Zsebbe vándorló megawattok

Zsebbe vándorló megawattok Korrupció. Jelentése: Megvesztegethetőség, közéleti romlottság. Olyan cselekedet, amikor egy magasabb pozícióban lévő személy valamilyen ellenszolgáltatásért (pl.: pénzért) a hatáskörét kihasználva előnyhöz juttat valakit. A korrupció törvénybe ütközik, és büntetendő. Vizsgált objektum: Paks II 2400 MW Költség: 4000 milliárd Ft. Korrupciós kockázat: Nagyon magas…Részletes elemzés lefuttatva…

Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet

Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet Nehéz helyzetbe került az ország legrégebbi kutatóbázisának számító, 70 éves tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet (BLI). Egyelőre csak remény van arra, hogy megfelelő fenntartási és kutatási forráshoz juthat az intézmény, legalább a tó állapotának alapszintű nyomon követéséhez.


 

Ökológiai megtérés az alakor búzával

Ökológiai megtérés az alakor búzával A Tatabányai Múzeumban látható a Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítás. A múzeumi tárlók egyikében lelhető az emberiség legősibb gabonafajtája, az alakor búza. Számtalan előny kötődik az ősi kenyérgabonához, amely ma még lehet, hogy nem a rekordszintű termésátlagaival szerez egyre több hívet, hanem az egészséges táplálkozást segítő tulajdonságai révén. Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke kezdeményezte, hogy a kevésbé ismert gabona megismertetésével párhuzamosan a térségben élő ember táplálékai között az alakor is kapjon helyet.


 

Jön az állami kutyatenyésztés

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kidolgozott program a nemzeti kutyafajták állami génbankjának fenntartását, az állami tenyészetekben 9 magyar kutyafajta tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését biztosítja majd.

Az állam beszállna a szénerőmű építésbe?

A "környezetvédő" Áder János a kormány nevében aláírta, hogy Magyarország nem épít több szénerőművet. Ehhez képest új blokkot építhetnek hazánk legnagyobb szénerőművéhez. A kormány szinten akarja tartani a szénenergia-felhasználást. Közben az atomenergiát is fenntartanák a méregdrága Paks2 építésével. Így aligha növelhető a tiszta megújuló energia aránya. Közben Amerikában 15 év alatt a tizenötszörése nőtt a szélenergia kapacitása, mely egyre olcsóbb is: a mostani hosszútávú szerződések szerint mindössze 6 forint/kilowattóra. Paks2-nél ennek háromszorosa lesz a tervezett áramár.

Magyar vidrák erősítik a holland populációt

Magyarországi egyedekkel erősítik a megfogyatkozott, sérülékeny vidrapopulációt Hollandiában, ahova a közelmúltban öt vidrát szállítottak a Somogy Természetvédelmi Szervezet és a hollandiai ARK Natuur alapítvány együttműködéseként.

Uniós pályázati nonszensz a Tisza-tónál

A Tisza-tóból kikotort iszapot a költséges ártalmatlanítás, majd elszállítás helyett a helyszínen hagyták - mesterséges szigeteket építve belőle annak idején uniós pénzből. Ezek egy részét a víz időközben elmosta – írta a 444.hu.

Ismét Kishantosnak adott igazat a Kúria

Kishantos ismét pert nyert, a Kúria elutasította Zászlós Tibor és a Mezőfalvai Zrt Kishantos elleni keresetét. Eső után köpönyeg.

A nagy kormányzati elektromos autó töltő blöff

Noha a nemzetgazdasági miniszter csaknem egy évvel ezelőtt jelentette be az elektromos autók töltésére szolgáló hálózat kiépítését, csak most hirdették ki a „kutak” létesítésére vonatkozó pályázatot. Ráadásul a Varga Mihály által megígért 7 milliárd forint helyett csupán 1,25 milliárd áll majd rendelkezésre a hálózat kiépítésére.

Nem kelhetnek életre a Dunaszauruszok

Drágák és feleslegesek lennének azok a dunai vízerőművek, amelyek esetleges építéséről az utóbbi napokban felröppentek hírek - nyilatkozta a Népszavának Droppa György. A Duna Kör egyik alapítója, ügyvivője szerint azonban vajmi kevés az esély arra, hogy megvalósuljanak ezek a létesítmények. A hajózási gondokra válaszul klasszikust idézve mondta: nem a folyókat kell a hajókhoz, hanem a hajókat kell a folyókhoz igazítani.

Nyolc óráig tartott csak az Otthon melege

Vélemény

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! - figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője. tovább>>

Képgaléria ajánló

képAz antrax-fertőzéses tanya a Hortobágyi Nemzeti Parkban
képHulladékgazdálkodás és kommunikáció szakmai konferencia
képZöld tömb-élhetőbb panel, őszi családi kampánynap (2011. november 19.)

Sajtóközlemény

Miért nem érdekli az Orbán-kormányt a nukleáris biztonság?

Ukrajnában jelenleg is folyamatban van az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, ám az elavult létesítményeket inkább csak papíron és ellenőrizetlenül modernizálják, súlyosan megsértve az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatára vonatkozó Espooi Egyezményt. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvGulyás István - Zöldotthont Mindenkinek! - Energiahatékonyságról érthetően
könyvMolnár V. Attila - KITAIBEL – Egy magyar tudós élete
könyvAntal Z. László - Klímaparadoxonok – Lehet-e harmónia a természet és a társadalom között?

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés