A rovat kizárólagos támogatója

Ha figyelünk a lakásunk energiatakarékosságára, akkor ezzel nem csak a környezetnek segítünk, hanem a saját pénztárcánknak is. Sokszor egy kicsi változtatás is nagy hatással bírhat.

A Financer.com 8 energiatakarékos tippje segíteni fog, hogy neked több pénzed maradjon meg minden hónapban.

1. Keress egy jobb módot a lakásod melegítésére és hűtésére

Az otthonunkban elhasznált energia fele a lakás melegítésére és hűtésére megy el. Az erre elköltött pénzösszeget a következő dolgokkal csökkentheted:
•Telepíts egy új okos termosztátot, és állítsd be a megfelelő hőmérsékletre. Télen nem muszáj rövid ujjúban ülni a házban.
•Ha klímaberendezést használsz, akkor rendszeresen cseréld ki a légszűrőket, vagy miért ne, cseréld le a klímaberendezést egy ventilátorra. Ez kevesebb energiát fog fogyasztani.

2. Szigeteld le az otthonod

Az otthon szigetelése ugyanolyan fontos, mint a melegítés és hűtés korszerűsítése. Ha a lakás hőt veszít, akkor hiába próbálsz a fűtéssel spórolni.
Nem csak a falak szigetelésére gondolunk. A legtöbb hő az ablakokon és ajtókon keresztül távozik. Ezért ajánlott olyan ablakokkal és ajtókkal felszerelni a lakást, amik jó minőségűek és nem engedik át a hőt.

3. Cseréld le a régi izzókat
A hagyományos izzólámpák az energia 90%-át hővé alakítják, és mindössze csak 10%-át fénnyé. Az új technológiák, mint például a LED égők használatával nagyon jelentős energiacsökkentést tudsz elérni. Ezenkívül, ha egy olyan berendezést vásárolsz, ami automatikusan megoldja a világításvezérlést (például mozgásérzékelés segítségével be- és kikapcsolja az égőt), akkor ezzel még többet spórolhatsz.

4. Telepíts hatékony zuhanyfejeket
A hatékony zuhanyfejek kevesebb vizet engednek át, alacsonyabb nyomáson. Ezeket általában állítani is lehet, így saját igényeid szerint módosíthatod.

Szereld fel a fürdőszobádat ilyen zuhanyfejekkel, és figyeld meg, hogy milyen mértékben fog csökkenni a vízszámlád. Nem fogod megbánni! 

5. Felelősségteljesen használd az elektromos készülékeket

Ha nem használod a számítógépet, televíziót, akkor kapcsold ki őket. Ezeknek akkor is kell áram, ha nincsenek használatban. Lehet, hogy csak 10 percre hagyod el a szobát, de hányszor történt már meg veled, hogy közbejött valami és elfeledkeztél a bekapcsolt TV-ről?
Ha asztali számítógéped van, de nincs szükséged magas teljesítményre, akkor egy frissítés során vásárolj laptopot. Ezek sokkal kevesebb energiát fogyasztanak.

6. Vásárolj modern háztartási gépeket
A modern háztartási gépek sokkal energiatakarékosabbak. Egy hűtőszekrény folyamatos áramellátás alatt van, és a mosógép is sokat fogyaszt működés közben. Miért ne vennéd meg ezekből a legjobbat?
Ha rég nem cserélted le a háztartási gépeket és sokat fogyasztanak, akkor cseréld le őket. Ne sajnáld a pénzt egy energiatakarékosabb modell megvásárlására. Hosszabb távon biztos, hogy olcsóbban úszod meg.

7. Főzz okosan
Ételkészítés közben sok energiát használsz el, viszont a következő tippekkel lecsökkentheted ezt:
• Ha a sütőt használod, akkor használd ki a sütő teljes kapacitását, és minél több ételt készíts el egyszerre.
• Tartsd zárva a sütőt. Minden kinyitáskor hőt fog veszíteni, és több energiát igényel, hogy újból felmelegedjen az ideális hőmérsékletre.
• Ha vizet akarsz forralni, akkor használj vízforralót.
• Ha ételt melegítesz, akkor használj mikrohullámú sütőt. Ez 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mintha tűzhelyet használnál.
• Vágd fel az ételt kisebb darabokra, így kevesebb időbe fog telni a megmelegítés.

8. Figyelj oda az apró részletekre
Nem muszáj új eszközöket vásárolni vagy nagy változtatásokat végezni a lakásodban. Kis cselekedetekkel is képes leszel nagy eredményeket elérni.
• Húzd ki a telefontöltőt a csatlakozóból, ha az nincs használatban.
• Ha lehet, akkor mosd meg a ruhát hideg vízben.
• Használd a természetes fényt égők helyett.
• Ne hagyd folyni a vizet (pl. fogmosás közben).
• Vásárlás esetén mindig energiatakarékos készülékeket vegyél.
• Használj olyan elosztót, amit ki lehet kapcsolni. Az elektronikai eszközök kikapcsolt állapotban is használnak energiát.

Ami a legfontosabb: cselekedj! Gondolj mindig arra, hogy milyen módon tudsz energiát és pénzt megtakarítani. Ha a megtakarított összeget minden hónapban félreteszed, akkor egy idő után lehetőséged lesz olyan eszközök beszerzésére, amelyek még zöldebbek, és velük még többet takarítasz meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás