A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – államfőinek huszadik, jubileumi csúcstalálkozóján a résztvevők arra a megállapításra jutottak, hogy a térségben az atomenergia békés felhasználásának egyelőre nincs alternatívája – mondta ma Schmitt Pál köztársasági elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Václav Klaus cseh elnök hozzátette: a tanácskozást áthatotta az a "nagyon erős érzés", hogy "abszurd lenne", ha a visegrádi négyek feladnák az atomerőművek programját, hiszen nem rendelkeznek olyan mennyiségben földgázzal, kőolajjal vagy egyéb energiahordozóval, amellyel kiváltható lenne az atomenergia.
Klaus hangsúlyozta: a Japánban történt márciusi tragédiát tévesen állítják be atomkatasztrófának, valójában természeti katasztrófa történt, és nem az atomenergia hasznosításából fakadó szerencsétlenség. Ezzel összefüggésben Ivan Gasparovic szlovák államfő megállapította: "manapság szinte divat környezeti és biztonsági szempontból elfogadhatatlannak minősíteni az atomerőműveket", ennek ellenére az atomenergiának nagy jövője van a visegrádi együttműködés térségében.
Gasparovic szerint a kardoskodás az atomerőművek bezárása mellett "eltúlzott álláspont", aki ezt szorgalmazza, nem veszi figyelembe például a költségeket. Az atomerőművek felszámolása hatalmas összeget emésztene fel, ezt a pénzt pedig hasznosabb volna tudományos kutatásokra és az üzembiztonság erősítésére fordítani – mondta a szlovák elnök.

Visegrád 2011. október 8. csúcsVisegrád 2011. október 8. csúcs

Ivan Gasparovicnak, a Szlovák Köztársaság elnökének (balra), Václav Klausnak, a Cseh Köztársaság elnökének, Schmitt Pál köztársasági elnöknek, és Bronislaw Komorowskinak, a Lengyel Köztársaság elnökének (jobbra) a visegrádi általános iskolákban meghirdetett gyermekrajz-pályázat 4 első helyezettje rajzot ad át a V4-országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – államfőinek tanácskozásán, Visegrádon. MTI Fotó: Kollányi Péter

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek