Szennyezett áramlatok érték el a Nagy-korallzátonyt

Szennyezett áramlatok érték el a Nagy-korallzátonyt Az Ausztrália északkeleti részén történt áradásokból és a rekordmennyiségű esőzésekből származó szennyezett vizet tartalmazó áramlatok érték el a Nagy-korallzátony bizonyos részeit - közölték ma kutatók.

Megpiszkálták a fukusimai olvadt fűtőanyagot

Megpiszkálták a fukusimai olvadt fűtőanyagot 8 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után most először próbáltak hozzáférni a szakemberek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A kísérletben robotkarral nyúltak be a reaktorköpeny alá, és a 15 méter hosszú cső végére szerelt két karral igyekeztek mintát venni a megolvadt fűtőanyagból.


 

A klímaváltozás csökkentésének ördögi köre

A klímaváltozás csökkentésének ördögi köre Miért nem hajlandó az emberiség megfékezni a klímaváltozást? Akár a politikusok, akár az átlagemberek, ha a gazdasági növekedés és a klímaváltozás között kell választani, akkor mindig az előbbire voksolnak. A klímaváltozás költségei egyébként is a jövőt érintik, és nem feltétlenül azoknál jelentkezik, akik ezt okozták.


 

Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.

A szegények rosszabb levegőt is szívnak

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.

A korábban becsültnél 18 %-kal kisebbek a világ gleccserei

Világszerte 215 ezer gleccser kb. 158 ezer km3 jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai.

Tízszeres sugárzást bocsátanak ki az olcsó mobilok

Mindegyik telefonról kötelező közzétenni a leírásban vagy a gyártó weboldalán, hogy használata közben mennyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, és minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a veszélye, hogy a készülék káros a szervezetünkre.

Mérgeinkkel likvidáljuk a földi életet

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 %-kal csökken - olyan rohamos ütemben pusztulnak a rovarok, hogy még ebben az évszázadban összeomolhat az élővilág. Köszönet a méreggyártó multiknak.

A hideg brutális energiavámpír az e-autónak

Hány kilométert tud megtenni egy tisztán elektromos autó egy teletöltéssel? Vásárláskor ez az egyik legfontosabb kérdés. A válasz sok szempontból nem egyszerű, mert a gyártók általában csak az ideális körülmények közötti maximális hatótávot adják meg, ami papír szerint manapság már elérheti a 300-450 kilométert is. Csak nem télen - és hőségben.

32 gigabájtos fókaürülék

A tudósok különféle vizsgálatok miatt gyakran összegyűjtik a leopárdfókák ürülékét. Egy mintában -melyet egy évig tartottak lefagyasztva - egy még működőképes pendrive is volt.

A hőmérséklet emelkedésével a világ vizei még kékebbek lesznek

Vélemény

Multirezisztens baktériumok és az állattenyésztés – Problémagenerálás

Sajnos azok a gyógyszergyárak ’tenyésztik’ a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak - írta a HVG néhány napja, mely cikket mi is átvettük. Az antibiotikum biznisz anomáliáiról a Le Monde francia napilap riportjára épülő írásra reagált Darvas Béla ökotoxikológus prof. tovább>>

Képgaléria ajánló

képCritical Mass felvonulás a Föld Napján
képErdészeti megújulás Dabas térségében
kép2008 a magyar madárgyűrűzés centenáriuma

Sajtóközlemény

Már az idén szabadstrandon fürödhetünk a Római-parton?

Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – ez az üzenete annak a költségvetési csomagnak, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményezése nyomán egyhangúlag fogadott el Óbuda képviselő testülete. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2017/4
könyvDél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - Drávától a Balatonig 2018/1
könyvDebreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke - KITAIBELIA Botanikai-természetvédelmi folyóirat 2017 december

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés