A rovat kizárólagos támogatója
(X)

4 hónap alatt már több mint 88.000 forintot spórolt a költségein a Knauf Insulation Kft. Referenciaház Programjában részt vevő, szigetelt házban élő család a szeptember 27-én indult mérések alapján. A nemrég beköszöntött hideg téli napok tovább növelték a különbséget a szigetelt és a szigeteletlen ház energiafogyasztása és ezzel együtt a rezsiköltsége között. HASZNOS TANÁCS: utólagos padlásfödém szigetelés fújható üveggyapottal.

A mérések arra is rávilágítanak, hogy a 0 ˚C alatti, tartósan hideg időben tovább nő a két ház fűtési energiafelhasználása közötti különbség. Az első, valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító program szakemberei azt is kimutatták, hogy nemcsak a gáz, hanem az áramfogyasztás is csökkenthető korszerű szigeteléssel.

4 HÓNAP ALATT FELEANNYI ENERGIAFELHASZNÁLÁS

A szigetelt ház a szigeteletlen épülethez képest mindössze feleannyi fűtési célú hőenergiát fogyasztott a szeptember 27-én indult mérések óta – derül ki a Referenciaház Program januári adatainak elemzése után. Míg a szigeteletlen házban élők az elmúlt 4 hónapban, február 3-ig már 1546,8 m3 gázt használtak fel, addig a hőszigetelt családi ház gázfogyasztása mindössze 787,9 m3 volt, így közel a felére csökkent a szigetelt házban élő család rezsije és összesen 758,9 m3 gázt is megtakarított. Míg a szigetelt házban élők mindössze 90.197 forintot, addig a szigeteletlen házban élők már 178.285 forintot fizettek ki csak a fűtés számláikra. Az igazi nagy hideg beálltával, mikor a hőmérséklet már tartósan 0 ˚C alatt is volt, tovább nőtt a különbség a házak fogyasztása között.

TARTÓSAN 0 ˚C ALATT MÉG LÁTVÁNYOSABB EREDMÉNYEK

A január 1. és február 3. között vizsgált időszakban a napi átlaghőmérséklet -6 és +10 ˚C között mozgott. Január 23-tól azonban tartósan 0 ˚C alá esett az áltag napi középhőmérséklet.
A hónap leghidegebb napján, január 25-én, mikor -6 ˚C volt, a szigeteletlen házban élők 23,23 m3 gázt fogyasztottak, míg a szigetelt ház lakói ekkor mindössze 13,23 m3-t. A leghidegebb 0 ˚C alatti 8 nap adatait figyelembe véve látható, hogy az egyik ház összesen 92,23 m3-t, míg a másik már 164,17 m3 gázt használt el ez idő alatt. Összehasonlítva a program eddigi összesített eredményeit a leghidegebb héttel elmondható, hogy míg 4 hónap alatt 50%-kal fogyasztott kevesebbet a szigetelt ház, addig a tartósan hideg héten már 56%-kal. A Referenciaház Program mérései már most alátámasztják, hogy korszerű szigeteléssel akár 60-70, de minimum 30-40%-os rezsi megtakarítás is elérhető, bár ezek az adatok csak a fűtésköltségekre vonatkoznak.

Megéri szigetelni - hajdúsági bizonyítékok Megéri szigetelni – hajdúsági bizonyítékok
A képre kattintva galéria nyílik.

DUPLA HASZON: A SZIGETELÉSSEL AZ ÁRAMFELHASZNÁLÁS IS CSÖKKEN

A korszerűen leszigetelt házban nemcsak a fűtési energia, hanem az áramfogyasztás is csökkenthető – erre is rávilágítanak a Knauf Insulation mérései. Az áramfogyasztás csökkenése a kazán működésével van kapcsolatban. A hőszigetelt házban ugyanis a kazán is sokkal kevesebbszer, minimum harmad annyiszor kapcsol be, mint a szigeteletlen házban, így a kazán működési elve alapján a keringtető szivattyú is ennyivel kevesebb elektromos energiát fogyaszt. Nem mindegy tehát, hogy mennyit üzemel a kazán és hányszor kapcsol be a kívánt hőmérséklet eléréséhez és megtartásához, mert ez az áramfogyasztásra is hatással van. Bár ez kevésnek tűnhet egy-egy napra levetítve, a mérések mégis azt mutatják, hogy a teljes fűtési szezon alatt az áramfelhasználás akár 10.000 Ft-nak megfelelő összeggel is csökkenhet amellett, hogy a kazán élettartamának meghosszabbodása további költségmegtakarítást is lehetővé tesz.

A mérések a program zárásáig, vagyis március 31-ig tartanak. A két család energiafelhasználása és fűtési költsége folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu honlapon.

Padlásszigetelés: de hogyan, mivel, miképp?

A régebbi épületek födém hőszigetelésével kapcsolatban felmerülő kérdésekre és megoldási javaslatokra hívjuk fel szíves figyelmüket.
Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak megfelelően, számos kérdés merül fel. Milyen az épület
födémszerkezete, milyen jellegű legyen a szigetelés; a padlásfödémet kellene szigetelni, de akkor hogyan lesz használható a födém továbbra is, mert járható-terhelhetőnek kell lennie? Milyen módon szigetelhető ilyen feltételek mellett?
Részles tippek, tanácsok:  Utólagos padlásfödém szigetelés fújható üveggyapottal (430 KB pdf) 
 


A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programba való részvételre. A már szigetelt, „A” energetikai besorolásúvá vált hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő „F” kategóriájú, még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kalkulálják annak költségét.

A Referenciaház Programban a Knauf Insulation 179 pályázó közül választotta ki a hajdúnánási és a hajdúdorogi családokat. Attilának és családjának immár korszerűen szigetelt, hajdúnánási családi háza 1984-ben, téglából épült, alapterülete 110 m2. Attila informatikus, felesége, Betti pedagógus, 2 gyerekük van, Dénes 6, Ildikó 1 éves. Gábor és családja, még szigeteletlen hajdúdorogi, 108 m2-es családi háza 1981-ben épült. Gábor gépész, felesége, Erzsébet ápolónő. Szintén két gyerekük van, Laura 10, Panna 7 éves. Otthonuk a március végéig tartó program után szintén korszerű szigetelést kap.
A cég lakossági energiatakarékossági programját itt követheti nyomon a greenfon >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás