Hirdetés
Forrás: GreenProfit

A tavalyi japán nukleáris katasztrófa óta a Fukushima prefektúrában a 18 év alatti gyerekeket folyamatosan orvosok vizsgálják. Jelenleg 360 ezer gyerek áll orvosi megfigyelés alatt. A március végéig megvizsgált 38 114 gyerek közül 13 646 gyereknél találtak pajzsmirigy göböt vagy más eltérést.

A japán kormány összesen 4500 gyerek pajzsmirigyét vizsgáltatja meg az ország három különböző, Fukushimától távolabbra eső helyen annak megállapítására, hogy valóban a tavalyi nukleáris baleset miatt lehetséges ez az eredmény, amely szerint az atomerőmű környékén élő gyerekek 36 százalékának megnagyobbodott a pajzsmirigye – jelentették be japán illetékesek.  2013 márciusáig kell a teszteket elvégezni, ugyanolyan ultrahangos vizsgálatokkal, mint amelyekkel a korábbiakat is lefolytatták Fukushima környékén.

Mint hangsúlyozták, a mostani teszteket olyan távol végzik az atomerőműtől, amennyire csak lehetséges. Japánnak nem állnak rendelkezésére az atombalesetet követő helyzetre vonatkozó epidemiológiai adatok, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy jóindulatú göböket észlelnek egészséges emberek pajzsmirigyében.

A szülők félelme nem alaptalan, hisz a csernobili tragédia után a pajzsmirigyrák előfordulása drámai módon megnőtt Ukrajnában, különösen azok körében, akiket a sugárzás gyermekkorukban ért. Normál körülmények között azonban a pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai kifejezetten ritkán fordulnak elő, és ráadásul többségük jól kezelhető betegség. Utólag azt mondják, hogy a csernobili rákos megbetegedések is megelőzhetőek lettek volna, ha időben figyelmeztetik az embereket, hogy ne fogyasszanak a szennyezett területen termelt növényt, és ne igyanak a szennyezett füvet legelő tehenek tejéből sem, ami nagy mennyiségű radioaktív jódizotópot tartalmazott. A kormány reméli, hogy a vizsgálati eredmények megnyugtatóak lesznek és enyhíti a szülők aggodalmát.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás