Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Éghajlatváltozás: mentés másként?

2015. augusztus 25. 8:35

Éghajlatváltozás: mentés másként? Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.

NEM! A VÉSZ módosítására (is)

2015. augusztus 16. 12:31

NEM! A VÉSZ módosítására (is) A törvénytelen, alaptörvény ellenes, nemzetközi és hazai jogot sértő Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) legújabb módosítása törvényessé kívánja tenni a törvénytelent!


Ismét hazudott a Fidesz föld ügyben - tiltakozz!

2015. augusztus 15. 7:38

Ismét hazudott a Fidesz föld ügyben - tiltakozz! Dübörög a propaganda, mint az 50-es években. Szégyenletes a Fidesz nyilatkozata. Mindennapos gyakorlattá vált a magyar közvélemény félrevezetése. A Kormány augusztus 18-i ülésén dönthet a földek eladásáról. NEM ADJUK A FÖLDÜNKET! Találkozzunk augusztus 17-én, hétfőn 18.00 órakor Budapesten a Kossuth tér 11. előtti hársfánál az Élőlánc Magyarországért állampolgári akarat nyilvánító rendezvényén!

Nemzetellenes bűncselekményre készül az Orbán-kormány

2015. augusztus 7. 6:59

Nemzetellenes bűncselekményre készül az Orbán-kormány A tisztánlátás kedvéért az állami földek ügyében. Igazak voltak a hírek, hogy elveszítjük az állami földvagyont. Az Élőlánc már május végén figyelmeztetett… Jakab István bejelentette a Parlamentben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapjának július-augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják… MIT IS ???


A császár új reaktora

2015. augusztus 2. 8:17

A császár új reaktora A világ nukleáris energia iparának állapotáról szóló jelentés nemzetközi szerzőgárdájának vezetője, Mycle Schneider a brit alsóházban a minap rejtélyesnek nevezte a szembeszökő különbséget a nukleáris szektor hanyatlása és az atomenergiáról a köztudatban élő kép között. Mintha a döntéshozók nem látnák – vagy nem mernék észrevenni – az iparág elmélyülő válságát, amely a legnagyobb szereplőket már a puszta létükben fenyegeti.

A balatoni halak napja – halak nélkül

2015. július 26. 9:02

A balatoni halak napja – halak nélkül A balatoni halgazdálkodás összeomlásának veszélyére figyelmeztet az LMP a balatoni halak napján. Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának – az ökopárt szerint sürgősen vissza kellene térni a fenntartható halgazdálkodási gyakorlathoz.


Szemléletváltás az erdőgazdálkodásban

2015. július 18. 10:30

Szemléletváltás az erdőgazdálkodásban A klímaváltozás és erőforrásaink megcsappanása miatt zöld értékeinkkel lényegesen tudatosabban kell bánnunk, mint valaha. Ez a paradigmaváltás, már csak a megújuló energiaforrásként felhasználható faanyag miatt is, napjaink legfontosabb kérdése az erdész szakmán belül. A vágásos, egykorú erdőkezelés felől fokozatosan át kell térni a vegyes korú, folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelésre.

Éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés

2015. július 14. 16:39

Éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés Áder János köztársasági elnök új szakkifejezéssel gazdagította a természettudományok terminológiáját az Interneten közzétett felhívásával, amelyben közös cselekvést sürget az „éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés” ellen.


Több mint bűn

2015. július 11. 10:54

Több mint bűn A demokratikus intézményekben általában nem azért bízunk, mert jónak tartjuk őket, hanem mert javíthatónak. Az alábbiakban amellett érvelek, hogy a FIDESZ-KDNP kormány politikáját néhány egymással összefüggő, súlyos tévedés terelte kényszerpályára. Lányi András írása.

A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása

2015. július 11. 8:21

A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása Dr. Ángyán József reagált Ács Sándorné tegnap megjelent, „Rabló hordaként" címen közreadott nyílt levelére. „Közös földvagyonunk spekuláns magánkezekbe juttatása a közösség ellen elkövetett tragikus merénylet, súlyos bűn” – írja.


További híreink

A közjavak erdeje III.: vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés

2015. július 7. 7:18

A közelmúltban bocsátották társadalmi véleményezésre az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját, mely elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Központi kérdés, hogy a patás vadfajaink élőhelyre gyakorolt hatásait hogyan értékeljük és a vadgazdálkodás milyen állományszabályozási stratégiát választ. Az új törvény akkor érheti el a célját, ha a leginkább érintett társadalmi csoportok – erdészek, gazdálkodók, természetvédelmi kezelők, vadászok – félreteszik az évtizedek óta tartó, egysíkú vitát, és a hangsúly a fenntarthatóság jegyében zajló közös munkára helyeződik. Ám ehhez szakmailag megalapozott, hatékony jogszabályi lépések szükségesek.

Nem kérnek a TTIP-ből

2015. július 3. 10:08

A transzatlanti kereskedelmi egyezmény, a TTIP elutasítására szólította fel a magyar kormányt, az Országgyűlést és európai parlamenti (EP) képviselőket több mint ötven véleményformáló értelmiségi.


Csak egy néma FA

2015. június 23. 16:26

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos.

A Városliget védelmében

2015. június 22. 8:02

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Baán László és csapata nem egyéb, mint sok pénzzel és kormányzati támogatással rendelkező dilettánsok gyülekezete. A fórumozó civilek, már tavaly jelezték, hogy a Ligetbe tervezett épületegyüttes nem fog az elképzelésnek megfelelően elférni, maga az építkezés, pedig még ennél is nagyobb területeket igényel.


Együtt a Corvinusért!

2015. június 18. 12:55

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik aláírták a Budapesti Corvinus Egyetem által indított petíciót, és kiálltak az Egyetem egységéért, a Budai Campus megmaradásáért. Az interneten közel 16.800 aláírás gyűlt össze, ami az aláírók ügy iránti elkötelezettségének értékes, figyelmet érdemlő bizonyítéka.

Veszélyben a Homokhátság

2015. június 9. 10:20

Az ország területének tizedrésze, a milliós lakosságú Duna-Tisza közi Homokhátság, évszázadok óta küzd vízhiánnyal, elsivatagosodással, a szélvájta homokbuckák vándorlásával, amelyek miatt a szél által elhordott futóhomok szinte mindent maga alá temet. Az EU felmérése szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata. A Homokhátságot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is félsivatagi területnek nyilvánította.


Üvegházhatás Földön és Marson

2015. június 6. 17:51

Egy bolygó légköre hőszigetelő rétegként óvja meg a bolygó felszínét a világűr mínusz 270 fokos fagyos hidegétől. Ebben fontos szerepet játszik az üvegházhatás, ami abban áll, hogy az atmoszféra a felszínről kilépő hősugárzás jelentős részét elnyeli, majd ennek a felét visszasugározza a felszínre.

Pannon pumák palotája

2015. június 1. 14:12

A múzeumi negyed programjának farvizén váratlan sebességgel elfogadott, látványtervezett és költségvetett terv – gyerekek, mire lehetne elverni még néhány milliárdot? – a gombhoz varrt kabát bevált szabásmintáját követi: álmodjunk egy éktelenül nagy épületet, azután találjuk ki, hogy mire is volna jó!


Az energiahatékonyság elmismásolása

2015. május 25. 17:49

Két paksi blokk termelését takaríthatnánk meg az EU szabályaival. De nekünk van saját megoldásunk: nem csinálunk semmit.

Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?

2015. május 23. 20:14

Immár két hete annak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. A biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.


Az ember, aki eladta a világot, avagy a Budai Arborétum kiárusítása

2015. május 21. 7:16

David Bowie 1970-ben adta ki a The Man Who Sold The World (Az ember, aki eladta a világot) című albumát. A dalban egy olyan emberről ír, aki soha nem vesztette el a hatalmát, az események feletti irányítást. Ő az, aki eladta a világot. Egy nevetséges figura. A jobboldal által harsogott ostobaságot, miszerint a magyar föld nem eladó, pont most valósították fel a nemzetes uramék.

Parlagbontás

2015. május 19. 9:13

Pfüjj, de nagyot káromkodna szegény nagyapám, ha még élne, mielőtt belekezdene véleményébe arról, milyen, amikor a falu határában az egyik gazda a másik földjére mutogat, mert az abból is gyarapszik, hogy nem hogy vet, még csak le sem kaszálja a parlagot legalább a ház körül ténfergő jószágoknak.


Kishantosi méregtelenítés

2015. május 14. 8:14

A giliszta végtelenül boldog életet él vegyszermentes talajban, a növényvédő szerek ellenben ősellenségei. Ha valahonnan elmenekül, nehezen tér vissza. A korábbinál nagyságrenddel kevesebb végez talajmunkát azon a Fejér megyei 452 hektáron is, amelyet egykor a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ művelt. A mintagazdaság akkor lehetetlenült el, amikor az alapítása, 1991 óta általa bérelt, a rendkívül szigorú Bio Suisse minősítő rendszer szerint is kiválónak elismert földterületeket 2013-ban újrahirdették, s azokból a kishantosiak egyetlen négyzetmétert sem kaptak.

Mutyit sodor a szél

2015. május 11. 9:43

Látszólag érthetetlen, miért megy szembe Orbán Viktor a megújuló energiát egyre jobban hasznosító világméretű tendenciával, és miért ragaszkodik az atomerőmű-bővítéshez vagy a gázvezeték-építéshez. Egy maffiaállam szempontjából rendkívül előnytelen üzlet a megújuló energia termelése.


Áder földelése

2015. május 9. 9:36

Történelmi dilemma elé állította az alkotmánybíróságot a köztársasági elnök, amikor nem írta alá, hanem a fogyatkozó tekintélyű testület elé utalta a nemzeti parki földek lenyúlását lehetővé tevő jogszabályt. A bíráknak látszólag a nemzeti vagyon egy kis szeletkéjéről kell dönteniük, valójában az Orbán-rendszerről mondanak majd ítéletet.

Jelölöm Zsák Ferencet az Európai Polgári Díjra

2015. május 3. 9:55

Az Európai Polgári Díjjal az Európai Parlament 2008 óta olyan embereket tüntet ki, akik kiemelkedően sokat tettek az európai alapértékek képviseletéért és megvalósításáért. A díj kitüntetettjére minden EP-képviselő javaslatot tehet.


Szétrabolt nemzeti parkok

2015. április 27. 9:40

A fideszes törvény-tervezet minimum 4, de akár 25 milliárdos támogatásról is szól. A vagyonkezelői jog a nemzeti park igazgatóságoktól történő elvonása ismét azt jelenti, hogy a termőföldből származó jövedelmet pártkatonáknak adják, de ezúttal –„járulékos kárként” – egyben összeomlasztja a természetvédelemi intézményrendszert, és veszélyezteti magukat a területeket és a természeti értékeket is.

Csernobil: 29 év után minden a régi

2015. április 26. 10:56

A 29 évvel ezelőtti április 26-i csernobili baleset volt a világ legsúlyosabb ismert nukleáris katasztrófája. A biztos halálba merült három csernobili búvár. A PM szerint Magyarországon elmaradt a szembenézés Csernobil tanulságaival és az atomenergia kockázataival: nálunk az atomerőműveket a politika továbbra is a saját játékszerének tekinti.


Mindenre lőnek - és visszalőnek

2015. április 20. 15:57

Több vadászati honlapon olvashattuk, hogy március derekán az Országos Magyar Vadászati Védegylet irodaházában tartott titkári értekezleten elhangzott és már el is döntetett: áprilisban módosítani fogják a vadászható vadfajok listáját. Néhány napon belül minden portálról lekerült ez az információ - írta Gera Pál természetvédő. A vadász szervezetek cáfolnak.

Fideszes rablógazdaság a nemzeti parkokban is!

2015. április 13. 9:28

Nem először érezzük az Orbán kormány egyes gaztettei kapcsán, hogy nem, hát ennél már nincs lejjebb, ennél nagyobb disznóságot képtelenség egyáltalán kitalálni. A Quaestor-botrány árnyékában mégis itt egy újabb intézkedés, egy, a földvagyonról szóló törvényjavaslat mögé bújtatott merénylet, ami katasztrofális és visszavonhatatlan károkat tud okozni minden egyes magyar embernek.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés