A rovat kizárólagos támogatója

Greenpeace-aktivisták a budapesti Szabadság-szoborra kifeszített hatalmas felirattal követelték: „Tiszta levegőt!” Békés és látványos akciójukkal azt üzenték: tarthatatlan, hogy Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente. Mégsem intézkedik hatékonyan sem a kormány, sem a városvezetés.

Több mint egy évtizede dolgozunk az élhetőbb, tisztább levegőért. A „Stop szmog"-koalícióval közös akciónk eredménye, hogy 2008 óta Budapesten is elrendelik a szmogriadót, ha a részecskeszennyezés miatti légszennyezettség tartósan és jelentősen átlépi az egészségügyi határértéket.
A forgalmas nagyvárosokban a szennyező közlekedés – főként régi dízeljárművek – korlátozásával lehet leggyorsabban hatékonyan fellépni a légszennyezettség ellen. Mivel a légszennyezettség a közel két milliós fővárosban érinti a magyar lakosságot a legnagyobb arányban, ezért a Greenpeace Magyarország petícióban kéri a főváros döntéshozóit: sürgősen határozzanak meg céldátumot és dolgozzanak ki ütemtervet a dízelautók és más szennyező járművek kitiltására, a dízelüzemű BKV-buszok mielőbbi kiváltására, valamint támogassák a fenntartható közlekedési módok mihamarabbi elterjedését. Ez a budapesti lakosság akaratával is egybevág.


Az autókból, buszokból és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést, szívrohamot és tüdőrákot is okozhatnak. A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az egészségünkért!
Csatlakozz te is
, írd alá a petíciót!


Greenpeace szabadság-szobor: tiszta levegő demó 2019 02 26 Kép:Járdány Bence

A Greenpeace Magyarország felkérésére végzett közelmúltbeli reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderült: a budapestiek túlnyomó többsége a légszennyezettséget tartja a legnagyobb környezetvédelmi problémának, és a tiszta levegő érdekében 67 százalékuk kitiltaná a régi, szenyező dízeleket a fővárosból. Ezeket a járműveket egyébként már számos európai országból kitiltották.

Bízunk abban, hogy a fővárosi vezetés példával tud elöljárni más települések számára, és egyúttal bátorítunk arra minden településvezetőt, hogy lakosságuk védelme érdekében tegyenek helyben hatékony lépéseket a közlekedésből és fűtésből származó légszennyezettség csökkentése érdekében.


A Greenpeace független civil környezetvédő szervezetként semmilyen kormánytól vagy cégtől nem fogad el anyagi támogatást. Kizárólag olyan magánszemélyek egyszeri és rendszeres adományaiból tartja fenn magunkat, mint te vagy én. Ha fontosnak tartod a munkájukat, kérjük, segítse, hogy levegőszennyezettségi méréseket végezhessenek! Köszönjük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás