Szenzáció: visszatért Magyarország első jeladós szalakótája

Szenzáció: visszatért Magyarország első jeladós szalakótája A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen csökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően.

Egérmentes lesz az Ellenlábas-szigetek

Egérmentes lesz az Ellenlábas-szigetek Az Új-Zélandtól 760 kilométerre fekvő szigetek számtalan állat- és növényfaj életében fontos szerepet töltenek be. A behurcolt egerek azonban rovarok, madárfiókák és -tojások pusztításával igencsak átalakították az ökoszisztémát.


 

Jane Goodall nem volt haragos, csak a sikló

Jane Goodall nem volt haragos, csak a sikló 3 napot töltött hazánkban a világhírű főemlőskutató - természetvédő Jane Goodall, aki ellátogatott Pesthidegkútra, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának szakembereivel engedte el az egyik jeladós haragos siklót.


 

Magyarországon járt Jane Goodall

“Könnyeim után most a harag öntött el. Egyszer valaki őszintén csodálkozva kérdezte: hogy lehet az, hogy ha az emberi alkotásokat tönkreteszik, azt vandalizmusnak hívjuk, de ha a természet művét, Isten teremtményeit semmisítik meg, azt haladásnak mondjuk..."

Lefajvédőzték Szél Bernadettet

Szél Bernadettet lefajvédőzték a Parlamentben, de ezen mindenki nevetett. Azért nem tart sehol a Natura 2000 kezelési és fenntartási tervekkel a kormány, hogy mehessen a szabadrablás?

Újabb eszközzel gyengül a természet védelme

Bajban a természetbarát gazdálkodók! A napokban kapták kézhez a 2016-2020 közötti időszak agrár-környezetgazdálkodási támogatásáról szóló értesítéseket a gazdálkodók.

Közép-Európa legveszélyesebb invazív fafaja a bálványfa

Ha nem foglalkozunk a bálványfával, akkor rövid idő alatt hatalmas társulásokat képes kialakítani. A bálványfa rendkívül gyorsan nő, vastagsági növekedése is jelentős, magról és sarjakról is nagyon könnyen újul. Erdőgazdálkodási szempontból a bálványfa sűrű koronája okozhat még komoly problémát, hiszen elveszi a fényt az alacsonyabb erdőszinteken lévő újulatoktól, ráadásul a lomb nagy nitrogén-felhalmozódást eredményez, ami a ragadós galajhoz hasonló, nemkívánatos gyomnövények megjelenését eredményezi.

Sasgyűrűzés a Muravidéktől a Dél-Balatonig

Május elején a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében 20 rétisasfiókára került jelölőgyűrű Észak- és Dél-Zala, a Kis-Balaton és a dél-balatoni berkek területén.

Az MME tiltakozik a költési időben történő fővárosi fakivágások ellen!

Az egyesület munkatársai egész héten az egyik legpatinásabb jeles napunk, a Madarak és Fák Napja alkalmából tartott rendezvényeket szerveztek vagy segítettek megünnepelni országszerte. Tették ezt annak biztos tudatában, hogy a hatályos természet- és állatvédelmi törvények a legérzékenyebb szaporodási időszakban kiemelten biztosítják az oltalom alatt álló élőlények védelmét. Sajnos ez több esetben sem így történt!

Jane Goodall a medvékért indított kampányt

Jane Goodall, a világhírű környezetvédő vezetésével tudósok egy csoportja kampányt indított, hogy az USA szövetségi kormánya ne vegye le a veszélyeztetett fajok listájáról a Yellowstone Nemzeti Parkban élő mintegy hétszáz grizzlymedvét.

Barlangos ingatlan csiki-csuki.

Vélemény

A parlamenti bizottságot sem érdekli a szakértelem

Dr. Darvas Bélát , a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnökét nem engedték be a Növényvédelmi Bizottság ülésére - nehogy összezavarja a döntéshozókat a glyphosate gyomirtószer hatóanyaggal kapcsolatos tudományos álláspontjának ismertetésével. tovább>>

Képgaléria ajánló

képMérgezésből kigyógyított sasokat engedtek szabadon
képLátogathatók a helyreállított kunhalmok és földvárak
képÚjságírói háttérbeszélgetés az FCSM Zrt. Dél-pesti szennyvíztisztító telepén

Sajtóközlemény

Faanyag nyomon követéssel az illegális fakitermelés ellen

Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a NÉBIH közti szoros együttműködésére van szükség. E közös munka első állomásaként a NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2015 május
könyvDINPI - Duna–Ipoly Nemzeti Park
könyvAntal Z. László - Klímaparadoxonok – Lehet-e harmónia a természet és a társadalom között?

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés