A rovat kizárólagos támogatója

Jane Goodall 55 éve, 1960-ban kezdte tanulmányozni a vádon élő csimpánzokat a tanzániai Gombe-patak Nemzeti Parkban. Az akkor 26 éves, különösebb tudományos előképzettség és terepen végzett kutatási tapasztalat nélkül érkező lány felfedezései alapjaiban változtatták meg nem csak a csimpánzokról, hanem az emberekről kialakult képet is. Most A remény magvai című könyvével jött Budapestre.

 Az érdeklődésre jellemző, hogy a meglepően apró termetű Goodallt hétfő reggel a budapesti állatkert Majomházában tartott sajtótájékoztatón gyakorlatilag elsöpörte a fotósok és operatőrök serege. Az egykori munkatársa, Teleki Géza – gróf Teleki Pál miniszterelnök unokája – tiszteletére felállított emléktáblát avatták fel Teleki felesége, Heather és fia társaságában.

A könyvet dedikáltató és interjúért könyörgő újságírók gyűrűje csak előszele volt a szeretetáradatnak. Goodall keddig marad. Erre az előadására olyan hamar elkapkodták a jegyeket, hogy a szervezők kénytelenek voltak egy hétfő esti alkalmat beiktatni.

Meglepő, de Goodall a környezetvédelem mások számára reménytelennek tűnő helyzetével kapcsolatban töretlenül optimista. Erre utal a legújabb könyvének címe, A remény magvai is, amelynek apropó a mostani budapesti látogatásnak is. Ezeket a magvakat – fejti ki – a fiatalok energiája, elkötelezettsége és befektetett munkája, az emberi agy, amely a legbonyolultabb feladatok megoldására is képes, a természet rugalmassága és regenerálódási képessége, a különleges emberek erőfeszítései és az online közösségi oldalak jelentik.
Ezekre támaszkodva szerinte visszafordíthatóak a negatív folyamatok.

Ami pedig az internetet illeti, Goodall környezetvédőtől szokatlan módon nem ódzkodik a modern technikától sem. Fontosnak tartja, hogy használja a közösségi oldalakat, amelyek sokat segítenek az információk terjesztésében és az események szervezésében. Együttműködik a Google Earth-szel, és az IT-óriás segítségével napenergiával működő tableteket adtak a helyieknek, amelyekkel műholdon keresztül pontosan nyomon lehet követni, hol mekkora erdőt telepítettek vissza.

Részletek a nol.hu-n >>>

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek