Július 29 a Tigrisek Világnapja

Július 29 a Tigrisek Világnapja A Tigrisek Világnapján a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát és a kereskedelmi célú tigrisfarmok haladéktalan bezáratását sürgeti Ázsia szerte. A természetvédelmi világszervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért!

Csökken az illegális afrikai elefántvadászat

Csökken az illegális afrikai elefántvadászat A jelek szerint csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, ugyanakkor az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az értékes agyaruk miatt leölt ormányosokra - derült ki a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) titkársága által közzétett adatokból.


 

Vizeletből is készíthető sör

Vizeletből is készíthető sör Belga tudósok létrehozták azt az eszközt, amely membrándesztillációval képes kiválasztani a vizet a vizeletből. Az egyik célterület az ivóvízhiánnyal küszködő fejlődő világ lehet.


 

Emberi fekáliában fognak úszni a riói olimpikonok

Mocskosabb a riói Guanabara-öböl víze, mint gondolták. Bár Brazília az olimpiai pályázatában még azt vállalta, hogy 4 milliárd dollárt költ a város szennyvízkezelésére, ennek csak töredékét, 170 milliót fordítottak erre - amivel csak a vízben lévő, vagy lebegő tárgyakat tudták lehalászni.

Zéró emisszióval a Föld körül

A Solar Impulse történelmet írt azzal, hogy az első, kizárólag napenergiával hajtott repülőgépként sikeresen befejezte földkerülő repülőútját! A Kairóból felszálló gép sikeresen teljesítette az út utolsó, 48 órás etapját, majd közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 5 perckor leszállt Abu-Dzabiban, a kiindulási állomására.

Fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer

Hidaljuk át az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság közti különbségeket az élelmezési problémák ellen- mondja a FAO, mely szervezet a fenntarthatóságot szem előtt tartva a két szektor közti szorosabb koordinációt sürgeti.

Úsznak a szemétben a tengerek - miattad is?

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról nem igazán esik szó, hogy tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt. Évente körülbelül 10 millió tonna szemét kerül a tengerekbe.

Halál völgyi hőség Irakban

Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 Celsius-fok meleget mértek. A forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket.

Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval

Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni. Ritka kivétel, amiben a magyar szabályozás megelőzi korát.

Íme a száraz területek növénykatasztere

Elkészült az eddigi legátfogóbb tanulmány a száraz területek növényvilágáról. A FAO kiadványa hasznos eszköz lehet a fenntarthatóságot célzó szabályozási keretek és beruházási döntések mérlegelésekor.

2016 lehet a legforróbb év

Vélemény

Orbán Viktornak nincs rasztahaja. Egy százéves fa csak száz év alatt pótolható!

Tíz kérdés, amelyre mindenki tudja a választ …de akkor mi ez a pimasz mellébeszélés? Lányi András véleménycikke a Városligettel kapcsolatban. tovább>>

Képgaléria ajánló

képPro Natura díjátadás 2011
képÖkoexpedíció ismét Győrben
képSziget Fesztivál 2012

Sajtóközlemény

A klímaváltozás megállításában a sajtó felelőssége az életminták terjesztése

A klímaváltozás negatív hatásainak megelőzése, illetve a klímaváltozás folyamatának lassítása érdekében globális paradigmaváltásra van szükség - mondta a Greenpeace Magyarország klíma és energiakampány felelőse. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvVéghely Tamás - Napelemes rendszerek villamos berendezései
könyvkertnezoben.hu - Kertnézőben Magyarországon
könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/2

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés