A rovat kizárólagos támogatója

Egy német, holland és brit kutatókból álló csoport 27 éven át különböző természeti adottságokkal rendelkező 63 helyszínen – elsősorban ÉNY-Németországban – folytatott vizsgálatban felmérte a rovarállomány változásait. A biodiverzitás beszűkülése nagyobb veszélyt rejt magában, mint a klímaváltozás.

Az Alexander König Zoológiai Kutatómúzeum igazgatója egy értekezleten rámutatott arra, hogy a biodiverzitás beszűkülése nagyobb veszélyt rejt magában, mint a klímaváltozás. A vizsgálat még a szakértők számára is meglepő eredményt hozott, mivel megállapította, hogy a repülő rovarok által termelt biomassza a vizsgált időszakban 76-81 százalékkal csökkent. Ez következésképpen együtt járt a szóban forgó rovarokkal táplálkozó madárfajok állományának ritkulásával (beleértve több védett madárfajt is).

A rovarpusztulás egyik oka – a kutatók szerint – a nitrogénnek a levegőbe és a vizekbe kerülése a részben megfelelő ellenőrzés nélkül kihordott hígtrágyákból és a túladagolt műtrágyákból, illetve az erősen mérgező növényvédő szerek használata (ma már a házikertekben is).

Lényeges szerepet játszik a rovarfajok megfogyatkozásában az éjszakai fények terjedése, valamint a közúti forgalom erősödése is, mivel ezek megzavarják a rovarok és azok táplálékainak természetes életmódját. A professzor szerint a rovarpusztulás Európa több országában, sőt Amerikában is megfigyelhető, az Egyesült Királyságból, például a pillangók számának 70 százalékos csökkenését jelentették. Wägele hangsúlyozta, hogy ennek a nagyon veszélyes folyamatnak a visszafordításához nemzetközileg összehangolt erőfeszítések szükségesek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek