A rovat kizárólagos támogatója

Annyira megrettent a keszthelyi képviselő-testület az új Balaton-törvénytől, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a befektetők által hasznosítható vízparti részeket. A keszthelyi eset példa arra is, hogyan lehet kijátszani az új törvényt a többi között azért, hogy a miniszterelnöki vej, Tiborcz István és az első számú hazai milliárdos, Mészáros Lőrinc köre kedve szerint építkezhessen.

A Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester vezette keszthelyi képviselő-testület azért nyomta meg a pánikgombot, mert a március 15-én hatályba lépő új Balaton-törvény bizonyos területeken szigorúbb a jelenlegi szabályoknál: hatályosulása után már nem lehet növelni a beépíthetőséget és a beépítési magasságot, amit most a testület saját hatáskörben még megtehet.

Az önkormányzat szerint ez jelentősen korlátozza a vízparti területek fejlesztését, ezért a képviselő-testület úgy döntött, rohamtempóban, még a törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a part menti területeket. Az így kiemelt területeket – ahol most az önkormányzat a befektetőknek kedvezne – ugyanis az új Balaton-törvény kevésbé szigorúan kezeli.

A január 18-ai előterjesztés szerint a változás érintheti a kikötőt, amelyet az Átlátszó korábbi cikke szerint pályáztatás és verseny nélkül szerzett meg Tiborcz István érdekeltsége. A kikötőnél a beépíthetőség jelenleg 4 százalékos, a maximális építménymagasság pedig 4,5 méter. Az új szabályozással a beépíthetőség a két és félszeresére, 10 százalékra nőhet, a maximális építménymagasság pedig három méterrel, 7,5 méterre.

Aggódni látszik az önkormányzat Mészáros Lőrinc vízparti érdekeltsége miatt is.

A part menti mólónál található, teljesen lerobbant Balaton Szálló 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlanbefektetési Alapé. Az alap kezelője a Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. A szálloda területén jelenleg 30 százalékos a maximális beépíthetőség, az új szabályozással ez 50 százalékra nőhet.

Tiborcz István érdekeltségéhez tartozik a Hullám Szálló, amely a Balaton Szállóhoz hasonlóan rossz állapotban van. Az új szabályozás után a beépíthetőség mértéke itt is 30-ról 50 százalékra emelkedhet.

100 méter magas toronyház a Balaton partján

A változások érintenek egy keszthelyi sportpályát is, amelynek a beépíthetősége ugyancsak 50 százalékra emelkedhet, valamint az egyik legnagyobb balatoni beruházást is, amelyről eddig kevés konkrétumot tudni. A képviselő-testület soron kívüli döntéshozatallal kiemelt fejlesztési területté nyilvánította azt a parti területet, amelyen a Ralf Klaus svájci illetőségű üzletember érdekeltségébe tartozó Klaus-Sea Balaton Investments Kft. 25 szintes, 80-100 méter magas magasházat, a Balaton alá pedig egy mélygarázst tervez építeni.

A január 18-ai ülésen a testület 7-2 arányban szavazta meg a part menti területek kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását. A 24.hu információja szerint a 60 oldalas dokumentum átolvasására néhány percet kaptak a képviselők. A testület a konkrét ingatlanokat illetően azt szavazta meg, hogy egyetért az építési szabályzat módosításával, ami lehetővé teszi a beépíthetőség növelését.  

A képviselő-testületnek a Balaton-törvény hatálybalépése miatt március 14-ig le kell zárnia a módosítási folyamatot. Ennek része a társadalmasítás is, ezért január 30-ára lakossági fórumot hívtak össze az ügyben.

RTLKlub híradó 2019 01 31:
 

A keszthelyiek figyelmébe: lakossági fórum február 11

Lásd még:

Nagy változás a Balatonnál: Mészáros-Tiborcz-köréé lett az ismert üdülő és kikötői

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás