folyó mellékfolyójaként ismert Huangsujnak a Hszining városi szakaszán fedezték fel a környéken lakók még a múlt héten. Ez a tartományi székhely egyik vízforrásának területe. Nem az első eset.

Vegyen tiszta levegőt - jó pénzért

2014. április 14. 8:52

Vegyen tiszta levegőt - jó pénzért Nem is olyan régen még a sci-fi birodalmába soroltuk azokat az elképzeléseket, hogy hamarosan árulni fogják a tiszta levegőt a légszennyezettség miatt. Nos, nem vagyunk már messze tőle, legalábbis Kínában már egészen biztosan nem.


További híreink

Nem kell a világ összes pénzét a bolygó megmentésére költeni

2014. április 13. 21:07

A gazdasági növekedés ütemét csupán 0,06 százalékkal csökkentik az éghajlatváltozás feltartóztatásához szükséges beruházások - állapította meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) készülő új jelentésének ma Berlinben bemutatott harmadik fejezetében, amely a klímaváltozás megfékezésének lehetőségeit foglalja össze.

Ukrán atomerőmű kételyek

2014. április 13. 12:25

A Roszatom (Rosatom) orosz állami céget aggasztja, hogy a Westinghouse amerikai fűtőanyaggyártó vállalat ismét fűtőanyagot szállíthat az ukrajnai atomerőművek számára.


2,5 millió ember ivóvize benzolos

2014. április 12. 8:19

Több ezer cég nem tartja be a környezetvédelmi előírásokat. A kínai kormány háborút hirdetett a légszennyezés ellen, mely "a természet figyelmeztetése a rossz hatékonyságú és vak fejlesztési törekvések miatt". 2,5 millió ember csapjából benzol is folyik. Kína talajvizeinek 60 százaléka súlyosan szennyezett.

Megújulós beruházások: Kína beelőzte Európát

2014. április 11. 14:21

Az egy évvel korábbihoz képest 214,4 milliárd dollárral kevesebb pénzt ruháztak be tavaly világszerte a megújuló energiaforrásokat hasznosító energiatermelésbe, globális szinten mégis tovább növekedett a zöldáram részaránya a villamosenergia-termelésben – derül ki a napokban bemutatott Global Trends in Renewable Energy Investment 2014 kiadványból.


Klímaváltozás nem létezik, vagy ha igen, akkor jobban járunk vele

2014. április 11. 13:07

Az ultrakonzervatív Heartland Institute legújabb tanulmányában is azt állítja, hogy klímaváltozás jó dolog. A kutatás célja az volt, hogy megcáfolja az ENSZ 2013-as klímaváltozás jelentését, amely szerint nem az éghajlat természetes változékonysága miatt nő a Föld átlaghőmérséklete.

Kína a plázaverseny élén

2014. április 10. 15:55

Mintegy 39 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont épül világszerte a nagyvárosokban, ennek több mint fele Kínában. Budapesten is beindulhatnak a fejlesztések - derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából. De kinek kell?


Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

2014. április 10. 14:40

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11. 417 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A hajnani gibbon lehet az első eltűnő emberszabású főemlős

2014. április 9. 11:08

A hajnani gibbon a világ legritkább főemlőse, melynek hosszú távú túlélése veszélyben van. Úgy hiszik, csupán 23-25 egyed él egy kevesebb, mint 20 négyzetkilométeres erdőségben a Dél-kínai-tenger Hajnan-szigetén.


Erőteljesen büntetni kellene a CO2 kibocsátást

2014. április 9. 8:37

A szén-dioxid-kibocsátás fizetőssé tételét javasolja Thomas Sterner svéd kutató, aki jelenleg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) új jelentésén dolgozik.

Nem lehet tárgyalni a természettel

2014. április 8. 18:52

A természettel nem lehet tárgyalni, az a saját törvényei szerint teszi a dolgát, és nem vár senkire – mondta Brüsszelben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, érzékeltetve, miért olyan égetően fontos a klímaváltozás elleni küzdelem.


Napi 300 tonna sugárszennyezett tengervíz és a maffia

2014. április 8. 8:03

Hajléktalanok toborzása a veszélyes likvidátori feladatokra, a japán maffia szerepe a radioaktív hulladék kezelése és az erőmű körüli munkák során; a sérült reaktorok hűtésére használt, erősen szennyezett víz tárolási és szivárgási problémái – már e néhány, a világsajtó által felkapott botrányból is sejthető, hogy a fukusimai katasztrófa kezelése korántsem problémamentes.

Belefulladunk az e-hulladékba

2014. április 7. 10:24

Évi 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik világszerte, megoldás lehetne az „urban mining” kiterjesztése. A cím állítása kicsit túlzás: nem mi, európaiak, fulladunk majd bele az elektronikai hulladékokba, hanem a világ két legnagyobb e-szeméttelepe környezetében élők.


Putyinék Bangladesben is sugároznak

2014. április 6. 10:41

A Pakson is terjeszkedő Roszatom (Rosatom) orosz atomenergiai cég májusban írja alá Bangladessel a dél-ázsiai ország első atomerőműve építésének előkészületéről szóló harmadik, végleges megállapodást.

A világ legnagyobb akváriuma

2014. április 6. 8:28

A 3 év alatt 180 milliárd forintból felépült kínai létesítmény egyszerre öt Guinness-rekordot is beállított. Öt tematikus egysége az óceán egy-egy részét mutatja be.


Giga környezetkárosítási jóvátétel

2014. április 5. 20:29

85 év alatt 2000 beszennyezett terület miatt rekord, 5150 millió dolláros jóvátételt fizet ki az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás alapján az Anadarko Petroleum az egyik leányvállalata, a Kerr-McGee által okozott környezeti károkért.

Részben betiltották a japán bálnavadászatot

2014. április 5. 9:38

Rendkívülinek számító döntést hozott a héten a hágai Nemzetközi Bíróság: 12:4 arányban elítélte Japánt a tudományos célúnak beállított bálnavadászata miatt, és eltiltotta ennek folytatásától. A szigetország halászai az utóbbi 20 évben több ezer bálnát vadásztak le ilyen ürüggyel.


Kikutatták az oroszlánok családfáját

2014. április 5. 9:23

Eleven példányok és múzeumban őrzött maradványok alapján rekonstruálták az oroszlán genetikai "családfáját", aminek alapján a kutatók szerint a modern nagymacska legutóbbi közvetlen elődje 124 ezer évvel ezelőtt élhetett.

Álszent klímakutatók

2014. április 3. 6:28

A klímakutatók és az egyetemek is pazarlóan bánnak az energiával, magas CO2-kibocsátással károsítják a környezetet - közölte Adam Pawloff, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Boku) kutatója a tegnap kezdődött Osztrák Klímakonferencián Innsbruckban.


Erőszakot hoz a klímaváltozás

2014. március 30. 19:15

Az IPCC, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete összefüggést lát a klímaváltozás és a globális társadalmi problémák, nemzetközi konfliktusok között.

Jelentős spórolás betűtípus cserével

2014. március 30. 12:05

Egy egyszerű beállítással komolyan csökkenthetjük a nyomtatás költségét. A "tintapazarló" New Times Roman helyett használjunk Garamond betűtípust.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Szeretne cikket írni? Megosztaná véleményét? Itt megteheti!
Felhasználóbarát honlap
Kiváló Magyar Tartalom
Járjon zöld szemmel! Küldje be fotóit itt!

hirdetés