Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Hogy is áll a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése?

2016. október 20. 17:41

Hogy is áll a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése? A Ligetvédők további tájékoztatást kérnek a városligeti Közlekedési Múzeum azbesztmentesítési munkálatairól!

Ésszerűen támogassa a kormány a villanyautózást!

2016. október 14. 9:35

Ésszerűen támogassa a kormány a villanyautózást! Közösségi célokhoz nyújtson a kormány támogatást villanyautók vásárlásához, ne pedig magánszemélyeknek. Ezt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Levegő Munkacsoport.


Kell-e környezeti hatástanulmány, ha az ember 25 ezer négyzetméteren akar építkezni?

2016. október 2. 21:39

Kell-e környezeti hatástanulmány, ha az ember 25 ezer négyzetméteren akar építkezni? Nem vették figyelembe a véleményünket a Hermina Garázs építésének előzetes vizsgálati dokumentációjához. A "Környezetvédelmi hivatal" szerint nincs jelentős környezetei hatása. Egyenként ( talán) valóban nem lenne elfogadhatatlan egy-egy új épület a Városligetben!? DE 8-10 betonkolosszus?
Próbálkozzunk most a Közlekedési múzeum elhelyezésének vizsgálatával. 1. jelentős környezeti hatása van. 2. Semmi keresnivalója nincs ezeknek a funkcióknak a Városligetben.

A multik már a spájzban vannak

2016. szeptember 22. 18:18

A multik már a spájzban vannak A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat." Farkas István Tamás a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke; dr. Kelemen András a Magyarországért Egyesület elnöke és Roszík Péter a Biokultúra Szövetség alelnöke közös véleménycikke az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről.


Nem bírják abbahagyni! Újraindul a motorfűrész az Orczy parkban!

2016. szeptember 21. 12:22

Nem bírják abbahagyni! Újraindul a motorfűrész az Orczy parkban! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem tanul semmit: már megint zéró társadalmi egyeztetés, már megint favágás. A törvényt betartják, a lakosságot meg leszarják. Az eddigi kb 300 nem volt elég, jön még 26+3 fa kivágása.

Boldog születésnapot Greenpeace!

2016. szeptember 16. 10:02

Boldog születésnapot Greenpeace! „Egy jobb világ nemcsak lehetséges, de már úton is van felénk” – Így született a Greenpeace legendája. A zöld szervezet története egy maroknyi megszállott ember összefogásával kezdődött a kanadai Vancouver kikötővárosában, épp 45 évvel ezelőtt.


Római-part: ingatlanmutyi a mobilgát mögött

2016. szeptember 10. 14:09

Római-part: ingatlanmutyi a mobilgát mögött A magyarországi és a brüsszeli hivatalokkal folytatott nyári levelezésem nyomán az árvízvédelmi célzatúnak mondott római-parti mobilgát-építési tervek egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját öltik. Megint a szokásos NER-modell: egy jól hangzó, messziről közhasznúnak tűnő érv (esetünkben az árvízvédelem), megállíthatatlanul burjánzó közpénzköltés, magánzsebekbe csordogáló profit.

A Múzeumkert is megújul - de hogyan?

2016. augusztus 31. 23:30

A Múzeumkert is megújul - de hogyan? Az egész építkezés kikerül az ország hatályos jogszabályai és a józan ész, valamint a szakmai kontroll alól.


Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti

2016. augusztus 26. 17:16

Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti A nagyobb sportesemények miatt épülő stadionok és különböző sportlétesítmények mindig megosztják a közvéleményt. A 2004-es olimpia, amit Görögországban rendeztek, közel 9 milliárd euróba került, azonban az esemény miatt épített helyszínek azóta is érintetlenek vagy kihasználatlanok. A fenntartható építkezés szerencsére mára nagyobb hangsúlyt kap, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt.

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

2016. augusztus 21. 14:52

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! - figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője.


További híreink

Tudta? A parlagfű az igazi illegális migráns

2016. augusztus 20. 10:28

A parlagfű önző érdekből, a jobb élet remé­nyében, mindenféle engedély nélkül jött át a déli határon, és a magyarok munkáját nem veszi ugyan el (sőt, adna is teendőt sokaknak, ha a parlagfűirtásra szánt közpénzek nem válnának minden évben a palástolatlan lopás áldozatává), ám az egészségüket, a jó közérzetüket és a nyugalmukat annál inkább – úgyhogy még a humanitárius szempontok is a cselekvés mellett szólnának.

Százötven év állatkert

2016. augusztus 9. 18:17

Csak azért érzek kísértést, hogy az ÉS-ben folyó ligetvitába bekapcsolódjak, mert magam is vagyok legalább annyira ligetszerető, mint sokan, és róla annyi tapasztalattal rendelkező, mint kevesen. 60 év óta járok-kelek és 22 év óta élek és dolgozom benne. Dr. Persányi Miklós írása.


GMO-mentesség és a szaktudomány

2016. augusztus 9. 8:01

A hagyományos magyar mezőgazdasági termékek jó minőségűek és magas színvonalúak. Semmi szükség sincs arra, hogy azokat a nagyobb termésátlag, a hatékonyság és a gazdaságosság nevében lecseréljük az új technológiákkal előállított, a nagy monopóliumok és kereskedőcégek igényei szerint manipulált új fajtákkal. Néhány érv a hagyományos mezőgazdasági növény- és állatkultúra védelmében.

Ötkarikás korrupció

2016. augusztus 8. 10:24

Csak egyszer, 1984-ben, Los Angelesben sikerült üzleti alapon nyereséges olimpiát rendezni. A görögök is belebuktak a gigaeseménybe. A GDP-hez viszonyított államadósság 60 %-a emiatt keletkezett náluk. Arról is beszélt Békesi László egykori pénzügyminiszter, hogy eleve miért nem lehet transzparens az olimpiai játékok megrendezése Magyarországon.


Bármikor indulhat a védett fák és cserjék irtása Szigetváron!

2016. augusztus 3. 16:12

Az Orbán-kormány és szervei semmibe veszik a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Csúcsára hágott a dilettantizmus, a helyi természetvédelmi rendelet ellenére 27 fát és 40 kifejlett cserjét vágat ki a Lázár Jánoshoz tartozó Forster Központ a szigetvári várban.

Római-part a kerítés másik oldaláról

2016. augusztus 2. 18:39

A gazdagok játszótere - a Római-part likvidálása c. írásra reflektált Az Egyesület a Római Partért alelnöke. Mint Egri Gábor írta: a megtévesztés, a hazudozás, a tények teljes elhallgatása folyik a zöldek részéről és mindez a 70 ha-on lévő tulajdonosok, lakók, vállalkozók kárára. Mindenki belénk törli sáros cipőjét, a politikai elit és az általuk mozgatott, magukat zöldnek mondó emberek!


Orbán Viktornak nincs rasztahaja. Egy százéves fa csak száz év alatt pótolható!

2016. július 22. 7:28

Tíz kérdés, amelyre mindenki tudja a választ …de akkor mi ez a pimasz mellébeszélés? Lányi András véleménycikke a Városligettel kapcsolatban.

Legyél Te is Öko-trendy!

2016. július 21. 21:47

Hála Égnek rohamosan nő az igény, az öko-életmód iránt, egyre nagyobb divattá válik „ökopolgárként” élni. Uniós polgárként nem is árt igazodni a környezetbarát elvárásokhoz, otthonunkban különböző technikák alkalmazásával energia és költségmegtakarítást érhetünk el. Hogy hogyan is lehetséges ez, és miért olyan fontos, hogy Te is kövesd az ökotrendet, az alábbi cikkből, egy kis ízelítőt kaphatsz, milyen előnyei vannak, ha környezettudatosan kezdesz élni otthonodban.


Ne sarcolják tovább a budapestieket – vezessék be a dugódíjat!

2016. július 20. 8:16

Az Európai Unióban átlagosan a GDP 1 %-át teszik ki a közlekedési dugók okozta veszteségek (az Európai Bizottság adatai szerint). Mivel ez egy átlag, a városokban minden bizonnyal jóval magasabb ez az érték, de tételezzük fel, hogy Budapesten csak ekkora az arány.

Ligetes agymosoda közpénzből

2016. július 18. 9:57

Közel 400 millióból dicsérheti a Liget projektet Rogán Antal szomszédjának cége. A napokban jelentette meg és juttatta el a postaládákba a Városliget ZRT a Ligetváros elnevezésű tájékoztató jellegű kiadványát. A Ligetváros újság alcíme a szokásos szlogenjük: Megújul a park, nő a zöldfelület. Alaposan átolvasva a kiadványt egyértelmű, hogy a Liget - projekt mögött erős gazdasági érdekek húzódnak meg, igaz szépen elbújtatva a sorok között.


Orbánnak nem kellenek a budai vári fák?

2016. július 13. 18:01

Kivágás fenyegeti az épülő miniszterelnöki hivatal alatti fákat, és már az építkezés idején is kárt okoznak bennük.

Nemcsak az az állami erőszak, amikor ütnek - válasz György Péternek

2016. július 9. 8:07

A “múzeumi negyed” ötletét támogató, sőt, egyes pletykák szerint ötletgazda György Péter a Népszabadságban írta meg, elutasítja az erőszakot. Én magam nem szeretem, ha valakit a véleménye miatt keresztre feszítenek, a kollaboránsozás, a beszorítás szerintem soha nem vezet eredményre.


Energia: válság és kiszolgáltatottság

2016. július 6. 8:32

A hivatalos, atomenergia-központú energiastratégia megvalósulásával az idegen érdekektől való függőségünk nem csökkenne. Szembemenetelünk az Európában érvényesülő folyamatokkal, mert a kontinensen meghatározóan helyi, megújuló erőforrásokra támaszkodó technológiák telepítése folyt az elmúlt évtizedekben. Az energiarendszer decentralizálása, és az energiademokrácia megvalósítása kifejezések még idegenül hangzanak a mai magyar döntéshozók fülének.

Kinek jó a TTIP?

2016. július 3. 6:47

Trójai szerződésnek nevezte a Greenpeace május 1-jei brüsszeli tüntetésén a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Együttműködést (TTIP). A szervezet azt állította, egy titkos dokumentum került a birtokába, amely bizonyítja, hogy a TTIP aláírása nemcsak a környezetre, de az emberek egészségére is jelentős veszéllyel járna. Továbbá megnövelné a cégek hatalmát a nemzetállamok és az állampolgárok felett. Csath Magdolna közgazdász írása.


Elveszett a Római-part?

2016. június 13. 9:13

Most kell erősnek, elszántnak, csökönyösnek és nem lustának lennie minden egyes budapesti és nem budapesti polgárnak, aki meg akarja védeni a Római-partot. Helyzet van! Nem új keletű történet, hogy a Fidesz és az MSZP közösen szavaz stratégiai helyzetekben.

Merre tart most a fenntarthatóság?

2016. június 11. 10:06

Svante Arrhenius svéd származású tudós már 1896-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás globális felmelegedéshez vezethet; kár, hogy megállapítását majd száz esztendővel később kezdték komolyan venni.


A Balaton az új fideszes préda

2016. június 9. 21:51

A Fidesz-KDNP-s kormány igazi mindenevő csúcsragadozóvá vált, a túlélésre egyedül saját zsíros falatokkal táplált élősködőinek van esélye. Most Balatonfenyves a cél. A nagy környezetkárosító mutyi részletei.

A nagy Biodóm blöff!

2016. május 28. 21:11

Amilyen sokat lehet olvasni, hallani manapság a Városliget beépítéséről, olyan nagy csönd övezi az úgynevezett LigetBudapest projekt legnagyobb épületének építését. Igen, a BIODÓMról van szó, ami nem más, mint 4 hatalmas félgömb formájú üvegház, a Vidámpark helyén. NEM, nem megnövelik ezzel a fogságban tartott állatok mozgásterét, hanem örök időkre megakadályozza, hogy valóban, egyszer majd bővüljön az Állatkert.


A parlamenti bizottságot sem érdekli a szakértelem

2016. május 1. 10:48

Dr. Darvas Bélát , a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnökét nem engedték be a Növényvédelmi Bizottság ülésére - nehogy összezavarja a döntéshozókat a glyphosate gyomirtószer hatóanyaggal kapcsolatos tudományos álláspontjának ismertetésével.

Csernobil figyelmeztetése

2016. április 26. 18:59

A mai Ukrajna területén működő csernobili atomerőmű négyes blokkja 1986. április 26-án hajnalban felrobbant. A kiszabaduló fűtőanyag részecskéi szinte egész Európát beterítették. Az atomkatasztrófa évfordulóin újból megpróbáljuk átgondolni a megmagyarázhatatlant, megérteni a felfoghatatlant.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés