Fehércsőrű búvár Magyarországon!

Fehércsőrű búvár Magyarországon! A fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) – egy Magyarországon eddig még soha nem látott madárfaj – első példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál december 3-án budapesti madarászok. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

Összeütközött két metró a Pillangó utcánál

Összeütközött két metró a Pillangó utcánál Nem, nem, ma nem a lepukkant kék metró vonalán van probléma, hanem a pár éve teljesen felújított, és új szerelvényekkel közlekedő piros vonalon szaladt egymásba két szerelvény. Tegnap este a legújabb 4-es metrón volt pánik a Duna alatt. És Budapestnek kell az olimpia?


 

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek Az emberi léptékkel is gyors klímaváltozáshoz nem tudnak alkalmazkodni a fák, a meleg miatt magasabbra kényszerülnének, de nálunk a Mátránál nincs feljebb. A fenyvesek kiszáradnak, gyanta híján semmi sem védi őket a szúktól. Belátható időn belül eltűnnek hazánkból a bükkös és fenyves erdők.


 

Ezt nézd meg, és nem ér meglepetés, ha a Pilisi Parkerdőbe készülsz kirándulni

Az elmúlt napok orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

Jelentősen megugrott a forgalomba állított autók száma

Novemberben 9412 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 42,9 %-kal többet, mint egy évvel azelőtt. Ez túlszárnyalta a várakozásokat, ezzel november 2016-ban a második legerősebb hónap volt - közölte az MGE. November végéig 115 elektromos autóra adtak be pályázatot.

Új erdők születnek a Kiskunságban

Elkezdődtek az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig mintegy 60 hektáron, 350.000 darab őshonos fajokból álló facsemetét ültetnek a Tisza-völgyében és a Homokhátságon.

Íme a városligeti PeCsa bontásos blöff

A Liget Zrt azt állítja, hogy a tervezett Magyar Nemzeti Galéria kisebb lesz, mint a Petőfi Csarnok. Amikor az 5500 nagyobb, mint a 9000. Bardóczi Sándor tájépítész kontra Városliget Zrt.

A paksi agymosoda ellenére működne a 100%-ban megújulós ország

Az energetikával foglalkozó hazai felsőoktatási képzések és oktatók nagy részét az atomenergiához köthető cégek támogatják. Emellett hatalmas összegeket költenek marketingre, ott vannak minden fesztiválon és a kormányzati média mellett az ellenzékiek egy részénél is. Ezek után még egyértelműbb az alapvetés: atom kell, még jó, ha amellett egyáltalán lehet egy kicsit bohóckodni ezzel az “új” próbálkozással is. Radikális szemléletváltozásra lenne szükség az energetika területén is.

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás?

Tegnap zárult a Budapesti Víz Világtalálkozó. Miközben a globális előrejelzések szerint 15 éven belül 40%-os vízhiánnyal kell szembenéznünk, itthon a vízgazdálkodási rendszer alapvető iránya még mindig a folyóinkon érkező víz minél gyorsabb levezetése és a vízhiányos területeken az öntözésen alapuló gazdálkodás fejlesztése.

Látogatócsúcs a XVI. Tatai Vadlúd Sokadalmon

November utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal várták az érdeklődőket a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A télköszöntő madárfesztiválnak idén már 17.000 látogatója volt, amire eddig még nem volt példa.

Tarlós leállíttatta a munkát a Rómain

Vélemény

Megsérült reaktortartályt építhetnek be Paks II-be?

A Roszatom nyilatkozata alapján az osztroveci atomerőmű építése során korábban leejtett és a belorusz fél által visszautasított sérült reaktortartály Paksra is kerülhet. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője elképesztőnek tartja a Roszatom hozzáállását és tart tőle, hogy az eddig is mindenben az orosz cég érdekeit képviselő magyar kormány elfogadhatónak találja az orosz javaslatot. A Roszatom cáfolta Jávor állítását. tovább>>

Képgaléria ajánló

képSzalakóta-gyűrűzés
képTisza-tó tisztítás
képLégszennyezés mérés a Kálvin-téren

Sajtóközlemény

Termésátlagrekordok méhgyilkos vegyszerek nélkül

A méhgyilkos rovarirtó szerek kivonásával a termésátlagok nemhogy drasztikusan visszaestek volna, ahogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége állította 2013-ban, hanem éppen ellenkezőleg: európai és magyar termésátlag rekordok születtek. A Greenpeace szerint erősen megkérdőjelezhetőek az NSZ megrendelésére készült új tanulmány adatai is. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvBálint György (Bálint gazda) - Telegdi Ágnes - Csodálatos állatok, varázslatos növények
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2016/2
könyvGreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete - Kislábnyom hírlevél VI. évf. 7.

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés