Rács mögött a kínai elefántcsont-királynő

Rács mögött a kínai elefántcsont-királynő Egy kínai nő 10 év alatt legalább 706 elefántagyart csempészett Kelet-Afrikából Kínába. A hatóságok szerint az elefántcsont értéke 2,5 millió dollár. Tanzániában az elefántállomány a harmadára csökkent 10 év alatt az illegális vadászat és elefántcsont-kereskedelem miatt.

Atomenergia: több a pajzsmirigyrákos gyerek Fukusima környékén

Atomenergia: több a pajzsmirigyrákos gyerek Fukusima környékén Drámaian nőtt a gyerekek pajzsmirigyrákos megbetegedéseinek száma a fukusimai atomkatasztrófa környékén, 20-50 százalékkal magasabb, mint a más területen lakó gyerekeknél. A kutatást végzők szerint az eredmények ellent mondanak a kormányzati állításokkal. Szitává lyukadt a legöregebb atomerőmű Svájcban.


 

Nemzetközi bizottság előtt kell magyarázkodnia ma a kormánynak Paks II miatt

Nemzetközi bizottság előtt kell magyarázkodnia ma a kormánynak Paks II miatt Ma tárgyalja Genfben az Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottsága azt a beadványt, amelyet az Energiaklub és a Greenpeace Paks II ügyében adott be. Magyarország számára hatalmas presztízsveszteség, hogy az Orbán-kormánynak magyarázkodnia kell a környezeti demokrácia hiányáról.


 

Súlyosan károsíthatja a zátonyokat az idei El Niño

Egy kutatócsoport bejelentése szerint a világ globális, tömeges korallkifehéredéssel nézhet szembe jövőre az El Niño időjárási jelenség kiváltotta melegedés miatt. Aránya ráadásul az eddigi legrosszabb lehet.

A verebek télen vízállóbbak, mint nyáron

A verebek az évszaknak megfelelően változtathatják a bőrük vízáteresztő képességét, így a hő- és vízháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is megőrzik.

160 000 patkányt ölt a király

Egy év alatt 161 220 patkányt pusztított el egy bangladesi földműves, akit ennek elismeréseképpen a patkányfogók királyává nyilvánítottak. A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint évente 2 millió tonna élelmiszert falnak fel patkányok a dél-ázsiai országban.

Giga kártérítést fizet a BP olajszennyezésért

A londoni központú British Petrol olajcég 20,8 milliárd dolláros (kb. 5,700 milliárd forint) kártérítést fizet a Deepwater Horizon nevű Mexikói-öbölbeli platformján 2010-ben bekövetkezett olajömlés miatt peren kívüli egyezség értelmében.

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

Tegnap a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett EU-USA "szabadkereskedelmi" egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött 3,2 millió aláírást.

Végveszélyben a kaktuszok harmada

A Természetvédelmi Világszövetség bejelentése szerint kihalás fenyegeti a kaktuszfajok mintegy 30 százalékát, több mint 500 fajt. Az ember ellen nem véd a tüske.

A nagyvadak élvezik az embermentes tiltott zónát

Kutatók szerint mintegy harminc évvel a világ legsúlyosabb nukleáris balesetét követően Csernobil katasztrófahelyszínből természeti rezervátummá vált, amelyben hemzsegnek a jávorszarvasok, rőtvadak és farkasok.

Több száz új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban

Vélemény

Az Audi valódi arca. Hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

A szeptember végén kirobbant Volkswagen botrány hatására szembe kellett néznünk a német autógyártók valódi értékrendjével. A manipulált motorok esete nem csak egyszeri botlás volt a cégcsoport részéről, hanem rávilágított az általános, kizárólagosan profit-orientált hozzáállásukra is. A kúria döntött: hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat! tovább>>

Képgaléria ajánló

képÁtadták a vácrátóti karbonházat
képAudi-gyár bővítés Natura 2000-es területen
képAlgagyár Gútán

Sajtóközlemény

Légy a részese! Városi fogyasztók segítik a kistermelőket

Magyarországon már több mint 15 közösségi gazdaság működik, és egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi értékesítés ezen új formájába, hogy biztosabb megélhetéshez jussanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) október 10-én képzéssorozatot indít, hogy így segítse a közösségi kezdeményezések elterjedését. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvSümegi Pál - Régészeti geológia és történeti ökológia
könyvRosta Gábor - Közösségi kertek
könyvNemzeti Agrárgazdasági Kamara - Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés