Februárban a hiúzoknál beindul a pacsmagolás

Februárban a hiúzoknál beindul a pacsmagolás Valentin-nap környékén nem csak az emberek, hanem a hiúzok is romantikus hangulatba kerülnek. A WWF Magyarország a mai Bálint napon bejárta az Év Emlősének hazai élőhelyét, az Északi-középhegység egy részét, hogy lábnyomok után kutasson. Bálint napján a verebek is párt választanak.

Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.


 

Felfedezték az éppen kihaló teknősfajt

Felfedezték az éppen kihaló teknősfajt Német, vietnami és magyar kutatók a teknősök egy további faját azonosították Észak-Vietnamban és Kínában, ez a foltos lágyhéjú teknős, azaz a Pelodiscus variegatus. Sajnos a kihalás fenyegeti.


 

Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat!

3/4 magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított.

A költési időszak előtt most lehet elvégezni több természetvédelmi szempontból érzékeny munkát!

Az MME arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, települési vezetékhálózat oszlopkarbantartás súlyos természetvédelmi kárt okozhat. A fecskefészkek leverése, a kilombosodott fásszárú növényzet megsemmisítése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

Sünvédelem a bécsi temetőkben

Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.

Új madárfajjal bővült a Dél-Tiszántúl madárfaunája

Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.

Változott a természetvédelmi törvény

Mekkora kárt, vagy hasznot jelentenek a vadludak a gazdáknak? 2019. január 11-től hatályos a természetvédelmi törvény módosítása, amely szerint a jövőben a kormányhivatali szervezeti formában működő természetvédelmi hatóságtól szélesebb körű helytállási kötelezettség várható el a védett állatfaj egyede által okozott károk esetén.

A 2019 januári sasolás mérlege

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve januárban 16. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Íme a 2019. évi XVI. Országos és Pannon-régiós Sasleltár összesített adatai.

A megalomán sportberuházások újabb zöld áldozata

A Dunai Evezős Központ miatt 10 hektár erdőt likvidálnak Csepel környékén. Az Orbán-kormány nem nyugszik bele az olimpia elbukásába, rengeteg ötkarikásnak szánt sportberuházás ennek ellenére megépül - bármi áron. Miközben a kormányközeli beruházók nagyot kaszálnak, komoly környezetpusztítással jár a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program. Ez a beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint.

36 milliárd élőhely-rekonstrukcióra 2020-ig

Vélemény

Multirezisztens baktériumok és az állattenyésztés – Problémagenerálás

Sajnos azok a gyógyszergyárak ’tenyésztik’ a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak - írta a HVG néhány napja, mely cikket mi is átvettük. Az antibiotikum biznisz anomáliáiról a Le Monde francia napilap riportjára épülő írásra reagált Darvas Béla ökotoxikológus prof. tovább>>

Képgaléria ajánló

képGreenpeace sajtótájékoztató az Illatos úton
képMegalakult a Tisztesség és Emberség Szövetsége
képelefántmészárlás

Sajtóközlemény

Már az idén szabadstrandon fürödhetünk a Római-parton?

Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – ez az üzenete annak a költségvetési csomagnak, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményezése nyomán egyhangúlag fogadott el Óbuda képviselő testülete. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél: 2017 december
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2017/4
könyvGreenDependent - 111. Kislábnyom Hírlevél

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés