Hirdetés

Az EU-ban a mikrohullámú sütők olyan károsak, mint hétmillió autó. Kb. 8 éves életciklusa alatt egy mikrosütő annyi energiát fogyaszt, mint amennyit 7 ledes izzó fogyasztana 9 év alatt. Amúgy a mikrók működési idejük 90 %-át készenléti módban töltik.

A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unió mikrosütő-használata annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint hétmillió személyautó. A kutatók a világon elsőként készítettek tanulmányt a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatásáról.

A tanulmány főbb megállapításai:

Az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe. Ez 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásával egyenértékű.

Az uniós mikrosütők évente 9,4 terawattóra (TWh) elektromosságot fogyasztanak. Ezt a mennyiséget csak három nagy gázerőmű tudja biztosítani.

Több erőforrást kéne arra fordítani, hogy a mikrosütő-használókat környezettudatos viselkedésre és az eszközök hatékonyabb kihasználására szoktassák.

A mikrohullámú sütő a legnépszerűbb sütőfajta az EU- ban. 2020-ra 135 millió háztartásban lehet mikrosütő. De mostanáig fogalmunk sem volt róla, hogy ezek mennyire károsítják a környezetet.

Az index bemutatta tanulmányban azt vizsgálták, hogy egy mikrosütő a teljes életciklusa alatt mekkora hatást gyakorol a környezetre. Ebbe beletartozik a gyártás és a hulladék-feldolgozás folyamata is. A kutatásban 12 környezeti tényezőt vettek figyelembe: többek között a klímaváltozásra gyakorolt hatást, a természetes bomlás sebességét és az ökológiailag káros anyagok mennyiségét.

A kutatók szerint a mikrosütők leginkább a gyártáshoz használt anyagokkal, a gyártás folyamatával és a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket. Csak a gyártás folyamata több mint 20 százalékkal járul hozzá a természetes nyersanyagforrások kiaknázásához és a klímaváltozáshoz. Az energiafelvételük is óriási. Nagyjából nyolcéves életciklusa alatt egy mikrosütő 573 kilowattóra energiát fogyaszt; annyit, mint amennyit 7 ledes izzó fogyasztana 9 év alatt. És ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a mikrosütők a működési idejük 90 százalékát készenléti üzemmódban töltik.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy próbáljuk meg hatékonyabban használni a mikrosütőket. Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha jól állítjuk be a melegítési időt az adott ételtípushoz. A hulladék-feldolgozás is egyre nagyobb gondot okoz, mert a vásárlók egyre több elektronikai hulladékot termelnek. Nincs ez másként a mikrosütőkkel sem.
 2005-ben az EU-ban 184 ezer tonnányi mikrosütő került a szemétbe; 2025-re ez a szám már 195 ezer tonna lehet.

A Phys.org szerint a helyzetet a mikrosütők csökkenő élettartama is nehezíti. 20 éve egy mikrohullámú sütő 7 évvel tovább működött, mint ma. A kutatások szerint a készülékek élettartama 10-15 évvel csökkent a 90-es évek vége óta; a mai mikrosütők 6-8 év alatt avulnak el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás