Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

PET-palackon lógnak az olimpiai érmek

2016. augusztus 23. 8:16

PET-palackon lógnak az olimpiai érmek Most, hogy a magyar sportolók remek szereplésével véget értek a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok, érdemes felhívni a figyelmet az érmek összetételére is. Az arany-, ezüst- és bronzmedálokat ugyanis a fenntarthatóság jegyében készítették, az azokat tartó szalagokat pedig konkrétan PET-palackokból.

Olcsó királyrák Fukusimából

2016. augusztus 23. 7:58

Olcsó királyrák Fukusimából Lebukott Kínában egy csempészbanda, amelynek a tagjai Fukusimából származó - 9,5 milliárd forintnyi - tengeri árut importáltak és dobtak piacra.


Fura kék tavak ezrei az Antarktiszon

2016. augusztus 23. 7:38

Fura kék tavak ezrei az Antarktiszon A kutatók megerősítették, hogy az Antarktisz keleti részén ezrével jelennek meg a furcsa kék tavak. Ez eléggé aggasztó jelenség, mert már láttak hasonlót korábban is. Akkor a grönlandi jégpáncél olvadt nagyon gyorsan, 2011 és 2014 között több mint egybillió tonna jég olvadt el.

A Ford is felvillanyozódik

2016. augusztus 22. 12:49

A Ford is felvillanyozódik Az amerikai cég terveiben is szerepel a nagy elektromos átállás, jönnek a tisztán elektromos (EV), a plug-in, és a normál hibrid autók tucatjai.


Úszó bombák: kártevőkkel és betegségekkel megrakott tengeri konténerek

2016. augusztus 22. 9:34

Úszó bombák: kártevőkkel és betegségekkel megrakott tengeri konténerek Egy-egy olajszennyezést mindig kiemelt médiafigyelem kísér, miközben a természeti „szennyezések” komoly és főleg hosszú távú veszélyt jelentenek – és mégsem foglalkozunk velük. Egy egzotikus gomba több milliárd gesztenyefa pusztulását okozta az amerikai kontinensen a 20. század elején, jelentősen átformálva a tájat és az ökoszisztémát. Ma világszerte évente 527 millió tengeri konténerszállítás történik

Az Apple, mint zöldalma

2016. augusztus 21. 10:27

Az Apple, mint zöldalma Már 14 Apple összeszerelő üzem kapta meg a hulladékmenetes működésért járó tanúsítványt, köztük az embertelen munkakörülményekről, dolgozói öngyilkosságokról elhíresült Foxcon is. A következő években a megújuló energiára állnak át. Az Apple több napelemet telepít Kínában, mint Magyarország.


Kimúlt a tavak hölgye

2016. augusztus 21. 9:58

Kimúlt a tavak hölgye Húszévesen elpusztult Machli, India leghíresebb és legtöbbet fotózott tigrise, vélhetően fajának legidősebb vadon élő példánya, számos dokumentumfilm és könyv hőse.

Elstartolt a gigasegg

2016. augusztus 20. 15:15

Elstartolt a gigasegg Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe. Az Airlander 10 akár 50 tonnát is elbír, és úgy néz ki, mint egy gigantikus fenék. A léghajó harmadannyi üzemanyagot használ, mint a normális repülőgépek, viszont csak 160 km/óra sebességgel tud lebegni.


Kíméletlen méhgyilkos növényvédő szerek

2016. augusztus 20. 12:15

Kíméletlen méhgyilkos növényvédő szerek Egy 18 éves kutatás eredményeiből brit kutatók arra következtettek, hogy a neonikotinoidokkal kezelt növények apránként mérgezik meg a róluk gyűjtő méheket.

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

2016. augusztus 19. 15:48

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t Ami a nyugati országokban magától értetődik, Indiában még luxus. A világ második legnépesebb országában még 600 millió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC és az áram a fél országnak luxus.


További híreink

Augusztus 19 az orangutánok világnapja

2016. augusztus 19. 9:17

Ma van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőírtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Költözik az első amerikai falu a klímaváltozás miatt

2016. augusztus 18. 21:28

Egy egész alaszkai falut költözésre kényszerít a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés. Az inupiatok lakta Shishmaref lesz az első az Egyesült Államokban, amelyet áttelepítenek az éghajlatváltozás miatt.


Olimpiai légszennyezés: Peking arany, Rio ezüst

2016. augusztus 18. 17:47

A 2008-as Pekingi nyári olimpiai játékok a légszennyezettsége miatt vált hírhedté és a helyzet annyira rossz volt, hogy egyes sportolók már a reptéren maszkot viseltek leszálláskor. 8 év után Rióban sem jobb a helyzet, de ez a légszennyezés sem írható teljes mértékben a nyári olimpia számlájára.

Hasít a szaúdi olajtermelés

2016. augusztus 17. 20:08

Iparági értesülések szerint Szaúd-Arábia augusztusi olajtermelésének növelésével készül erősíteni tárgyalási pozícióját az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők szeptemberi informális találkozóján, amelyen a globális olajtermelés befagyasztása lesz a fő téma.Hamarosan akár meg is előzhetik a jelenleg legnagyobb olajtermelő Oroszországot.


Naperőművek az atomkatasztrófa romjain?

2016. augusztus 16. 21:39

30 évvel a csernobili atomkatasztrófa után merész tervekkel rukkolt elő Ukrajna, az atomerőmű környékén lévő területeket szolárpanelek telepítésével akarják újjáéleszteni. Ehhez keresnek most beruházókat az ukránok.

Világméretű sárgalázjárvány jöhet

2016. augusztus 16. 7:41

Az elindított nagyszabású oltási program ellenére világméretűvé válhat a sárgalázjárvány, amely Közép-Afrikában már több száz halálos áldozatot szedett - figyelmeztet a Save the Children nemzetközi gyermekjóléti segélyszervezet.


Az avokádó ára a fenyőgyilkolás

2016. augusztus 15. 21:30

Az USA és Kína avokádó iránti rajongása és a főleg exportra termelt egzotikus gyümölcs egyre növekvő ára miatt tizedelik a fenyőerdőket Mexikó középső részén.

Hazai pályán erősít az orosz atomipar

2016. augusztus 15. 8:34

A RIA Novosztyi hírügynökség összefoglalója szerint 11 új blokkal gazdagodik a reaktorpark, a Kommerszant napilap elemzése pedig arra mutat rá, hogy a nukleáris erőművek összteljesítménye 12 gigawattal – vagyis a jelenlegi 26,2 gigawatthoz képest csaknem a másfélszeresére – nő.


Megmérgeztek és megégettek 3 namíbiai oroszlánt

2016. augusztus 14. 22:26

Mérgezés következtében elpusztult három, jeladóval is ellátott oroszlán Namíbiában, amelyek egy tavaly elkészült természetfilmben is szerepeltek.

Az olimpiáknak betesz a klímaváltozás

2016. augusztus 13. 9:59

A globális felmelegedés miatt az északi félteke legtöbb városa alkalmatlanná válhat arra 2085-re, hogy nyári olimpia házigazdája legyen, pl. Isztambul, Madrid, Róma, Párizs és Budapest, amelyek pályáztak vagy pályáznak a 2020-as vagy a 24-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, vagy Tokió a 2020-as játékok helyszíne - állapították meg amerikai tudósok.


Jön a 600 km-es elektromos VW

2016. augusztus 13. 9:13

Szeptemberben a Volkswagen is be fog mutatni egy olyan elektromos autót, ami 4-600 kilométert fog tudni egy töltéssel menni. Herbert Diess márkaigazgató szerint a kocsi "kívülről kisebb mint egy Golf, belülről akkora mint egy Passat".

Össztűz a McDonald's-ra

2016. augusztus 13. 8:30

Új online kampányban vették össztűz alá a McDonald's-ot, amelytől azt követelik, hogy világszerte minden éttermében tegye tiltólistára azokat a húsokat és tejtermékeket, amelyek antibiotikummal kezelt állatokból származnak. A hazai gyakorlat már most is teljesíti a McDonald’s USA által a jövőre nézve vállaltakat.


A sokféleséget főleg a mezőgazdaság csökkenti

2016. augusztus 12. 9:21

Az állatfajok sokszínűségére nagyobb veszélyt jelent a mezőgazdaság és a természeti erőforrások túlhasználata, mint az éghajlatváltozás - mutatta ki egy ausztrál tanulmány.

Szemét-tengerek

2016. augusztus 12. 8:06

A riói olimpiával kapcsolatban igen gyakran került elő a vízminőség problémája. A tudósítások rendre megemlékeztek a szemetes tengerpartról és a vízben tenyésző megannyi baktériumról. Rio de Janeiro szemete azonban csak "csepp" a tengerben.


Tudta? 400 évig élhet a grönlandi cápa

2016. augusztus 11. 23:48

A grönlandi cápa a leghosszabb életű gerinces a világon, legalább 400 évig él – állapította meg új mérési módszerekkel egy nemzetközi kutatócsoport.

Honnan származik a favela megnevezés?

2016. augusztus 11. 13:16

Az olimpia kapcsán gyakran szóba kerülnek a riói favelák, ahol kb. 1,4 millió ember él. A brazilok nem tartják ezeket egyértelműen nyomornegyedeknek, slumoknak, hiszen sok középosztálybeli lakosuk is van.


Elúsztak a Tanganyika-tó halai

2016. augusztus 11. 8:57

A globális felmelegedés miatt egyre kevesebb a hal a Tanganyika-tóban, nem a túlhalászás okozza a csökkenést, ahogy korábban vélték - számolt be róla a BBC News.

Világsztárok a brazil indiánokért

2016. augusztus 10. 21:19

Több tucat neves színész, filmrendező, zenész nyílt levélben szólította fel a brazil kormányt, hogy ismerjék el az amazóniai munduruku törzs jogait, amelynek területeit veszélyezteteti a Tapajas-folyó mentére tervezett gigantikus vízerőmű.


Emberszagos szúnyogirtás

2016. augusztus 10. 20:53

Új módszerrel állítanak csapdát a szúnyogoknak Kenyában. Emberszaggal vonzanák be a csapdába a vérszívókat, hogy így csökkentsék a maláriás megbetegedéseket.

Szokatlan állati hidak

2016. augusztus 10. 7:57

Az élőhelyeket sokszor szinte hermetikusan kettévágó autópályák komoly problémát okoznak egy-egy populációnak. Szerencsére már nálunk is épült pár ilyen vadátjáró - igaz inkább csak kötelező elemként "mutatóba". Míg nálunk a nagyvadaknak, Ausztráliában pl. a vörös rákoknak készült felüljáró.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés