A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba, jelentős náluk a tüdőkárosodás kockázata – állapították meg brit kutatók.

A London School of Medicine munkatársai köpetmintákat gyűjtöttek nem dohányzó, egészséges önkéntesektől, akik Londonban gyalog vagy kerékpárral járnak munkába. A minták elemzéséből az derült ki, hogy a kerékpárosok egészségét nagyobb mértékben veszélyezteti a nagyvárosi forgalom, mint a gyalogosokét, jelentős náluk a tüdőkárosodás kockázata.

A váladékon belül a makrofágokat vizsgálták a kutatók, ezek a fehérvérsejtek felelősek az idegen anyag bekebelezéséért. Az elemzés szerint a biciklisek légúti sejtjeiben 2,3-szor több korom volt, mint a gyalogosokéban. Ennek oka az, hogy kerékpározás közben gyorsabban és mélyebben veszünk levegőt, mint a normál ritmusú gyaloglás közben, ráadásul az autók között tekerve némiképp közelebb is vannak a biciklisek a szennyezés forrásaihoz, a kipufogókhoz, mint a járdán gyaloglók.

Az Európai Respirációs Társaság éves kongresszusán ismertetett tanulmány újabb kérdéseket vet fel arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a nagyvárosi kerékpározásnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás