hirdetés

2012. április 27-én megnyílik a Tisza-tavi Ökocentrum – a Természet élménytára Poroszlón.

Április 18-án mutatta be újságíróknak az épülő ökocentrumot Kiss János igazgazó, és Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság marketing managere.

Mit is takar a név: Ökocentrum?

– Egy állatkert, amely 10 hektáron mutatja be a Tisza-völgy élővilágát: madarak, halak, hüllők, kétéltűek, emlősök és mikroszkopikus lények népesítik be a parkot és az épületet.
– Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amelyben a forrástól a gyors folyású patakon át eljutunk egészen a meder aljára, ahonnan alulról gyönyörködhetünk a fölöttünk elúszó halakban, köztük az egykor itt is élő óriás, a viza példányaiban.
– Egy látogatóközpont, a Tisza-tó kapuja. Ha megnézi a 3D filmet, ha közelről megismeri a tó lakóit, ha szétnéz a kilátótoronyból és végigsétál a Tisza-tavi Vízi Sétányon, ahol a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, melyekből megfigyelheti a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarná őket. A Vízi Sétányhoz egy 20 személyes kishajóval lehet eljutni, mindössze néhány perc alatt.
– Egy különleges biológiaóra helyszíne, ahol szakértő előadók, mikroszkópok és a fejlett technika számos más vívmánya révén kerülhetünk közel környezetünkhöz.
– Egy rendezvényhelyszín, ahol kül- és beltéri lehetőségek teszik különlegessé programját.
– Egy kalandpark az egész családnak a játszótértől a a GPS navigációs csónaktúrákig.
– A Természet Temploma. A hely, ami alkalmas arra, hogy bemutassuk: az együttműködés, együttélés ember és természet között lehetséges. A hely, ahol az ember tiszteleghet, meghajolhat a természet értékei és alkotásai előtt, ahol az ember elkötelezettséggel és felelősséggel visszaadhat valamit abból, amit a természettől az évezredek során elvett.