Hirdetés

Somogytól Zemplénig versenyeztek az Országos Értékvadászat díjaiért. Tizenegy magánszemély illetve közösség nyert díjat az Országos Értékvadász mozgalomban.

Az Értékvadász mozgalom célja a résztvevők környezetében található természeti és kulturális értékek feltárása, valamint célzottan gémeskutak és kiépített források, forrásfoglalások felkutatása volt. Az Országos Értékvadászat című versenyt a Tájérték Katasztert (TÉKA) létrehozó konzorcium, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Nemzeti Örökségvédelmi Központ hirdette meg, a Norvég Alap támogatásával.

A pályázatra egyrészt csapatok – iskolai osztályok, szakkörök, intézmények, klubok, civil szervezetek, vallásos közösségek, baráti körök stb. – másrészt magánszemélyek jelentkezhettek a környezetükben található tájértékek minél teljesebb körű felmérésével. Az értékekről internetes felületen kitöltött adatlapot, fotót és egy, az értékmegőrzés módjára vonatkozó, rövid koncepciót kellett eljuttatniuk a szakmai zsűrihez.

Magánszemélyek „Víz és tájérték” témakörben versenyezhetnek, kétszer két kategóriában: a legtöbb, illetve a legszebb gémeskutakat, valamint forrásfoglalásokat felkutatók részesülnek elismerésben. Az egyéni verseny győztesei egyenként nyolcvanezer forint értékű jutalomban részesülnek.

A TÉKA konzorciumi partnerei által kijelölt szakértőkből álló zsűri az Országos Értékvadászatra beérkezett pályázati anyagokat az elmúlt hetekben értékelte. Az értékelés szempontjai a pályázati kiírásnak megfelelően a következők voltak:
• a pályázó hiánytalanul kitöltötte-e az adatlapot?
• a feltöltött adatok tájértékekre vonatkoznak-e?
• feltöltőnként egy tájérték csak egyszer került-e feltöltésre?

Az értékelés során az alábbi eredmények születtek:
• a legtöbb forrást feltöltő pályázó Sóstói András.
• a legszebb forrást feltöltő pályázó Takács Péter.
• a legtöbb gémeskutat feltöltő pályázó Sóstói András.
• a legszebb gémeskutat feltöltő pályázó Sóstói András.
• a legtöbb települési tájértéket feltöltő egyéni pályázó Hevesi Zoltán.
• a legtöbb települési tájértéket feltöltő csoportos pályázó a Szent Kristóf Természetjáró Egyesület.
• a legjobb értékvédelmi programot benyújtó csoportos pályázó a Herceghalmi Fotóklub.

Különdíjban részesülnek az alábbi pályázók:
• a Kistérségi Segítők Egyesülete, akik a legaktívabbak voltak a pályázat során.
• a Mocsolád csoport, Alsómocsolád, akik a települések közül a legtöbb hiánytalanul kitöltött adatlapot töltötték fel.
• az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium, Sárospatak, akik iskolák közül a legaktívabban vettek részt a pályázaton (legtöbb adatlapot töltötték ki).
• Polgár Zoltán, aki a legtöbb forrás adatlapját töltötte fel.
A nyertesek 2010. december 7-én ünnepélyes keretek között vehették át díjaikat a Corvinus Egyetem Tájépítész Karán.

Háttér:

Tájértéknek nevezünk minden, az adott tájra jellemző természeti értéket, képződményt vagy ember által létrehozott tájalkotó elemet – beleértve a régészeti értékeket, műemlékeket, védett és nem védett természeti értékeket, építményeket, sőt olyan gondolati képződményeket is, mint a néphagyományok vagy legendák –, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a társadalom számára jelentősége van. A TÉKA-konzorcium a Norvég Alap támogatásával ezen értékek feltárására, egységes adatbázisba rendezésére – az úgynevezett Tájérték Kataszter (TÉKA) létrehozására – és interneten keresztül történő elérhetővé tételére vállalkozott.
A létrejövő adatbázisból megtudhatjuk például, hogy utazásaink során hol, mit érdemes megnézni. A TÉKA arra is lehetőséget kínál, hogy egyének vagy akár internethez kötődő közösségek is feltölthessék saját táji felfedezéseik adatait a rendszerbe.
A szakemberek, önkormányzatok a tervezett szolgáltatások keretében elengedhetetlen információkhoz jutnak például a települések fejlesztési, rendezési terveinek elkészítéséhez, hozzájárulva a tájvédelemhez és a kulturális örökség megőrzéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás