Hirdetés

A Sajtóházban hárman vehették át a 20 éve alapított Hevesi Endre-díjat. Idén Gilicze Bálint újságíró, az MTA Kommunikációs Főosztályának munkatársa, Kocsis-M. Brigitta, az M5 televízió Novum című műsorának szerkesztő-műsorvezetője, és prof. dr. Lente Gábor egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének oktatója érdemelte ki az elismerést.

A díjátadás bensőséges hangulata és Herczeg János kuratóriumi elnök (fotónkon) rendhagyó, a díjazottak szakmai életútjának legapróbb részleteire is kitérő méltatásai tükrözték Kalmár Magda, a díj alapítójának szándékát, mely szerint azok az újságírói munkát is végző szakemberek részesülhetnek az elismerésben, akik a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerűsítéséért a legtöbbet teszik, azokat a legérdekesebben, közérthető magyarsággal tolmácsolják az olvasók, a televíziónézők felé.

Gilicze Bálintnak (felterjesztője Simon Tamás, az MTA főosztályvezetője) szerencsére a siklóernyős vizsga és kalandos utazások (körutazás Izlandon, autóstopp Skóciában és Írországban, két hónapos autóút Patagónia és India megismeréséért) mellett még tudományos ismeretterjesztő cikkek írására, szerkesztésére, az mta.hu honlap teljes megújítására, és a 2016-os Magyar Tudomány Ünnepe tartalmi feladatainak kidolgozására is jutott ideje.

Kocsis-M. Brigitta (felterjesztője Szatory Tibor főszerkesztő) nemcsak a képernyőn, hanem a Ridikül magazin hasábjain keresztül is igyekszik szórakoztatóan közvetíteni olykor igen súlyos, bonyolult témákat. Hisz benne, „hogy lehet okos dolgokról nem okoskodva beszélni!” Élvonalbeli kutatásokról számol be, hazai találmányokat mutat be, tudósok, ifjú tehetségek történetét meséli el riportjaiban.

Lente Gábor (felterjesztője Beck Mihály akadémikus és Prof. Kiss Tamás, a Magyar Kémikusok Lapja főszerkesztője) az oktatás mellett nagyon szeret írni is. Tudományos-fantasztikus írásait – blogbejegyzésein kívül – olvashatjuk többek között a Természet Világában, az InterPress Magazinban is. Publikációiban a hangsúly egyre inkább a megvalósítható jövő felé tolódik el. Olyan technológiákkal is megismertet minket, amelyek egyre inkább valószínűsítik annak a lehetőségét, hogy a legközelebbi csillagokig eljutó, a Földre adatokat küldő űrszonda akár egyetlen emberöltő alatt célba juthat.
Fotók a MÚOSZ oldalán >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Hevesi Endre-díjjal ismerték el a greenfot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás