A rovat kizárólagos támogatója

Jávor: Az oroszok három év általános garanciát vállaltak Paks II-re. Ráadásul ha a magyarok hibájából csúszás vagy költségnövekedés van, azt az orosz fél ráterhelheti a magyar félre. Putyinék röhögnek a markukba.

Számos ponton nem védi a magyar fél érdekeit a paksi bővítésről megkötött szerződés, ami rengeteg pluszköltséget jelenthet majd a magyar államnak – mondta internetes sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az európai parlamenti képviselő korábban sikerrel perelt az adatokért, ezért a Paks II Zrt. honlapján két napja közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést.

A szerződési mellékleteket ugyanakkor nem küldték el, ezért Jávor Benedek adatkéréssel fog fordulni a Paks II. projektcéghez, és ha nem kapja meg a dokumentumokat, akkor a bíróságig is elmegy, ha kell.  A több száz oldalas szerződést vizsgáló Jávor szerint az már most világos, hogy a szerződés nem védi kellőképpen a magyar fél érdekeit. Számos olyan eleme van, ami lehetővé teszi, hogy az eredeti áron felül további fizetési igényekkel lépjen fel az orosz fél.

„Egyértelmű a szerződésből, hogy ha a magyarok hibájából csúszás vagy költségnövekedés van, azt az orosz fél ráterhelheti a magyar félre” – mondta Jávor, aki emlékeztetett rá, hogy a projektben már most csúszás van.

„A szerződés alapján tehát megbukik a kormány érve, hogy kötött, fix áras szerződést kötött, aminek összege nem növekedhet” – tette hozzá.  A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz fél által vállalt általános garancia mindössze három évre terjed ki.
„Ez elfogadhatatlan, és egy vicc” – mondta.
 

A garancia egyes elemeire persze még részletszabályokat állapíthatnak meg a még nem nyilvánosságra hozott mellékletekben, de a 3 éves általános garancia azt mutatja, „az orosz fél nem kíván garanciát vállalni arra, hogyan fog működni ez a kísérleti technológia. Ha menet közben meghibásodások lesznek, a javítás költségeit az orosz fél nem fogja vállalni”.

A szerződés alapján Jávor szerint egyértelmű hazugság az is, 40 százalékban magyar alvállalkozókat kell alkalmazni, a szerződésben ugyanis egyetlen betű sem utal arra, hogy milyen arányban kell őket foglalkoztatni. A Roszatomnak tehát semmilyen kötelezettsége nincs arra, hogy a magyar beszállítókat előnyben részesítse.

Tisztázatlan az áfa megfizetése is, valószínűleg ez is a szerződéses ár felett lesz – mondta a politikus.

A szerződés másik érdekes része, hogy a magyar államnak támogatnia kell az orosz alkalmazottak, munkatársak Magyarországra érkezését, vízumszerzését is, ami újabb kiskapu, hogy Oroszország hogyan tud orosz állampolgárokat könnyített módon Magyarországra küldeni.

A teljes szerződést a HVG-n itt találja


Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország EU képviselője március 20-án este elnyerte a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

A 25. jubileumi MEP Awards díjátadón mondott beszédében elmondta, hogy a döntéshozók cselekedeteit semmi sem befolyásolja hatékonyabban a helyes irányba, mint a társadalmi nyomásgyakorlás, ezért a díjat Greta Thunbergnek és a #FridaysForFuture klímatüntetések valamennyi résztvevőjének ajánlotta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás