A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csaknem kétezer olyan helyszín van az országban, ahol az Illatos útihoz hasonló jellegű munka folyt, de ilyen törvénysértésre nincs példa – nyilatkozta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

A veszélyes hulladékok elszállítása után elkezdődik a tényfeltárás az Illatos úti telepen; megvizsgálják, mi rakódott le a talajban, a talajvízben, illetve a zárt vezetékekben, amelyeken áthaladtak a veszélyes anyagok – közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az M1 aktuális csatornán.

A kormánymegbízott felidézte, hogy az összes veszélyes hulladékot elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről. Az elszállítás nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. A költségeket a tulajdonosoknak kellett volna állniuk, ők azonban fizetésképtelenséget jelentettek még 2007-ben. Elmondta azt is, hogy tavaly nyáron állami felszámoló lépett a korábbi helyére, miután az előző felszámoló nem tudta teljesíteni azt a jogszabályi kötelezettségét, amely a veszélyes anyagok elszállítására vonatkozott.

A következő lépés, a tényfeltárás a becslések szerint az elszállíttatás költségének mintegy tizedébe, 150-200 millió forintba kerül majd. Reményeik szerint a tulajdonosok teljesíteni fogják ezt a kötelezettségüket – jelezte a kormánymegbízott.

Tarnai Richárd kitért arra is, hogy csaknem 2000 olyan helyszín van az országban, ahol az Illatos útihoz hasonló jellegű munka folyt az elmúlt évtizedekben, de ilyen nagyságú tevékenységre, illetve törvénysértésre nincs példa. A kormány célja, hogy minden ilyen esetet megoldjon, a költségeket azonban a tulajdonosoknak kell viselniük, az ő kötelezettségük lett volna a jogszabályokat betartani, hogy ne tároljanak veszélyes hulladékot – tette hozzá.
 

Illatos út: eltűntek a hordók, de a méregtelenítés java még hátra van

Illatos út: eltűntek a hordók, de a méregtelenítés java még hátra van

Elmúlt az akut veszély azzal, hogy az utolsó hordókat is elvitték az Illatos úti telepről. Ez fontos fejlemény, a nagy feladat azonban még hátra van. A Greenpeace ezért azt kéri a kormánytól, hogy biztosítsa, hogy a súlyosan szennyezett terület megtisztítása mielőbb megkezdődjön.

Az Illatos út kapcsán a költségvetésre háruló hatalmas anyagi teher újra felhívja a figyelmet arra, hogy még mindig nincs Magyarországon olyan jogszabály, amely garantálná a „szennyező fizet” elvét.   

Kapcsolódó anyagok:

Már csak a talaj és a víz mérgez az Illatos úton

Illatos út: eltűntek a hordók, de a méregtelenítés java még hátra van

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek