A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt 25 évben Európa-szerte csökkent a rovarokkal, bogarakkal, hernyókkal táplálkozó madarak száma – állapította meg egy új tanulmány.

Átlagosan 13 százalékkal csökkent a számuk 1990 és 2015 között Európában – írták a kutatók a Conservation Biology folyóirat márciusi kiadásában megjelent tanulmányukban. A kutatásban két intézet, a frankfurti Senckenberg Biodiverzitás és Klímakutató Központ és az Integrációs Biodiverzitás-kutatás Német Központjának tudósai vettek részt.

"Feltehetően több dolog is közrejátszik: a rovarok eltűnése miatti a táplálékhiány, a sövények, ezzel a költőhelyek megszűnte és a földek megművelése" – sorolta a rovarevő madarak számának csökkenését magyarázva Katrin Böhning-Gaese, a tanulmány egyik szerzője.

Mint rámutatott, nagyjából az Európában élő madárfajok fele táplálkozik rovarokkal, a mindenevő madárfajoknál nem tapasztaltak hasonló visszaesést. A tanulmány azt is megállapította, hogy a rovarevő madarak száma nem egyenlő arányban csökkent Európa minden részén. Sok fajnak stabil maradt a populációja, különösen azoké, amelyek jobban tudtak alkalmazkodni a megváltozó környezethez. Via 444.hu.

A pillangók szépsége illanóbb, mint hittük…

A pillangók szépsége illanóbb, mint hittük...

Németországban már nem csak a méh populáció csökkenése miatt kell aggódni. Az intenzív mezőgazdasági művelés és a beépített területek növekedése miatt a lepkék is fogyatkozóban vannak.

A Senckenberg Német Etimológiai Intézet kutatói az Insect Conservation and Diversity című folyóiratban megjelent tanulmányukban 21, különböző szintű zavarásnak kitett rét nappalilepke-állományát hasonlították össze – számolt be a DPA alapján a wn.de.  Az intenzív művelés alá vont területek közelében csak a máshol megfigyelt fajok mintegy fele fordult elő, és összességében is mindössze harmadannyi lepkét számoltak össze ezeken a helyszíneken, mint a védettség alatt álló területeken.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás