Szeméthegy omlás - 17 halott

Szeméthegy omlás - 17 halott Mozambikban összedőlt egy háromemeletes szeméthegy, és maga alá temetett féltucatnyi lakóházat.

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre? Miközben a Föld lakossága negyedének megszokott a rovardiéta, az ökoszisztémáért aggódók közül sokan úgy tartják, ez közel sem elég. Szerintük mindenkinek ízeltlábúakra kellene alapoznia a fehérjebevitele nagy, de legalábbis jelentős részét. Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget Nyugaton is, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.


 

Parfüm vagy kipufogógáz? Mindegy.

Parfüm vagy kipufogógáz? Mindegy. A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az USA városainak légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza.


 

Török pofon a Roszatomnak

A Paks 2 beruházást is végző Roszatom újabb projektje állhat le: a Törökországban tervezett atomerőmű mögül kihátráltak a magánbefektetők. Ezzel a Roszatom egyik újabb külföldi projektjénél merült fel alapvető probléma a finn, a dél-afrikai és a fehérorosz beruházások után. Paks 2 feleslegesen veszélyeztetné a magyar lakosságot és értékes természeti kincseinket.

A biológiai hadviselés monumentuma

Egy fél emberöltő alatt eltűnt a Föld negyedik legnagyobb, eredetileg 68.000 km2 területű tava. Így eltűnt az a sziget is, ahol a szovjetek a biológiai fegyvereiket tesztelték. Az Újjászületés-szigeten és a körzetben az ENSZ-megállapodás ellenére, száztonnás tételekben gyilkos kórokozókat szaporítottak.

Nem bűn a környezetvédelem

Tavaly 197 olyan embert öltek meg, akik a földjüket, környezetüket védték bányászati, földművelési, infrastrukturális projektek ellen, vagy orvvadászokkal szálltak harcba.

Nyomkövetős elefántvédelem Kenyában

A vadvédelmi szakemberek 20 elefántra szereltek fel Kenyában GPS-nyakörvet, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

Elfújja az olajat a szél Texasban

Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 %-át fedezik szélenergiából. Hol is? És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában?

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklap friss számában publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

Tigris kölyök postai csomagban!

Mexikói hatósági ellenőrök tegnap egy benyugtatózott két hónapos bengáli tigris kölyköt találtak egy expressz postai küldeményben.

A klímaegyezmény ellenére marad az extrém időjárás

Vélemény

Uniós támogatások – kockázatok és mellékhatások

Az uniós pénzek eltorzították a hazai gazdasági, társadalmi életet. Felesleges kapacitások, egyenesen káros vagy legalábbis közpénzből támogatásra nem méltó beruházások (pl. sörfőzde, pálinkalepárló, energiaital-előállító, autógyár), környezetkárosító létesítmények épültek – ezt mutatták be a Budapest Kör legutóbbi rendezvényének előadói. tovább>>

Képgaléria ajánló

képJánossy Andor-díjátadó ünnepség 2013
képÖrökbe fogadták a Szépjuhásznét
képBivalyerős rezervátum

Sajtóközlemény

Genetikai módosítás-e a génszerkesztés?

A Jövő Nemzedékek Szószólója és a Magyar Természetvédők Szövetsége ma a különböző véleményt képviselő szakemberek részvételével műhelybeszélgetést rendezett az új génszerkesztési módszerek kérdéséről. Bándi Gyula szószóló álláspontja szerint amíg nem jön létre szakmai konszenzus a génszerkesztéssel előállított növényekkel kapcsolatban, addig - az elővigyázatosság elvét alkalmazva - a GMO szabályozás hatálya a jogi szabályozás szempontjából kiterjed ezekre az eljárásokra is. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2016 november
könyvMagyar Tudományos Akadémia - Magyar Tudomány 2017/6 Mi lenen, ha megállna a klímaváltozás? És ha nem?
könyvMOLNÁR Zsolt - KUN András - Fekete Gábor, mint mester és kolléga

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés