A rovat kizárólagos támogatója

Mintegy 100 önkéntes 50 fát és 100 cserjét ültetett el a Római-parton. A faültetések ellenére sem zárult le a gát nyomvonala körüli vita.

A Maradjanak a FÁK a Rómain! civil szervezet szervezésében közel 100 önkéntes 50 fát és 100 cserjét ültetett el szombat délelőtt a Római-parton. Évtizedek elhanyagoltsága után ez az első szimbolikus tájvédelmi fejlesztés a területen. A faültetést a Maradjanak a Fák a Rómain csoport kezdeményezte, a növényeket a Közép-Dunai Vízügyi Igazgatóság (KDVIZIG) szakemberei választották ki és Óbuda vásárolta meg. A közös akció ellenére a Rómaiért aggódók nem dőlhetnek hátra, a Római még nem menekült meg. A faültetések ellenére ugyanis továbbra is érvényben van az a fővárosi közgyűlési határozat, amely a parti ingatlanok kerítésének vonalára építene új gátat, ezzel borzasztó pusztítást okozva a területen.

A Római-parton bármilyen változtatást különösen nehézzé tesz az, hogy a területnek három felelőse van: a Főváros, Óbuda és a KDVIZIG. Ez és a gátépítésről évek óta zajló vita is okozta, hogy az elmúlt 30 évben semmilyen fejlesztés nem történt a parti közterületeken. A szombati faültetés volt az első olyan esemény, amelyen Óbuda és a vízügyesek, valamint a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által mozgósított önkéntesek közösen dolgoztak a zöldterület megújításáért. A növények egy olyan új mintaszakaszon kerültek elültetésre, amelynek rendbetételét korábban a civilek kezdték el. A faültetés után megkezdődik majd a régi, törött sólyák elbontása is, amelynek maradványaiból a partfalat fogják megerősíteni. A mintaszakaszon a munkálatokat az önkormányzat részéről Puskás Péter alpolgármester felügyeli, aki személyesen is részt vett az ültetésen.

Faültetés a Római-parton Faültetés a Római-parton
A képre kattintva galéria nyílik.

Miközben nagyon fontos előrelépés, hogy az elmúlt évtized csónakházbontásai és lakópark építései után végre kap egy kis figyelmet a part revitalizációja is, a Római-part sorsa még nem dőlt el! Hivatalosan mind a Főváros, mind Óbuda azt támogatja, hogy a parthoz közel, a kerítések vonalába épüljön meg az új gát. Ezzel szemben a Maradjanak a Fák a Rómain és független szakemberek egységes álláspontja továbbra is az, hogy a Nánási út- Királyok útján lévő jelenlegi fővédvonal megerősítésével kell a Csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer ember árvízvédelmét biztosítani. A kerítések nyomvonalába építendő gát ugyanis végzetes pusztítást okozna a Római-parton, miközben jóval drágább, de kevésbé biztonságos lenne, mint a Dunától messzebb és magasabban húzódó jelenlegi fővédvonal. A parti gátépítés csak a további ingatlanspekulációt szolgálná, hiszen a védetté váló területeken elbontanák a megmaradt csónakházakat és vállalati üdülőket is és a helyüket újabb luxus lakóparkok vehetnék át.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás