Bányászat veszélyeztet sok világörökségi helyszínt

Bányászat veszélyeztet sok világörökségi helyszínt Az UNESCO világörökségi listája természeti helyszíneinek majdnem harmadát veszélyezteti a bányászat és az olajkitermelés a WWF jelentése szerint, amely arra figyelmezteti az érintett vállalatokat, hogy jogi lépésekkel is számolhatnak.

Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat!

Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat! Most, az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.


 

Több alázatot és tiszteletet az állatoknak

Több alázatot és tiszteletet az állatoknak Október 4. az Állatok Világnapja. Magyarországon házi kedvencekből sokkal többet szaporítanak a meggondolatlan emberek, mint amennyire a felelős állattartó lakosság igényt tart. A gazdasági és élelmezési célú állatokat is sok esetben kizsákmányolja az ember. Évente több tízezer kísérleti célú állat pusztul el az emberek jólétéért.


 

Szem előtt a nem szem előtt lévő veszélyeztetett fajok

Szajga, csiru, és sorstársaik. Október 4 az Állatok Világnapja, -mely alkalmából a WWF a kevésbé "szem előtt lévő" veszélyeztetett fajokra, fajcsoportokra hívja fel a figyelmet, és a természetes élőhelyeket fenyegető emberi tevékenységek megfékezésére szólít fel.

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Beigazolódni látszik a gyanú, hogy az új bérlők egy része pusztán a hektáronkénti 70 ezer forintos területalapú támogatásra hajtott. Drónról készült felvételeinken jól látszik, mekkora területekről van szó.

Az ombudsmanhelyettes is aggódik a földikutyákért

A Kárpát-medencében őshonos délvidéki földikutya populációért aggódik Szabó Marcell. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes tudományos rezervátumot alakítana ki és hungarikummá nyilvánítaná a fajt, melyet most a határon épített kerítés veszélyeztet.

Ma van az orrszarvúk világnapja

Az orvvadászat, az élőhely pusztulás, az éghajlatváltozás és a feketekereskedelem miatt fokozott veszélyeknek kitett rinocérosznak jelenleg már csupán néhány faja él Afrikában és Ázsiában. Közülük a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvúról nemrégiben biztató híreket közölt a WWF.

Nauru a tettek mezejére lép a Greenpeace akciója után

Az óceán ezen része egy paradicsom az illegális halászoknak, a fogásokat átpakolják, hogy még tovább tudjanak a tengeren maradni és a kifogott zsákmányt is „tisztára mossák” így. Nauru a harmadik olyan csendes-óceáni ország a Marshall-szigetek és Tuvalu után, mely betiltotta a fogások átpakolását a kizárólagos gazdasági övezetükön belül.

Befektetés a jövő egészséges örökerdeibe

Akár a tavaly decemberi jégkár erdőpusztítására, akár a globális felmelegedés miatt kialakuló szélsőséges időjárásra gondolunk, egyre többen aggódunk zöld értékeinkért és jövőnkért. Vajon erdeink milyen állapotban lesznek évtizedek múlva, vajon hogyan tud alkalmazkodni a megváltozó ökológiai feltételekhez a fák és az erdő élővilága? Ezekre a kérdésekre ad gyakorlati választ a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumában” 1999 óta zajló szakmai munka.

Két év börtön ragadozómadár megmérgezéséért

Az észak-spanyolországi Santander város bírósága bűnösnek találta azt a gazdálkodót, aki mérget rakott ki ragadozók számára, és amelynek következtében legalább 11 veszélyeztetett vörös kánya, 4 keselyű, 1 ölyv, 1 holló, 6 róka és 5 kutya pusztult el. Az elkövetőt 2015. június 8-án két év börtönre ítélték, valamint a szabadulása után két évig nem gazdálkodhat és négy évre eltiltották a vadászattól is. Ezen kívül 90.270 euró (mintegy 28 millió forint), valamint további 28.500 euró (közel 9 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték.

Farkaskölykök cseperednek a Bükkben

Vélemény

Aszódi Attila és a paksi köd

„Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila paksi bővítési kormánybiztos interjújára. tovább>>

Képgaléria ajánló

képMegújult az ágoston-ligeti erdei iskola
képParlagisas gyűrűzés
képJánossy Andor-díjátadó ünnepség 2013

Sajtóközlemény

Hazánkra is lesújthatnak a szabadkereskedelmi egyezmények

Hatalmas, felfújható óriás kalapáccsal tiltakoztak a civil szervezek a készülő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Valódi Demokráciát Most! által szervezett megmozduláson az EU és Kanada, illetve az Egyesült Államok között készülő kereskedelmi egyezmények veszélyeire hívták fel a figyelmet. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/1
könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél 2015 április
könyvKalas György - Partnernek lenni…

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés