A rovat kizárólagos támogatója

Az Afrikában telelő fekete gólyáinknak átlagosan kb. 3 hétre van szükségük a hazaérkezésre, amiből arra következtethetünk, hogy a Máriaújfaluban fészkelő pár egyik tagja február első napjaiban vehette hazafelé az irányt.

Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai február 25-én a szokásos tél végi fészekellenőrzés során meglepetéssel tapasztalták, hogy az idős erdőállomány felett délidőben, kihasználva a felszálló meleg légáramlatokat, körülbelül 15 méteres magasságban köröz egy fekete gólya.

A nemzeti park szerint valószínűsíthető, hogy a hosszú vándorútjáról éppen ebben az időpontban térhetett haza a fészkéhez. Ezt támasztja alá, hogy „meszelésre” utaló nyomokat sem a fészken sem az alatta lévő talajon még nem találtak, és az ilyenkor szokásos fészekkarbantartás melléktermékei (ág, gally darabok a fészek alatt) is hiányoztak.

A Máriaújfaluban fészkelő fekete gólyáink több mint 15 éves történetében eddig ez volt a legkorábban jegyzett visszaérkezési időpont. Korábban március 15-e előtt még nem tapasztaltuk jelenlétüket a fészek közelében. Nem volt ritka a március utolsó napjaiban regisztrált érkezés sem – írta  Dr. Jandrasits László a park honlapján.

A fentiek annak fényében is különlegesnek számítanak, hogy a jeladóval ellátott Zoltán nevű fekete gólya érkezését is csak március 15-e környékén várják idén a gemenci fészkéhez, és Tóbiás sem repült még be bekamerázott gemenci fészkébe. Az Afrikában telelő fekete gólyáknak átlagosan megközelítőleg 3 hétre van szükségük a hazaérkezésre, amiből arra lehet következtetni, hogy a Máriaújfaluban fészkelő pár egyik tagja február első napjaiban vehette hazafelé az irányt. Remélhetőleg rövidesen a párja is hazatalál.

Tóbiás a fekete gólya a bekamerázott gemenci fészkében 2017 február

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezután néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.
A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás