Az EB védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van

Az EB védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

Elbukott a magyar platán az év fája versenyen

Elbukott a magyar platán az év fája versenyen A lengyelországi József tölgy lett az Európai Év Fája 2017-ben. A 650 éves fára, amely a II. világháború idején menedékként szolgált egy nácik elől menekülő zsidó családnak, 17 597 szavazat érkezett a szervezők tájékoztatása szerint.


 

10-15 éven belül eltűnnek a dízel személyautók Európából

10-15 éven belül eltűnnek a dízel személyautók Európából Zsákutca volt a dízelhajtású személyautó terjedésének támogatása Európában, a környezetvédelmi nyomás és növekvő fenntartási költségeik miatt 10-15 év múlva eltűnnek a kontinensről ezek a járművek, mondta az NRGREPORT-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci tanácsadója.


 

Az ECHA szerint nem rákkeltő a glifozát

A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétette értékelésében. A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

Növelnék a hulladék újrahasznosítást az EP-képviselők

Növelni kívánják a kommunális hulladék újrahasznosításának arányát az Európai Parlament (EP) képviselői egy újonnan elfogadott jogszabály-tervezet szerint. Eszerint csökkentenék a hulladéklerakók környezeti terhelését és az ételhulladék mennyiségét.

Csehországban is egyre több a vaddisznó

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

A biciklizés nyereségesebb a gazdaságnak, mint az autózás

Koppenhága 2016-ban érte el azt, amit Amszterdam 20 évvel korábban: több a bicikli van az utcáin, mint az autó. Minden egyes biciklivel megtett kilométer profitot hoz a nemzetgazdaságnak, az autózás viszont veszteséget.

A Renault cáfolja az emissziós csalást

Cáfolta a Renault autógyár, hogy az emissziós értéket illetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel szerelték fel dízelmotoros modelljeiket, ahogy azt a Libératon című napilap állítja. A cég szerint minden szabályt betartottak. Tegnap házkutatás volt az Audinál.

Meglepő, de megújulókban nem vagyunk sereghajtók

Az uniós tagállamok közül már 11 teljesítette a 2020-ra kitűzött célját, miszerint az összes energiafogyasztáson belül 20 százalékra viszi fel a megújulók arányát. Nagy, és érdekes a mezőny szórása. Az alacsonyabb vállalás persze könnyebben teljesíthető.

Az autógyártóvá vált posta él és virul

Tavaly már kétezer elektromos postáskocsi járta a német utakat, a pozitív tapasztalatok miatt pedig megduplázná saját gyártású elektromos autóflottáját a Deutsche Post.

Kiirtották a schönbrunni állatkert pelikánjait

Vélemény

Elszálltak az árak? vagy megállt az ész?

Ahogyan a kiemelt beruházásoknál már megszoktuk, a kezdeti blöff-árak után jön a fekete leves: az "elszállt árak" Nincs ez másképpen a Városliget beépítése kapcsán sem. Nézzük meg közelebbről, hogyan történhet meg, hogy a tényleges árak köszönő viszonyban sincsenek az előre "tervezettekkel". tovább>>

Képgaléria ajánló

képSzalakóta-gyűrűzés
képZöld Szervezetek XIV. Országos Találkozója - utcai demonstráció
képHulladékégetők ellen tiltakozott a Humusz

Sajtóközlemény

Elfogadta a kormány az első Nemzeti Tájstratégiát

A Kormány 1128/2017. (III. 20.) Korm. határozatával elfogadta hazánk első – 2017-2026 időszakra vonatkozó – Nemzeti Tájstratégiáját. A kormány ezzel kívánja társadalmilag elfogadott közüggyé tenni a táj védelmét, kezelését és tervezését - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél 2016 december
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2017/1
könyvAntal Attila - Ökopolitika, ideológia, baloldal

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés