A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: veol.hu

Tíz éven belül megtérülhet az a fejlesztés, amelynek keretében az egyik veszprémi hétemeletes társasház oldalára telepítettek több mint nyolcvan napelemet.

A veol.hu tavaly számolt be a Rózsa út 48. számú hétemeletes ház oldalára szerelt napelemekről, de olvasóik kíváncsiak voltak, milyen eredményeket hozott a fejlesztés, így ismét megkeresték Lechner Andrást, a társasház egyik közös képviselőjét.

A történet tavaly év elején kezdődött, amikor 84 napelemet helyeztek fel a veszprémi ház déli falára. Először a tetőre szerették volna telepíteni, de ott már napkollektorok működnek, ezért kellett a falsíkban elhelyezni a napelemeket.

 A 72 lakásos társasházban a mérések szerint tavaly május óta közel egymillió forintnyi energiát termeltek a napelemek.

A fejlesztéssel, a közösségi áramfogyasztás, így az épület külső és belső világítását, a lift, a szellőzőmotorok és a napkollektoros rendszer szivattyúinak működési költségeit váltják ki. Érdekesség, hogy nem nyáron termelte a legtöbb energiát a rendszer, ugyanis a Nap beesési szöge miatt tavasszal és ősszel több áramhoz juttatja a házat: ezt többek között onnan is tudják, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan egy weboldalon folyamatosan követni lehet, éppen mennyit termelnek a napelemek.

A kilencmillió forintos beruházás a számítások szerint várhatóan mintegy tíz év használat után térül meg: ez azt jelenti, hogy a tizedik évtől lényegében nem kell fizetnie a közösségnek a fenti kiadásokat. A napelemes rendszer technológiai sajátossága az is, hogy nem igényel különösebb gondozást, és a teljesítmény is csak 20-25 év használat után esik vissza némileg, nagyjából húsz százalékkal, hívta fel a figyelmet a közös képviselő, aki megjegyezte, a napelemek telepítése óta több helyi megkeresés mellett Székesfehérvárról is érdeklődtek már a fejlesztés után, a Cholnoky Jenő általános iskola nyolcadikos diákjai pedig egy projekt keretében tanulmányozták a rendszer működését.

A veszprémi társasház falán a napelemek alatt az éles szemű megfigyelők észrevehettek egy rácsrendszert. A tartószerkezetet a ház a Csalán Egyesület pályázatán nyerte, erre azonban nem újabb napelemek kerülnek majd, hanem vadszőlőt futtatnak fel, jegyezte meg Lechner András a veol.hu-n.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek