Környezet és  természetvédelemmel kapcsolatos pedagógiai információk.
Várjuk cikkeiket, tanmeneteiket, stb.

feltöltés itt

általános

Hiúz Tábor Királyréten

9 - 12 éves természetbúvároknak szóló tábor a királyréti Hiúz Házban. Természetismereti terepi programok: vizek, odúk, bányák lakói, túlélés, tájékozódás, fotózási gyakorlatok alapfokon stb. Kézműveskedés: tábori póló készítése, batikolás, dekupázsolás, újrapapír készítés, papírmassé tárolóedény készítés, origami, fafaragás.

tovább>>

Környezeti nevelés osztálytermen kívül

„A legjobb iskola, amelyben egy ifjú ember megtanulhatja, hogy a világnak van értelme, a természettel való közvetlen kapcsolat.”
(Konrad Lorenz)
Környezeti nevelés, élménypedagógia

Kertünk speciális helyszíne a környezeti nevelésnek: a gyermekek iskolán kívüli helyszínen, természet közeli környezetben, saját élményeken, közvetlen megtapasztaláson keresztül, játszva bővíthetik tudásukat növényekről, állatokról, természeti jelenségekről, környezeti problémákról és azok megoldási lehetőségeiről.
Kertünk könnyen megközelíthető, természet közeli állapotot mutató helyszín, de mégis épített környezet, melynek látogatásával a gyerekek a védett élőhelyeket jelenlétükkel és taposással nem zavarják. Itt megvalósulhat az élethosszig tartó tanulás.

tovább>>

Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben

A Szamóca Kiskertész Tanoda célkitűzése: Játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek - és általuk szüleik - életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.
Megismertetjük velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni.
Minden iskolában és óvodában található egy talpalatnyi föld, ahol a gyerekek kertészkedhetnek, ahol részesévé válhatnak annak a folyamatnak, mely során a földbe szórt magból kifejlett növény majd az asztalukra kerülő táplálék lesz.

tovább>>

Veronika Erdei Iskola, Gyűrűfű-ökofalu

Gyűrűfű hazánk egyik legjelentősebb ökofaluja. Az itt élő néhány család igyekszik harmóniában élni a természettel és egymással. Házaik természetes anyagokból épülnek, felhasználják a megújuló energiaforrásokat (nap, biomassza), helyben záródó, kétkörös vízrendszerük van, nádágyas szennyvíztisztító tisztítja az elhasznált háztartási vizet, komposzt-toalettet használnak, biogazdálkodást folytatnak, vigyáznak a természeti értékekre.
Rendszeresen fogadnak felnőtt és gyerek csoportokat, szakdolgozókat vályogépítészet, energia, életmód terén.

tovább>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés