Elkezdődött Honton a békaterelőháló építése

Elkezdődött Honton a békaterelőháló építése Tegnap kora délelőtt 9 lelkes békabarát elkezdte a terelőháló építését a 2. sz. főút mentén, így a Hont-Parassapuszta közötti szakaszának a békák szempontjából egyik legveszélyesebb részén már biztonságban vannak a vonuló kétéltűek. A munka folytatásához, és a békamentéshez várják az önkénteseket!

A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra

A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává – állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.


 

A klímamegállapodás látszólagos vesztesei

A klímamegállapodás látszólagos vesztesei Őslakók veszíthetik el otthonukat a természetvédelmi területek növelésével. A párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás következtében milliók válhatnak otthontalanná, írja a Rights and Resources Initiative (Jogok és Erőforrások Kezdeményezés) globális szervezet egy frissen közölt tanulmánya.


 

Talajlaboratóriumban dolgoznak a jövő erdőképén

Az erdőgazdálkodásban a termőhely beható ismerete alapvető fontosságú. Mivel az erdészeknek akár több száz évvel előre kell tervezniük, nem mindegy, hogy az adott erdőterület milyen fafajok megtartására alkalmas, hogy hova milyen fát ültetnek, ráadásul a klímaváltozás kihívásait is szem előtt kell tartaniuk. A Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetén erre a célra speciális talajlaboratóriumot hoztak létre.

Kivágják a védett kastélypark fáit

Egy a Népszabadságnak elküldött feljelentés szerint elkezdték kivágni a védett turai kastélypark fáit. A tavaly eladott kastély megvásárlói mögött - a közvilágítási panamák főszereplőjét - Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét sejthetjük, mivel a vevő cégek egyike nevében ő fizette be az illetéket.

Ismeretlen oroszlánokra bukkantak

A Born Free Alapítvány tette közzé weboldalán egy kutatóexpedíció nagy horderejű felfedezését, miszerint szép számmal élhetnek még oroszlánok az etióp–szudáni határ közelében.

A Körösök partfalában is élnek hódok

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is élnek hódok, elsősorban a Körösök mentén. Ezek a barna bundájú, ügyes építőmesterek legtöbbször a partfalba ássák méretes üregeiket.

Győztek a zöldek - megmenekül a szellemmedvék otthona

Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagymedve, amelynek szigorú védelméről hosszú évek csatározásai után jött létre történelminek minősített megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között.

Az Európai Parlament nagy többséggel leszavazta az EU természetvédelmi irányelveinek felülvizsgálatát

Az Európai Parlamentben tegnap megtartott szavazáson a képviselők elsöprő többsége az EU Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelveinek felülvizsgálatra bocsátása ellen szavazott. A WWF európai irodái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kövesse a példát és támogassa a természetvédelmi irányelvek megtartását 2016 tavaszán.

Tegyük rendbe vizeinket! Február 2, a vizesélőhelyek világnapja

Riasztó adat, hogy a legújabb eredmények szerint hazánkban a természetes folyók és tavak közül csak 12% van jó ökológiai állapotban. Ugyanakkor a jelenleg elérhető EU források elenyésző hányada szolgálja közvetlenül vizeink helyreállítását. A közvetett források szakmailag összehangolt, tudatos felhasználása lehet a feltétele annak, hogy a vizek ökológiai állapota a javulás útjára lépjen.

Segítséget kérnek a honti békák!

Vélemény

Dobd a szemetet a folyóba!

Ne zavartasd magadat drága székely nemzettársam, ha felgyűlt a szemeted. Fogd be lovadat s hányd az összes zakotát a szekér derekába. Miután ezt megcselekedted, uzsgyi, ki valamelyik közeli folyóhoz oszt ereszd bele jó nyugodt lelkiismerettel az összes szarodat. tovább>>

Képgaléria ajánló

képMolnár Antal: darvak
képKecsege visszatelepítés a Nemzetközi Duna Nap alkalmából
képKözmunkás természetkárosítás

Sajtóközlemény

Miskolci Cementgyár STOP!

Sajtótájékoztatót tartott a hejőcsabai cementgyár újraindítását ellenző Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport. A rendezvény témája az üzem újraindítását célzó HCM 1890 Kft. Egységes Környezethasználati Engedélyét megfellebbező beadványok ismertetése, s a több mint 2000 miskolci lakos aláírását összegyűjtő Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport tevékenységének bemutatása volt. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2015/4
könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/3
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2014/4

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés