A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A bialowiezai ősrengetegben végzett fakivágások összhangban vannak az uniós joggal, Varsó kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni álláspontját – reagált a lengyel környezetvédelmi tárca szóvivője arra, hogy az Európai Bizottság bejelentette, a luxemburgi bíróság elé viszi az ügyet.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly indított Varsóval szemben kötelezettségszegési eljárást a Bialowieza Nemzeti Parkot is magában foglaló, Európa legrégebbi ősrengetegének számító kelet-lengyelországi Bialowieza erdőség fáinak ritkítása miatt. Az eljárás áprilisban lépett második szakaszába, július 13-án pedig Brüsszel úgy döntött: bepereli Varsót az Európai Unió Bíróságánál, egyúttal azt is kezdeményezve, hogy az uniós törvényszék megelőző intézkedésként rendelje el a fakivágás azonnali leállítását.

A lengyel környezetvédelmi tárca bejelentette: olyan bizonyítékokat tár az európai bíróság elé, amelyek megindokolják az őserdőben folytatott munkákat. "Következetesen megvalósítjuk az őserdő védelmi programját" – húzta alá a tárca szóvivője, Pawel Mucha. "Ma azok, akiknek országaiban nem léteznek a lengyelországiakhoz hasonló természeti kincsek, sértegetnek minket, és utasítani próbálnak bennünket, hogy hogyan kell ezekkel gazdálkodni, miközben mi egyebet sem teszünk, csak végrehajtjuk az uniós jogot" – jelentette ki Mucha.

Az EB döntését viszont üdvözölték a Lengyelországban működő környezetvédelmi szervezetek.

Veszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstrációVeszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstráció

A bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, Jan Szyszko környezetvédelmi miniszter akkor hagyta jóvá az ősrengeteg nem védett részén folytatandó faritkítás bővítését. Ennek értelmében több mint 180 ezer köbméter fát vágnak ki egy évtized alatt. Az intenzívebb fakivágás idén májusban vette kezdetét. A lengyel környezetvédelmi tárca szerint a fakivágás célja, hogy megállítsák az ősrengeteg pusztulását, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködő rovarok támadták meg. Az erdő megóvásán túl a turistákat és erdőőröket is meg akarják óvni azáltal, hogy kivágják azokat a fákat, amelyek az erdei utakra zuhanhatnak. Ezzel szemben számos, Lengyelországban tevékenykedő környezetvédő csoport arra az álláspontra helyezkedett, hogy az apró rovarok jelenléte nem jelent veszélyt az erdő ökoszisztémájára.

Követelik azt is, hogy az egész őserdőt védett területté kell nyilvánítani. A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő bialowiezai erdőség egyes részei szigorú védelem alatt állnak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára 1979-ben került fel a nemzeti park, ahol 20 ezer állatfaj, köztük bölények élnek, és itt nőnek a kontinens legmagasabb fái is: a fenyő magassága az 50 métert, a tölgyé és a kőrisé a 40 métert is eléri.

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.

Levetetné az Európa legrégebbi ősrengetegének számító Bialowieza Nemzeti Parkot a lengyel környezetvédelmi miniszter arról az UNESCO-listáról, amely tilt mindennemű emberi beavatkozást az egyedülálló élővilágú területen. Jan Szyszko szerint a bielowiezai erdő „illegálisan, a helyi közösséggel való konzultáció nélkül" kapta meg a természeti világörökség státuszát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől, s keresetet nyújtott be az ügyészségen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás