Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel - persze nem nálunk

2017. július 23. 13:45

Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel - persze nem nálunk Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. Az ÖkoBusiness Wien elindulása óta a résztvevő cégek 145,6 millió eurót spóroltak és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélték meg a környezetet.

Megrongálták a világhírű fotós székelyföldi medvelesét

2017. július 18. 22:42

Megrongálták a világhírű fotós székelyföldi medvelesét Még egy hónap sem telt el a megnyitása óta, és ismeretlenek tönkretették Máté Bence világhírű magyarországi természetfotós Tusnádfürdő közelében kialakított medvelesét. A rejtekhelyet – ahonnan maga is fotózza a nagyvadakat – azért hozta létre, hogy más természetkedvelők is kedvükre figyelhessék azok életét. Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Krónikának elmondta: sajnálja a történteket, mert nagyra értékeli a fotós munkáját, ellenben a szomszéd faluban, Tusnádon vannak, akik nem nézik jó szemmel.


Európai Szója Nyilatkozat

2017. július 18. 6:23

Európai Szója Nyilatkozat Történelmi jelentőségű diplomáciai siker a magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere által aláírt Európai Szója Nyilatkozat. Az aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését.

Újabb 12 fajjal bővül az EU inváziós fajlistája

2017. július 17. 21:13

Újabb 12 fajjal bővül az EU inváziós fajlistája A tagországok képviselőiből álló inváziós fajok elleni védelemért felelős bizottság 2017. június 19-én megszavazta 12 fajnak az uniós inváziós rendelet (1143/2014/EU rendelet) Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére való felkerülését. A tagországok döntése alapján, a hivatalos jóváhagyást követően lép életbe a bővített jegyzék.


A minisztérium szerint nincs gond a bialowiezai fairtással

2017. július 17. 7:27

A minisztérium szerint nincs gond a bialowiezai fairtással A bialowiezai ősrengetegben végzett fakivágások összhangban vannak az uniós joggal, Varsó kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni álláspontját - reagált a lengyel környezetvédelmi tárca szóvivője arra, hogy az Európai Bizottság bejelentette, a luxemburgi bíróság elé viszi az ügyet.

Talpalatnyi oázis a bécsi parkolóhelyeken

2017. július 14. 8:55

Talpalatnyi oázis a bécsi parkolóhelyeken Bárki, akinek van egy jó ötlete, kis kertet, pihenőoázist vagy akár játszóteret csinálhat egy parkolóhelyből Bécsben. A bécsi kerületeket színesítő és élhetőbbé tevő apró közterek kialakítását és fenntartását a város is támogatja. Tavaly 15 helyszínen adtak át parkolókat autók helyett a közösségnek.


Úszó szigetere költöznek a hollandok

2017. július 13. 6:53

Úszó szigetere költöznek a hollandok Holland kutatók bemutatták egy óriási úszó sziget modelljét, amelyen két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, farmoknak, parkoknak biztosíthatnak teret.

Franciaország év végéig bezárná az atomreaktorok közel harmadát

2017. július 11. 19:31

Franciaország év végéig bezárná az atomreaktorok közel harmadát Franciaország 2017-ig bezárna mintegy 17-et a jelenleg működő 58 nukleáris reaktorából - jelentette be Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, megfelelően az előző szocialista kormány azon ígéretének, hogy 2025-ig felére csökkentik az atomenergia arányát a lakossági energiaellátásban.


Miért szűnt meg a kamionszállítás Magyarországon?

2017. július 7. 12:12

Miért szűnt meg a kamionszállítás Magyarországon? 2012 decemberével megszűnt a RoLa forgalom Magyarországon, pedig a szolgáltatás csúcsán évi 100 ezer kamiont raktak vonatra, hogy biztonságosan és környezetkímélő módon szeljék át az országot, tehermentesítve a közutakat és a határátkelőket.

A robbanómotoros új autók eladásának betiltását tervezi 2040-re Franciaország

2017. július 7. 6:39

A robbanómotoros új autók eladásának betiltását tervezi 2040-re Franciaország Franciaországban 2040-től betiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését.


További híreink

Medvebűnözés ellen tüntettek Bukarestben a székelyföldi gazdák

2017. július 6. 7:43

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak tegnap a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében.

Kérdőjelek Ingrid kilövése kapcsán

2017. július 5. 7:46

Több mulasztást is elkövettek Szlovákiában a Liptószentmiklós környékén ólálkodó, Ingrid becenevű medve ügyében a helyi hatóságok - állapította meg egy munkacsoport, amelyet Sólymos László környezetvédelmi miniszter hozott létre a két bocsot nevelő anyamedve június elején történt kilövése körülményeinek tisztázására.


A zwentendorfi atomerőművet elsöpörte a népakarat

2017. július 4. 20:52

Ausztriában található a világ egyetlen olyan atomerőműve, amelyet milliárdokból, korszerűen, készre felépítettek, de soha nem helyeztek üzembe. Az idén 39 éves a zwentendorfi reaktor, egyetlen watt energiát sem adott soha, mivel a tiltakozók által kikövetelt népszavazáson az atomenergia ellenzői felülkerekedtek. A reaktort rég elvitték alkatrésznek, de a masszív épületek ma is állnak, sőt pár éve 1000 napelem termel áramot.

Újra nő az illegális román erdőirtás

2017. július 4. 9:33

Romániában immár drónok bevetésével is igyekeznek elejét venni a hatóságok a hatalmas méreteket öltő erdőirtásnak, amelynek megfékezéséhez azonban nem nyújtanak megfelelő támogatást a törvényhozók.


A G20 csoport európai tagjai kiállnak a párizsi klímaegyezmény mellett

2017. június 30. 13:08

A G20-csoport európai tagjai kiállnak a párizsi klímaegyezmény mellett - mondta Angela Merkel német kancellár ma Berlinben a jövő héten tartandó G20-csúcs előkészítéséről az európai résztvevők vezetőivel folytatott megbeszélés után.

Így hasít a német napenergia

2017. június 29. 8:14

Németországnak sokkal rosszabb adottságai vannak a napenergia-kinyerés szempontjából, mint Magyarországnak, de már reggel többet termelnek, mint a paksi erőmű. Adalék a megújuló energiaforrásokban kételkedőknek.


Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje

2017. június 27. 7:25

A “We are all connected” – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a White Rabbit reklámügynökség közös munkája – a Cannes Lions reklámfesztiválon kapott bronzoroszlánt Design kategóriában.

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

2017. június 24. 14:13

Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.


Forrásvízzel hűsítik magukat a bécsiek

2017. június 24. 13:29

Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik, amelyből az elmúlt pár napban rekordmennyiséget fogyasztottak a tikkadt bécsiek.

Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság

2017. június 24. 8:11

Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki Jávor Benedek EP-képviselő fellépése nyomán.


Spanyol hőségrekord – olasz vészhelyzet a vízhiány miatt

2017. június 23. 21:33

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett. Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén. Megrémültek a kutatók a tengertől

Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás!

2017. június 23. 8:03

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor!


Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

2017. június 20. 21:30

Mivel az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent az Untere Alte Donau hínarasodása, most alacsony növekedésű fajtákkal ültetik tele a medret. A cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt, amely zavarja a bécsi strandolókat.


Dánia zöld szokásai

2017. június 20. 18:33

Amikor Dániáról és a környezetvédelemről beszélünk tudnunk kell, hogy egy rendkívül környezetbarát és előre gondolkodó ország. Vezető szerepet töltenek be a szélenergia felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is kiváló. Íme néhány érdekesség a dán környezetvédelmi szokásokról.

Az EU kimondta: a Biszfenol-A hormonkárosító

2017. június 20. 17:35

A Biszfenol-A a polikarbonát műanyagok alapanyaga, és sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. Immár hormonkárosítóként is szerepel az EU "különös aggodalomra okot adó anyagok listáján", melyek használatát indokolt korlátozni.


Az EP sem támogatja a vegyszerhasználatot az ökológiai célterületeken

2017. június 20. 15:13

Úgy tűnik, hiába nyomult a vegyipari lobbi, az Európai Parlament nem támogatta azt, hogy feloldják a növényvédő szerek közelmúltban javasolt tilalmát az ökológia célterületeken, vagyis a művelt területeken a biológia sokféleség megőrzésére kijelölt földrészleteken.

Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

2017. június 18. 8:56

A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, 350 egyedet a nyár folyamán telepítenek vissza a brit vizekbe.


Arkhimédészi csigával működő erőművet adtak át Bécsben

2017. június 17. 13:20

Több hónapos próbaüzem után átadták azt a föld alatti erőművet Bécsben, amelyet a Duna-szigetnél lévő gátba integráltak. Az arkhimédészi csavarral működő vízerőmű a Duna és az Új Duna közötti szintkülönbséget használja ki.

Motorizáció az EU-ban

2017. június 16. 17:34

Az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort Luxemburg vezeti az Európai Unióban - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által ma közölt adatokból. A legtöbb uniós tagállamban 1 % alatt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés