A rovat kizárólagos támogatója

A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.

Ez viszont azt is jelenti, hogy a kávénemesítők egyre kevésbé tudnak majd visszanyúlni az eredeti genetikai állományt hordozó egyedekhez, enélkül viszont bajosan tudnak szárazság- és hőségtűrő változatokat létrehozni – hívja fel a figyelmet a Global Change Biology folyóiratban január 16-án megjelent tanulmány.

A kávé botanikájának egyik legjelentősebb szakértője, a francia Aaron P. Davis, a brit Királyi Botanikus Kert, a Kew Gardens munkatársa által vezetett kutatócsoport szerint a legnagyobb gond az, hogy a klímaváltozási forgatókönyvek a jelenleg ismert 124 kávécserjefajnak sem jósolnak derűsebb jövőt. Az általuk lefuttatott modellek  szerint a vad fajok 60 százaléka eltűnhet a Föld színéről a következő évtizedekben.

Ez azért jelent problémát, mert ugyan a termelő országok ültetvényein a már említett arabica, illetve a robusta (Coffea canephora) fajok nemesített változatait termesztik túlnyomó részt, ám ahhoz, hogy ezek alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez, szükség van a vad fajokra is.

A nemesítők ugyanis, csak úgy, mint más haszonnövényeknél, időről-időre a vadon élő ősök genetikai állományából nyerik ki azokat a genetikailag kódolt tulajdonságokat, amelyekkel ellenállóbbá, magasabb hozamúvá, szárazság- vagy éppen nedvességtűrőbbé teszik az új fajtákat. Davis és munkatársai nemhiába szorgalmazzák az olyan regionális génbankok létrehozását, amelyek területén megőrződhetnek és virágozhatnak az árutermelésben közvetlenül nem hasznosuló vad fajok is.

A kutatók állítása szerint a fajok felét nem őrzik a jelenlegi génbankokban, harmaduk pedig nem védett, például nemzeti parki élőhelyen él. A globális génbank Crop Trust 2018-as jelentése szerint csak néhány helyi génbankban van egyáltalán kávécserje, azok is elöregedettek- írta a qubit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás