Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

A balatoni halak napja – halak nélkül

2015. július 26. 9:02

A balatoni halak napja – halak nélkül A balatoni halgazdálkodás összeomlásának veszélyére figyelmeztet az LMP a balatoni halak napján. Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának – az ökopárt szerint sürgősen vissza kellene térni a fenntartható halgazdálkodási gyakorlathoz.

Szemléletváltás az erdőgazdálkodásban

2015. július 18. 10:30

Szemléletváltás az erdőgazdálkodásban A klímaváltozás és erőforrásaink megcsappanása miatt zöld értékeinkkel lényegesen tudatosabban kell bánnunk, mint valaha. Ez a paradigmaváltás, már csak a megújuló energiaforrásként felhasználható faanyag miatt is, napjaink legfontosabb kérdése az erdész szakmán belül. A vágásos, egykorú erdőkezelés felől fokozatosan át kell térni a vegyes korú, folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelésre.


Éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés

2015. július 14. 16:39

Éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés Áder János köztársasági elnök új szakkifejezéssel gazdagította a természettudományok terminológiáját az Interneten közzétett felhívásával, amelyben közös cselekvést sürget az „éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés” ellen.

Több mint bűn

2015. július 11. 10:54

Több mint bűn A demokratikus intézményekben általában nem azért bízunk, mert jónak tartjuk őket, hanem mert javíthatónak. Az alábbiakban amellett érvelek, hogy a FIDESZ-KDNP kormány politikáját néhány egymással összefüggő, súlyos tévedés terelte kényszerpályára. Lányi András írása.


A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása

2015. július 11. 8:21

A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása Dr. Ángyán József reagált Ács Sándorné tegnap megjelent, „Rabló hordaként" címen közreadott nyílt levelére. „Közös földvagyonunk spekuláns magánkezekbe juttatása a közösség ellen elkövetett tragikus merénylet, súlyos bűn” – írja.

A közjavak erdeje III.: vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés

2015. július 7. 7:18

A közjavak erdeje III.: vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés A közelmúltban bocsátották társadalmi véleményezésre az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját, mely elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Központi kérdés, hogy a patás vadfajaink élőhelyre gyakorolt hatásait hogyan értékeljük és a vadgazdálkodás milyen állományszabályozási stratégiát választ. Az új törvény akkor érheti el a célját, ha a leginkább érintett társadalmi csoportok – erdészek, gazdálkodók, természetvédelmi kezelők, vadászok – félreteszik az évtizedek óta tartó, egysíkú vitát, és a hangsúly a fenntarthatóság jegyében zajló közös munkára helyeződik. Ám ehhez szakmailag megalapozott, hatékony jogszabályi lépések szükségesek.


Nem kérnek a TTIP-ből

2015. július 3. 10:08

Nem kérnek a TTIP-ből A transzatlanti kereskedelmi egyezmény, a TTIP elutasítására szólította fel a magyar kormányt, az Országgyűlést és európai parlamenti (EP) képviselőket több mint ötven véleményformáló értelmiségi.

Csak egy néma FA

2015. június 23. 16:26

Csak egy néma FA Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos.


A Városliget védelmében

2015. június 22. 8:02

A Városliget védelmében Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Baán László és csapata nem egyéb, mint sok pénzzel és kormányzati támogatással rendelkező dilettánsok gyülekezete. A fórumozó civilek, már tavaly jelezték, hogy a Ligetbe tervezett épületegyüttes nem fog az elképzelésnek megfelelően elférni, maga az építkezés, pedig még ennél is nagyobb területeket igényel.

Együtt a Corvinusért!

2015. június 18. 12:55

Együtt a Corvinusért! Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik aláírták a Budapesti Corvinus Egyetem által indított petíciót, és kiálltak az Egyetem egységéért, a Budai Campus megmaradásáért. Az interneten közel 16.800 aláírás gyűlt össze, ami az aláírók ügy iránti elkötelezettségének értékes, figyelmet érdemlő bizonyítéka.


További híreink

Veszélyben a Homokhátság

2015. június 9. 10:20

Az ország területének tizedrésze, a milliós lakosságú Duna-Tisza közi Homokhátság, évszázadok óta küzd vízhiánnyal, elsivatagosodással, a szélvájta homokbuckák vándorlásával, amelyek miatt a szél által elhordott futóhomok szinte mindent maga alá temet. Az EU felmérése szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata. A Homokhátságot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is félsivatagi területnek nyilvánította.

Üvegházhatás Földön és Marson

2015. június 6. 17:51

Egy bolygó légköre hőszigetelő rétegként óvja meg a bolygó felszínét a világűr mínusz 270 fokos fagyos hidegétől. Ebben fontos szerepet játszik az üvegházhatás, ami abban áll, hogy az atmoszféra a felszínről kilépő hősugárzás jelentős részét elnyeli, majd ennek a felét visszasugározza a felszínre.


Pannon pumák palotája

2015. június 1. 14:12

A múzeumi negyed programjának farvizén váratlan sebességgel elfogadott, látványtervezett és költségvetett terv – gyerekek, mire lehetne elverni még néhány milliárdot? – a gombhoz varrt kabát bevált szabásmintáját követi: álmodjunk egy éktelenül nagy épületet, azután találjuk ki, hogy mire is volna jó!

Az energiahatékonyság elmismásolása

2015. május 25. 17:49

Két paksi blokk termelését takaríthatnánk meg az EU szabályaival. De nekünk van saját megoldásunk: nem csinálunk semmit.


Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?

2015. május 23. 20:14

Immár két hete annak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. A biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.

Az ember, aki eladta a világot, avagy a Budai Arborétum kiárusítása

2015. május 21. 7:16

David Bowie 1970-ben adta ki a The Man Who Sold The World (Az ember, aki eladta a világot) című albumát. A dalban egy olyan emberről ír, aki soha nem vesztette el a hatalmát, az események feletti irányítást. Ő az, aki eladta a világot. Egy nevetséges figura. A jobboldal által harsogott ostobaságot, miszerint a magyar föld nem eladó, pont most valósították fel a nemzetes uramék.


Parlagbontás

2015. május 19. 9:13

Pfüjj, de nagyot káromkodna szegény nagyapám, ha még élne, mielőtt belekezdene véleményébe arról, milyen, amikor a falu határában az egyik gazda a másik földjére mutogat, mert az abból is gyarapszik, hogy nem hogy vet, még csak le sem kaszálja a parlagot legalább a ház körül ténfergő jószágoknak.

Kishantosi méregtelenítés

2015. május 14. 8:14

A giliszta végtelenül boldog életet él vegyszermentes talajban, a növényvédő szerek ellenben ősellenségei. Ha valahonnan elmenekül, nehezen tér vissza. A korábbinál nagyságrenddel kevesebb végez talajmunkát azon a Fejér megyei 452 hektáron is, amelyet egykor a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ művelt. A mintagazdaság akkor lehetetlenült el, amikor az alapítása, 1991 óta általa bérelt, a rendkívül szigorú Bio Suisse minősítő rendszer szerint is kiválónak elismert földterületeket 2013-ban újrahirdették, s azokból a kishantosiak egyetlen négyzetmétert sem kaptak.


Mutyit sodor a szél

2015. május 11. 9:43

Látszólag érthetetlen, miért megy szembe Orbán Viktor a megújuló energiát egyre jobban hasznosító világméretű tendenciával, és miért ragaszkodik az atomerőmű-bővítéshez vagy a gázvezeték-építéshez. Egy maffiaállam szempontjából rendkívül előnytelen üzlet a megújuló energia termelése.

Áder földelése

2015. május 9. 9:36

Történelmi dilemma elé állította az alkotmánybíróságot a köztársasági elnök, amikor nem írta alá, hanem a fogyatkozó tekintélyű testület elé utalta a nemzeti parki földek lenyúlását lehetővé tevő jogszabályt. A bíráknak látszólag a nemzeti vagyon egy kis szeletkéjéről kell dönteniük, valójában az Orbán-rendszerről mondanak majd ítéletet.


Jelölöm Zsák Ferencet az Európai Polgári Díjra

2015. május 3. 9:55

Az Európai Polgári Díjjal az Európai Parlament 2008 óta olyan embereket tüntet ki, akik kiemelkedően sokat tettek az európai alapértékek képviseletéért és megvalósításáért. A díj kitüntetettjére minden EP-képviselő javaslatot tehet.

Szétrabolt nemzeti parkok

2015. április 27. 9:40

A fideszes törvény-tervezet minimum 4, de akár 25 milliárdos támogatásról is szól. A vagyonkezelői jog a nemzeti park igazgatóságoktól történő elvonása ismét azt jelenti, hogy a termőföldből származó jövedelmet pártkatonáknak adják, de ezúttal –„járulékos kárként” – egyben összeomlasztja a természetvédelemi intézményrendszert, és veszélyezteti magukat a területeket és a természeti értékeket is.


Csernobil: 29 év után minden a régi

2015. április 26. 10:56

A 29 évvel ezelőtti április 26-i csernobili baleset volt a világ legsúlyosabb ismert nukleáris katasztrófája. A biztos halálba merült három csernobili búvár. A PM szerint Magyarországon elmaradt a szembenézés Csernobil tanulságaival és az atomenergia kockázataival: nálunk az atomerőműveket a politika továbbra is a saját játékszerének tekinti.

Mindenre lőnek - és visszalőnek

2015. április 20. 15:57

Több vadászati honlapon olvashattuk, hogy március derekán az Országos Magyar Vadászati Védegylet irodaházában tartott titkári értekezleten elhangzott és már el is döntetett: áprilisban módosítani fogják a vadászható vadfajok listáját. Néhány napon belül minden portálról lekerült ez az információ - írta Gera Pál természetvédő. A vadász szervezetek cáfolnak.


Fideszes rablógazdaság a nemzeti parkokban is!

2015. április 13. 9:28

Nem először érezzük az Orbán kormány egyes gaztettei kapcsán, hogy nem, hát ennél már nincs lejjebb, ennél nagyobb disznóságot képtelenség egyáltalán kitalálni. A Quaestor-botrány árnyékában mégis itt egy újabb intézkedés, egy, a földvagyonról szóló törvényjavaslat mögé bújtatott merénylet, ami katasztrofális és visszavonhatatlan károkat tud okozni minden egyes magyar embernek.

Mecsekbe jön a paksi atom? Köszi Viktor nem akarom!

2015. április 12. 12:28

A fideszes többségű törvényhozás szerint mindössze 100 (!) azaz EGYSZÁZ méteres távolságon belüli terület az, amit egy nukleáris létesítmény telephelyének vizsgálatára és értékelésére, valamint telepítésére vonatkozó hatósági eljárásban vizsgálni kell: vagyis a környékbeli településeknek köze és beleszólása sem lehet ahhoz, ha valaki a szomszédságukban atomreaktort vagy atomtemetőt akar létesíteni.


Magyarország ökogettó

2015. április 3. 11:49

Az Orbán-rendszer számára a demokrácia és a környezet pontosan ugyanazt a dolgot jelenti: a hatalom megszerzéséhez szükséges kiaknázandó erőforrást. Magyarország öles léptekkel halad egyfajta „ökológiai gettósodás” felé. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon szűk csoport rendelkezik a társadalmi és környezeti erőforrások felett, s azokat meglehetősen igazságtalanul osztják el.

Fazekas miniszter: szakértő, keresztapa, történész, megtekintő, pártfogó

2015. március 26. 11:17

Most, hogy újra előtérbe került a Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszterünk, aki minden a bizonyíték, figyelmezetés ellenére erővel pozícióban tartotta az azóta letartóztatott Kiss Szilárd ’keleti nyitás’ bűnöző lobbistát, érdemes végigvenni a kitűnő miniszter néhány nagy pillanatát az elmúlt évekből.


A legjelentősebb vízgazdálkodási probléma- a vízelvezetés-központú vízügyi gondolkodás és szabályrendszer

2015. március 19. 21:56

Az Európai Unió Víz Keretirányelve értelmében a következő 6 évre újra el kell készíteni a vízgyűjtők kezelésének terveit (korábban tévesen fordítva: „vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés”), s kiindulási pontként meghatározni a „Jelentős vízgazdálkodási kérdések”-et.
Tanulmányozva az állami vízügyi szervezet erre a célra rendszeresített honlapján található dokumentumokat, célszerűbbnek látszik annak véleményezése helyett egy önálló, átfogó helyzetfeltárást készíteni Hazánk vízgazdálkodásának problémáiról, azok ok-okozati összefüggéseiről.

12 pont Magyarországért

2015. március 15. 10:21

A magyar nép 1848. március 15-én tudta, hogy mit akar, és ezt kifejezésre is juttatta. A forradalomra és szabadságharcra emlékezve az Élőlánc Magyarországért szakértői munkacsoportja megalkotta napjainkra aktualizált 12 pontját. Az ökopárt mától a legszélesebb nyilvánosság előtt és a legkülönbözőbb formában fogja hallatni hangját, a hazánkat tudatosan súlyos és veszélyes helyzetbe sodró politikai és gazdasági intézkedések, állapotok miatt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés