A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Az éghajlatváltozás komoly veszélyt jelent a világ békéjére és biztonságára – közölte egy magas rangú ENSZ tisztségviselőre hivatkozva a brit BBC közszolgálati televízió internetes hírportálja.

Az éghajlatváltozás egyben hatványozottan növeli a természeti katasztrófák léptékét – figyelmeztetett Achim Steiner, a világszervezet Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik vezetője. Steiner egy nappal azt követően adott hangot véleményének, hogy az ENSZ éhínség sújtotta övezetté nyilvánított két dél-szomáliai tartományt, Bakool déli részét és Alsó-Shabelle-t

Steiner nyilatkozatának másik apropója, hogy a szóban forgó kérdésről az ENSZ Biztonsági Tanácsában is vita alakult ki. Oroszország először elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának közleményét, amely elismerte, hogy összefüggés van a klímaváltozás és a biztonság kérdése között, majd beleegyezett egy "puhább" nyilatkozat elfogadásába. Alexander Pankin orosz ENSZ-nagykövet saját bevallása szerint szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a Biztonsági Tanács napirendjére tűzzék az éghajlatváltozás következményeit. A szervezet tagjai végül olyan verzióban állapodtak meg, amely a légkörváltozás "lehetséges biztonsági vonatkozásait" említi. A Biztonsági Tanács első alkalommal vitatta meg a témakört, amelyet elsősorban Németország szorgalmazott.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szomáliai irodája szerdán jelentette be, hogy éhínség sújtotta övezetté minősítette az iszlamista lázadók kezén lévő két dél-szomáliai térséget. Az aszály és a fegyveres konfliktusok miatt 12 millió embert sújt élelmiszerhiány Afrika szarván – közölte nemrég Shukri Ahmed, az ENSZ élelmezési szervezetének közgazdásza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás