A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ma aláírták a nyertes ajánlattevőkkel a szerződést, így augusztusban megkezdődhet mintegy 7000 világítótest LED-es korszerűsítése Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal szerint az 590 milliós beruházás kb. 10 év alatt megtérül a villanyszámla megtakarításból.

Az eddigi legnagyobb volumenű hazai LED-es közbeszerzés során a mintegy hétezer, többségében már amortizált világítótest korszerűsítését a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi el a főváros 15 kerületében, több mint 30 helyszínen – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményben. Eszerint a pályázat eredményeként több mint 1,7 millió kilowattóra energiát, mintegy 60 millió forintot takaríthat meg évente a főváros. A munka augusztusban kezdődik és várhatóan jövő szeptemberig tart. A világítótestek beszerzési költsége a Fővárosi Közgyűlés által előzetesen meghatározott költségkereten belül maradt. Jelezték: a tavaly novemberben megjelent közbeszerzést tizenegy részben hirdették meg, tízben sikeres volt a pályázat, egy részben nem érkezett ajánlat, ezért azt ősszel ismét kiírják módosított, több területre bontott formában.

A pályázaton hat ajánlattevő vett részt, közülük három pályázó anyaga felelt meg a műszaki előírásoknak. A nyertes kiválasztásában a műszaki feltételeknek megfelelés mellett a legkedvezőbb ár, a legkisebb energiafogyasztás és a minél hosszabb jótállási idő biztosítása döntött.
A tíz ajánlati részből hatot a General Electric Lighting Kft. (áprilistól Tungsram Operations Kft.), négyet pedig a Fénysportlux Kft. nyert meg. Utóbbi vállalat egy lettországi gyártó, a Visulo termékeivel már bemutatkozott tavaly Budapesten a Szentendrei úti világítótestek korszerűsítésekor – jegyezték meg.

A pályázóknak olyan feltételeknek kellett megfelelniük, amelyekkel biztosítható a szabványos, magas színvonalú megvilágítás. Feltétel volt, hogy a világítótesteket a nemzetközi szabványnak megfelelő csatlakozóaljzattal lássák el, amely lehetővé tesz bármely típusú (elektromos vezetéken, rádiófrekvenciával történő vagy mobil kommunikáción alapuló) távfelügyeletet, valamint okosfunkciók befogadását. Közölték azt is: több különböző adottságú városrész – bevezető főút, nagy forgalmú körút, lakótelepi területek, zöldövezeti és sűrűn lakott városi területek – közvilágítását modernizálják. A világítótestek átlagára nettó 86 ezer forint. A 10-14 éves jótállási időn belül a gyártók térítésmentesen kötelesek bármely világítótest vagy alkatrész cseréjére, ami kedvezővé teszi a hosszú távú üzemeltetést – tették hozzá.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás