A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/hvg

Kérik, hogy csökkentsék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, az autózás helyett használják a tömegközlekedést. Ha a helyzet tovább romlik, a gépjárműhasználatot is korlátozzák. Gyermekek, időskorúak, krónikus betegek számára rövid ideig is veszélyes lehet a szabadban tartózkodás.

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, mivel a szálló por légszennyezettségi szintje kedden nyolc, szerdán pedig hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Ma, csütörtökön várhatóan kis mértékben ugyan további javulás várható, pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül.

A fővárosi önkormányzat a további romlás elkerülése érdekében azt kérte, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.  Kérték továbbá, hogy az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb – a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt – gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.

Ha a helyzet tovább súlyosbodik, akkor a riasztási fokozatot kell elrendelni, ami a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek és a segédmotoros kerékpárok közlekedési tilalmát takarja. Továbbá az élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett.

A segédmotoros kerékpárokat is korlátozó szigorított szmogrendelet október 1-jén lépett hatályba, azóta már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy az elért légszennyezettségi szint rövid idejű fennállása is veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Nekik nem javasolt a szabadban való tartózkodás.

Magyarországon annyira rossz a levegő minősége, hogy az Európai Unió korábban beperelte Magyarországot 5 egyéb tagállam mellett. Többen kritizálták a fővárosi önkormányzatot, hogy nem lép fel szigorúbban a levegőminőség érdekében, ősszel valamelyest szigorították a szmogriadó idején közlekedni engedett járművek körét. De tavaly januárban Szegeden például az ingyenes tömegközlekedést is bevezették a szmogriadó idején.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás