Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Villanyautók sofőr nélkül

2015. október 4. 19:06

Villanyautók sofőr nélkül Egy ideje már szó van a sajtóban arról, hogy a magyar állam lépéseket tesz a közúti villanyhajtás, a villanyautók népszerűsítése, terjedésük gyorsítása érdekében. A haladó hagyománynak megfelelően, ehhez is találtak egy nevet, a dinamót feltaláló Jedlik Ányosét, és a (kormány)kommunikációban megjelent a Jedlik Ányos Terv.

Aszódi Attila és a paksi köd

2015. október 2. 7:24

Aszódi Attila és a paksi köd „Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila paksi bővítési kormánybiztos interjújára.


Ligetprojekt: mire megy ki a játék?

2015. szeptember 27. 8:31

Ligetprojekt: mire megy ki a játék? Pénz nem számít, de mi az, ami számít? Idestova két esztendeje próbáljuk csillapítani – építészek, urbanisták, városvédők, helyi civilek és magamfajta magányos publicisták – a Városligetet létében fenyegető beépítési lázat; végre szeretném megtudni, hogy tulajdonképpen mi ellen védekezünk?

A nukleáris hulladék nem probléma, a szélerőmű igen

2015. szeptember 24. 21:31

A nukleáris hulladék nem probléma, a szélerőmű igen Nyilvános meghallgatás zajlott tegnap Bécsben a tervezett paksi bővítés környezeti hatásairól (mivel ezek a hatások az országhatárokon is átterjedhetnek, az érintett országok véleményét is ki kell kérni az engedélyezés során). Az eseményen a magyar kormány álláspontját Aszódi Attila képviselte, egy Greenpeace-aktivista pedig a Twitteren közvetítette a bővítési kormánybiztos érvelését.


Párttitkárból zöldbáró: a föld ügyek kulcsfigurája

2015. szeptember 17. 8:56

Párttitkárból zöldbáró: a föld ügyek kulcsfigurája Most, hogy néhány héten belül megindul az állami földek elárverezése, ahol mi vagyunk az eladók és mi fizetjük a vételárat „kedvezményes hitel” fedőnév alatt – ideje megismerni a földprivatizáció egyik kulcs emberét Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egész magyar mezőgazdaságért felelős alelnökét, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt vezérigazgatóját.

Illatos út: csak semmi pánik?

2015. szeptember 16. 21:31

Illatos út: csak semmi pánik? Nehéz eldönteni, vajon mennyire veszélyezteti az Illatos úti vegyi telephely a környék lakosságát. A ferencvárosi önkormányzat nem győz nyugtatni minket, hogy nincs veszély – csakhogy a mérések, amelyekre a polgármester hivatkozik, a lakosság egészsége szempontjából nem elégségesek, más eredmények pedig egyáltalán nem megnyugtatóak. Közben továbbra is hiányzik a megfelelő szabályozás, amely kimondaná, hogy a környezeti károkért, ipari katasztrófákért anyagilag is az okozók legyenek felelősek.


Azé, aki megműveli? Ilyen a hungarikum földmutyi

2015. szeptember 10. 8:24

Azé, aki megműveli? Ilyen a hungarikum földmutyi A tervek szerint – várhatóan kormányhatározat alapján – ez év októberétől megkezdődik 380 ezer hektár állami tulajdonú szántó, legelő, gyümölcsös és halastó magántulajdonba adása, helyi földpiaci áron, az igénylők árverésen való versenyeztetésével. A döntés nemcsak társadalmi vita, de még parlamenti egyeztetés tárgya sem lesz, mert a kormány úgymond az „a föld azé legyen, aki megműveli” alapelvnek tesz eleget, amihez jogszabályt sem kell módosítani. Az „osztó igazság” álarca mögül azonban – mint a közérdeket a tőkehatalomnak alávető földpolitika 1988 utáni minden lépésénél – itt is a „fosztó gazság” bukkan elő. Az ördög a részletekben lakozik. Ezek elárulják: a földprivatizáció jogi leleménye arra szolgál, hogy az állami földek nagyüzemi bérlői – mint „földműves” cégtulajdonosok – az eddig bérelt föld tulajdonjogát csaknem ingyen megszerezzék.

Norvég Civil Támogatási Alap: megyünk tovább!

2015. szeptember 8. 15:02

Norvég Civil Támogatási Alap: megyünk tovább! Ma, szeptember 8-án van egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni nemtelen hadjáratot. Az Ökotárs Alapítvány és partnerei a méltatlan támadássorozat ellenére is folytatták és folytatják munkájukat, egyebek között a Norvég Civil Támogatási Alap működtetését.


A túlfogyasztás napja

2015. szeptember 1. 12:18

A túlfogyasztás napja Talán erről már többen hallottak. Valami olyasmi, amikor a rendelkezésünkre álló erőforrásokat idő előtt feléljük, képletesen értelmezve hány Föld bolygó kellene jelenlegi életvitelünk fenntartásához, de talán a cikkben szereplő gyümölcsöskert a legszemléletesebb példa.

Nyílt levél a lufieregetések leállítására

2015. augusztus 28. 12:39

Nyílt levél a lufieregetések leállítására A zamárdi Strand Fesztivál ünnepélyes zárásaként augusztus 22 szombaton a Punnany Massif együttes koncertjén saját híradásuk szerint tízezer lufit engedtek el „környezetvédelmi” üzenettel, ami különösen visszatetsző egy ilyen nyilvánvalóan környezetszennyező akció esetében.


További híreink

Éghajlatváltozás: mentés másként?

2015. augusztus 25. 8:35

Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.

NEM! A VÉSZ módosítására (is)

2015. augusztus 16. 12:31

A törvénytelen, alaptörvény ellenes, nemzetközi és hazai jogot sértő Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) legújabb módosítása törvényessé kívánja tenni a törvénytelent!


Ismét hazudott a Fidesz föld ügyben - tiltakozz!

2015. augusztus 15. 7:38

Dübörög a propaganda, mint az 50-es években. Szégyenletes a Fidesz nyilatkozata. Mindennapos gyakorlattá vált a magyar közvélemény félrevezetése. A Kormány augusztus 18-i ülésén dönthet a földek eladásáról. NEM ADJUK A FÖLDÜNKET! Találkozzunk augusztus 17-én, hétfőn 18.00 órakor Budapesten a Kossuth tér 11. előtti hársfánál az Élőlánc Magyarországért állampolgári akarat nyilvánító rendezvényén!

Nemzetellenes bűncselekményre készül az Orbán-kormány

2015. augusztus 7. 6:59

A tisztánlátás kedvéért az állami földek ügyében. Igazak voltak a hírek, hogy elveszítjük az állami földvagyont. Az Élőlánc már május végén figyelmeztetett… Jakab István bejelentette a Parlamentben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapjának július-augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják… MIT IS ???


A császár új reaktora

2015. augusztus 2. 8:17

A világ nukleáris energia iparának állapotáról szóló jelentés nemzetközi szerzőgárdájának vezetője, Mycle Schneider a brit alsóházban a minap rejtélyesnek nevezte a szembeszökő különbséget a nukleáris szektor hanyatlása és az atomenergiáról a köztudatban élő kép között. Mintha a döntéshozók nem látnák – vagy nem mernék észrevenni – az iparág elmélyülő válságát, amely a legnagyobb szereplőket már a puszta létükben fenyegeti.

A balatoni halak napja – halak nélkül

2015. július 26. 9:02

A balatoni halgazdálkodás összeomlásának veszélyére figyelmeztet az LMP a balatoni halak napján. Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának – az ökopárt szerint sürgősen vissza kellene térni a fenntartható halgazdálkodási gyakorlathoz.


Szemléletváltás az erdőgazdálkodásban

2015. július 18. 10:30

A klímaváltozás és erőforrásaink megcsappanása miatt zöld értékeinkkel lényegesen tudatosabban kell bánnunk, mint valaha. Ez a paradigmaváltás, már csak a megújuló energiaforrásként felhasználható faanyag miatt is, napjaink legfontosabb kérdése az erdész szakmán belül. A vágásos, egykorú erdőkezelés felől fokozatosan át kell térni a vegyes korú, folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelésre.

Éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés

2015. július 14. 16:39

Áder János köztársasági elnök új szakkifejezéssel gazdagította a természettudományok terminológiáját az Interneten közzétett felhívásával, amelyben közös cselekvést sürget az „éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés” ellen.


Több mint bűn

2015. július 11. 10:54

A demokratikus intézményekben általában nem azért bízunk, mert jónak tartjuk őket, hanem mert javíthatónak. Az alábbiakban amellett érvelek, hogy a FIDESZ-KDNP kormány politikáját néhány egymással összefüggő, súlyos tévedés terelte kényszerpályára. Lányi András írása.

A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása

2015. július 11. 8:21

Dr. Ángyán József reagált Ács Sándorné tegnap megjelent, „Rabló hordaként" címen közreadott nyílt levelére. „Közös földvagyonunk spekuláns magánkezekbe juttatása a közösség ellen elkövetett tragikus merénylet, súlyos bűn” – írja.


A közjavak erdeje III.: vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés

2015. július 7. 7:18

A közelmúltban bocsátották társadalmi véleményezésre az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját, mely elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Központi kérdés, hogy a patás vadfajaink élőhelyre gyakorolt hatásait hogyan értékeljük és a vadgazdálkodás milyen állományszabályozási stratégiát választ. Az új törvény akkor érheti el a célját, ha a leginkább érintett társadalmi csoportok – erdészek, gazdálkodók, természetvédelmi kezelők, vadászok – félreteszik az évtizedek óta tartó, egysíkú vitát, és a hangsúly a fenntarthatóság jegyében zajló közös munkára helyeződik. Ám ehhez szakmailag megalapozott, hatékony jogszabályi lépések szükségesek.

Nem kérnek a TTIP-ből

2015. július 3. 10:08

A transzatlanti kereskedelmi egyezmény, a TTIP elutasítására szólította fel a magyar kormányt, az Országgyűlést és európai parlamenti (EP) képviselőket több mint ötven véleményformáló értelmiségi.


Csak egy néma FA

2015. június 23. 16:26

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos.

A Városliget védelmében

2015. június 22. 8:02

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Baán László és csapata nem egyéb, mint sok pénzzel és kormányzati támogatással rendelkező dilettánsok gyülekezete. A fórumozó civilek, már tavaly jelezték, hogy a Ligetbe tervezett épületegyüttes nem fog az elképzelésnek megfelelően elférni, maga az építkezés, pedig még ennél is nagyobb területeket igényel.


Együtt a Corvinusért!

2015. június 18. 12:55

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik aláírták a Budapesti Corvinus Egyetem által indított petíciót, és kiálltak az Egyetem egységéért, a Budai Campus megmaradásáért. Az interneten közel 16.800 aláírás gyűlt össze, ami az aláírók ügy iránti elkötelezettségének értékes, figyelmet érdemlő bizonyítéka.

Veszélyben a Homokhátság

2015. június 9. 10:20

Az ország területének tizedrésze, a milliós lakosságú Duna-Tisza közi Homokhátság, évszázadok óta küzd vízhiánnyal, elsivatagosodással, a szélvájta homokbuckák vándorlásával, amelyek miatt a szél által elhordott futóhomok szinte mindent maga alá temet. Az EU felmérése szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata. A Homokhátságot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is félsivatagi területnek nyilvánította.


Üvegházhatás Földön és Marson

2015. június 6. 17:51

Egy bolygó légköre hőszigetelő rétegként óvja meg a bolygó felszínét a világűr mínusz 270 fokos fagyos hidegétől. Ebben fontos szerepet játszik az üvegházhatás, ami abban áll, hogy az atmoszféra a felszínről kilépő hősugárzás jelentős részét elnyeli, majd ennek a felét visszasugározza a felszínre.

Pannon pumák palotája

2015. június 1. 14:12

A múzeumi negyed programjának farvizén váratlan sebességgel elfogadott, látványtervezett és költségvetett terv – gyerekek, mire lehetne elverni még néhány milliárdot? – a gombhoz varrt kabát bevált szabásmintáját követi: álmodjunk egy éktelenül nagy épületet, azután találjuk ki, hogy mire is volna jó!


Az energiahatékonyság elmismásolása

2015. május 25. 17:49

Két paksi blokk termelését takaríthatnánk meg az EU szabályaival. De nekünk van saját megoldásunk: nem csinálunk semmit.

Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?

2015. május 23. 20:14

Immár két hete annak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. A biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés