Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Európa GMO-ostrom alatt

2015. március 1. 18:08

Európa GMO-ostrom alatt A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget.

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

2015. február 27. 20:01

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával 30 évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után mai ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.


A múzeumi negyed tervpályázatának kudarca

2015. február 23. 6:46

A múzeumi negyed tervpályázatának kudarca A nagy hírveréssel beharangozott pályázat középszerű eredménnyel zárult. Áttételesen azt mutatta meg, hogy nem Múzeumligetre, hanem a Városligetnek mint városi parknak a rehabilitá­ciójára és a budapesti kulturális együttesek térben kiegyensúlyozott fejlesztésére lenne szükség. - Schneller István kritikája a Ligetbe tervezett épületekről.

A Tiszát a szakemberek mentették meg

2015. február 18. 18:45

A Tiszát a szakemberek mentették meg A magyar sajtó több cikkben is megemlékezett a tizenöt éve történt Tiszavölgyi ciánkatasztrófáról. A megjelenteket én a kárenyhítésben meghatározó szerepet játszó szervezet akkori vezetőjeként és aggódó szakemberként szeretném kiegészíteni. Tiszánk – múltunk, jövőnk.


GMO fronton Magyarország kulcsszereplő lehet

2015. február 15. 8:29

GMO fronton Magyarország kulcsszereplő lehet Az Atlanti-óceán mindkét partján azt várják Magyarországtól, hogy álljon a genetikailag módosított növények terjedése elleni küzdelem élére. A GM növények termesztésére kivetett, nemzetközi összehasonlításban a legszigorúbb jogszabályok közé sorolható tilalom révén vezető szerepet vívtunk ki az agrobiznisz kordában tartásáért folytatott globális küzdelemben. Azonban ezt veszélyeztetik a zárt ajtók mögött folytatott szabad kereskedelmi tárgyalások. Az állampolgároknak az óceánon innen és túl is fel kell venniük a kesztyűt.

Klímaszkeptikusok

2015. február 12. 15:18

Klímaszkeptikusok A szakpolitikusok többségének hivatalos álláspontjával szemben egyre több „klímaszkeptikus” tudós vonja kétségbe a klímaváltozás és a széndioxid emisszió közötti kapcsolatot. Az érveiket azonban általában zártkörű szakmai rendezvényeken adják elő, mert nem kívánnak nyilvánosan ütközni a „mainstream” áramlattal, vagy mert nem is jutnak megszólalási lehetőséghez. Érdemes megvizsgálni, mi lehet az igazság a két „szélsőség” között.


Bős-Nagymarosról másképpen

2015. február 8. 16:32

Bős-Nagymarosról másképpen A Bős-Nagymaros ügy valamikor a rendszerváltás szimbóluma volt. Kérdés azonban, hogy miután a rendszerváltás 1989-ben lezajlott, miért kellett 3 évvel később, 1992-ben felmondani a szerződést, hatalmas és értelmetlen gazdasági áldozatok árán lebontani a félig megépült erőművet.

Mivé lesz a Városliget?

2015. január 25. 9:58

Mivé lesz a Városliget? Megy a szó-háború, hogy megújul vagy beépül a Városliget? Nézzük a tényeket, a nevekkel való trükközést!


Illés Zoltán és a szakadó plafon

2015. január 23. 20:54

Illés Zoltán és a szakadó plafon Illés Zoltánt nemsokára szentté avatják, miközben Ő szépen végig haknizza a baloldali sajtót, és elbeszéli milyen csúnya bácsi ez az Orbán Viktor, és milyen csúnya dolgok történtek az Orbán kormány által. Csak hogy eddig Ő volt ennek a kormánynak az egyik illetékes elvtársa.

Illés a damaszkuszi úton

2015. január 21. 13:13

Illés a damaszkuszi úton Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára az elmúlt napokban körbehaknizta a baloldali lapokat. Ezzel sok szimpátiapontot gyűjtött a szoclib oldalon – az első Orbán-kormány környezetvédelmi tárcájának közigazgatási államtitkáránál, Kemény Attilánál viszont nem. Illés szerint Paks 2 a Fidesz Bős –Nagymarosa.


További híreink

Fél a naptól a vámpírkormány

2015. január 19. 8:16

Tudják, kedves olvasóim, miben hasonlít leginkább Orbán Viktor kormánya a vámpírokhoz? Abban, hogy mindketten rettegnek a napfénytől. Rettegnek, mert tudják, ha jön a napfény, azonnal végük van. Az Orbán-kormány hét ökológiai bűne.

Illés szerint hibás az Orbán-kormány szemlélete is

2015. január 15. 22:12

Ángyán József után az Orbán-kormány egy másik különutas volt államtitkára, Illés Zoltán is megjegyzéseket fűzött a Professzorok Batthyány Köre december elején megjelent, óvatosan kormánykritikus állásfoglaláshoz.


Miért nem szereti Orbán a megújuló energiát?

2015. január 12. 22:16

A napelemet jellemző módon inkább magánszemélyek és vállalkozások telepítenek, tehát ebből eleve esélytelen leakasztani korrupciós milliárdokat. De még ha egy-egy állami intézmény telepítene is ilyet, hol van az itt legombolható pénz egy atomerőműtől! Szélerőmű-parkok építésére sem kellene állami pénzt költeni, szívesen építenek-építenének magánvállalkozások is. De ha nincs a bizniszben állami pénz, akkor nincs mit ellopni.

A Fideszben soha nem volt fontos a környezetvédelem

2015. január 10. 11:17

A Fideszben régóta egyfajta "balos, 68-as" ügyként tekintenek a környezetvédelemre, az utóbbi időben ezért igazából sosem kapott fontos szerepet a párt politikájában – mondta a volt fideszes képviselő Fodor Gábor. jelenleg országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke, volt környezetvédelmi miniszter.


Áder a rengetegben

2015. január 8. 11:28

Elnökünk most az államfői hivatalban környezeti fenntarthatósági igazgatóságot alapított, és oda a Magyarország, illetve St. Kitts és Nevis Államszövetség közötti diplomáciai kapcsolatok megalapozásával nevet szerző Körösi Csabát szemelte ki igazgatónak, ami tényleg összemérhető poén Schmitt Pál nyelvőrködésével.

Szenzáció!!!

2014. december 24. 11:20

Ma, amikor ezt a cikket írom, 2014 december 15. van, egy teljesen átlagos decemberi nap. A hírek ma is beszámoltak róla, hogy kigyulladt, lezuhant, karambolozott, megkéselték, eltűnt. Tényleg ilyen tragikus a világ helyzete? Ennek cáfolatára összegyűjtöttem egy csokorra való pozitív hírt – ezek nagy része sajnálatos módon kimaradt a médiából.


Felesleges áruk fóruma: banánfogas és társai

2014. december 22. 20:50

Itt a karácsony. A mai "nap képem": banánőr 499, banánfogas 499, és banánszeletelő 299 Ft. Akciósan. Ami nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Már a védett természetet fenyegeti az osztogatás

2014. december 20. 15:25

2012-ig a nemzeti park Igazgatóságoknak saját pályázati és elbírálási rendszere volt, s a haszonbérleti szerződések különböző fokozatú szigorú természetvédelmi korlátokat tartalmaztak, melyet rendszeresen ellenőriztek, betartattak és nyilvántartottak. 2012 óta a minisztérium egységesítette a pályáztatási szempontokat.


Ünnepi paksi fejetlenség

2014. december 19. 11:55

Úgy tűnik, nincs karácsony paksi botrány nélkül: tegnap először beszéltek kormánytagok egyértelműen arról, hogy az általuk elképzelt terv vesztésre áll. A kormány jelenleg rébuszokban beszél, ami elfogadhatatlan: teremtsenek végre tiszta helyzetet azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a színfalak mögött!

Narancsnábobok születése

2014. december 19. 11:02

A legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen.


Zöld tanácsok karácsonyra

2014. december 18. 13:31

Karácsony közeledtével minden fillér még jobban számít. Nem is gondolnánk, mennyit megspórolhatunk, ha kicsit odafigyelünk a háztartásunk napi működésére.

Paks2- cui prodest?

2014. december 11. 12:45

Úgy tűnik, a titkolózással a kormány egyrészt a projekt előkészítetlenségét igyekszik elfedni, másrészt annak a kínos folyamatnak próbál véget vetni, amelyben sorra derül ki: amit korábban állítottak, az nem úgy van. A totális információblokád ugyanakkor visszaüt, hiszen információk nélkül esélyük sincs meggyőzni az állampolgárokat arról, hogy a kormány képes a beruházást a magyar érdekek szerint alakítani.


Milyennek látjuk a termelői piacokat?

2014. december 11. 8:44

Megbízhatónak és jó minőségűnek gondoljuk a termékeket, melyek a helyi termelői piacokon kaphatóak. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás – derült ki a Csalán Egyesület BakonyExpo látogatóinak körében készült felmérésből.

Jogi hungarikum: bűnös a vető gazda

2014. december 5. 17:50

Az 5,5 millió forint helyett „csak” 1,32 millió kártérítést kell fizetnie annak a kajászói gazdának, aki tavaly áprilisban figyelemfelkeltő akciója során 24 hektár napraforgót vetett az állam földjén. Böcsödi Gergely 30 éves kajászói gazda ezen tette miatt állt a Székesfehérvári Járásbíróság előtt, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet birtoksértés miatt perelte be.


Miért utáljuk a természetet?

2014. december 4. 17:49

Bár manapság a környezetvédelem része a közbeszédnek, időnkét komoly kétségek ébrednek az emberben, értjük-e, miről is beszélünk. Amikor az őszi hónapok beköszöntével szorgos közmunkások bőszen „takarítják” a parkokat, zöldterületeket, árokpartokat, megbízóik nyilván nem tudják, mit is művelnek.

Paks II-nek egyedül a neve nem titkos

2014. december 2. 15:29

A tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott T/2250. számú törvényjavaslat szinte minden adatot titkossá tenne Paks II-vel kapcsolatban. A törvényjavaslat ütközik az Aarhusi egyezménnyel és Magyarország alaptörvényével is. Amennyiben a törvénytervezet jogerőre emelkedik, a Greenpeace bővíti az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságához korábban beadott panaszát.


Biogazdálkodás: ennyi volt?

2014. november 23. 21:58

Úgy látszik a kormány végleg szakított a mezőgazdaság ökoszociális „Ángyáni” programjával és a 2014/2015 gazdasági évre nem hirdeti meg az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) folytatását. Arról, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel lesz új program az érintettekkel nem folytatott konzultációt.

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk

2014. november 19. 10:41

Magyarországon a korrupció intézményesült, és egyre inkább központosult hálózatként viselkedik - mondja Fazekas Mihály korrupciókutató a portfolio.hu-nak. A Cambridge-i Egyetem kutatója szerint ha nem figyelünk, Paks a korrupció melegágya lehet.


Nagymarostól Paksig

2014. november 14. 20:05

A bős–nagymarosi duzzasztómű és Paks2 története között felfedezhetünk jó néhány párhuzamot. Mindkét létesítmény áramot termel túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán. A fülig adósodott magyar kormánynak egyik beruházásra se telik, ezért mindkettőt hitelből akarják megépíteni. Lányi András írása.

Magyar természetvédelem – élt 40 évet?

2014. november 13. 9:15

Az alábbi kép a Kiskunsági Nemzeti Parkban, az izsáki Kolon tónál készült. Magam is gyakran jártam arra kutatóként, és sokszor hallottam, ahogyan a helybéliek is megőrzendő értékként említik a tavat, a madarakat, a környező buckás-árvalányhajas gyepeket. És nemcsak a tájhoz való érzelmi kötődésük miatt, hanem azért is, mert pontosan tudják, az ő boldogulásuk, a mezőgazdasági termelés, az erdők léte, az öntözés lehetősége mind attól függ, hogy az őket körülvevő természetes élővilág fennmarad-e.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés