Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Önvezető járműveket tesztelnének a bécsi kikötőben

2017. április 30. 22:43

Önvezető járműveket tesztelnének a bécsi kikötőben A BOKU és Hafen Wien közös projektje keretében olyan mobilitási labort hoznak létre a bécsi kikötő területén, ahol kizárólag áruszállításra és logisztikára fókuszálnak. Önvezető járműveket is tesztelnének.

A gyengén szigetelt épületek taszítják szegénységbe lakóikat

2017. április 30. 21:13

A gyengén szigetelt épületek taszítják szegénységbe lakóikat Azonnali intézkedéseket sürget a Habitat for Humanity az energiaszegénység felszámolására világszerte. A nemzetközi civil szervezet egy friss kutatása alapján úgy látja, hogy a leggyorsabb ütemben az elavult lakóépületek energiahatékonnyá tételével és a lakástulajdonosok támogatásával lehetne javítani a jelenlegi helyzeten.


Beszáll a villanyautózásba az OMV

2017. április 28. 20:54

Beszáll a villanyautózásba az OMV Az eddig csak a fosszilis energiahordozók kitermelése, feldolgozása és értékesítése terén ismert bécsi központú osztrák OMV megtette az első lépést, hogy az elektromos autózás támogatásában is a régió egyik legmeghatározóbb cége lehessen.

Az EU mezőgazdasági biztosa kiállt a glifozát mellett

2017. április 28. 8:51

Az EU mezőgazdasági biztosa kiállt a glifozát mellett Az Európai Bizottság még nem döntött a növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújításáról, ugyanakkor a mezőgazdasági biztos a glifozát 10 évre szóló engedélyezését vetette fel.


Mérges a SPAR olasz újhagymája

2017. április 27. 7:06

Mérges a SPAR olasz újhagymája Határérték feletti mennyiségben mutatták ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában. A termékben a küszöbérték kilencszerese volt jelen, ennek ellenére a hatóság szerint nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Nem épül hulladékégető Párkányban

2017. április 26. 16:10

Nem épül hulladékégető Párkányban Visszalépett beruházási szándékától a Párkányba hulladékégetőt tervező HC Logistik társaság - jelentette be a beruházást ellenző petíciós bizottság nevében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) régiófejlesztési alelnöke közösségi oldalán.


A vörösiszap zöldítése

2017. április 25. 21:38

A vörösiszap zöldítése Görög kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel ritkaföldfémeket nyerhetnek ki gyártási melléktermékből, ráadásul környezetbarát módon.

Nap és szél európai top 10

2017. április 24. 21:09

Nap és szél európai top 10 Magyarország nem, de több szomszédunk felkerült arra a toplistára, amelyet a CNBC állított össze a legnagyobb megújulóenergia-felhasználást elért európai uniós országokból. A közép-európai országok mellett a balti és skandináv államok dominálják az összeállítást.


A brokkoliban van a legtöbb méreg - óvakodj a török szőlőtől

2017. április 24. 8:39

A brokkoliban van a legtöbb méreg - óvakodj a török szőlőtől Egy friss uniós vizsgálat szerint szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele. Ugyanakkor csak a termékek 3 %-ánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert ebben találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel.

Szenesből szelessé vált Nagy-Britannia

2017. április 23. 9:42

Szenesből szelessé vált Nagy-Britannia Megvolt az első olyan nap az ipari forradalom óta, amin Nagy-Britannia szénnel termelt áram nélkül működött. A szigetország azt tervezi, hogy 2025-ig teljes egészében felszámolja a széntüzelésű erőműveket.


További híreink

Klímavédelemben középmezőnyben: 100-ból 22 pontot trükköztünk össze

2017. április 21. 8:14

Mindössze 3 európai uniós ország folytat a Párizsi Klímaegyezménnyel teljesen összhangban lévő politikát, Magyarország teljesítménye e téren gyenge - állapította meg a Transport & Environment és a Carbon Market Watch közösen publikált jelentése.

Májustól újra láthatók zsiráfok a Schönbrunni Állatkertben

2017. április 18. 22:38

A rotterdami állatkertből érkező Fleur és Sofie lesznek a Schönbrunni Állatkert felújított zsiráfkifutójának első lakói. Az épületet májusban járhatja be először a nagyközönség: Napelemes télikert, tágasabb belső és külső kifutó valamint speciális egészségügyi állomás áll majd a hosszúnyakúak rendelkezésére.


Lopott fával teljesítjük a megújulós energia vállalásunkat

2017. április 18. 17:42

Magyarország a megújuló energiák területén Európa legjobbjai közé tartozik – nyilatkozta Szabó Zsolt klímaügyekért felelős államtitkár egy március eleji rendezvényen. Sőt annyira jól teljesítünk, hogy 2018-tól már nem a 2020-as, hanem a 2030-as EU célok teljesítésén tudunk dolgozni. A Levegő Munkacsoport is fenntartásokkal fogadta a bejelentést.

GMO helyzet: a házi kedvencek előnyben

2017. április 15. 9:31

Előnyösnek ítélik hazai takarmányipari cégek, hogy az agrártárca a jelenlegi 0,1 %-ról 0,9 %-ra kívánja emelni a GMO-mentességet jelentő határértéket a takarmányokban és az élelmiszerekben. Vállalati vélemények szerint a módosítás javítaná az exportlehetőségeket, de a magyar fogyasztók számára is kedvező lenne. A minisztérium és a takarmányipar máris összecsap a zöldekkel, akik azt állítják, hogy a szabályozási változtatás ellentétes lenne az alaptörvényben rögzített, GMO-kkal szembeni „zéró tolerancia” elvével, és megtévesztené a magyar vásárlókat.


Megválaszolatlan kérdés: miért csak az orosz reaktor jó Paksra?

2017. április 15. 8:38

Zavaros a paksi engedély. Sem az Európai Bizottság, sem a magyar kormány nem tudja megindokolni, miért csak a Roszatom reaktora alkalmas a paksi bővítéshez. Pedig a magyarázat fontos lenne, ennek alapján hagyta jóvá ugyanis Brüsszel, hogy Orbánék tender nélkül szerződjenek az orosz állami atomcéggel.

A jeladós medve maradványait találták meg

2017. április 14. 15:02

Közel kétéves nyomozás után vád alá helyezték azt a korondi orvvadászt, akinél a hatóságok egy 2015 júniusában elvégzett házkutatáson megtalálták a Milvus csoport által nyomkövetővel ellátott barnamedve maradványait. A múlt héten előállított korondi vádlott nem ismerte be a súlyos bűncselekményt. A természetvédelmi egyesület kártérítést követel.


Támogatás nélkül is nyerő a szélenergia

2017. április 13. 22:25

Németországban megkapta a kivitelezési engedélyt az első olyan szélerőműpark, amelyik áramdíj-támogatás nélkül táplál majd elektromos áramot az országos hálózatba.

A rezsicsökkentés európai útja

2017. április 11. 11:27

Az energiahatékonyság ösztönzésének kulcsszerepe van a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. Évente akár 465 euró megtakarítást is hozhat minden európai háztartásnak az Ecodesign irányelv és a készülékek energiacímkézésére vonatkozó szabályozás. Összeurópai szinten 2020-ig Olaszország egy évi teljes primerenergia-fogyasztásának megfelelő energiát lehet megtakarítani.


Nincs számottevő szennyezés a Marosban, de!

2017. április 10. 20:47

Múlt héten legalább 6000 köbméternyi zagy ömlött ki Erdélyben, a szászavinci színesfémbánya ülepítőjéből. A tározó azóta is szivárog, és a szennyezés a zagytározó alatti patakon keresztül az Aranyos folyóba jut. A Greenpeace Magyarország a helyszínen vizsgálta április 8–9-én a szennyezettséget. Szerencsére nincs számottevő szennyezés a Magyarország felé tartó Maros vizében, az Aranyos folyó azonban megszenvedte az iszapkiömlést.

Dániában beindult az első városi akkumulátoros energiatárolás

2017. április 9. 11:01

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer a nap 24 órájában 60 háztartást képes ellátni árammal. A lítium-ion akkumulátorra alapozott energiatároló rendszert (BESS) Koppenhága Nordhavn kikötői kerületében beintegrálják a helyi villamosenergia-hálózatba.


Íme az első újrahasznosító pláza - sajnos nem nálunk

2017. április 7. 21:04

Megnyitott az első olyan pláza, ahol kizárólag újrahasznosított termékeket árulnak. Az egyik osztályon leadhatjuk, ami már nem kell, a többi 14 szaküzletben pedig megvehetjük, amire szükségünk van, a bútortól az it-cuccokig.

Barlangi csíkra bukkantak egy német barlangban

2017. április 6. 22:18

Európa első ismert barlangi halát fedezték fel német kutatók egy nehezen hozzáférhető barlangrendszerben Dél-Németországban, a Boden-tó térségében.


A patakból kipusztultak a védettséget adó fajok

2017. április 6. 21:00

A Püspökfürdőn (Băile 1 Mai) található Pece patak természeti rezervátumból kihalt az a három faj, amelyek miatt védett területté nyilvánították ezt a Natura 2000-es területet - derült ki a Bihar megyei tanács kutatásaiból.

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból

2017. április 6. 11:37

Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba. Cupru Min bányavállalat a román kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához - közölte az Agerpres hírügynökség.


Malmö is megújulókra alapoz

2017. április 6. 10:32

Világszerte száz fölött jár azoknak a településeknek a száma, akik 100%-ban megújuló energiaforrásokra alapozzák a jövőjüket. Köztük van Malmö, Svédország talán legdinamikusabban fejlődő városa.

A fesztiválok tömeggyilkosa: a lufieregetés

2017. április 3. 20:40

Nagy-Britanniában forronganak az indulatok: három éves lovacskát fojtott meg egy földre hullott lufizsinór. Sokan úgy vélik, hogy mivel a latex egy természetes anyag, így a latex tárgyakkal történő környezetterhelés nem létező probléma.


Határtalan vizi és szárazföldi kalandok a Pannon Természeti Élménynapokon

2017. április 2. 16:57

Burgenland zöld aranya - a bányától az ékszerig. Gyalogtúra hegyen völgyön át a Soproni-hegységben. Hajózással egybekötött kerékpártúra. Ez csak 3 ajánlat a több tucat programból, mellyel április 7-9 között vár Burgenland, és Nyugat-Magyarország csodás természeti környezete.

Teherbringára cserélné a teherautókat Bécs

2017. március 31. 20:25

Nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági haszna is van, ha teherautók helyett cargobiciklikkel végzik az áruszállítást a városokban – derült ki a bécsi Európai Kerékpáros Logisztikai Konferencián. Az osztrák főváros 2030-ra szén-dioxid kibocsátás nélkül szeretné megoldani az áruszállítást.


Ellepik Párizst az elektromos vizitaxik?

2017. március 30. 20:53

Június közepén indul a Szajnán közlekedő futurisztikus vízitaxi tesztüzeme. A SeaBubble nevű hajócskákról egyenlőre azt lehet tudni, hogy teljes mértékben környezetbarát konstrukció nulla kibocsátással. Biológiailag lebomló anyagból épül.

Az EB védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van

2017. március 24. 9:39

Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés