A rovat kizárólagos támogatója

Egy új tanulmány állításai szerint egyes békapopulációk egyedszámának drámai csökkenése közvetlen kapcsolatban áll a globális fölmelegedéssel.

A tudósok Közép- és Dél-Amerika fajokban rendkívül gazdag részein néztek körül, és egyértelmű kapcsolatot találtak a békák kihalása és a hőmérsékletváltozás között. Úgy vélik, hogy ideális körülmények jöttek létre a kétéltűekre nézve halálos gombák elterjedéséhez. A nemzetközi csoport a Nature folyóiratban tette közzé eredményeit. A kutatások az élénk színezetű csonkaujjúbékákra (Atelopus) összpontosultak, amelyek kritikusan veszélyeztetett állatok.

Az 1980-as és az 1990-es évek közt a 110 ismert faj majdnem kétharmada kipusztult, és az első számú gyanúsítottnak a chytridiomycosis betegséget okozó Batrachochytrium dendrobatidis nevű chytrid gombát tekintették. A tudósok összehasonlították a békák utolsó ismert megpillantásait a följegyzett tenger- és léghőmérsékleti adatokkal, és határozott összefüggéseket fedeztek föl. Ennek alapján cikkükben fölvetik, hogy a klímaváltozások vezetnek a chytrid gomba okozta betegség kitöréséhez. A kétéltűek végzetét már korábban összekapcsolták chytrid gombával és a klímaváltozással, de a tudósok zavarban voltak, mivel a gombáról úgy tudták, hogy sokkal hatékonyabban pusztít alacsonyabb hőmérsékleten, mint a globális fölmelegedéshez általában kötődő magasabb hőmérsékleten.

A tudósok azonban most úgy vélik, megoldották a rejtélyt.

A globális fölmelegedés miatt több felhő képződik a trópusi erdők fölött, amelyek a csonkaujjúbékák kedvelt élőhelyei. Ez helyileg hűvösebb nappalokhoz és melegebb éjszakákhoz vezet, ami megfelelő körülményeket teremt a chytrid gomba terjedéséhez. Ezt megerősíti az a tény is, hogy azoknak a békafajoknak, amelyek vagy nagyon nagy tengerszint fölötti magasságban élnek, ahol a hőmérséklet igen hűvös, vagy nagyon alacsonyan, ahol nagy a forróság, sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint azoknak, amelyek középtájon élnek a hegyekben.

„Gyorsan kell cselekednünk” – mondja a cikk vezető szerzője, dr. Alan Pounds, a Costa Ricában lévő Monteverdei Köderdő Rezervátum tudósa. – „Bár a betegség a lövedék, amely megöli a békákat, de a klímaváltozás húzza meg a ravaszt. Végeredményként tisztább energiaforrásokra kell áttérnünk.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás