Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Ünnepi paksi fejetlenség

2014. december 19. 11:55

Ünnepi paksi fejetlenség Úgy tűnik, nincs karácsony paksi botrány nélkül: tegnap először beszéltek kormánytagok egyértelműen arról, hogy az általuk elképzelt terv vesztésre áll. A kormány jelenleg rébuszokban beszél, ami elfogadhatatlan: teremtsenek végre tiszta helyzetet azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a színfalak mögött!

Narancsnábobok születése

2014. december 19. 11:02

Narancsnábobok születése A legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen.


Zöld tanácsok karácsonyra

2014. december 18. 13:31

Zöld tanácsok karácsonyra Karácsony közeledtével minden fillér még jobban számít. Nem is gondolnánk, mennyit megspórolhatunk, ha kicsit odafigyelünk a háztartásunk napi működésére.

Paks2- cui prodest?

2014. december 11. 12:45

Paks2- cui prodest? Úgy tűnik, a titkolózással a kormány egyrészt a projekt előkészítetlenségét igyekszik elfedni, másrészt annak a kínos folyamatnak próbál véget vetni, amelyben sorra derül ki: amit korábban állítottak, az nem úgy van. A totális információblokád ugyanakkor visszaüt, hiszen információk nélkül esélyük sincs meggyőzni az állampolgárokat arról, hogy a kormány képes a beruházást a magyar érdekek szerint alakítani.


Milyennek látjuk a termelői piacokat?

2014. december 11. 8:44

Milyennek látjuk a termelői piacokat? Megbízhatónak és jó minőségűnek gondoljuk a termékeket, melyek a helyi termelői piacokon kaphatóak. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás – derült ki a Csalán Egyesület BakonyExpo látogatóinak körében készült felmérésből

Jogi hungarikum: bűnös a vető gazda

2014. december 5. 17:50

Jogi hungarikum: bűnös a vető gazda Az 5,5 millió forint helyett „csak” 1,32 millió kártérítést kell fizetnie annak a kajászói gazdának, aki tavaly áprilisban figyelemfelkeltő akciója során 24 hektár napraforgót vetett az állam földjén. Böcsödi Gergely 30 éves kajászói gazda ezen tette miatt állt a Székesfehérvári Járásbíróság előtt, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet birtoksértés miatt perelte be.


Miért utáljuk a természetet?

2014. december 4. 17:49

Miért utáljuk a természetet? Bár manapság a környezetvédelem része a közbeszédnek, időnkét komoly kétségek ébrednek az emberben, értjük-e, miről is beszélünk. Amikor az őszi hónapok beköszöntével szorgos közmunkások bőszen „takarítják” a parkokat, zöldterületeket, árokpartokat, megbízóik nyilván nem tudják, mit is művelnek.

Paks II-nek egyedül a neve nem titkos

2014. december 2. 15:29

Paks II-nek egyedül a neve nem titkos A tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott T/2250. számú törvényjavaslat szinte minden adatot titkossá tenne Paks II-vel kapcsolatban. A törvényjavaslat ütközik az Aarhusi egyezménnyel és Magyarország alaptörvényével is. Amennyiben a törvénytervezet jogerőre emelkedik, a Greenpeace bővíti az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságához korábban beadott panaszát.


Biogazdálkodás: ennyi volt?

2014. november 23. 21:58

Biogazdálkodás: ennyi volt? Úgy látszik a kormány végleg szakított a mezőgazdaság ökoszociális „Ángyáni” programjával és a 2014/2015 gazdasági évre nem hirdeti meg az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) folytatását. Arról, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel lesz új program az érintettekkel nem folytatott konzultációt.

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk

2014. november 19. 10:41

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk Magyarországon a korrupció intézményesült, és egyre inkább központosult hálózatként viselkedik - mondja Fazekas Mihály korrupciókutató a portfolio.hu-nak. A Cambridge-i Egyetem kutatója szerint ha nem figyelünk, Paks a korrupció melegágya lehet.


További híreink

Nagymarostól Paksig

2014. november 14. 20:05

A bős–nagymarosi duzzasztómű és Paks2 története között felfedezhetünk jó néhány párhuzamot. Mindkét létesítmény áramot termel túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán. A fülig adósodott magyar kormánynak egyik beruházásra se telik, ezért mindkettőt hitelből akarják megépíteni. Lányi András írása.

Magyar természetvédelem – élt 40 évet?

2014. november 13. 9:15

Az alábbi kép a Kiskunsági Nemzeti Parkban, az izsáki Kolon tónál készült. Magam is gyakran jártam arra kutatóként, és sokszor hallottam, ahogyan a helybéliek is megőrzendő értékként említik a tavat, a madarakat, a környező buckás-árvalányhajas gyepeket. És nemcsak a tájhoz való érzelmi kötődésük miatt, hanem azért is, mert pontosan tudják, az ő boldogulásuk, a mezőgazdasági termelés, az erdők léte, az öntözés lehetősége mind attól függ, hogy az őket körülvevő természetes élővilág fennmarad-e.


Lázár gázügyi mellébeszélése

2014. november 11. 7:52

Szél Bernadett arról kérdezte Lázár Jánost, mit tud arról, hogy a miniszterelnök megsűrűsödött svájci látogatásai nyomán a helyi sajtó egy gázkereskedő cégről cikkez, amellyel a magyar állam furcsa, megmagyarázhatatlan üzleteket bonyolít. A hírek régóta arról szólnak, hogy az MVM a svájci MET Holding cég offshore leányvállalatának indokolatlan beiktatásával veszi a földgázt. Csak 2012-ben 50 milliárd magyar közpénz forint került így offshore lovagok kezébe. Válaszában Lázár János úgy csinált, mint aki nem tudja miről van szó, helyette ügynöközött egy jóízűt.

Paksi atomhulladék: nem tudják mit tettek idén nyáron?

2014. november 8. 9:06

Egyre érdekesebben alakul a 2003-as paksi üzemzavar hulladékainak nyári elszállításával kapcsolatos ügy, amit Jávor Benedek európai parlamenti képviselő tavasz óta feszeget. Minél többet válaszolnak az illetékesek, annál zavarosabb, hogy tulajdonképpen mit is csináltak. A jelek szerint részben maguk sem tudják, részben tudják, de nincs konszenzus arról, hogy helyette mit hazudjanak.


Természetvédelem - meddig?

2014. november 6. 6:52

Az állami környezet- és természetvédelem mind a mai napig a kilencvenes évek második felében elfogadott törvényeket használja. Vagyis egy olyan időszak jogi hagyatékából él, amikor egy minimális szakmai hozzáértéssel rendelkező, ugyanakkor a pártjában erősen beágyazott, jó érdekérvényesítési képességű politikus birtokolta a zöldtárcát. Baja Ferencről van szó. Kilövési engedély a nemzeti parkokra. A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a természetvédelem mellett.

Környezettudatos építészettel elkerülhető lenne a paksi atomcsapda

2014. november 2. 6:28

A meglévő épületállomány Magyarország jelentős vagyonát képezi, annak fenntartható és az energiahatékonysághoz jelentősen hozzájáruló fejlesztése kiemelt feladat kell, hogy legyen a jövőben. A HuGBC állásfoglalása a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetéhez.


Civilek a haza védelmében

2014. október 23. 12:36

Szörnyű következményei lehetnek, ha a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint változtatják a játékszabályokat. A civilek elleni támadások a még működő ellensúlyok leépítésének kísérlete. A korlátok nélküli kormányzás pedig mindenkit kiszolgáltatottá tesz.

Zöldfoci - organikus játéktér és kinetikus energiatermelés

2014. október 17. 18:34

Vannak országok ahol a sportág megújulása teljesen más dimenzióban mozog, mint az éppen regnáló szövetségi kapitány leváltásának vagy megtartásának kérdése. A focit is egyre inkább ostromolja a környezettudatos, fenntarthatósági paradigmákat előtérbe helyező szemlélet.


Fenntarthatóság- Mennyit ér a Magyar?- Gondolatok huszonévesen a fenntarthatatlanságról

2014. október 17. 12:46

Ebben a néhány gondolatban megfogalmazom azt, mit gondolok az Emberiségről, a Természetről, a Fenntarthatatlanságról. Néhány témakört kiragadva a globális problémákból, képzeletbeli utazást teszek, okokat keresek. Mindamellett megemlíteném, hogy a gondolatmenet csapongó, felületes, de elgondolkodtató.

Fidesz-kompatibilis környezetvédelem

2014. október 9. 20:35

Sallai Róbert Benedek (SRB) LMP-s parlamenti képviselő levelet írt a civileknek, hogy ne álljanak ki az Ökotárs mellett. Mint mondja, ő próbálja meggyőzni a fideszeseket, hogy „a zöldek nem egyenlőek azokkal a fővárosi liberális szervezetekkel, akiknél a források összpontosulnak”, akik „a független adományokkal védett fővárosi elefántcsonttornyokban” élnek. Engem támadsz Fidesszel való kollaboráció alaptalan vádjával? teszi fel a kérdést a megszólított SRB válaszában.


A parlagfűhisztéria…és más gyalázatosságok

2014. október 6. 9:55

Egy rendes háztartásban egy jó kis ellenség sosem árt. Itt van például ez a parlagfű, azaz álnéven az Ambrosia elatior, ahogy tudományosan nevezik. Hogy ő okozza az allergiánkat, nem kérdés. Logikus: ha betörik az ablak, a labdát utáljuk, nem azt a vásott kölköt, aki berúgta.

Az atomenergia egy antidemokratikus forrás

2014. október 5. 12:15

2014 szeptember 27 - október 1 között zajlott az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat 10. Nagygyűlése, melyen a különböző európai keresztyén egyházak képviselői tanácskoztak Balatonszárszón. A tanácskozás központi kérdése az energia és a klímaváltozás, illetve ezeknek a kérdéseknek a keresztyén egyházzal való összefüggése volt.


L. Simon akár a Nature-ben is publikálhatna

2014. október 1. 6:58

A hülye kínaiaknak jobban kéne figyelniük L. Simon Lászlóra, és akkor nem bohóckodnának a megújuló energiákkal.

Paks vobiscum? Érdekel ez valakit?

2014. szeptember 28. 12:18

A magyar állam történelmének legdrágább beruházásába kezd. Ehhez olyan hitelt vesz fel, amely a külföldi államadósságot egyharmadával növeli, törlesztése pedig húsz éven át évente legalább 300 milliárd forintba kerül majd (ha romlik a forint, akkor persze, többe). Érdekel ez valakit?


Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

2014. szeptember 25. 21:10

Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás nélküli döntése és a SZIE Szenátusának ezt megerősítő határozata alapján, Orbán Viktor 3. kormánya, Balogh Zoltán felügyelő minisztersége, Tőzsér János rektorsága, Gyuricza Csaba dékánsága és Urbányi Béla mb. intézetigazgatósága idején, 2014. szeptember 30-án megszűnik a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, gondozója, a határokon innen és túl ismert és elismert SZIE KTI.

Hurrá! Történelmet építünk!

2014. szeptember 25. 19:46

Budapest főpolgármestere hétfő reggeli rádióinterjújában kijelentette, hogy „történeti kertté akarjuk varázsolni” a Városligetet. Eszerint az idei nemzetközi tervpályázat jövőben megvalósuló építményei fogják a Városligetet történetivé varázsolni.


Szemét: vissza a kidobóhoz

2014. szeptember 25. 6:52

Egy orosz motoros nő videón mutatja be, hogy mit kell tenni akkor, ha valaki az autóból kidobja a szemetet az úttestre.

Az akác a magyar ember része

2014. szeptember 14. 15:44

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is.


A Városliget felújul?

2014. szeptember 8. 10:47

A Városligeti tóról/Műjégpályáról megújítás címén leeresztették a vizet. Elkezdték a hínárt és betontörmeléket kitakarítani az aljából. Végre. A bűz csábítja a látogatót, bugyborékol a szegélyekben megmaradt víz az erjedő szerves anyagoktól, fuldokló ebihalak, stb. És hova viszik a betontörmelékes trutyit? Naná, hogy marad a zöldterületen, a városligeti fák alatt.

Magyarország megújul a Mikó utcában

2014. szeptember 7. 10:12

Talán ismét az önkormányzati kampány miatt nehezen érthető okokból szétkaptak egy utcát a Vérmező szélén, bár nem volt rá semmilyen sürgető ok. A Budapest I. kerületi Mikó utca Vérmező melletti szakaszáról van szó- írta és fotózta egyik olvasónk. Írja meg, fotózza le, és küldje el ÖN is ha környezetszennyezést/ környezetpusztítást lát, vagy éppen valami pozitívumba botlik.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés