Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Megsérült reaktortartályt építhetnek be Paks II-be?

2016. november 23. 20:51

Megsérült reaktortartályt építhetnek be Paks II-be? A Roszatom nyilatkozata alapján az osztroveci atomerőmű építése során korábban leejtett és a belorusz fél által visszautasított sérült reaktortartály Paksra is kerülhet. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője elképesztőnek tartja a Roszatom hozzáállását és tart tőle, hogy az eddig is mindenben az orosz cég érdekeit képviselő magyar kormány elfogadhatónak találja az orosz javaslatot. A Roszatom cáfolta Jávor állítását.

Van-e hatása a környezetre egy (8) múzeum építésének?

2016. november 23. 7:58

Építenek egy múzeumot a Városligetbe. 67 méter magas, -4 emelet mélységű, parkolóval, föld alatti kiállító terekkel. Ki lehet-e mondani, hogy ennek az épületnek nincs hatása a környéken élők és dolgozók életére, a környezetre? ...és ha 8 ilyen épület épül?


Megújul-e a megújuló?

2016. november 19. 11:59

Megújul-e a megújuló? Igazi „megújuló” energia a természetben nem létezik. A világban az energia mennyisége az ősrobbanás óta állandó. Az energiát mindig elvesszük valahonnan, miközben a megjelenési formája átalakulhat, de a mennyisége nem szaporodik. A kérdés csak az, hogy honnan mennyit lehet és mennyit szabad elvenni.

Máshol építik fel a Közelekedési múzeumot? Avagy a kivett közpark és a váratlan kiadások

2016. november 16. 19:03

Máshol építik fel a Közelekedési múzeumot? Avagy a kivett közpark és a váratlan kiadások Rég tudjuk/tudják, hogy a tervezett Közlelekdési Múzeum nem fér el a régi helyén. Maga az épület sem. A külön építendő terepszint alatti kiállítótér és mélygarázs még kevésbé. De ha nem a Ligetben, akkor hol épül? Hát egy "kivett közparkban".


Az éhezők diadala - az antizöld trampizmus

2016. november 10. 11:45

Az éhezők diadala - az antizöld trampizmus Trump győzelmével egy újabb utolsó utáni esély tűnik elveszni az emberiség békés jövőjének megőrzésére. Ez a választás nem a klímaváltozásról szólt, hanem az éhező, bizonytalan tömegek lázadásáről az elit ellen. A klímaváltozás elleni harc hosszútávú és bonyolult ügy, azok szoktak foglalkozni vele, akiknek a havi rezsi kifizetése nem probléma.

A légkörrel nem tudunk tárgyalásokat folytatni

2016. november 4. 19:33

A légkörrel nem tudunk tárgyalásokat folytatni Óriási, világméretű mozgalom tette lehetővé ezt a sikert, amelyben haladó önkormányzatok, államfők, progresszívan gondolkodó vállalkozások és nagyvállalatok egyaránt kivették a részüket. A mozgalom kulcsszereplői azonban a hétköznapi emberek voltak, akik folyamatos nyomást gyakoroltak: hangot adtak az álláspontjuknak, és petíciókkal bombázták a kormányaikat, tiszta és biztonságos éghajlatot követelve.


Örüljünk-e Tarlós Tízezer új fát Budapestre! programjának?

2016. november 1. 10:04

Örüljünk-e Tarlós Tízezer új fát Budapestre! programjának? Hiba lenne azt mondani egy elért részeredményre, hogy nem kell neki örülni: Tarlós bejelentésének indokai mögött civil tiltakozások, petíciók, jegyzékek, viszonylag nagy létszámú tüntetések sora áll, amelyek a nyári ligetvédős rendőr-attack vagy a Római-parti erős demonstráció miatt átlépték a politika ingerküszöbét is. Bardóczi Sándor írása.

Óra átállítások értelme

2016. október 31. 11:21

Óra átállítások értelme Évtizedek óta minden évben két alkalommal átállítjuk az óráinkat, és ezzel állítólag egy tízezer lakosú kisváros egész éves áramfogyasztását takarítjuk meg. Ha ez igaz lenne, akkor a megtakarítás az ország egész éves áramfogyasztásának kb. 0,1 %-át tenné ki.


Miért szükséges a profit a nonprofitoknál is!?

2016. október 29. 11:58

Miért szükséges a profit a nonprofitoknál is!? Szerintem a profit (nonprofit - forprofit) értelmezése elég tudatzavaros a mai világban. Én ezért szeretem az életképes kifejezéssel felülírni ezt az egészet. Vágvölgyi Gusztáv Pabló írása.

Újabb pofon a magyar sajtószabadságnak

2016. október 27. 8:12

Újabb pofon a magyar sajtószabadságnak Bár elsőre nem egy direkt zöld téma, de a közpénzek hűtlen kezelése sok területre kihatással van. Egyre kevesebb a kormány mutyijait bemutató felület. A Népszabadság likvidálása csak egy láncszem. A rendőrség nemrég kihallgatta a Figyelő újságíróját. A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte az eljárást: üzleti titok megsértését hangoztatják. A sajtószabadságot nem tisztelő, autokratikus államoknak a lényegi eleme a minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása! Itt tartunk?


További híreink

Az Orbán-kormány hazaárulása

2016. október 25. 20:14

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.

Villanyautó karácsonyra?

2016. október 24. 14:24

Mire költhetnénk inkább az e-autóknak szánt 2 milliárdos támogatást? Pl. a szennyezésarányos útdíj bevezetésére, vagy lézeres kipufogógáz-elemző készülékekre, esetleg az alacsony kibocsátású övezetek létrehozására, vagy talán a robbanómotoros robogók villanyrobogóra cserélésére.


Hogy is áll a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése?

2016. október 20. 17:41

A Ligetvédők további tájékoztatást kérnek a városligeti Közlekedési Múzeum azbesztmentesítési munkálatairól!

Ésszerűen támogassa a kormány a villanyautózást!

2016. október 14. 9:35

Közösségi célokhoz nyújtson a kormány támogatást villanyautók vásárlásához, ne pedig magánszemélyeknek. Ezt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Levegő Munkacsoport.


Kell-e környezeti hatástanulmány, ha az ember 25 ezer négyzetméteren akar építkezni?

2016. október 2. 21:39

Nem vették figyelembe a véleményünket a Hermina Garázs építésének előzetes vizsgálati dokumentációjához. A "Környezetvédelmi hivatal" szerint nincs jelentős környezetei hatása. Egyenként ( talán) valóban nem lenne elfogadhatatlan egy-egy új épület a Városligetben!? DE 8-10 betonkolosszus?
Próbálkozzunk most a Közlekedési múzeum elhelyezésének vizsgálatával. 1. jelentős környezeti hatása van. 2. Semmi keresnivalója nincs ezeknek a funkcióknak a Városligetben.

A multik már a spájzban vannak

2016. szeptember 22. 18:18

A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat." Farkas István Tamás a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke; dr. Kelemen András a Magyarországért Egyesület elnöke és Roszík Péter a Biokultúra Szövetség alelnöke közös véleménycikke az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről.


Nem bírják abbahagyni! Újraindul a motorfűrész az Orczy parkban!

2016. szeptember 21. 12:22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem tanul semmit: már megint zéró társadalmi egyeztetés, már megint favágás. A törvényt betartják, a lakosságot meg leszarják. Az eddigi kb 300 nem volt elég, jön még 26+3 fa kivágása.

Boldog születésnapot Greenpeace!

2016. szeptember 16. 10:02

„Egy jobb világ nemcsak lehetséges, de már úton is van felénk” – Így született a Greenpeace legendája. A zöld szervezet története egy maroknyi megszállott ember összefogásával kezdődött a kanadai Vancouver kikötővárosában, épp 45 évvel ezelőtt.


Római-part: ingatlanmutyi a mobilgát mögött

2016. szeptember 10. 14:09

A magyarországi és a brüsszeli hivatalokkal folytatott nyári levelezésem nyomán az árvízvédelmi célzatúnak mondott római-parti mobilgát-építési tervek egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját öltik. Megint a szokásos NER-modell: egy jól hangzó, messziről közhasznúnak tűnő érv (esetünkben az árvízvédelem), megállíthatatlanul burjánzó közpénzköltés, magánzsebekbe csordogáló profit.

A Múzeumkert is megújul - de hogyan?

2016. augusztus 31. 23:30

Az egész építkezés kikerül az ország hatályos jogszabályai és a józan ész, valamint a szakmai kontroll alól.


Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti

2016. augusztus 26. 17:16

A nagyobb sportesemények miatt épülő stadionok és különböző sportlétesítmények mindig megosztják a közvéleményt. A 2004-es olimpia, amit Görögországban rendeztek, közel 9 milliárd euróba került, azonban az esemény miatt épített helyszínek azóta is érintetlenek vagy kihasználatlanok. A fenntartható építkezés szerencsére mára nagyobb hangsúlyt kap, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt.

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

2016. augusztus 21. 14:52

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! - figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője.


Tudta? A parlagfű az igazi illegális migráns

2016. augusztus 20. 10:28

A parlagfű önző érdekből, a jobb élet remé­nyében, mindenféle engedély nélkül jött át a déli határon, és a magyarok munkáját nem veszi ugyan el (sőt, adna is teendőt sokaknak, ha a parlagfűirtásra szánt közpénzek nem válnának minden évben a palástolatlan lopás áldozatává), ám az egészségüket, a jó közérzetüket és a nyugalmukat annál inkább – úgyhogy még a humanitárius szempontok is a cselekvés mellett szólnának.

Százötven év állatkert

2016. augusztus 9. 18:17

Csak azért érzek kísértést, hogy az ÉS-ben folyó ligetvitába bekapcsolódjak, mert magam is vagyok legalább annyira ligetszerető, mint sokan, és róla annyi tapasztalattal rendelkező, mint kevesen. 60 év óta járok-kelek és 22 év óta élek és dolgozom benne. Dr. Persányi Miklós írása.


GMO-mentesség és a szaktudomány

2016. augusztus 9. 8:01

A hagyományos magyar mezőgazdasági termékek jó minőségűek és magas színvonalúak. Semmi szükség sincs arra, hogy azokat a nagyobb termésátlag, a hatékonyság és a gazdaságosság nevében lecseréljük az új technológiákkal előállított, a nagy monopóliumok és kereskedőcégek igényei szerint manipulált új fajtákkal. Néhány érv a hagyományos mezőgazdasági növény- és állatkultúra védelmében.

Ötkarikás korrupció

2016. augusztus 8. 10:24

Csak egyszer, 1984-ben, Los Angelesben sikerült üzleti alapon nyereséges olimpiát rendezni. A görögök is belebuktak a gigaeseménybe. A GDP-hez viszonyított államadósság 60 %-a emiatt keletkezett náluk. Arról is beszélt Békesi László egykori pénzügyminiszter, hogy eleve miért nem lehet transzparens az olimpiai játékok megrendezése Magyarországon.


Bármikor indulhat a védett fák és cserjék irtása Szigetváron!

2016. augusztus 3. 16:12

Az Orbán-kormány és szervei semmibe veszik a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Csúcsára hágott a dilettantizmus, a helyi természetvédelmi rendelet ellenére 27 fát és 40 kifejlett cserjét vágat ki a Lázár Jánoshoz tartozó Forster Központ a szigetvári várban.

Római-part a kerítés másik oldaláról

2016. augusztus 2. 18:39

A gazdagok játszótere - a Római-part likvidálása c. írásra reflektált Az Egyesület a Római Partért alelnöke. Mint Egri Gábor írta: a megtévesztés, a hazudozás, a tények teljes elhallgatása folyik a zöldek részéről és mindez a 70 ha-on lévő tulajdonosok, lakók, vállalkozók kárára. Mindenki belénk törli sáros cipőjét, a politikai elit és az általuk mozgatott, magukat zöldnek mondó emberek!


Orbán Viktornak nincs rasztahaja. Egy százéves fa csak száz év alatt pótolható!

2016. július 22. 7:28

Tíz kérdés, amelyre mindenki tudja a választ …de akkor mi ez a pimasz mellébeszélés? Lányi András véleménycikke a Városligettel kapcsolatban.

Legyél Te is Öko-trendy!

2016. július 21. 21:47

Hála Égnek rohamosan nő az igény, az öko-életmód iránt, egyre nagyobb divattá válik „ökopolgárként” élni. Uniós polgárként nem is árt igazodni a környezetbarát elvárásokhoz, otthonunkban különböző technikák alkalmazásával energia és költségmegtakarítást érhetünk el. Hogy hogyan is lehetséges ez, és miért olyan fontos, hogy Te is kövesd az ökotrendet, az alábbi cikkből, egy kis ízelítőt kaphatsz, milyen előnyei vannak, ha környezettudatosan kezdesz élni otthonodban.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés