A rovat kizárólagos támogatója

Elhunyt Sudan az utolsó északi hím szélesszájú orrszarvú. 1960-ban még 2000 egyedük élt, mára a faj kihalt. Köszönjük Homo sapiens.

Tavaly Sudan berobbant a médiába miután a Tinder nevű társkereső applikáció „a világ legkapósabb agglegényének” nevezte. Az alfaj nagyon közel áll a kihaláshoz és félelmeinket csak súlyosbítja, hogy a világon megmaradt három példányból az egyetlen hím egyed súlyosan megbetegedett. A hirtelen kapott figyelemnek hála gyűjtést szervezhettek az alfaj megmentésére. A 45 éves korban már öregnek számító hím orrszarvú a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban él két nőstény társával együtt Fatuval és Najinnal. Ők hárman az utolsó képviselői a világ északi fehér orrszarvú populációinak. A kihalás szélén álló alfaj jövője most Sudán azon képességén múlik, hogy hajlandó-e teherbe ejteni a két nőstény orrszarvút – írtuk két hete.

45 éves volt, időskori izomsorvadástól, csontritkulástól, valamint bőre kisebesedésétől szenvedett. Az ellátását végző állatorvosi team azután döntött eutanázia mellett, hogy már képtelenné vált felállni. Állapotának megállíthatatlan hanyatlása februárban kezdődött.

Sudan ambíiciózus fajmegőrzési program részeként, a két maradék nőstény, a 27 éves Najin és 17 éves Fatu megtermékenyítésére szánták. Természetes módszerrel sajnos nem jött létre a románc, így a környezetvédők tavaly a Tinder randi alkalmazásra regisztrálták Sudant, hogy összegyűjtsék a szükséges 9 millió USD-t a mesterséges megtermékenyítési eljárásra.

Sudan cseh állatkertből került vissza Kenyába, ahol fajának utolsó két egyedével élhette utolsó éveit.

Richard Vigne a park igazgatója: Sudan nagyszerű nagykövete volt nemcsak saját fajának, de több ezer más, emberi tevékenységgel kihalás szélére sodort fajnak egyaránt! – írta ma az Independent.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás