Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Biogazdálkodás: ennyi volt?

2014. november 23. 21:58

Biogazdálkodás: ennyi volt? Úgy látszik a kormány végleg szakított a mezőgazdaság ökoszociális „Ángyáni” programjával és a 2014/2015 gazdasági évre nem hirdeti meg az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) folytatását. Arról, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel lesz új program az érintettekkel nem folytatott konzultációt.

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk

2014. november 19. 10:41

A korrupció olyan, mint a fekete lyuk Magyarországon a korrupció intézményesült, és egyre inkább központosult hálózatként viselkedik - mondja Fazekas Mihály korrupciókutató a portfolio.hu-nak. A Cambridge-i Egyetem kutatója szerint ha nem figyelünk, Paks a korrupció melegágya lehet.


Nagymarostól Paksig

2014. november 14. 20:05

Nagymarostól Paksig A bős–nagymarosi duzzasztómű és Paks2 története között felfedezhetünk jó néhány párhuzamot. Mindkét létesítmény áramot termel túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán. A fülig adósodott magyar kormánynak egyik beruházásra se telik, ezért mindkettőt hitelből akarják megépíteni. Lányi András írása.

Magyar természetvédelem – élt 40 évet?

2014. november 13. 9:15

Magyar természetvédelem – élt 40 évet? Az alábbi kép a Kiskunsági Nemzeti Parkban, az izsáki Kolon tónál készült. Magam is gyakran jártam arra kutatóként, és sokszor hallottam, ahogyan a helybéliek is megőrzendő értékként említik a tavat, a madarakat, a környező buckás-árvalányhajas gyepeket. És nemcsak a tájhoz való érzelmi kötődésük miatt, hanem azért is, mert pontosan tudják, az ő boldogulásuk, a mezőgazdasági termelés, az erdők léte, az öntözés lehetősége mind attól függ, hogy az őket körülvevő természetes élővilág fennmarad-e.


Lázár gázügyi mellébeszélése

2014. november 11. 7:52

Lázár gázügyi mellébeszélése Szél Bernadett arról kérdezte Lázár Jánost, mit tud arról, hogy a miniszterelnök megsűrűsödött svájci látogatásai nyomán a helyi sajtó egy gázkereskedő cégről cikkez, amellyel a magyar állam furcsa, megmagyarázhatatlan üzleteket bonyolít. A hírek régóta arról szólnak, hogy az MVM a svájci MET Holding cég offshore leányvállalatának indokolatlan beiktatásával veszi a földgázt. Csak 2012-ben 50 milliárd magyar közpénz forint került így offshore lovagok kezébe. Válaszában Lázár János úgy csinált, mint aki nem tudja miről van szó, helyette ügynöközött egy jóízűt.

Paksi atomhulladék: nem tudják mit tettek idén nyáron?

2014. november 8. 9:06

Paksi atomhulladék: nem tudják mit tettek idén nyáron? Egyre érdekesebben alakul a 2003-as paksi üzemzavar hulladékainak nyári elszállításával kapcsolatos ügy, amit Jávor Benedek európai parlamenti képviselő tavasz óta feszeget. Minél többet válaszolnak az illetékesek, annál zavarosabb, hogy tulajdonképpen mit is csináltak. A jelek szerint részben maguk sem tudják, részben tudják, de nincs konszenzus arról, hogy helyette mit hazudjanak.


Természetvédelem - meddig?

2014. november 6. 6:52

Természetvédelem - meddig? Az állami környezet- és természetvédelem mind a mai napig a kilencvenes évek második felében elfogadott törvényeket használja. Vagyis egy olyan időszak jogi hagyatékából él, amikor egy minimális szakmai hozzáértéssel rendelkező, ugyanakkor a pártjában erősen beágyazott, jó érdekérvényesítési képességű politikus birtokolta a zöldtárcát. Baja Ferencről van szó. Kilövési engedély a nemzeti parkokra. A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a természetvédelem mellett.

Környezettudatos építészettel elkerülhető lenne a paksi atomcsapda

2014. november 2. 6:28

Környezettudatos építészettel elkerülhető lenne a paksi atomcsapda A meglévő épületállomány Magyarország jelentős vagyonát képezi, annak fenntartható és az energiahatékonysághoz jelentősen hozzájáruló fejlesztése kiemelt feladat kell, hogy legyen a jövőben. A HuGBC állásfoglalása a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetéhez.


Civilek a haza védelmében

2014. október 23. 12:36

Civilek a haza védelmében Szörnyű következményei lehetnek, ha a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint változtatják a játékszabályokat. A civilek elleni támadások a még működő ellensúlyok leépítésének kísérlete. A korlátok nélküli kormányzás pedig mindenkit kiszolgáltatottá tesz.

Zöldfoci - organikus játéktér és kinetikus energiatermelés

2014. október 17. 18:34

Zöldfoci - organikus játéktér és kinetikus energiatermelés Vannak országok ahol a sportág megújulása teljesen más dimenzióban mozog, mint az éppen regnáló szövetségi kapitány leváltásának vagy megtartásának kérdése. A focit is egyre inkább ostromolja a környezettudatos, fenntarthatósági paradigmákat előtérbe helyező szemlélet.


További híreink

Fenntarthatóság- Mennyit ér a Magyar?- Gondolatok huszonévesen a fenntarthatatlanságról

2014. október 17. 12:46

Ebben a néhány gondolatban megfogalmazom azt, mit gondolok az Emberiségről, a Természetről, a Fenntarthatatlanságról. Néhány témakört kiragadva a globális problémákból, képzeletbeli utazást teszek, okokat keresek. Mindamellett megemlíteném, hogy a gondolatmenet csapongó, felületes, de elgondolkodtató.

Fidesz-kompatibilis környezetvédelem

2014. október 9. 20:35

Sallai Róbert Benedek (SRB) LMP-s parlamenti képviselő levelet írt a civileknek, hogy ne álljanak ki az Ökotárs mellett. Mint mondja, ő próbálja meggyőzni a fideszeseket, hogy „a zöldek nem egyenlőek azokkal a fővárosi liberális szervezetekkel, akiknél a források összpontosulnak”, akik „a független adományokkal védett fővárosi elefántcsonttornyokban” élnek. Engem támadsz Fidesszel való kollaboráció alaptalan vádjával? teszi fel a kérdést a megszólított SRB válaszában.


A parlagfűhisztéria…és más gyalázatosságok

2014. október 6. 9:55

Egy rendes háztartásban egy jó kis ellenség sosem árt. Itt van például ez a parlagfű, azaz álnéven az Ambrosia elatior, ahogy tudományosan nevezik. Hogy ő okozza az allergiánkat, nem kérdés. Logikus: ha betörik az ablak, a labdát utáljuk, nem azt a vásott kölköt, aki berúgta.

Az atomenergia egy antidemokratikus forrás

2014. október 5. 12:15

2014 szeptember 27 - október 1 között zajlott az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat 10. Nagygyűlése, melyen a különböző európai keresztyén egyházak képviselői tanácskoztak Balatonszárszón. A tanácskozás központi kérdése az energia és a klímaváltozás, illetve ezeknek a kérdéseknek a keresztyén egyházzal való összefüggése volt.


L. Simon akár a Nature-ben is publikálhatna

2014. október 1. 6:58

A hülye kínaiaknak jobban kéne figyelniük L. Simon Lászlóra, és akkor nem bohóckodnának a megújuló energiákkal.

Paks vobiscum? Érdekel ez valakit?

2014. szeptember 28. 12:18

A magyar állam történelmének legdrágább beruházásába kezd. Ehhez olyan hitelt vesz fel, amely a külföldi államadósságot egyharmadával növeli, törlesztése pedig húsz éven át évente legalább 300 milliárd forintba kerül majd (ha romlik a forint, akkor persze, többe). Érdekel ez valakit?


Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

2014. szeptember 25. 21:10

Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás nélküli döntése és a SZIE Szenátusának ezt megerősítő határozata alapján, Orbán Viktor 3. kormánya, Balogh Zoltán felügyelő minisztersége, Tőzsér János rektorsága, Gyuricza Csaba dékánsága és Urbányi Béla mb. intézetigazgatósága idején, 2014. szeptember 30-án megszűnik a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, gondozója, a határokon innen és túl ismert és elismert SZIE KTI.

Hurrá! Történelmet építünk!

2014. szeptember 25. 19:46

Budapest főpolgármestere hétfő reggeli rádióinterjújában kijelentette, hogy „történeti kertté akarjuk varázsolni” a Városligetet. Eszerint az idei nemzetközi tervpályázat jövőben megvalósuló építményei fogják a Városligetet történetivé varázsolni.


Szemét: vissza a kidobóhoz

2014. szeptember 25. 6:52

Egy orosz motoros nő videón mutatja be, hogy mit kell tenni akkor, ha valaki az autóból kidobja a szemetet az úttestre.

Az akác a magyar ember része

2014. szeptember 14. 15:44

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is.


A Városliget felújul?

2014. szeptember 8. 10:47

A Városligeti tóról/Műjégpályáról megújítás címén leeresztették a vizet. Elkezdték a hínárt és betontörmeléket kitakarítani az aljából. Végre. A bűz csábítja a látogatót, bugyborékol a szegélyekben megmaradt víz az erjedő szerves anyagoktól, fuldokló ebihalak, stb. És hova viszik a betontörmelékes trutyit? Naná, hogy marad a zöldterületen, a városligeti fák alatt.

Magyarország megújul a Mikó utcában

2014. szeptember 7. 10:12

Talán ismét az önkormányzati kampány miatt nehezen érthető okokból szétkaptak egy utcát a Vérmező szélén, bár nem volt rá semmilyen sürgető ok. A Budapest I. kerületi Mikó utca Vérmező melletti szakaszáról van szó- írta és fotózta egyik olvasónk. Írja meg, fotózza le, és küldje el ÖN is ha környezetszennyezést/ környezetpusztítást lát, vagy éppen valami pozitívumba botlik.


Balatoni kincs, ami nincs

2014. szeptember 1. 22:28

Úgy gondolom, ha a korábbi nemzetgazdasági együttműködés révén az egyetlen nemzeti hatáskörben levő nagy vízgyűjtő vízminőségével egyértelmű környezetvédelmi eredményeket érünk el, a semmittevés nem lehet alternatíva, hanem ezt az előnyt ki kell bontani minden ágazatra. 2-3 évente kb. 160 millió ivóvíz minőségű vizet akkor engedünk a semmibe, amikor hasznosítására semmi lehetőség nincs. 1 ha ültetvény intenzív öntözéséhez 1500 m3 kell. Ez gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés. Közvetlenül a parti sávba, a mély fekvésű lápos területekre, olcsó telkekre építkező Balatonfenyvesi érdekek nem határozhatják meg egy egész vízgyűjtő vízgazdálkodását.

Alakul a vazallusi rendszer - Ángyán József a szemfényvesztésről

2014. augusztus 26. 20:38

Elkészült Ángyán József professzor hatodik jelentése, amely az év elejéig dolgozza fel az állami földek bérbe adásának alakulását. Ez mostani beszélgetésünk apropója, ám mindenekelőtt ezeknek a heteknek a slágertémájáról, az agrártámogatás átalakításáról kérdezzük a véleményét.


Ingatlanforgalmazó főzöld

2014. augusztus 11. 23:11

Az országos környezetvédelmi hatóság vezetéséhez úgy látszik elengedhetetlen feltétel, hogy köze se legyen az illetőnek a környezetvédelemhez. A sokat megélt Tolnainé lemondását követő átmeneti állapot véget ért azzal, hogy Búsi Lajost nevezték ki az OKTF főigazgatójának.

Kimászni a négyes metró gödréből

2014. augusztus 3. 17:04

Időről időre fölröppen a feltételezés, hogy az önkormányzati választások után a Fővárosi Önkormányzat a felszíni tömegközlekedés visszavágásával megkezdi az emberek terelését a M4 metróba. Kétségtelen, hogy metróvonalak korábbi üzembe helyezésekor volt ilyen gyakorlat, de talán másképp is lehet szolgálni az utazóközönséget.


Ez a MÁV kerékpárbarát szolgáltatása?

2014. augusztus 1. 8:00

Sajnos nem először tapasztaltam problémát a MÁV „kerékpáros barát” szolgáltatásával. Ez most különösen felháborít. SE szolgáltatás, se tisztességes tájékoztatás. Csak papíron működik a kerékpár szállítás a Rákóczi expresszen.

Mennyi marha, mind szembe jön velem

2014. július 27. 10:12

Nincs kétségem, Baán László eszes ember. És ügyes is. Aki kurzusokon átívelően képes pozícióban maradni, mi több, egyre feljebb kerülni, egyre nagyobb koncokat kiszakítani magának, az jól eligazodik a hatalomtechnikában is. Az MSZMP Társadalomtudományi Intézetéből Kövérhez hasonlóan jól átigazolt a Fideszhez, 1990–1994 között már a Fővárosi Közgyűlésben képviselte pártját, s zsenialitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első Orbán-kormány alatti miniszteriális vezető pozícióit remekül átmentette a szocialista-szdsz-es koalíciós korszakba is.


A földet megvédték

2014. július 20. 7:56

Kiváló miniszterelnökünk szerint az elmúlt 4 évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy „a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve” külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák a drága magyar termőtalajt. Saját szabályainak sem felel meg a Földkezelő Alap?

Villamos csak a fák helyén???

2014. július 15. 10:26

Kiábrándító volt Vitézy Dávid és társai produkciója a tegnapi lakossági fórumon a XI. kerületben. A téma az 1-es villamos Kelenföldi pályaudvarig történő meghosszabbítás volt. Egy több száz méteres fasor helyén találtak csak helyet a villamosnak. Autósávok maradnak, parkoló marad, minden marad a fákat kell beáldozni.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés