A klímaharcban is fontosak - ha nem halnak ki

A klímaharcban is fontosak - ha nem halnak ki Életterük pusztulása, a vadászat és az illegális kereskedelem a legnagyobb veszély az emberszabásúakra a Természetvédelmi Világszervezet szerint. Az IUCN bemutatta a veszélyeztetett emberszabású fajok új listáját.

Gyöztek a zöldek és a természet

Gyöztek a zöldek és a természet A Natura 2000 Összefogás nevű civil szervezet másodfokon pert nyert a romániai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium ellen. A döntés értelmében nem épülhetnek vízerőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó, és ezzel európai jelentőségű fajok és élőhelyek védelmét biztosító Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon.


 

Túzok élőhelyek kalapács alatt

Túzok élőhelyek kalapács alatt A három legnagyobb hazai természetvédő szervezet arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy természetvédelemért felelős miniszteri minőségében tagadja meg a hozzájárulást a Natura 2000 területek értékesítéséhez.


 

Madárbarát Hegyvidék Program

A XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy télen a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

A véltnél nagyobb az amazóniai erdők sebezhetősége

A legújabb kutatási adatok szerint az amazóniai fafajok valószínűleg fele veszélyeztetett, vagyis a világszerte veszélyeztetett fafajok száma több mint egyötödével növekedett.

Már csak három fehér rinocérosz él a Földön

El kellett altatni az egyesült államokbeli San Diegó-i ZOO-ben a világ mindössze négy fehér rinocéroszának egyikét – jelentette be az állatkert.

Medveválság Hargitában

Négyszer annyian lettek, mint kellene, már a helyiekre támadnak, Brüsszel tehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy teljesen elfogadhatatlanok a kvóták, az EU pedig eddig nem akart tudomást venni az áldozatokról.

Most dől el az az európai természetvédelem sorsa

Európa országaiból folyamatosan érkeznek Brüsszelbe azok az aktivisták, akik követelik az Európai Bizottságtól, hogy ne támadja a természetvédelmi törvényeket, hanem inkább segítse betartatásukat.

A földmulyi természetvédelmi aggályai

Bár a Natura 2000 hálózat és az európai természetvédelmi keretjogszabályok jók és korszerűek , a magyar kormányzati álláspont ezzel ellentétes, hiszan az Orbán-kormány elkezdte az állami tulajdonú területek értékesítését, amelyek között Natura 2000 besorolású szántók és gyepek is találhatók. Ha ezek a területek magánkézbe jutnak, további sok ezer hektáron nehezül meg a természetvédelmi szempontok érvényesítésének lehetősége, veszélybe sodorva a magyar emberek közös vagyonát képező, a társadalmi jólét és gazdasági stabilitás alapját is jelentő természeti erőforrásokat.

UNESCO címet kapott a Bakony–Balaton Geopark

Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

Összefogott a MAVIR a Herman Ottó Intézettel

Vélemény

Zöldnek álcázott gengszterprivilégiumok a villanyautózásban

Jedlik Ányos Klaszter, környezetbarát autós zöld rendszám, ingyenparkolás, ingyenáram és buszsávhasználat. Néhány eleme, javaslata és szereplője azoknak a hazai terveknek, amelyek - elméletileg - arra hivatottak, hogy terjesszék, népszerűsítsék, könnyítsék és ösztönözzék a zöld, elektromos, zéró emissziós közlekedést. Igen ám, de... tovább>>

Képgaléria ajánló

képSzobirév/ Öböl
képÖrökerdő tanösvény a Hárs-hegyen
képZöld Szervezetek 20. Országos Találkozója 2.

Sajtóközlemény

Paks2: Putyin számára lopnak

November 23-án a Kormány nyilvánosan is elismerte, amit a magyar közvélemény eddig csak közvetve tudhatott: Az okból nem írták ki 2013-ban a már előkészített nemzetközi tendert, mert felismerték, hogy nyílt versenytárgyaláson nem a Roszatom nyerne tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvDINPI - Duna–Ipoly Nemzeti Park
könyvNemzeti Agrárgazdasági Kamara - Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2015 november

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés