Hirdetés

Elfogadták a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlésén azt a határozatot, amelynek fő célja a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárában található gyűjteményi állomány helyzetének megnyugtató rendezése.

A dokumentum szerint a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése felkéri a Természettudományi Múzeum fenntartásában illetékes minisztériumot egy olyan, az MTA, a Múzeum, a Pedagógus Kar, a fenntartó minisztérium és az Eszterházy Károly Egyetem felelős képviselőiből álló bizottság felállítására, amelynek feladata a Természettudományi Múzeum körül kialakult helyzet tisztázása, megnyugtató megoldások kialakítása.

Az MTA Közgyűlése ezzel egyidejűleg kéri a Múzeumot fenntartó minisztériumot, hogy amíg a teljes Természettudományi Múzeum elhelyezése múltjához, fontosságához és nemzetközi hírnevéhez méltó módon meg nem oldódik, az ott elhelyezett gyűjtemények maradjanak eredeti helyükön.  A határozatot a Közgyűlés több mint nyolcvan százalékos többséggel fogadta el.

Költözz, de hova? Orbánék likvidálnák az MTM Növénytárát?

Költözz, de hova? Orbánék likvidálnák az MTM Növénytárát?

A "fideszes janicsárképzőnek" becézett Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kell a teljes Ludovika épülete, és a Tündérpalotának is más funkciót szánnak. Az Orczy-kert beépítése mellett elzavarják Európa egyik leghíresebb természettudományi múzeumát. Hamarosan konténerekbe kerülhet az alga-, moha-, zuzmó- és gombagyűjtemény. Nagy kérdés, mi lesz a gombagénbankkal és az elektronmikroszkóppal, amelyek a mozgatástól tönkremehetnek. Az eddigi milliárdos fejlesztések mennek a lecsóba.

A Magyar Természettudományi Múzeum helyzete az utóbbi évtizedben egyre nehezebbé vált, s különösen súlyos gondokkal néz szembe a Növénytár. Fenntartójának legfrissebb utasításai alapján területének egyharmadát az idén ki kell ürítenie. Mindez súlyosan veszélyezteti a közgyűjteményi, közművelődési és tudományos feladatok ellátását és a teljes működésképtelenség felé sodorja az intézetet. Közvetlen és helyrehozhatatlan károkat okoz a gyűjtött anyagban, amely közép-európai viszonylatban páratlan összesítése kétszáz év botanikai kutatásainak Kitaibel Páltól Jávorka Sándorig. Podani János javaslata szerint az intézkedéseket sürgősen fel kell függeszteni, és hosszú távú intézkedéscsomagot kell kidolgozni az MTM általános helyzetének megnyugtató rendezésére, amelyben az MTA szerepe kulcsfontosságú lenne-írtuk egy hónapja. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás