hirdetés

Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek" címmel tanulmányt hozott nyilvánosságra a Greenpeace. Az április 9-i sajtótájékoztatón bemutatott jelentésben a 74 legjelentősebb nemzetközi tudományos kutatás méhpusztulással kapcsolatos megállapításait foglalta össze a szervezet. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse kiemelte, a dokumentum alapján könnyen azonosítható a méhpusztulás egyik legjelentősebb oka, a beporzókra veszélyes egyes mezőgazdasági vegyszerek, a csávázóanyagok, ezen belül is a neonikotinoidok használata. Az Európai Bizottság most tervezi, hogy a méhek számára vonzó terményeknél betiltsa három neonikotinoid csávázószerként való használatát. Ezt az intézkedést a magyar kormány jelenleg ellenzi.
A sajtótájékoztatón a tanulmányz ismertette Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, és meghívott vendégként Máté Sándor tiszakécskei méhész is mesélt tapasztalatairól.

A galéria többi képe a Gödöllő melletti Babatvölgyben működő bioméhészetben készült, Itt látta vendégül a zöld szervezetek március végi országos találkozójának néhány érdeklődő résztvevőjét Csuja László bioméhész.