A rovat kizárólagos támogatója

Öt éves hazánk legnagyobb kiterjedésű natúrparkja.

A Szatmár-Beregi Natúrparkot öt éve, 2010. január 17-én avatták fel. A rendezvényen Sólyom László akkori köztársasági elnök is méltatta a natúrparkok fontosságát. Az elismerő okleveleket 67 együttműködő település vehette át. A natúrpark 104.000 hektáros kiterjedésével hazánk legnagyobb ilyen jellegű területe.

Európa országaiban az állami természetvédelem rendszere (nemzeti parkok) mellett regionális parkok is léteznek. Amíg a nemzeti parkok működését törvények szabályozzák, természeti értékeiről az állam gondoskodik, addig a regionális értékeket egyre inkább a helyben szerveződő közösségek őrzik.

A Szatmári-, és a Beregi-sík jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A térség mintegy harmada országos jelentőségű természetvédelmi terület. Ezzel párhuzamosan mintegy kétharmada nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozik. Teljes egésze kijelölésre került az agrár-környezetvédelmi program Érzékeny Természeti Területek rendszerének bevezetésére. Nem várható, hogy a térség intenzív ipari vagy infrastruktúrális fejlesztések helyszíne lesz.

A Szatmár-Beregi Natúrpark európai mintára létrehozott nagy kiterjedésű terület, amely egységes arculattal rendelkező kultúrtáj, meghatározóan tájvédelmi körzet területén fekszik, vannak látogatható és a nyilvánosság elől elzárt, védett területei, területén a fenntartható fejlődés elvére építő komplex területfejlesztés valósítható meg, léte a települések és egyéb térségi szereplők közötti együttműködésből fakad, működése során összhangot teremt a természetvédelem és a fenntartható gazdálkodás között, a táj – elsősorban a természet szépsége által – a szelíd turizmusra, a pihenésre, üdülésre különösen alkalmas.

A natúrpark munkáját koordináló Szabolcs-Szatmár-Beregi Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány számos akcióval várja az idei évben az itt élőket és az ide látogatókat. További információk a www.szatmarbereg.hu weboldalon.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek