A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország egy budapesti klímamenettel hívta fel a figyelmet arra,hogy sürgősen csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat, és át kell állnunk a megújuló energiákra. Így még elkerülhetőek a klímaváltozás katasztrofális hatásai. Az eseményre a holnap Lengyelországban kezdődő COP24 ENSZ-klímakonferencia előtt két nappal került sor. A konferenciáról kiküldött tudósítónk naponta számol be itt a greenfon.

A Klímamenet során a zöld szervezet átadta azt a petíciót, valamint az ahhoz csatlakozó több, mint 34 ezer ember aláírását a klíma- és energiaügyekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, melyet a Greenpeace Magyarország indított azt követelve, hogy a kormányzat támogassa a lakossági napenergia-beruházásokat.

A Greenpeace Magyarország által szervezett klímamenet a Clark Ádám téri „0” kilométerkőnél kezdődött. A szimbolikus helyszín a zéró károsanyag-kibocsátási célt jelképezte, ahová a Föld minden országának el kell jutnia néhány évtizeden belül. A menet résztvevői a Halászbástyánál készített képpel [1] üzenték a döntéshozóknak: a szén-dioxid-kibocsátások mihamarabbi nullára csökkentése az egyetlen elfogadható válasz a klímaválságra. Ehhez a döntések halogatása helyett azonnali, érdemi lépésekre van szükség.

Greenpeace Magyarország 0% CO2 és 100 % megújuló klímamenetGreenpeace Magyarország 0% CO2 és 100 % megújuló klímamenet

A Greenpeace azt várja a magyar döntéshozóktól is, hogy éljenek történelmi felelőségükkel: a párizsi klímacsúcs óta legjelentősebb éghajlatvédelmi konferencián, a hétfőn kezdődő COP24-en tegyenek az eddiginél jóval ambiciózusabb vállalásokat, és állapodjanak meg azok gyakorlati megvalósításában is. Az eddigi éghajlatvédelmi intézkedések ugyanis messze nem voltak elégségesek. Az IPCC jelentése szerint 2030-ig legalább 55%-kal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásokat, legkésőbb az évszázad közepéig pedig karbonsemlegessé kell válnunk, hogy a Föld felmelegedését – az iparosodás előtti szinthez képest – 1,5 Celsius-foknál állíthassuk meg. 

A klímaválság katasztrofális hatásainak bekövetkeztét ezzel még meg lehet akadályozni – ezt támasztja alá az Európai Bizottság héten megjelent stratégiai javaslata is, ami szerint 2050-ig klímasemlegessé tehető Európa.

A Greenpeace álláspontja azonban az, hogy az Európai Uniónak még ambiciózusabb vállalást kéne tennie a történelmi kibocsátások miatti felelőssége okán, és már 2040-re teljesítenie kellene a zéró károsanyag-kibocsátást. Ezzel az Unió vezető szerepet tudna vállalni a klímavédelemben.

Annak érdekében, hogy a Greenpeace Magyarország segítse hazánk hatékony szerepvállalását a globális éghajlatvédelmi összefogásban, a környezetvédő szervezet egy részletes Éghajlatvédelmi javaslatcsomagot állított össze a magyar kormány részére. Ebben azt javasolja, hogy

• töröljék el a szélenergia hasznosítását korlátozó intézkedéseket;
• 2030-ig legalább 55%-kal csökkentsük károsanyag-kibocsátásunkat;
• a végső energiafogyasztás legalább 35%-a származzon megújuló energiákból;
• minimum 30%-kal csökkentsük energiafelhasználásunkat;
• 2030 után ne működhessenek Magyarországon lignit- és szénerőművek;
• a kormány támogassa, hogy a lakosság és közösségek pusztán fogyasztókból aktív energiatermelőkké („prosumerekké”) válhassanak.

Greenpeace Magyarország klímamenete: 0% CO2 és 100 % megújulóGreenpeace Magyarország klímamenete: 0% CO2 és 100 % megújuló

A klímamenet végpontja az Innovációs és Technológiai Minisztérium volt. A menet résztvevői a klíma és energiaügyekért felelős tárca képviselőjének adták át azt a több mint 34 ezer aláírást, mely a Greenpeace Magyarország „Szabadítsuk fel a napenergiát itthon!” című kezdeményezését támogatta. Az aláírók azt kérik a kormánytól, hogy csökkentse a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27-ről 5%-ra, csökkentse továbbá a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat, és vonja vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat.

„A klímaválság miatt már most is emberek halnak meg a hurrikánokban, hőhullámokban, viharokban, vagy szenvednek az aszályok, a terjedő betegségek és az éhínségek miatt. Ha nem lépünk most, akkor ez csak egyre és egyre súlyosbodni fog. Őszinte és bátor vállalásokra van szükség Magyarországon is, amelyek teljesítéséhez elengedhetetlen a megújuló energiaforrások gyors ütemű fejlesztése, a lakosság napenergia-használatának támogatása” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás