A rovat kizárólagos támogatója

Németországban már nem csak a méh populáció csökkenése miatt kell aggódni. Az intenzív mezőgazdasági művelés és a beépített területek növekedése miatt a lepkék is fogyatkozóban vannak.

A Senckenberg Német Etimológiai Intézet kutatói az Insect Conservation and Diversity című folyóiratban megjelent tanulmányukban 21, különböző szintű zavarásnak kitett rét nappalilepke-állományát hasonlították össze – számolt be a DPA alapján a wn.de.  Az intenzív művelés alá vont területek közelében csak a máshol megfigyelt fajok mintegy fele fordult elő, és összességében is mindössze harmadannyi lepkét számoltak össze ezeken a helyszíneken, mint a védettség alatt álló területeken.

Ha nem teszünk valamit sürgősen, egyszer csak túl késő lesz – figyelmeztetett dr. Thomas Schmitt, a kutatást végző intézet igazgatója. „Azonnali cselekvésre van szükség: környezettudatosabb földművelési módszerekre kell áttérni, amelyben visszaszorítjuk a rovarirtók használatát, és nagyobb szabad felületeket hagyunk, hogy a beporzók és lepkék megfelelő élőhelyhez jussanak.”

A Németországban előforduló 189 nappali lepkefaj közül 99 szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, tizenkettőt a kihalás fenyeget. Az elmúlt 30-40 évben különösen sokat romlott a helyzet, amihez az üzemanyagcélú növénytermesztés térnyerése is nagyban hozzájárult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás