A rovat kizárólagos támogatója

Műszakilag és gazdaságilag is kivitelezhető az a kibocsátáscsökkentés, amellyel a globális felmelegedést 2°C fok alatt lehet tartani a 21. században – áll az ENSZ átfogó tanulmányban, mely 15 ország 28 tudományos csoportjának 55 tudósának és szakértőjének közreműködésével készült el.

Nyilvánosságra hozta az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environment Programme—UNEP) és az Európai Klíma Alapítvány (European Climate Foundation—ECF) Kibocsátási, ún. “Rés Jelentését”. A tanulmány megjelenése öt nappal előzi meg a Dohában tartandó Klímaváltozási Konferenciát. A jelentésből, melynek egyik társszerzője a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója, Ürge-Vorsatz Diána, kiderül, hogy az üvegházgáz-kibocsátás szintje körülbelül 14%-kal van a 2020-ra korábbi tanulmányokban előirányzott érték fölött. Ahelyett, hogy csökkenne, a felmelegedést okozó gázok (például a szén-dioxid) koncentrációja növekszik az atmoszférában – 2000 óta körülbelül 20%-kal. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben az egyes országok nem cselekszenek elég gyorsan, a kibocsátások nyolc éven belül valószínűleg elérik az 58 gigatonnát (Gt). Ez nagyjából 18%-kal több, mint a 2010-ben mért 49 Gt.

“Létfontosságú, hogy a kormányok még ma ambíciózus intézkedéseket hozzanak, különben még a jelenlegi fejlett irányelvek mellett is több évtizedre bezárjuk magunkat egy olyan egyan fejlődési pályára, amely túlzott melegedéshez vezet” – mondta egy ma délelőtti sajtóbeszélgetésen Ürge-Vorsatz Diána, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének professzora, a 2007-ben megosztott Nobel-békedíjban részesült IPCC Negyedik Értékelő Jelentésének koordináló vezető szerzője. “Sok ilyen intézkedés valójában nettó társadalmi haszonnal jár, nem pedig költséggel, de minden kormánynak meg kell találnia a helyi körülményeknek leginkább megfelelő előnyös szakpolitikákat, intézkedéseket.”

Ürge-Vorsatz DiánaÜrge-Vorsatz Diána

Gyors cselekvés hiányában a rés nagyobb lesz, mint ahogyan az a UNEP 2010-es és 2011-es értékelő jelentésében szerepel. Ennek oka részben az előrejelzett gazdasági növekedés a legfontosabb fejlődő országokban. Korábbi értékelő jelentések kimutatták, hogy az átlagos kibocsátásnak 2020-ra 44 gigatonnának vagy annál kevesebbnek kell lennie ahhoz, hogy reális költségek árán váljon lehetővé a még jelentősebb csökkentés. A 2012-es Kibocsátási Rés Jelentés rámutat, hogy még ha minden ország tartaná is magát a legambíciózusabb ígéretekhez és kötelezettségvállalásokhoz – méghozzá szigorú szabályozás mellett –, akkor is 8 gigatonnás rés keletkezik 2020-ra a széndioxid-egyenértékben (minden felmelegedésért felelős gáz együttes hatásában). Ez 2 gigatonnával több, mint ahogyan azt a tavalyi értékelésben becsülték. Az új jelentésben kiemelt előzetes gazdasági értékelések szerint a tétlenség következtében a költségek legalább 10-15%-kal megnövekednek 2020 után, amennyiben a szükséges kibocsátáscsökkentést a következő évtizedekre halasztják.

“Mialatt a kormányok azon dolgoznak, hogy 2020-ban új nemzetközi klímaegyezmény lépjen életbe, sürgősen a tettek mezejére kell lépniük, és meg kell felelniük az ENSZ éghajlatvédelmi megállapodásaiban vállalt pénzügyi, technológiai és egyéb kötelezettségeknek” – mondta Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója és az ENSZ helyettes főtitkára. – “Számos önként vállalható intézkedés is létezik, melyek áthidalhatják a törekvések és a valóság közötti szakadékot, méghozzá minél hamarabb.”

A rés bezárása

A jelentés megnevezi azokat a szektorokat, amelyekben a szükséges kibocsátáscsökkentés lehetséges volna 2020-ig. Például az energiahatékonyság javításával az iparban 1,5 és 4,6 Gt közötti csökkenést lehetne elérni a széndioxid-egyenértékben.
Második helyen a mezőgazdaság áll 1,1 és 4,3 Gt közötti, majd az erdészet 1,3 és 4,2 Gt közötti, az energiaszektor 2,2 és 3,9 Gt közötti, az épületek 1,4 és 2,9 Gt közötti, a közlekedés (beleértve a szállítást és a légiközlekedést is) 1,7 és 2,5 Gt közötti, végül pedig a hulladék szektor 0,8 Gt csökkenéssel.

A jelentés szerint az építési szektor energiafelhasználását 30%-kal lehetne csökkenteni (2005-höz képest), ha a legújabb építési kódexeket vezetnék be kötelező érvénnyel a legnagyobb gazdaságokban, például az USA-ban, Indiában, Kínában és az EU-ban.

A földhasználattal és a közlekedéssel kapcsolatban a jelentés az “Elkerülés, Hangsúlyáttolódás és Hatékonyságnövelés” (“Aviod, Shift and Improve”) szakpolitikáit és intézkedéseit javasolja, melyek elősegítik a jobb területrendezési tervezést és az alternatív közlekedési eszközök használatát, úgymint a buszközlekedést, a kerékpározást és a gyaloglást, illetve a vasúti teherszállítás és a belső vízi utak jobb kihasználását.

A járművekre vonatkozó szigorúbb energiahatékonysági előírások, valamint az elöregedett járművekre vonatkozó selejtezési tervek alkalmazása szintén hasznos lehet. A jelentés szerint hét ország jóváhagyott szabványai 2025-re várhatóan több mint 50%-kal csökkentik az új könnyűgépjárművek üzemanyagfogyasztását és üvegházgáz-kibocsátását (a 2000-es értékekhez képest). A hét ország között van Ausztrália, Kína, a Koreai Köztársaság, az USA és egyes EU tagállamok.

A jelentés arra is rámutat, hogy a nagyobb léptékű cselekvés még nagyobb kibocsátáscsökkentéshez vezethet, és egyben további előnyökkel is jár, például jobb munkafeltételek megteremtésével. A közös cselekvés jó példája az ENSZ REDD (United Nations Collaborative Programme on Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) és REDD+ programja (az erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentésére). A REDD kezdeményezés célja, hogy pénzben kifejezhető értékké tegye az erdőkben tárolt szenet, és ösztönzést nyújtson a fejlődő országoknak az erdős területekről származó kibocsátás csökkentéséhez, illetve a fenntartható fejlődéshez vezető alacsony széntartalmú eljárásokba eszközöljön befektetéseket. A REDD+ program az erdőirtás és az erdőpusztulás témáján túl a természetvédelemmel, a fenntartható erdőgazdálkodással és az erdei szénkészlet növelésével is foglalkozik.

A Harmadik Kibocsátási Rés Jelentés angolul: UNEP Emissions Gap Report 2012 (pdf 4 MB)

A kibocsátási résről szóló első és második értékelő jelentésről további információ: www.unep.org
Az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezménye: www.unfccc.int
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás