A rovat kizárólagos támogatója

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén.

A birkák a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretein belül kerülnek bevetésre. A program alapvető célja, hogy a széndioxid-kibocsátást 10 vagy akár 20 százalékkal is csökkentse, hozzájáruljon a fajok sokféleségének megőrzéséhez és csökkentse a fenntartási költségeket.
A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztálya ennek érdekében kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót, melynek középpontjában egy juhnyáj áll. Idén májustól tehát már nemcsak heverésző emberekkel, hanem legelésző állatokkal is találkozhatunk majd az osztrák főváros kedvenc szabadidős szigetén.

A Duna-sziget a bécsiek egyik kedvenc pihenőhelye © Eurocomm-PR/Mario Lang

A természetes fűnyírók bevetése nem újkeletű kezdeményezés Bécsben. A rautenwegi hulladéklerakó zöldterületein már a kilencvenes évek kezdete óta osztrák hegyi kecskék – pinzgauer kecskék – végzik el ezt a munkát.   


Juhokkal gondozzák a legnagyobb madridi parkot

Juhokkal gondozzák a legnagyobb madridi parkot

Budapesten nehezen elképzelhető, hogy akár a Városligetben vagy a Margitszigeten belefussunk egy békésen legelésző birkanyájba. A madridiak viszont már ráhangolódhattak egy új környezetvédő projektre.

A példaértékű a spanyol kezdeményezésnek, amellyel a gyepfelületének környezetkímélő gondozását kívánják megoldani az a lényege, hogy az egykori királyi vadászterületen, amely ma közparkként funkcionál, a Casa de Campón évente három alkalommal – tavasszal, ősszel és télen – 400 birkát legeltetnek meghatározott időtartamig. Így a nyáj hasznossága az ökosajton és a joghurton kívül a zöldterület kezelésében is megnyilvánul.


 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás