Hirdetés
Forrás: Védegylet

A teljes egészében védett területre tervezett Audi-gyár helyszíne ellen tiltakozó Zsák Ferenc környezetvédő közel egy hónapja van előzetes letartóztatásban az Audi feljelentése alapján. A Védegylet kezdeményezésére 19 zöld szervezet sürgeti, hogy Zsák Ferenc előzetes letartóztatását ne hosszabbítsák meg, és szabadlábon védekezhessen.

A civil szervezetek közleménye:

"2011. május 30-án a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vette Zsák Ferencet, a Tiszántúli Természetvédők Társaságának (TTT) vezetőjét. A TTT ekkor már több hónapja dolgozott azért, hogy az Audi autógyártó cég ne egy több mint 100 védett növény és állatfajnak otthont adó, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területre helyezze az új gyárát. A büntetőeljárás megindítására az Audi feljelentése alapján került sor jogosulatlan előnyszerzés gyanújával.

A városi bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így másnap Zsák Ferencet szabadlábra helyezte. Ugyanakkor a nyomozást felügyelő ügyészség fellebbezésében újra kérte a letartóztatást, így a megyei bíróság június 16-án ezt elrendelte. Az indoklás szerint a gyanúsított személy így tud rendelkezésre állni, továbbá így nem nehezítheti a bizonyítási eljárást.

Alulírott társadalmi szervezetek nem tartjuk indokoltnak a letartóztatást, mivel Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal, folyamatosan rendelkezésükre állt, illetve a nyomozás során a hatóság a szükséges dokumentumokat már lefoglalhatta. Megdöbbentőnek tartjuk a letartóztatást, hiszen mások, akiket súlyosabb bűnök elkövetésével vádolnak, szabadlábon védekezhetnek.

Szükségtelennek tartjuk, hogy július 15-én, az első hónap leteltekor meghosszabbítsák Zsák Ferenc letartóztatását. Javasoljuk, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhessen az eljárás ideje alatt. Fontosnak tartjuk, hogy ne legyen akadályoztatva az Európai Unió illetékes szerveivel való kapcsolatában az Audi-beruházás ügyében.

Az eljárást embertelennek tartjuk, amely alkalmas minden, hazája természeti értékeiért aggódó és tenni kész állampolgár és civil szervezet megfélemlítésére.

Védegylet-sajtóközlemény, Budapest, 2011. július 12.

További információ: Vida Viktor, Védegylet

Eddigi aláírók:

– Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)
– BOCS Alapítvány
– BORS Alapítvány, Nyíregyháza
– Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Szeged
– Fauna Alapítvány
– Független Ökológiai Központ
– Gaja Környezetvédő Egyesület
– Greenpeace Magyarország
– Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület
– KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport
– Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége (LAKSZ)
– Levegő Munkacsoport (LMCS)
– Magyar Közlekedési Klub
– Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
– Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
– Nimfea, Túrkeve
– Ökorégió Alapítvány, Dötk
– Védegylet
– Zöld Akció Egyesület, Miskolc"

Kapcsolódó, részletes cikk a Greenfo-n >>>>

Cikk az Indexen >>>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás