A rovat kizárólagos támogatója

Tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. Riasszuk a vérre éhező kullancsot, ha már bennünk van, ki kell szedni!

A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerű kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

Ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat, szél által ránk röppenhet egy – egy kullancs. Egyesek szerint a fokhagyma, petróleum, különböző illóolajok is hatásosak a kullancsok ellen. A népi praktikák helyett lehetőség szerint alkalmazzuk azokat a szereket, melyeket rovarriasztásra a kereskedelmi forgalomban meg lehet vásárolni.

Állataink is veszélyben

Az emberek mellett komoly veszély leselkedik a kullancsok által a házi kedvenceinkre is. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője évtizedek óta nagy gondnak érzi az utcáról mentett védencek kullancs, bolha, atka, rüh mentesítését. A kóbor állatokon a paraziták gyakran durva mennyiségben vannak jelen, számukra az állatgyógyászatban használatos irtó és riasztó vegyszerek a leghatékonyabbak. Az állatokra a fűben, vízparton, és egy egyszerű séta alkalmával is rátelepedhet a kullancs, melyekből akár a lakás szőnyegeire is potyogtathat. Megelőzést kutyák és macskák részére nyakörv, riasztó cseppek és tabletták alkalmazásával, riasztó aerozollal, sampon révén is eszközölhetünk.



Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?!

A két legdurvább veszedelem, melyet a kullancsoktól megkaphatunk a Lyme-kór (bakteriális) és a vírusos agyvelőgyulladás. Tapasztalatok szerint a rövid ideig bőrbe fúródó kullancs által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. Egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, lehetőség szerint kullancsoktól és más parazitáktól mentesen. A kullancsok kiszedését – ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban – bízzuk egészségügyi szakemberre, illetve állataink esetén állatorvosra. A rovarcsípés helyét minden esetben le kell fertőtleníteni.

Praktikák, mellyel csökkenthetjük a paraziták támadását:

– rendszeres fűnyírással előzzük meg a nagy gazt és füvet… , nagyobb fűben több a megbúvó vérszívó,

– kiránduláskor a természetben alkalmazzunk rovarriasztó szereket, így csökken a csípés veszélye,

– nagyobb kirándulásokat érdemes hosszú ruhában, begyűrt zoknival folytatni,

– séták – kirándulások után családtagjainkat és a házi kedvenceket is érdemes a vérszívó paraziták kapcsán is tüzetesen átnézni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás