Új madárfaj a Kis-Balatonon - pásztorgémek Zala megyében

Új madárfaj a Kis-Balatonon - pásztorgémek Zala megyében A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nemzetközi jelentőségű madárélőhelyének 275. megfigyelt madárfaja, a pásztorgém (Bubulcus ibis), ugyan világszerte terjeszkedő faj, mégsem mindennapi látvány hazánkban, különösen nem a Dunántúlon.

Kimúlt a tavak hölgye

Kimúlt a tavak hölgye Húszévesen elpusztult Machli, India leghíresebb és legtöbbet fotózott tigrise, vélhetően fajának legidősebb vadon élő példánya, számos dokumentumfilm és könyv hőse.


 

Magyar vidrák erősítik a holland populációt

Magyar vidrák erősítik a holland populációt Magyarországi egyedekkel erősítik a megfogyatkozott, sérülékeny vidrapopulációt Hollandiában, ahova a közelmúltban öt vidrát szállítottak a Somogy Természetvédelmi Szervezet és a hollandiai ARK Natuur alapítvány együttműködéseként.


 

Augusztus 19 az orangutánok világnapja

Ma van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőírtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Legyél Te is madárgyűrűző

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 3. alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál, ahova augusztus 13-25 között szeretettel várja az érdeklődőket minden nap.

Őserdő a szomszédban

A Greenpeace erdőmentő bázisára 11 országból – köztük Magyarországról is – érkeznek az önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok, farkasok és medvék is menedéket találnak.

Megmérgeztek és megégettek 3 namíbiai oroszlánt

Mérgezés következtében elpusztult három, jeladóval is ellátott oroszlán Namíbiában, amelyek egy tavaly elkészült természetfilmben is szerepeltek.

A sokféleséget főleg a mezőgazdaság csökkenti

Az állatfajok sokszínűségére nagyobb veszélyt jelent a mezőgazdaság és a természeti erőforrások túlhasználata, mint az éghajlatváltozás - mutatta ki egy ausztrál tanulmány.

Szokatlan állati hidak

Az élőhelyeket sokszor szinte hermetikusan kettévágó autópályák komoly problémát okoznak egy-egy populációnak. Szerencsére már nálunk is épült pár ilyen vadátjáró - igaz inkább csak kötelező elemként "mutatóba". Míg nálunk a nagyvadaknak, Ausztráliában pl. a vörös rákoknak készült felüljáró.

20 medvével végeznének a Magas-Tátrában

20 barnamedvét lőhetnek ki vadászok a Magas-Tátrában, miután az állatok annyira elszaporodtak, hogy már a közeli településekre is bejártak. Csábító a rengeteg szemeteskuka.

50 éves a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

Vélemény

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! - figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője. tovább>>

Képgaléria ajánló

képErdészeti erdei iskola és pihenőház Somogyszobon
képII. Szennyvízágazati Konferencia
képÉg a Bugaci Ősborókás

Sajtóközlemény

Miért nem érdekli az Orbán-kormányt a nukleáris biztonság?

Ukrajnában jelenleg is folyamatban van az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, ám az elavult létesítményeket inkább csak papíron és ellenőrizetlenül modernizálják, súlyosan megsértve az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatára vonatkozó Espooi Egyezményt. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMagyar Közlekedési Klub - Fenntartható közlekedést vidéken is!
könyvDINPI - Duna–Ipoly Nemzeti Park
könyvUNESCO - Oktatás a fenntartható fejlődés szolgálatában - forrásgyűjtemény

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés