A rovat kizárólagos támogatója

Egy új androidos okostelefon alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit. Ajánljuk a fairtást preferáló politikusaink és oligarcháink figyelmébe.

A Faápolók Egyesülete egy nagyszerű alkalmazást fejlesztett mobil eszközökre, mely Radó Dezső módszerét újragondolva és fejlesztve segít egy-egy fa értékét és ökológiai szolgáltatásait meghatározni!

A fa vagyoni értéke

Jelenleg Magyarországon nincs központilag meghatározott faértékszámítási módszer. Az egységes szabályozás hiányában egy fa értéke az alkalmazott értékszámítási módszertől függően akár nagyságrendekkel is eltérő lehet. A Magyar Faápolók Egyesületének célja, hogy egy egységes, könnyen alkalmazható számítási eljárást adjon a Felhasználó kezébe.  Ez a program a széles szakmai körben alkalmazott, azonban mára elavult, a dr. Radó Dezső által közzétett faértékszámítási módszernek újragondolt, kibővített, a jelenlegi törvényi kereteknek megfelelő változata.
 

 A faértékszámítás módja:

 

A × B × C × D × E × M


A = azonos fajú és fajtájú csemete ÁFÁ-val növelt értéke.
A számítás alapjához ajánlott méretek növénytípusonként:
– lombhullató fák esetében: 12-14 cm törzskörméretű, minimum kétszer iskolázott, földlabdás fa,
– magasra növő örökzöldek esetében legalább 140-160 cm magas, földlabdás vagy konténeres csemete.
A programban faiskolai alapárak a faiskolai szövetségek ajánlásai alapján évenként frissülnek.

B = a fa ismert vagy becsült korától függő szorzószám.
A korszorzó alapértékei azonosak a Radó-módszer értékeivel, a magasabb együtthatók közel kétszáz fafaj élettani és dendrológiai tulajdonságainak elemzése alapján készültek el. 

C = A fa védettségének és településen belüli elhelyezkedésének szorzója.
Az egységes besorolás érdekében az egyes kategóriákhoz hozzárendeltük az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályokban szereplő területfelhasználási egységeket.

D = A korona állapotához rendelt szorzó
A korona állapot értékelése során az elsődleges szempont a valós és az optimális körülmények között élő, fafajra, fajtára jellemző lombtömeg aránya.

E = A fa általános egészségi állapotát és életképességét jelölő együttható
A fa életképességét nemcsak a korona állapota, hanem a fa teljes egészének egészségi állapota befolyásolja, ezért az életképesség megállapításakor a korona állapota mellett a gyökérzet és a törzs állapotát is figyelembe kell venni.

M = A fafaj dendrológiai értékét jelző szorzó
A Magyarországon legelterjedtebb fafajok és egyes fajták dendrológiai érték szerinti besorolása neves dendrológusok munkássága, valamint a Corvinus Egyetem Kertészeti Karának útmutatásai alapján kerültek meghatározásra.

A faértékszámítás módszerének bővebb leírása megtalálható a Magyar Faápolók Egyesületének honlapján


 A fa ökológiai szolgáltatása

Egy urbanizált területen álló fa nagymértékben hat a környezetére. Számos jótékony hatása közül kiemelkedik a széndioxid tartós megkötése és az oxigén termelése. Párologtatásával befolyásolja a mikroklímát, a lebegő por megkötésével pedig jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságához.

A program alkalmas a fa méretei és a koronaállapota alapján az egy éves asszimilációs időszakában végzett, fent megadott ökológiai szolgáltatásainak közelítő értékeinek kiszámítására. Az adatok tájékoztató jellegűek, a pontos értékeket a fa környezete, elhelyezkedése, az adott év időjárása és még számos egyedi körülmény is befolyásolhatja.

Az ökológiai szolgáltatások értékeinek kiszámításához dr. Radó Dezső munkáit használtuk fel.  

LETÖLTHETŐ:
 

Rögzítés-1b

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.treevalue

A Faérték alkalmazást a Magyar Faápolók Egyesülete fejlesztette ki, a programot Schmiedl Balázs és Szaller Vilmos készítette.
A program mérete: 3,5 Mb, alapkövetelmény Android 4.0 és újabb verziók.

 A program a Magyar Faápolók Egyesületének szellemi terméke, ingyenesen, szabadon terjeszthető, számított adatai a forrás megjelölésével térítésmentesen felhasználhatóak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek