A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

A Wildlife Conservation Society bejelentése szerint jelentős eredményeket értek el a tigrisek három kulcsfontosságú elterjedési területén a jobb hatósági intézkedések, a további élőhelyek védelme és az erősebb együttműködés eredményeképpen.

A sikerek nagyon jó hírt jelentenek a tigrisek egyedszámát érintően, mely világszerte minden idők legalacsonyabb értékét mutatja az orvvadászat, a zsákmányfajok eltűnése és az élőhelyek pusztulása miatt. A szervezet becslései szerint mindössze 3200 nagymacska él a vadonban. A hírek egy része India délnyugati részét érinti, ahol a WCS 25 évvel ezelőtt megkezdődött erőfeszítései eredményeképpen mára Karnataka állam Nyugati-Ghátok részében a csíkos nagymacskák térnyerését figyelték meg. Az utóbbi évtizedben több mint 600 egyedet azonosítottak kameracsapdák segítségével eme hegyvidékes tájon. A Nagarahole és Bandipur Nemzeti Parkokban a tigrisek egyedszáma elérte a telítettségi szintet, fiatal állatokat figyeltek meg az erdei menedékekben, illetve a biztonságos erdei folyosókon át terjeszkedve.

A kormány vezette, szigorú orvvadászat ellenes őrjáratok, a falvak önkéntes elköltözése a tigrisek élőhelyéről, valamint a WCS partnerszervezeteinek helyi jelenléte a nagymacskák és zsákmányállataik populációjának regenerációjához vezettek. Az újabb tigrismenedékekben (Bhadra és Kudremukh) az egyedszámok mintegy 50 százalékkal nőttek a több évig tartó elhanyagoltság és az orvvadászat felszámolása után.

Thaiföldön a WCS szakemberei szerint a Huai Kha Khaeng menedékben – 2700 négyzetkilométeres védett terület – a tigrisek regenerálódnak. A szervezet a thai hatóságokkal szoros együttműködésben dolgozott az orvvadászat visszaszorításán és a törvények betartatásán. Tavaly felszámoltak egy hírhedt orvvadászláncot, idén pedig a vezetőket öt évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Elfogásuk óta nem került sor tigrisek vagy elefántok orvvadászatára a parkban. A tigrisek egyedszáma a park területén 2007 óta egyenletesen emelkedik, tavaly rekordszámú, ötven újabb egyedet regisztráltak.

Eközben Oroszországban a kormány új törvényt vázolt fel, melynek értelmében veszélyeztetett állatok birtoklása, szállítása vagy eladása törvényileg büntethető lesz. Ezzel felszámolják azt a kiskaput, melyet jelenleg kihasználva az orvvadászok azt állíthatják, hogy a veszélyeztetett faj egyedét – többek között tigrist – már eleve holtan találták, így elkerülik a szigorúbb büntetést. Az ország emellett előrehaladást ért el újabb védett területek létrehozásában is, például október elején nyitották meg a Középső Usszuri Vadmenedék névre keresztelt folyosót. Az új terület egyfajta összekötő kapocsként funkcionál az oroszországi Szihote-Aliny tigrispopuláció – az amuri tigrisek fő populációja – illetve a kínai Hejlung-csiang provinciában található legjobb tigris élőhelyek némelyike között. Az új menedék létrehozása biztosítja, hogy a tigrisek átléphessék a nemzetközi határt Oroszország és Kína között eme régióban. A WCS először 1999-ben azonosította eme kulcsfontosságú folyosót, miután közös vizsgálatot végzett kínai és orosz kutatókkal.

Cristián Samper, a szervezet elnöke szerint a tigrisek egyértelműen fennmaradásukért harcolnak, de fontos megemlíteni, hogy van remény. „Az ilyen győzelmek erőt adnak nekünk, hogy folytassuk a harcot eme fenséges nagymacskákért. Míg a tigriseket érintő hírek igen zordak, eme újabb fejlesztések azt mutatják, az elmés stratégiák és az erős összefogás biztosíthatja, hogy a tigrisek még évszázadokig itt legyenek."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás