Életképek az ÉDEN-ből (2012.01.02.)
1 / 7

a hajdani kaolinbánya

Cikkünk: Irány az ÉDEN

Szerző: Márkus Ferenc természetvédelmi ökológus

Az Egyesült Királyság dél-nyugati csücskében, St Austell városka határában (Cornwall) egy hatalmas külszíni kaolinbánya felhagyott kráterét nem a szokásos és fantáziátlan hulladék lerakónak, hanem egy nagyszerű nonprofit környezetvédelmi bemutatóhellyé, hazai kifejezéssel élve természetvédelmi látogatóközponttá fejlesztették.

A hazai Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és az angol AMBIOS közös munkájának, és a Tempus Közalapítvány EU Leonardo Projektje által finanszírozott programjának hála 4-es csoportokban összesen 20 magyar természetvédő szerezhet külföldi tapasztalatokat és fejlesztheti szakmai nyelvtudását. A több mint félszázból négyen indultak el 2011. szeptember 19-en busszal Budapestről Sharphamba. Négy magyar természetbarát: Pethes Erika Karancslapujtőből, Márkus Ferenc tatai lakos, Tamás Ádám Homokmégy szülöttje és Tresó Gábor Balassagyarmatról. E csapat járt az ÉDEN-ben.
 

a hajdani kaolinbánya
Kis képek
a hajdani kaolinbánya bánya helyén ÉDEN magyar természetvédő csapat, balra a szerző Márkus Ferenc immár idilli tájseb az ÉDEN nimfái farkassal hulladék szörny az ÉDEN búrái