Hirdetés

Hatalmas csonkokat hátrahagyva, rohamtempóban irtják ki Balatonfűzfőn a strand melletti területet borító Natura 2000 védett ősfás erdőrészt. A történet szereplői: Marton Béla polgármester (aki cáfolja a 24.hu cikkében leírtakat), a fia Marton András, a helyi szörf klub vezetője. A TAO biznisz hátterében feltűnik a parlamenti gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik, és a felesége, Bánki Ágnes, a Magyar Röplabda Szövetség strandröplabdáért felelős vezetője.

Hatalmas csonkokat hátrahagyva, rohamtempóban vágták ki Balatonfűzfőn a strand melletti területet borító ősfás erdőrészt. A 24.hu információi szerint a több ezer négyzetméteres területnek az elmúlt napokban egy láthatóan amatőr favágókommandó esett neki, akik a balatonfűzfői polgármester, Marton Béla megbízására hivatkoztak, amikor a környék lakói kérdőre vonták őket.

Az erdőirtásról számos fotó jelent meg a település Facebook-fórumán. A brutális képek miatt a polgármester egy posztban igyekezett hűteni a kedélyeket. Marton azt állította, hogy: A terület 30 éve beépítésre szánt terület, így is lett értékesítve, a rendezési terv évtizedek óta ezt is tartalmazta, csak az elmúlt 30 évben nem volt gondozva. E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben."

Az egyik környékbeli lakó azonban 24.hu-nak tételesen cáfolta a polgármester állításait.  A fűzfői nyaralótulajdonos januárban kikérte Veszprém Járási Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a területtel kapcsolatban a Marton nyomására korábban meghozott önkormányzati döntések miatt.

Az alig egy hónapja kiadott hivatalos állásfoglalás szerint azokra a helyrajzi számokra, ahol az erdőterület volt, jelenleg is érvényes Natura 2000-es természetvédelmi védettség vonatkozik.
A férfi az állásfoglalás birtokában az elmúlt hetekben környezetvédelmi felülvizsgálatot is kért a kormányhivataltól, de onnan egyelőre nem érkezett válasz, viszont közben kivágták az erdőt. Innentől a hatóságoknak kellene kérni a törvényességi felülvizsgálat megindítását, mert ez döbbent, hogy a polgármester a hosszú ideje zajló viták ellenére meg meri lépni ezt a környezetrombolást.

A polgármester facebookos bejegyzése szerint az erdő azért volt útban, mert a területen „építkezés előkészítése zajlik”, várhatóan lakó- és vendéglátó-egységeket húznak majd fel rá, a partszakasz ugyanis nem alkalmas kikötő és strandépítésre. A sietős erdőirtás magyarázata viszont inkább ott keresendő, hogy a polgármester fia, Marton András, aki a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja, valamint a Balatonfűzfő Szörf Klub vezetője, már rég kinézte magának a területet.  A 24.hu tavaly novemberben írt arról, hogy Marton András az önkormányzat bizottsági ülésén már 2018 tavaszán elmondta, hogy strandröplabda-pályákat terveznek az erdő helyére. A sportpályákat a szörfösök is használnák. És hogy miért a strandröpi?

Taopénzből szörfös klubház

A parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnökének, Bánki Eriknek köszönhetően 2018-tól a röplabdát is támogathatják cégek a társasági adójukból. Bánki felesége, Bánki Ágnes pedig a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) strandröplabdáért felelős vezetője, aki egy megkeresést már biztosan kapott: a fűzfői Balaton Sport Klub Kft. hat strandröplabdapályát szeretne létesíteni egy part menti, jelenleg fás, közpart besorolású területrészre.

A terület az önkormányzat tulajdonában áll, nem messze a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület által bérelt résztől. Az egyesület elnöke Marton András. A klub 2012-ben egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról. Ők tartják rendben, és bárki számára látogatható, kivéve a fizetős Beach Fesztivál és a szintén belépős Retro Fesztivál idején. Az előbbi nappal egy ingyenes sportrendezvény, este viszont egy elkerített, fizetős fesztivál, amelynek főszervezője szintén Marton András. Egy bérlet ára 7000 forinttól 12 500-ig terjed, egy napi jegyért 3-4 ezer forintot kérnek el, ami különösen jövedelmezőnek tűnik annak fényében, hogy a szörfklub az összesen 4000 négyzetméteres területből ezer négyzetmétert évi 50 ezer forintért bérel a Balaton partján, a fennmaradó 3 ezer négyzetmétert pedig mindössze 3000 forint plusz áfáért évente. Az ezer négyzetméteres terület utáni bérleti díj 300 ezer forintra nő attól a pillanattól kezdve, amikor a bérlők a tároló, vendéglátó és szociális egységek, illetve a klubház használatát megkezdik. Részletek a 24.hu cikkében.

A kivágott erdőterület az önkormányzat tulajdonában áll, nem messze a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület által bérelt partrésztől. A klub 2012-ben egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról.


A hírre Marton Béla polgármester reagált a Balatonfűzfő, ahogy mi látjuk FB oldalon. Íme:

SZÁNDÉKOS RÉMHÍRKELTÉS
A 24.hu tájékozatlan, félreinformáló, 2019. március 9-én megjelent cikkére a következőt reagálom:

1. A cikkből nem derül ki, hogy melyik területre gondolnak, összekeverik az egymástól független, de egy időben zajló fejlesztéseket.

2. Az épülő társasházak és a Balaton közötti terület a Magyar Állam tulajdona, a Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, ez Natura 2000-es besorolású terület. Itt nekem mint polgármesternek SEMMILYEN JOGKÖRÖM NINCS engedélyt kiadni favágásra, hiszen nem önkormányzati terület! A terület rendezését a Vízügyi Igazgatóság rendelte meg, és a Kormányhivatal engedélyezte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bevonásával. Polgármesterként semmilyen utasítást nem adhattam erre a területre.

3. Az épülő társasházak melletti terület szintén nem az Önkormányzat tulajdonában áll, hanem magántulajdon. Ez a terület nem Natura 2000-es besorolású, így ide szintén nem adhattam ki semmilyen utasítást. A terület tulajdonosa tisztította ki a területet, hogy előkészítse a jövőben megvalósuló építkezéséhez.

4. A strand és a Sirály kikötő közötti terület az Önkormányzat tulajdonában van, és nem Natura 2000-es besorolású. Ezen a területen a Képviselő Testület döntése alapján (amelynek szavazásában polgármesterként nem vettem részt) strandröplabda pályák épülnek, amelyek az Önkormányzat tulajdonába kerülnek majd. Az önkormányzati képviselők döntése alapján a terület előkészítési munkálatokra a hivatal adta meg az engedélyt 2018 decemberében.

5. Az Önkormányzat tulajdonában álló parti zöldövezetű területek nem forgalomképesek, azok mindig is a Város tulajdonában maradnak, és a már közel 10 éve tervezett Ökopark projekt elemei valósulnak meg rajta. Marton András semmilyen területet nem nézett ki magának, a favágásokhoz és a sportpályákat építő céghez nincs köze.

A 24.hu hírportállal szemben szükséges jogi lépéseket az Önkormányzat nevében haladéktalanul megteszem.  


Frissítés
Szerkesztőségünk 2019 március 13-án az alábbi helyreigazításokat kapta Marton Béla polgármestertől, és fiától Marton Andrástól:

"2019 március 10-i „A fia érdeke miatt kiirtatta a védett erdőt Balatonfűzfő polgármestere? címmel megjelent cikkünkben valótlanul, illetve a való tényeket hamis színben feltüntetve állítottuk, hogy Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere a fia érdekében védett balatoni erdő kiirtására és környezetrombolásra adott utasítást, valamint nyomást gyakorolt a területtel kapcsolatos önkormányzati döntésekre. A valótlan, illetve a való tényeket hamis színben feltüntető állításokkal szemben a valóság az, hogy Marton Béla polgármester semmilyen védett erdő kiirtására, környezetrombolásra nem adott megbízást, továbbá nem gyakorolt nyomást a cikkben hivatkozott ingatlanokkal kapcsolatos Önkormányzati döntésekre.”

"2019 március 10-i „A fia érdeke miatt kiirtatta a védett erdőt Balatonfűzfő polgármestere? címmel megjelent cikkünkben valótlanul, illetve a való tényeket hamis színben feltüntetve állítottuk, hogy Balatonfűzfőn a strand melletti területen a favágásra azért került sor, mert Marton András „kinézte magának” a területet, továbbá az erdő helyére strandröplabda -pályákat terveznek. A valótlan, illetve a való tényeket hamis színben feltüntető állításokkal szemben a valóság az, hogy Marton András semmilyen kapcsolatban nem áll sem a cikkben hivatkozott favágással, sem az érintett területekkel."


A témázoz kapcsolódó újabb cikk:  Kormányhivatal: védettség alatt állt a kiirtott Balaton-parti erdő

 

Kapcsolódó anyagok:

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

Balatonakaliban nádirtással folytatódik a tó tönkretétele

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás