Hirdetés

De addig sem tétlenkedik az állam: a termékdíjtörvény módosításával 2019-től durván nő az egyszer használatos műanyagok termékdíja. Egy csíkos bevásárlószatyor után már 38 forint lesz csak az adó mértéke.

A termékdíjtörvény módosításával 2019-től nőhet az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal, mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy tegnapi budapesti fórumon. Hozzátette: 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

„Az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földet legalább olyan állapotban tudjuk továbbadni, ahogy kaptuk” – fogalmazott a The Universal Sea – Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián, az MTI idézi szavait.

Felidézte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát: hat év alatt a felére, azaz fejenként 160-170 darabról 80-ra.

Az ITM szeptember végén terjesztette be a termékdíjról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, ennek egyik legfontosabb újdonsága az, hogy a zacskók után a jövőben nem tömeg alapján, hanem darabra kellene kifizetni a környezetvédelmi díjat. Méghozzá nem is keveset: a nagyon könnyű zacskók darabjaként 5 forintot, a könnyű, például zöldségek csomagolására használt zacskók után 20 forintot, bevásárlózacskók után pedig 38 forintot. Eddig egy kiló után volt 57 forint a díj – ez közel hatvanszoros emelkedést jelent.  Tavaly azonban már nekifutott a termékdíj-emelésnek, majd visszakozott, most újra előáll ezzel, a vége pedig teljes tilalom lesz.
 

Magyarország is a műanyag zacskók betiltását tervezi, és emelkedő termékdíjakat

Stop plastic!

Stop plastic!

A Greenpeace és az érdeklődők hatalmas élőképet alkotottak ma a Hősök terén a műanyag hulladékok visszaszorításáért.

Szeptember 30-án több száz ember egy hatalmas „Stop Plastic” üzenetet formált a budapesti Hősök terén.

Az esemény megmutatta: az ökológiai katasztrófával fenyegető műanyagszennyezés megoldására itthon is óriási a társadalmi igény. Ezt támasztja alá az is, hogy a Greenpeace Magyarország online petíciójához 2018. június óta több mint 120 ezren csatlakoztak, amely így minden idők legsikeresebb hazai online civil környezetvédelmi kezdeményezésévé vált. A zöld szervezet a petíciót október 3-án adja át az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM).
A Greenpeace Magyarország üdvözli a ITM jelenlegi törvénytervezetét, amelyről az Országgyűlés októberben szavaz majd. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy szinte pontosan egy éve már volt törvényhozói szándék a műanyag hulladékok csökkentésére. Ám az akkori törvénytervezetből az utolsó pillanatban kikerült a nejlonszatyrok korlátozása.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás