Hirdetés

Az egyesület munkatársai egész héten az egyik legpatinásabb jeles napunk, a Madarak és Fák Napja alkalmából tartott rendezvényeket szerveztek vagy segítettek megünnepelni országszerte. Tették ezt annak biztos tudatában, hogy a hatályos természet- és állatvédelmi törvények a legérzékenyebb szaporodási időszakban kiemelten biztosítják az oltalom alatt álló élőlények védelmét. Sajnos ez több esetben sem így történt!

A lakosság és a civil szervezetek nagy megütközéssel tapasztalták az elmúlt hónapokban, hogy a főváros több területén is történtek olyan fakivágások, melyeknek vélelmezhetően vagy bizonyítottan védett madarak estek áldozatául az Orczy-kertben vagy a Városligetben. Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok szaporodási időszakában végzett fakivágás védett gerincesek, a madarak mellett elsősorban denevérek és a szaporulatuk (tojások, fiókák, kölykök) teljesen felesleges és elkerülhető sérülését, kínhalálát okozhatja, ami a természetvédelmi kár okozása mellett az állatkínzás tényállását is kimerítheti.

Az MME a jogos közfelháborodást kiváltó esetek kapcsán különösen súlyosnak tekinti azt, hogy a cselekményeket közpénzből fenntartott, tehát nevesítve a közjót szolgálni hivatott szakmai intézmények követték el vagy megbízóként asszisztáltak ehhez. Esetükben nem csak a törvény betűjét bírálták felül, de megszegték szakmájuk írott és íratlan etikai normáit is.

Az MME azt is elfogadhatatlanak tarja, hogy a természet- és állatvédelmi törvények betartatásáért szintén közpénzből fenntartott olyan intézmények, mint a rendőrség, a megyei kormányhivatal vagy akár az ügyészség, a médiában megjelent hírek, információk birtokában saját hatáskörben nem indított vizsgálatot, vagy ha igen, a közvélemény megnyugtatása érdekében erről nem adott hírt. Az MME felhívja a fakivágásban érintettek figyelmét arra, hogy a gyakorlati madárvédelem és madármentés eszközrendszere azokban az esetekben is segíthet csökkenteni az okozott kárt, amikor a fakivágást az emberi élet védelme miatt a költési időszakban szükséges elvégezni. Azonban ekkor is csak az indokoltság valós felmérése és az egyéb lehetőségek vizsgálata után kerülhet sor ilyen megoldásra. Az azonnali fakivágás helyett alternatív megoldás lehet a terület elkerítése, lezárása úgy, hogy az érintett lakosság a kihelyezett információs táblákon keresztül a megfelelő tájékoztatást is megkapja.

Végső megoldásként a munkálatok megrendelői, kivitelezői felkérhetik a nemzeti parkok, az állatkertek vagy a civil szervezetek hozzáértő munkatársait (akár megbízási díj fejében), hogy segítsenek. A fa kivágása előtt emelőkosaras darus kocsi segítségével át lehet nézni a lombkoronát és a törzset, hogy van-e benne lakott madárfészek, illetve odú, majd ezt a munkát a fa kidöntése után még egyszer el lehet végezni. Ezzel a megoldással legalább az állatok egy része megmenthető lenne, ami nem kis mértékben csökkentené a lakosság felháborodását. Végül, de nem utolsó sorban az MME a szomorú tapasztalatok és a hatóságok tétlensége fényében nem tehet mást, mint hogy a lakossághoz fordul. Arra bíztatunk mindenkit, hogy ha a költési időszakban védett állatokat veszélyeztető fakivágásokat tapasztalunk a lakott területeken, akkor a törvény betűje által ránk rótt állampolgári kötelességünknek eleget téve tegyünk feljelentést és bejelentést az illetékes rendőrségen, megyei kormányhivatalban. Köszönjük!

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás