Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Július 29 a Tigrisek Világnapja

2016. július 29. 12:08

Július 29 a Tigrisek Világnapja A Tigrisek Világnapján a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát és a kereskedelmi célú tigrisfarmok haladéktalan bezáratását sürgeti Ázsia szerte. A természetvédelmi világszervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért!

Csökken az illegális afrikai elefántvadászat

2016. július 29. 6:59

Csökken az illegális afrikai elefántvadászat A jelek szerint csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, ugyanakkor az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az értékes agyaruk miatt leölt ormányosokra - derült ki a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) titkársága által közzétett adatokból.


Vizeletből is készíthető sör

2016. július 28. 10:52

Vizeletből is készíthető sör Belga tudósok létrehozták azt az eszközt, amely membrándesztillációval képes kiválasztani a vizet a vizeletből. Az egyik célterület az ivóvízhiánnyal küszködő fejlődő világ lehet.

Emberi fekáliában fognak úszni a riói olimpikonok

2016. július 27. 20:46

Emberi fekáliában fognak úszni a riói olimpikonok Mocskosabb a riói Guanabara-öböl víze, mint gondolták. Bár Brazília az olimpiai pályázatában még azt vállalta, hogy 4 milliárd dollárt költ a város szennyvízkezelésére, ennek csak töredékét, 170 milliót fordítottak erre - amivel csak a vízben lévő, vagy lebegő tárgyakat tudták lehalászni.


Zéró emisszióval a Föld körül

2016. július 26. 20:31

Zéró emisszióval a Föld körül A Solar Impulse történelmet írt azzal, hogy az első, kizárólag napenergiával hajtott repülőgépként sikeresen befejezte földkerülő repülőútját! A Kairóból felszálló gép sikeresen teljesítette az út utolsó, 48 órás etapját, majd közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 5 perckor leszállt Abu-Dzabiban, a kiindulási állomására.

Fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer

2016. július 24. 10:47

Fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer Hidaljuk át az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság közti különbségeket az élelmezési problémák ellen- mondja a FAO, mely szervezet a fenntarthatóságot szem előtt tartva a két szektor közti szorosabb koordinációt sürgeti.


Úsznak a szemétben a tengerek - miattad is?

2016. július 24. 9:02

Úsznak a szemétben a tengerek - miattad is? Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról nem igazán esik szó, hogy tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt. Évente körülbelül 10 millió tonna szemét kerül a tengerekbe.

Halál völgyi hőség Irakban

2016. július 24. 7:08

Halál völgyi hőség Irakban Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 Celsius-fok meleget mértek. A forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket.


Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval

2016. július 24. 6:37

Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni. Ritka kivétel, amiben a magyar szabályozás megelőzi korát.

Íme a száraz területek növénykatasztere

2016. július 23. 9:57

Íme a száraz területek növénykatasztere Elkészült az eddigi legátfogóbb tanulmány a száraz területek növényvilágáról. A FAO kiadványa hasznos eszköz lehet a fenntarthatóságot célzó szabályozási keretek és beruházási döntések mérlegelésekor.


További híreink

2016 lehet a legforróbb év

2016. július 23. 8:18

Június volt a tizennegyedik hónap egy huzamban, amikor rekord hőmérsékletet mértek a szárazföldek és az óceánok fölött. Londonban 2017-től drasztikus összegeket fizettetnek azokkal a járműtulajdonosokkal, akik 2005 előtt gyártott autókkal közlekednek, de úgy néz ki, ez sem lesz elég ahhoz, hogy megfelelő mértékben javuljon a levegő minősége. A megoldás, hogy ki kell tiltani a dízelüzemű járműveket.

Megállíthatatlan a globális felmelegedés

2016. július 21. 17:38

A NASA mutatott egy ijesztő ábrát: átlépett egy lélektani határt a globális felmelegedés. Pont akkor, amikor már a 14. hónapja tűnik megállíthatatlannak a katasztrofális következményekkel járó folyamat.


Halhússal a béldaganatok ellen

2016. július 21. 9:08

Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - mint például a tonhal és a lazac - fogyasztása egy tegnap közzétett kutatás szerint.

Tragédia a biodiverzitás és az őslakosok számára

2016. július 20. 23:06

Visszafordíthatatlan gazdasági és társadalmi hatásokkal jár, ha olyan érzékeny ökoszisztémákban építenek óriás vízerőművet, mint a Tapajos folyó. A brazil kormány jelenleg ezt tervezi. Kiemelt beszállítóként szerepel a Siemens, mely a tervezett erőmű turbináit állítaná elő. A Greenpeace aktivistái ezért a világ minden táján igyekeznek nyomást gyakorolni a Siemensre, hogy ne vállaljon szerepet a vállalkozásban.


Orosz hitelből bangladesi atomerőmű

2016. július 19. 14:14

Az orosz kormány jóváhagyta, hogy a bangladesi kormány 11,38 milliárd dolláros exporthitelt kapjon atomerőmű építésére - derült ki a hivatalos közlöny honlapján nyilvánosságra hozott, az Interfax orosz hírügynökség által ma ismertetett kormányhatározatból.

A világ legforróbb pontja is világörökség lett

2016. július 18. 11:41

21 új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság tegnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.


Újra leopárdok a Kaukázusban

2016. július 17. 8:56

Három, fogságban felnőtt perzsa leopárdot engedtek szabadon a Kaukázus északi, Oroszországhoz tartozó részén, hogy újra meghonosítsák a térségben a ragadozót, amely teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben a vadászat miatt.

Fizess az életért - új cápavédelmi stratégia

2016. július 16. 9:36

A Nagy-korallzátony területén tilos a halászás, kivéve ha elég pénzt fizetnek különleges engedélyekért. A WWF Ausztrália ezért halászati jogot vett, hogy azt ne használja más.


A te ruhád mennyire mérgező?

2016. július 15. 9:00

Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban - még a boltok levegője is szennyezett. A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt.

Áll az olaj a világtengeren

2016. július 15. 6:30

Egyre több olajszállító tankert parkoltatnak az olajkereskedők az Északi-tengeren, már olyan mennyiségű olaj várakozik itt, amire 2009 óta nem volt példa. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) jelentése szerint ez jól jelzi, hogy a gyengélkedő globális kereslet egyelőre képtelen felszívni a túlkínálatot.


Az energia takarékos felhasználásával a klímát is védjük

2016. július 14. 13:14

A légszennyezés évente 6,5 millió ember korai halálát okozza. A légszennyezésből fakadó gazdasági károk csak Európában elérhetik az 1600 milliárd dollárt éves szinten. A magas vérnyomás, táplálkozási kockázatok és dohányzás után ez a legnagyobb veszélyforrás az emberi egészségre.

Brazília így teljesítené megújuló energetikai terveit

2016. július 14. 12:44

A spanyol Elecnor cég Brazíliában napenergetikai projektek létesítésébe fog. A fotovoltaikus beruházás értéke a 300 millió dollárt is elérheti, a létesítések pedig a brazíliai Piaui tartományt érintik majd. A napelemes rendszer 450 gigawattóra energia előállítására lesz képes évente, ami több mint 220 ezer háztartás energiaigényét biztosítja majd. A tartományban jelenleg egy olasz vállalat is épít fotovoltaikus erőművet.


Az oroszokat is megérinti az új fuvallat

2016. július 14. 12:18

Az orosz óriáscég, az elsősorban nukleáris energetikával foglalkozó Rosatom, leányvállalatai révén szélenergetikai projektekbe kezd. A nagyvállalat célja, hogy felzárkóztassa az orosz szélenergia iparágat a nemzetközi szinthez.

San Francisco betiltja a styroport is

2016. július 14. 12:00

2017. január elsejétől az amerikai városban tiltólistára kerülnek a styroporból lévő termékek, például az elvitelre szánt kávék, teák poharai vagy más csomagolóanyagok is. Cél a teljesen hulladékmentes város.


Trump környezeti katasztrófa lenne

2016. július 13. 8:03

A klímavédelem alapvető változásokat tesz szükségessé az energiatermelésben és felhasználásban, jelentősen vissza kell szorítani a fosszilis energiahordozók használatát, ebből a szenpontból Donald Trump győzelme az USA elnökválasztásán nemcsak 4, vagy 8 évre, de több generációra visszavetné a megkezdett globális folyamatokat - írja elemzésében a The Guardian.

Miért lepték el az Eb-döntő helyszínét a lepkék?

2016. július 11. 21:25

A sajtóban is megjelent képeket nézve a Magyar Természettudományi Múzeum Blogja utánajárt, hogy milyen lepkék, és miért lepték el a tegnapi futballdöntő helyszínét, nem kis bosszúságot okozva a résztvevőknek. Dr. Ronkay László, a Lepkegyűjtemény főmuzeológusának írása.


Panama-csatorna: olcsó húsnak híg a leve

2016. július 11. 16:23

Hibás tervezés, rossz menedzsment, a gyenge építőanyagok miatt rossz minőség, a vízhiány miatt pedig kétes jövő: a nemrég megnyílt, új panamai csatorna szinte biztosan nem lesz olyan sikeres, mint 102 éves elődje.

Így szennyezik a britek a sarkvidéket

2016. július 11. 13:12

Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet - állapították meg a kutatók.


Be szabad-e árazni a természetet? A globális pénzrendszer totális fenntarthatatlansága

2016. július 11. 11:47

Föld élő rendszereinek állapota kulcskérdés az emberiség fennmaradása szempontjából. Egyes kutatók szerint a biológiai sokféleség csökkenését úgy lehet megállatani, ha meghatározzuk bolygónk bioszférája által nyúltott “ökoszisztéma-szolgáltatások” pénzbeni értékét, mert akkor látható lesz, hogy ez többet jelent, mint a közvetlen befektetés hozama.

Meddig tartható a növekvő halfogyasztás?

2016. július 9. 23:29

Történelmi fordulat: 20 kilogramm fölött az egy főre jutó éves globális halfogyasztás. Komolyabb lépésekre lenne szükség a túlhalászat ellen, állítja a FAO új halászati és akvakultúra jelentése.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés